EĞİTİM - 26 Şubat 2025 Çarşamba 11:20

Gemi mühendisleri Bursa Teknik Üniversitesinde buluştu

A
A
A
Gemi mühendisleri Bursa Teknik Üniversitesinde buluştu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Denizcilik Fakültesi ile Gemi ve Denizcilik Topluluğu tarafından "Gemi Mühendisleri Bursa’da" etkinliği ikinci kez düzenlendi. Denizcilik sektöründeki son gelişmelerin masaya yatırıldığı panel ve çalıştaylarda, sorunlar için çözüm önerileri getirildi.


Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da düzenlenen etkinliğe BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Genel Sekreter Selim Uzun, gemi ve denizcilik sektöründen firma temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı."Gemi Mühendisleri Bursa’da" etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Rektör Naci Çağlar, BTÜ olarak, gemi mühendisliği alanında eğitim ve araştırma çalışmalarına, geleceğin gemi mühendislerini yetiştirmeye devam ettiklerini söyledi. Rektör Naci Çağlar, "Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili jeostratejik konumu, köklü denizcilik geleneği ve giderek güçlenen sanayi altyapısıyla özellikle son yıllardaki projeleri ile küresel denizcilik ve gemi inşa sektöründe önemli bir aktör haline geldi. Türkiye, MİLGEM projeleriyle yerli ve milli savaş gemileri üreten sayılı ülkeler arasına girmiş, insansız deniz araçları ve otonom sistemlerle geleceğin savaş ve keşif platformlarını geliştirmeye başlamıştır. Bununla birlikte, TCG Anadolu gibi amfibi hücum gemileri, yeni nesil firkateynler ve yerli denizaltı projeleriyle donanmamızın gücünü artırırken, özel sektör tersanelerimiz dünya çapında rekabet eden gemi üretimleri gerçekleştirmektedir" dedi.


BTÜ’den Mavi Vatan’a Katkı


Etkinliğin ikinci kez gerçekleştiğini ifade eden Rektör Naci Çağlar, "Bursa’nın bu anlamlı etkinlikte ev sahipliği yapması, şehrimizin mühendislik alanındaki güçlü potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bugün, sektörün önde gelen isimleri ve sevgili öğrencilerimizin katkılarıyla, gemi mühendisliğinin geleceğine dair önemli adımlar atarak Türkiye Yüzyılına ve Mavi Vatan’a katkı koyacağına inanıyorum" diye konuştu.


Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu, "Oda olarak ‘öncü ve örnek olan’ misyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızda, siz değerli öğrencilerimizle olmak en büyük motivasyonumuz. Bizler gençliğin değeri biliyor ve sizlere güveniyoruz. Genç meslektaş adaylarımız, bu güzide üniversitemizde ailelerinizin ve sizlerin yüksek gayretleri ile mücadele ettiğinizin farkındayız, yılmayın, çalışmalarınıza devam edin. Dünyadaki yük taşımacılığının yüzde 85’i deniz yolu taşımacılığı ile yapılıyor dolayısıyla deniz endüstrisi hiç bir zaman hızını kaybetmeyecektir. Bu doğrultuda siz genç mühendis adayı arkadaşlarımın bulunduğu alanı verimli kullanması, akademisyenlerden aldığınız bilgiyi en iyi şekilde öğrenmeniz, meslektaş büyüklerinizle ve odamızla irtibatta olmanız, tarihi çok iyi bilmeniz önemli. Bugün birlikte olmamız da çok önemli ve bu birlikteliği bizlere sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Çünkü bizler sizler için varız. Siz öğrencilerimizin mücadelesiyle ülkemiz muasır medeniyetler seviyesine ulaşacaktır" dedi.


Gemi mühendisliğinin çok kıymetli bir meslek olduğunu vurgulayan Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, "Türk Loydu Vakfı olarak BTÜ’yü tanımaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Gemi Mühendisleri Odası tarafından kurulan Türk Loydu Vakfı bugün, Türkiye’nin dünyadaki medarı iftiharıdır. Vakfımız 2023 yılında, 11 üyesi olan Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne 12’nci üyesi olarak kabul edildi. Bunun öneminin farkında olan ender üniversitelerden biri olan Bursa Teknik Üniversitesine bugünkü daveti için teşekkür ediyorum" dedi.


BTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Erinç Dobrucalı, "Denizcilik Fakültesi olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana vizyonumuzu belirlerken denizcilik ve gemi mühendisliğinin temel taşlarına sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalıştık. Fakültemizin akademik kadrosu; genç, dinamik, alanında uzman, yurtdışında deneyimi olan akademisyenlerimizden oluşuyor. Bu yıl ise ilk mezunlarımızı vereceğimiz için gururluyuz. Bizler her zaman öğrencilerimizi, denizcilik ve gemicilik sektörüne yön verecek meslektaşlarımız olarak gördük. Öğrencilerimizin sektörde pek çok başarıya imza atacağına eminiz" şeklinde konuştu. Zirve Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Özsarı ise geçen yıl ilkini düzenledikleri etkinlikten güzel geri dönüşler aldıklarını vurguladı. Gemi ve Denizcilik Topluluğu Başkanı Eren Kaya da zirvenin faydalı ve başarılı olmasını diledi.


Açılış konuşmalarının ardından Gemi İnşaatı ve Denizcilik Teknolojileri Paneli’ne geçildi. Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Dobrucalı moderatörlüğündeki panelde; Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, ASFAT Direktörü İlker Karpuz ve Sefine Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı Zafer Güngör konuşmacı olarak yer aldı. BTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özsarı moderatörlüğündeki Denizcilik Endüstrisinde İnovasyon ve Gemi Mühendisliği Paneli’nde ise ART Tersanesi Müdürü Salih Bostancı, Gürdesan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gürsoy, SEFT Mühendislik Genel Müdürü Semih Zorlu ve Dearsan Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı İlker Can konuşmacı oldu.


Gün boyu devam eden etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise çalıştay masaları oluşturuldu. Denizcilik sektöründen uzman isimlerin yer aldığı; Savuma Sanayi Masası, Yat ve Tekne Masası, Yeni İnşa Masası, Klas ve Kontrol Masası, Bakım-Onarım Masası, Denizcilik Masası, Planlama ve Satış Masası ile Ar-Ge Masası’nda sektörün sorunları ele alınarak çözüm önerileri sunuldu.


"Gemi Mühendisleri Bursa’da" etkinliği kapsamında kurulan firma stantları öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Öğrenciler sektörün öncü firmalarının temsilcileri ile yaptıkları bire bir görüşmelerde kariyer planlarının ilk adımlarını şekillendirme şaşı buldular.



Gemi mühendisleri Bursa Teknik Üniversitesinde buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HEKİMSEN Başkanı Kurban: "Biz yeniliklere önem veriyoruz" Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) Başkanı Adil Kurban, "Biz yeniliklere önem veriyoruz, bir şeyi geliştirmeye önem veriyoruz. Çünkü derdimiz tıbbı aynı zamanda bilimi, ülkemizde yapabileceğimiz her şeyi zirvelere çıkarmak için mücadele etmek" dedi. HEKİMSEN tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ödül töreni, sağlık alanında görev yapan hekimleri onurlandırmak amacıyla Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Törende; Acil Tıp, Aile Hekimliği, Psikiyatri ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanlarında yürütülen başarılı çalışmalar kapsamında hekimlere çeşitli ödüller ve plaketler takdim edildi. Etkinliğe Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap ile ilgili kurum ve kuruluşlardan sağlık çalışanları katıldı. Gelecek yıl farklı kategorilerde ödüllerinde verileceğini belirten HEKİMSEN Başkanı Adil Kurban, "Öncelikle ikinci yılımızı kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu yıl bilim ödüllerinin ikincisi veriliyoruz HEKİMSEN camiası olarak biz bu ödülleri vermeye başladık. Yani sadece HEKİMSEN Sendikası vermiyor, HEKİMSEN Derneği ve HEKİMSEN Motorlu Taşıtlar Şirketi ortak bu işi düzenliyorlar. Bu da bizim gücümüzü arttırıyor. Geçen sene sadece 3 ödül verebilmiştik ama bu yıl bunu 5’e çıkardık. Gelecek yıl ödüller bütün tıp branşlarını kapsayacak. Onun dışında daha önemlisi Adalet ve Liyakatli Sendikalar Konfederasyonu (AL-KON) konfederasyonumuz bünyesinde artık bütün meslek örgütlerine de ulaşabileceğiz. Biz bundan sonra mühendisliklerle, sosyal bilimlerle, sinemacılıkla ilgili ödüller vereceğiz. Çok sayıda ödül töreni yapılacak bir yıl içerisinde ama bizim ödül törenimiz kişilere verilmiyor, akademik çalışmaya veriliyor. Burada bütün yapılan çalışmalar analiz ediliyor. Yenilikçi olan, inovasyon getiren, bir şeyi üst üste koyan, geliştiren ne varsa bunlar derleniyor. Mesela diz kapağı için bir ilginç bir yöntem bulundu, o da Türkiye’de bulundu. Bunu ilk kez burada dinleyeceksiniz. Diz analizinde, çok ağrılı diz durumlarında kullanılan bir yöntem ve çok daha basit bir yöntem ve Türkiye’de bulundu. İşte biz bunlara daha çok önem veriyoruz. Biz yeniliklere önem veriyoruz, bir şeyi geliştirmeye önem veriyoruz. Çünkü derdimiz tıbbı aynı zamanda bilimi, ülkemizde yapabileceğimiz her şeyi zirvelere çıkarmak için mücadele etmek. Biz bunun için mücadele ediyoruz. Kurulma nedenimiz aslında budur" diye konuştu.
Kocaeli Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 2 - Antalyaspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kocaelispor, Antalyaspor’u konuk ediyor. Karşılaşmanın ilk yarısı ev sahibi ekibin 2-1 üstünlüğüyle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 23. dakikada soldan Churlinov’un kullandığı köşe atışında kaleci Abdullah’ın elinden kaçırdığı topu ön direkte Smolcic ağlara gönderdi. 1-0 32. dakikada sağdan Safuri’nin ortasında arka direkte Giannetti kafayla topu filelerle buluşturdu. 1-1 37. dakikada Keita’nın ceza sahasına ortasında topla buluşan Linetty pasını Tayfur’a aktardı. Sağ çaprazda kaleci ile karşı karşıya kalan Tayfur topu ağlara yolladı. 2-1 Stat: Kocaeli Hakemler: Gürcan Hasova, Mehmet Kısal, Onur Gülter Kocaelispor: Aleksandar Jovanovic, Ahmet Oğuz, Botond Balogh, Hrvoje Smolcic, Massadio Haidara, Karol Linetty, Habip Keita, Daniel Agyei, Tayfur Bingöl, Darko Churlinov, Bruno Petkovic Yedekler: Gökhan Değirmenci, Anfernee Dijksteel, Muharrem Cinan, Furkan Gedik, Serdar Dursun, Tarkan Serbest, Samet Yalçın, Aleksandr Syrota, Can Keleş, Joseph Nonge, Rigoberto Rivas Teknik Direktör: Selçuk İnan Antalyaspor: Abdullah Yiğiter, Bünyamin Balcı, Veysel Sarı, Lautaro Giannetti, Kenneth Paal, Soner Dikmen, Dario Saric, Samuel Ballet, Ramzi Safuri, Sander Van De Streek, Yohan Boli Yedekler: Julian, Samet Karakoç, Hüseyin Türkmen, Abdülkadir Ömür, Dzhikiya, Hasan Yakub İlçin, Jesper Ceesay, Ensar Buğra Tivsiz, Doğukan Sinik, Poyraz Efe Yıldırım Teknik Sorumlu: Alaattin Gülerce Goller: Hrvoje Smolcic (dk. 23), Tayfur Bingöl (dk. 37) (Kocaelispor), Lautaro Giannetti (dk. 32) (Antalyaspor)
Tunceli Tunceli’de DHKP/C operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı Tunceli’de polis ekiplerince, DHKP/C terör örgütünün il genelindeki faaliyetlerinin deşifre edilerek engellenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında düzenlenen operasyonda 1 şüpheli yakalanarak tutuklandı. Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, DHKP/C silahlı terör örgütünün il genelinde yürüttüğü faaliyetlerin tespit edilmesi, deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan istihbari ve teknik çalışmalar neticesinde, kendisini sözde gazeteci ve muhabir olarak tanıtarak habercilik faaliyeti adı altında örgüt propagandası yaptığı belirlenen bir şahıs hakkında operasyon düzenlendi. Yapılan çalışmalarda, C.B. isimli şahsın DHKP/C terör örgütünün talimatları doğrultusunda Moğultay Mahallesi’nde yasaklı materyallerin bulunduğu bir kütüphane oluşturduğu, bu içeriklerle ilgili olarak sosyal medya hesapları üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edildi. Bunun üzerine şüphelinin yakalanmasına yönelik adli süreç başlatıldı. 19 Aralık 2025 günü sabah saatlerinde şüphelinin ikamet adresine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince operasyon düzenlendi. Operasyonda C.B. yakalanarak gözaltına alındı. Şahsın ikametinde yapılan aramalarda, toplatma kararı bulunan çok sayıda kitap, dergi ve gazete ile birlikte 1 adet cep telefonu, 1 adet SIM kart, 1 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet flash bellek ve 5 adet CD ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Terörle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.