ASAYİŞ - 12 Nisan 2025 Cumartesi 10:19

İki kardeşin can verdiği yangın gizemini koruyor

A
A
A
İki kardeşin can verdiği yangın gizemini koruyor

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde biri 3,5 aylık diğeri 3,5 yaşında iki kardeşe mezar olan 2 katlı evdeki yangının çıkış sebebi hala gizemini koruyor. Olay sonrası yapılan ilk değerlendirmede yangının çıkış sebebi olarak ocakta bırakılan yemek belirtilse de aile yangının elektrik kontağı yüzünden çıktığını iddia ediyor. Savcılık soruşturması devam eden yangınla ilgili itfaiye raporunda ise sebep olarak ’bilinmeyen bir sebep’ ifadesi yer alıyor. Sis bulutlarının halen dağılmadığı eve yangından sonra ilk kez giren aile, acı içinde yaşadıkları faciayı anlattı.


Geçtiğimiz haftalarda Bursa’nın Yenişehir ilçesinde iki katlı evin ikinci katında meydana gelen yangında Burak (32) ve Eylem (29) Durmuş çiftinin 3,5 aylık kızları Sevgi Nur Durmuş ile 3,5 yaşında olan oğulları Enes Durmuş feci şekilde can verdi. Ailenin diğer çocuğu Efe Durmuş ise yaralı olarak Yenişehir Devlet Hastanesine kaldırıldı. Feci şekilde can veren 2 çocuğun acılı babası evlatlarının mezarı başında yaşadığı dehşet anlarını anlattı.


Baba Burak Durmuş, "Oğlum Enes Durmuş ve kızım Sevgi Nur Durmuş’u evimizde elektrik kontağından çıktığını düşündüğümüz yangında kaybettik. Yaşanan olay tüpten veya ocakta unutulan yemekten dolayı değildir. Eşim Eylem Durmuş o anda evdeydi ve ne olduysa atan şalteri kaldırdığında olmuş. Ben eve girdiğimde ev duman içindeydi. Oğlum Enes bir kenarda oturup kalmış dedesi onu o şekilde bulmuş. Allah kimseye evlat acısı çektirmesin" diye konuştu.


İtfaiye ekiplerinin yoğun duman sebebiyle göremediği Enes Durmuş’u alevlerden saklandığı yerde baygın halde yatarken bulan ve dışarıya çıkaran dedesi Ali Durmuş ise, "Oğlum beni aradığında ben köydeydim. Bana ’baba ev yanıyormuş’ dediği zaman arkadaşlarımın aracı ile geldim. Geldiğimde yangın sönmüştü. İçeride itfaiye erleri salon kısmındaydı. Çok fazla duman vardı. Torunum Enes Durmuş’un saklandığı yere hiçbir itfaiye eri bakmamış ve torunum Enes Durmuş’u köşede saklanmış vaziyette cansız bedenini buldum. Son nefeslerini benim kucağımda vermiş" dedi.


Olayın şokunu halen üzerinden atamayan anne Eylem Durmuş ise olay günü evlatlarını kurtarmak için içeriye girmeye çalıştığını ancak komşuları ve polis ekiplerinin buna izin vermediğini anlattı.



İki kardeşin can verdiği yangın gizemini koruyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.