GÜNDEM - 16 Nisan 2024 Salı 10:22

100 yıllık dükkanında bir ömrünü mesleğine adadı

A
A
A
100 yıllık dükkanında bir ömrünü mesleğine adadı

Bursa’da yaşayan 68 yaşındaki Nihat Aşır, kalfa olarak girdiği berber dükkanında ustasının vefatı üzerine 100 yıllık dükkanı devraldı. 46 yıldır bir asıra dayanan dükkanda berberlik yapan Aşır, sağlık durumları el verdiği müddetçe mesleğini yaşatacağını söyledi.

Bursa’da 100 yıl önce bir berber tarafından açılan dükkan her sabah 8'de açılıyor.
Berberin vefatı üzerine dükkanı devralan kalfa 30 yıl berberlik yaptı. Kalfanın da ölümü üzerine yanında yetişen Nihat Aşır, 46 yıldır aynı dükkanda mesleğini yapmaya devam etti. Nihat Aşır; 22 yaşında çırak olarak girdiği dükkanda geçen 46 yılda çağın gerektirdiği teknolojiye ayak uydursa da dükkanın tarihi dokusunu bozmak istemediğini ifade etti.

Ayrıca daha önce iki kuşakta da olduğu gibi dükkanı kendisinden sonra bir çırağa devretmek istediğini ifade eden Aşır, mesleği öğrenmek isteyen bir genç bulamadığını söyledi. Sağlık durumunun el verdiği müddetçe mesleğini yapmaya devam edeceğini kaydeden berber Nihat Aşır, “46 yıldır bu dükkanda berberlik yapıyorum. Dükkanım 100 yıllık. Dükkanı açan ilk ustamız 25 yıl çalışmış, daha sonra vefat edince dükkan yanında çalışan kalfaya kalmış. O da 30 yıl burada berberlik yapıyor. Ustamızın yanında da ben işe başladım, dükkan da ustamdan bana kaldı. Benden sonra burası ne olacak bilmiyorum. Yanımda çalışan biri yok. Kalfa ve çırak yetiştirdim. Ama daha sonra onlar da başka işler yapmaya başladı. Ömrümün yettiği kadar mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Acısıyla tatlısıyla bir ömrü bu dükkanda geçirdim. İlk kez 22 yaşımda bu dükkana kalfa geldim. Aşağı yukarı 46 yıldır bu dükkandayım. 72 yaşında bir ustam vardı, kalp krizinden vefat etti. Sonrasında da dükkanı ben çalıştırmaya devam ettim. Allah sağlık sıhhat verdiği müddetçe işime devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

100 yıllık dükkanın tarihi dokusu korunuyor

Bir asrı geride bırakan dükkanın tarihi dokusunu korumak için bir değişikliğe girmediğini belirten Aşır, “Bu işyerinin 50 yıllık müşterileri var. Hala gelmeye devam ediyorlar. Genelde bizim yaş grubumuz geliyor. Gençler pek fazla gelmiyor. Dükkanın tarihi dokusunu bozmadım, değişiklik yapmaya gerek de duymadım. Daha önceleri eski tıraş makineleri kullanırdık. Şimdi teknolojiye ayak uydurarak yeni nesil tıraş makineleri kullanıyoruz. Eskiden kayışlı usturalarımız vardı. Jilet takmadan onlarla tıraş yapıyorduk. Çağın gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Eski makineleri hatıra niyetine saklıyoruz” şeklinde konuştu. 

Abdullah Bozkurt - Polat Taha Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de kadın cinayeti Küçükçekmece, yolda bekleyen bir kadına kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Kadın göğsüne ve boynunda aldığı kurşunlarla kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, saldırgan ise kaçtı.Olay, saat 09.00 sıralarında Küçükçekmece Halkalı Merkez Mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, kimliği henüz belirlenemeyen yabancı uyruklu kapüşonlu bir kişi, yol kenarında bekleyen bir kadına silahlı saldırı düzenledi. Saldırgan kadına 5 el ateş etti. Göğsünden ve boynundan aldığı mermilerle ağır yaralanan kadın yere yığılırken, yabancı uyruklu saldırgan ise olay yerinden koşarak uzaklaştı. Çevredeki vatandaşlar silah sesleriyle paniği kapılırken ihbar üzerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından kadın özel bir hastaneye kaldırıldı. Kadın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis ekipleri ise, incelemenin ardından saldırganı yakalamak için çalışma başlattı.Olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.Şahsın kadını takip ettiğini ileri süren görgü tanığı Turgay Yıldız, “Bir bayan yürüyerek buraya geldi. İlk önce aralarında bir itiş kalkış oldu. Sonra kadın, ‘imdat, yardım edin’ diye bağırdı. Sonra adam çantasında silahını çıkardı, bir el ateş etti. Ben de oraya doğru koşmaya başladım, ne oluyor diye, ne yapıyorsunuz dedim? Sanırım kadın vurulmanın etkisiyle yere düştü. Sonra şahıs, kadını yerde çevirip 4 el ateş etti, toplamda 5 el ateş etti. Göğsünden ve boynundan vurdu, adam öldürmeye gelmiş belli. Ambulansı aradık geldi, müdahale ettiler ama sanırsam kadını kurtaramadılar. Şahıs sıktıktan sonra kaçtı” dedi.
Çorum Özel çocukların gösterisi ayakta alkışlandı Çorum’un Alaca İlçesi’nde, Özel Egitim Uygulama Okulu bahçesinde ‘Engel-siz Şenlik’ adıyla düzenlenen kutlama programına, kentte bulunan rehabilitasyon ve bakım merkezinde öğrenim gören özel bireyler, Kaymakam Hicabi Aytemür, Belediye Başkanı Şerif Arslan, Emniyet Müdürü Anıl Kırıkçı, Jandarma Komutanı Uğur Gürsoy, Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Yelkuvan, daire amirleri ve aileler katıldı. Yapılan etkinlikte, bakım merkezlerinde eğitim gören özel bireyler tarafından hazırlanan dans gösterileri sergilendi. Renkli görüntülere sahne olan kutlamada engelli bireyler gönüllerince eğlenirken coşkularına aileler de eşlik etti. Programda konuşan okul Müdürü Salih Atılgan, "Bugün burada engelliler haftasını kutlamak ve engelli vatandaşlarımıza olan desteğimizi bir kez daha vurgulamak için bir araya geldik. Engelliler haftası toplumumuzda, özel bireylerin haklarını, ihtiyaçlarını ve başarılarını ön plana çıkarmak için önemli bir fırsattır. Okul yönetimi olarak engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara daha iyi bir gelecek sunmak adına çeşitli projeler ve etkinlikler düzenlemekteyiz. Engel-siz şenlikler, tiyatro gösterileri ve benzeri etkinliklerle engelli bireylerimizin topluma daha fazla adapte olmasını sağlamak için çaba gösteriyoruz, bizlerden hiç bir zaman desteklerini esirgemeyen Kaymakamımız Hicabi Aytemur’a, Belediye başkanımız Şerif Arslan’a ve ailelere şükranlarımı sunuyorum, Engelsiz yaşam için engelleri kaldıralım hayatı kolaylaştıralım hepimiz mutlu olalım” şeklinde konuştu.
Denizli 4 çocuk, 2 torun sahibi kadın otobüs şoförü olma hayaline kavuştu Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’nin ilk kadın belediye otobüs şoförü Turcan Atsız sefere başladı. Uzun yıllar hayal ettiği belediye otobüs şoförlüğüne kavuşan Atsız’ı sürücü koltuğunda gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemezken, özellikle kadınlar hemcinslerini görmekten büyük mutluluk duydu. Denizli’de yaşayan 41 yaşındaki 4 çocuk, 2 torun sahibi Turcan Atsız, 20 yıllık ağır vasıta ve uzun yol şoförlüğünün ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’de görevine başladı. Başvurusu değerlendirilmesinin ardından sürüş testini de geçen Turcan Atsız, Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’nin ilk kadın belediye otobüs şoförü oldu. 500 numaralı Yenişehir hattında direksiyon sallamaya başlayan Atsız’ı sürücü koltuğunda gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemezken özellikle kadınlar hemcinslerine destek vererek tebrik etti. Çocuk yaşlardan itibaren şoförlüğe meraklı olduğunu ve bu nedenle genç yaşlarda mesleğe başladığını belirten tecrübeli sürücü Turcan Atsız, yaklaşık 20 yıldır araç kullandığını belirterek, servis şoförlüğü yaptığını, tır kamyon gibi ağır vasıta ve uzun yol şoförlüğünde bulunduğunu anlattı. Cesareti olan kadınlara seslendi Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’ye belediye otobüs şoförü olmak için müracaat ettiğini, yapılan değerlendirme ve sürüş testinin ardından işe kabul edildiğini belirten Atsız, en büyük hayali olan belediye otobüs şoförlüğünü gerçekleştirmenin sevincini yaşadığını söyledi. Kadınlara da seslenerek belediye otobüs şoförlüğü yapabileceklerini tavsiye eden Atsız, “Cesareti olan kadınlarımızı bekliyorum. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Bülent Nuri Çavuşoğlu’ndan Allah razı olsun, sağ olsun beni destekledi. Şu an görevimin başındayım” ifadelerini kullandı. Başkan Çavuşoğlu’ndan kadın sürücülere destek Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’nin yeni genel müdürü Mithat Tüzüner ise seferine yeni başlayan Atsız’ı tebrik ederek başarılar diledi. Amaçlarının Denizli’de güvenli ve konforlu ulaşımı sağlamak olduğunu, bunun için çalışmalara hemen başladıklarını kaydeden Tüzüner, Atsız’ın tecrübeli ve yetenekli bir sürücü olduğunu, yaptıkları değerlendirme ve testlerden de başarıyla geçtiğini kaydetti. Herkesin gönül rahatlığı ile Atsız’ın kullandığı otobüse binebileceğini belirten Tüzüner, Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun Ulaşım AŞ’de kadın sürücülerin çoğalmasını istediğini ve bu konuda kendilerine büyük destek verdiğini belirterek, kriterlere uyan kadın şoför adaylarını beklediklerini sözlerine ekledi.