SAĞLIK - 20 Haziran 2025 Cuma 12:59

Çocuklarda bademcik ve geniz eti sorunlarına dikkat

A
A
A
Çocuklarda bademcik ve geniz eti sorunlarına dikkat

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Mahmut Babalık, özellikle çocukluk çağında sık karşılaşılan bademcik ve geniz eti hastalıklarının, solunum ve bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti.


Bademciklerin boğazın her iki yanında yer alan ve bağışıklık sistemine destek olan lenfoid dokular olduğunu hatırlatan Bursa Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Mahmut Babalık, "Ancak sık tekrarlayan enfeksiyonlar bu dokuların işlevini bozabilir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Tonsillit yani bademcik iltihabının genellikle viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Boğaz ağrısı, yüksek ateş, yutma zorluğu, halsizlik ve boyun lenf bezlerinde şişlik yaygın şikâyetlerdir. Viral nedenliyse semptomlara yönelik tedavi yeterli olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik gerekebilir" diye konuştu.


Sık geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle bademciklerin kronikleşebileceğini ve bu durumun ağız kokusu, sürekli boğaz ağrısı gibi sorunlara neden olabileceğini vurgulayan Babalık, "Bu gibi durumlarda tonsillektomi yani bademciklerin alınması gerekebilir. Ayrıca, bademcik taşlarının da kötü ağız kokusunun nedeni olabilir" diye konuştu.


Dr. Mahmut Babalık, çocukluk çağında geniz etinin büyüyerek solunumu ve işitme sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi;


"Ağızdan soluma, horlama, burun tıkanıklığı, uyku apnesi ve orta kulakta sıvı birikmesine bağlı işitme kaybı geniz eti büyümesinin belirtileri arasında yer alır. Bu durumda adenoidektomi adı verilen cerrahi müdahale önerilir. Her iki sorunun da cerrahi tedavisinin genel anestezi altında, genellikle 20-45 dakika süren güvenli operasyonlarla giderilebilir. Uygun hastalarda tonsillektomi ve adenoidektomi aynı seansta gerçekleştirilebilir. Bu, hem iyileşme sürecini hem de çocukların yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler."


Dr. Babalık, ameliyat sonrası 7-10 günlük süreçte ağrı, özellikle boğaz ve kulak bölgesinde hissedilebileceğini, yumuşak gıdalar ve bol sıvı tüketiminin bu süreci rahatlatacağını ifade etti. "Ateş, kanama ve enfeksiyon riski konusunda aileler bilgilendirilmeli ve dikkatli olunmalıdır" diyen KBB Uzmanı Op. Dr. Mahmut Babalık son olarak, "Çocuklarda sürekli tekrarlayan boğaz enfeksiyonları, ağızdan nefes alma ve horlama gibi belirtiler göz ardı edilmemeli. Erken tanı ve doğru tedavi ile hem çocukların sağlığı hem de yaşam kalitesi korunabilir" diyerek ebeveynleri uyardı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçısı yakalandı, 112’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde son 2 haftada jandarma tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlar ile 156 şüpheli göçmen kaçakçısının yakalandığını ve 112’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep olmak üzere 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar düzenlendi. Son 2 haftada Jandarma İnsansız Hava Araçları (JİHA) ile havadan, İl Jandarma Komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucu düzenlenen operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Şüphelilerden 112’si tutuklanırken 44’ü hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Ayrıca yapılan operasyonlar sonucu 120 adet araç ile 13 adet bot ele geçirildi. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda göç yönetimine dikkati çekerek, "Göç yönetiminin güvenlik boyutunu; insan ticareti, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele alanlarında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet temelinde yürütülen etkin çalışmalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda sınır güvenliği, üstün teknolojilerden ve gelişmiş izleme-denetim sistemlerinden yararlanılarak güçlendirilmekte; yasa dışı göç yollarını teşvik eden ve organize eden yapılara karşı hem sahada hem de hukuki zeminde güçlü ve caydırıcı mekanizmalar işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.