TEKNOLOJİ - 10 Temmuz 2024 Çarşamba 10:40

BTÜ’nün geliştirdiği radar orman yangınlarını erken tespit edecek

A
A
A
BTÜ’nün geliştirdiği radar orman yangınlarını erken tespit edecek

Türkiye genelinde ormanlardan yangın haberleri gelmeye devam ederken, Bursa Teknik Üniversitesi yangınlara yönelik “termal radar” geliştirdi. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen radar, orman yangınlarının erken tespitini sağlayarak zaman kaybetmeden müdahale edilerek büyümesini önlemede kullanılabilecek.


Bursa Teknik Üniversitesi,orman yangınlarının erken tespitini sağlayacak “DeepWatcher Termal Radarı” geliştirdi. DeepWatcher Termal Radarı, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Özkan’ın yürütücüsü olduğu proje ile üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde geliştirildi. Bu yeni teknolojinin seri üretimi CanvoateGroup tarafından yapıldı. Yapay zekâ, derin öğrenme ve gelişmiş görüntü analizi kullanarak orman yangınlarının erken tespitini sağlayan sistem, ilk müdahale süresini kısaltarak yangınların büyümesini önleyebilecek. Yerli ve milli imkânlar ile geliştirilen “DeepWatcher Termal Radarı” ormanları gözetleme görevini üstlenecek. Geliştirilen sistem, hem kızılötesi ışınlar (infrared) hem de gündüz kamerası ile orman yangınlarının çıkış anında tespit edilmesini sağlayacak. Radar sistemi, yangın tespiti gerçekleştirdiği anda alarm üreterek, yangının konum bilgisini söndürme ekiplerine iletilebilme özelliğine de sahip. Böylelikle ekipler doğru konuma zaman kaybetmeden yönlendirilebilecek.


Yangınlara Erken ve Etkili Müdahale İmkânı


Orman yangınları sonucunda birçok canlı ve yeşil alanın zarar gördüğünü hatırlatan Prof. Dr. Haydar Özkan, “Geliştirdiğimiz termal radar, orman yangınlarını kontrol altına almayı kolaylaştıracak. Bu sayede habitatın göreceği zarar ile birlikte can ve mal kayıpları da en aza indirgenebilecektir. BTÜ’nün CanvoateGroup ile iş birliği neticesinde iki yıla yakın bir sürede geliştirdiğimiz DeepWatcherBispectral Termal Radarı sayesinde, orman yangınlarına daha erken ve etkili müdahale edilebilecek. İlk müdahale zamanının kısalmasının doğal sonucu olarak yangınla mücadelenin etkinliği artacak ve yangının kontrol altına alınma süresi de kısalacak. DeepWatcherBispectral Termal Radarının yaygın kullanımı ile birlikte artık ormanlarımız daha güvende olacak” ifadelerini kullandı.



BTÜ’nün geliştirdiği radar orman yangınlarını erken tespit edecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.