ÇEVRE - 11 Nisan 2026 Cumartesi 13:43

Karacabey Ovası sular altında kaldı

A
A
A
Karacabey Ovası sular altında kaldı

Bursa’nın Karacabey ilçesinde şiddetli yağışlar sebebiyle derelerin taşması sonucu Karacabey Ovası’nda 10 bin dönümden fazla tarım arazisi sular altında kaldı.


Bölgedeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan ve Marmara Denizi’ne dökülen önemli su kaynaklarından Nilüfer Deresi, Kocaçay ve dün bir kişinin köprü altından geçerken suya kapılarak hayatını kaybettiği Canbolu Deresi, son 2 haftadır devam eden yağışlar sebebiyle taştı. Harmanlı ve Bayıraltı mahalleleri sınırları içerisinde bulunan Karacabey Ovası’ndaki binlerce dönüm tarım arazisi ile tarlara giden yollar sular altında kaldı. Yolların suyla kaplanması sebebiyle çiftçiler arazilerine ulaşamadı. Bursa istikametinden Bandırma istikametine devam eden otoyol, suyla kaplanan ovayı tam ortadan ikiye böldü. Su altında kalan tarım arazilerinin dronla çekilen görüntüleri, taşkının etkilerini gözler önüne serdi.


Harmanlı köyünden Ramadan Yongacı, 120 dekar arpa ekili arazisinin sular altında kaldığını belirterek, 15 senedir böyle bir olay yaşamadıklarını belirtti.


Aynı köyde çiftçilik yapan Raşit Varol ise, "Ekili binlerce dönümlük alanımız su altında kaldı. Ekilecek yüzlerce yerimiz var. Allah yardımcımız olsun" dedi.


Harmanlı Köyü Muhtarı Hüseyin Özdemir ise, 4 bin dönümü buğday ve arpa ekili 10 bin dönümden fazla tarım arazisinin sular altında kaldığını belirterek, "Boş arazilere domates, ayçiçeği ve mısır ekmeye hazırlanıyorduk. Ancak bu felaket başımıza geldi. Artık geç kaldı, maalesef ekilemeyecek" dedi.


Özdemir, taşkın sularının 2 ay gibi bir sürede geri çekilmesini beklediklerini ifade ederek, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.



Karacabey Ovası sular altında kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Akıntıya kapılan genci arama çalışmaları 8. gününde sürüyor Mersin’in Tarsus ilçesinde atladığı suda akıntıya kapılarak kaybolan 18 yaşındaki genci arama çalışmaları 8’inci gününde sürüyor. AFAD koordinasyondaki arama çalışmalarına 448 personel, 33 dalgıç, 52 araç, 9 bot, 1 jetski, 3 sonar cihazı, 7 dron ve 2 arama köpeği katılıyor. Olay, 4 Nisan’da Çağlayan Mahallesi’ndeki Tarsus Şelalesi’nde meydana gelmişti. Batu Yetiş Kerem Kaplan (18) suya atladıktan kısa süre sonra güçlü akıntıya kapılmış, çevredekilerin haber vermesiyle olay yerine polis, itfaiye, sahil güvenlik ve AFAD ekipleri sevk edilmişti. Ekipler, nehir ve çevresinde kapsamlı bir arama çalışması başlatmıştı. Gencin atlama ve akıntıya kapılma anları da cep telefonu kamerasına yansımıştı. Yaklaşık 47 kilometrelik Berdan Nehri’nin her noktası ekipler tarafından titizlikle taranırken, arama çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla nehirde su akışı da kesildi. AFAD koordinasyonda yapılan arama çalışmalarında 448 personel, 33 dalgıç, 52 araç, 9 bot, 1 jetski, 3 sonar cihazı, 7 dron ve 2 arama köpeğinin yer aldığı belirtildi. İlk günden itibaren bölgeye sık sık gelen Mersin Valisi Atilla Toros’un da bugün çalışmaları yerinde incelediği, bota binerek arama faaliyetlerine katıldığı öğrenildi. Milletvekili Faruk Dinç’in de çalışmaları yerinde takip ettiği kaydedildi. Kaplan’ı arama çalışmaları sürüyor.
Ankara Bakan Gürlek: "Lekelenmeme hakkı kapsamında dosyaları en başta ayıklıyor, vatandaşlarımızın gereksiz yere yıpranmasının önüne geçiyoruz" Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Yaptığımız düzenlemeler ve geliştirdiğimiz uygulamalarla; lekelenmeme hakkı kapsamında dosyaları en başta ayıklıyor, vatandaşlarımızın gereksiz yere yıpranmasının önüne geçiyoruz" dedi. Bakan Gürlek, resmi sosyal medya hesabından Bakanlık olarak gerçekleştirilen düzenlemeler ve geliştirilen uygulamalar ile ilgili açıklamada bulundu. Gürlek, lekelenmeme hakkı kapsamında dosyaların en başta ayıklandığını, vatandaşların gereksiz yere yıpranmasının önüne geçtiklerini belirtti. Aynı zamanda Gürlek, hakim başına düşen dosya sayısını azaltarak her bir dosyaya daha fazla zaman ayrılmasının sağlandığını bildirdi. "Lekelenmeme hakkı kapsamında dosyaları en başta ayıklıyor, vatandaşlarımızın gereksiz yere yıpranmasının önüne geçiyoruz" Bakan Gürlek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Vatandaşlarımızın adalet hizmetlerine daha hızlı ve etkin erişimi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Yaptığımız düzenlemeler ve geliştirdiğimiz uygulamalarla; Lekelenmeme hakkı kapsamında dosyaları en başta ayıklıyor, vatandaşlarımızın gereksiz yere yıpranmasının önüne geçiyoruz. Hakim başına düşen dosya sayısını azaltarak her bir dosyaya daha fazla zaman ayrılmasını sağlıyoruz. Soruşturma ve dava süreçlerini hızlandırarak yargılamaların daha kısa sürede sonuçlanmasını mümkün kılıyoruz. Daha hızlı işleyen, daha adil ve vatandaş odaklı yargı sistemini güçlendirmeye kararlılıkla devam ediyoruz."