GÜNDEM - 17 Ocak 2026 Cumartesi 10:04

Kestel ve Gürsu’da fabrikalar artık zehir saçmayacak

A
A
A
Kestel ve Gürsu’da fabrikalar artık zehir saçmayacak

Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, ilçenin en büyük sorunlarından biri olan fabrikaların oluşturduğu hava kirliliğinin çözümü için Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde hidrojenli hibrit filtrasyon sisteminin bu ay kurulacağını ve diğer OSB’ler için de harekete geçeceklerini söyledi. Başkan Erol, sistemin başarılı olması durumunda Türkiye’de ilk olarak diğer ilçelere ve illere örnek olacağına dikkat çekti.


Bursa’nın Kestel ilçesinde hava kirliliğiyle mücadele kapsamında önemli adımlar atılıyor. Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, ilçede yaşayan vatandaşların büyük bölümünün en önemli sorun olarak hava kirliliğini dile getirdiğini belirterek, bu sorunun çözümü için somut adımlar atıldığını söyledi.


Göreve geldikleri günden itibaren hava kirliliğiyle mücadeleyi öncelik haline getirdiklerini ifade eden Başkan Erol, "Bu iş çözülene kadar arkasında olacağımızı söyledik. Geldiğimiz noktada sanayicilerimizin de çözüm sürecine paydaş olmaya başladığını görüyoruz. 2025 yılında çevreyle ilgili en büyük cezaların yazıldığı bir dönem yaşadık. 2026 yılında ise yeni bir sistem kuruyoruz" dedi.


Yeşil Çevre Kooperatifi öncülüğünde, Bursa Valiliği’nin koordinasyonunda bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Erol, "Bursa Valisi Erol Ayyıldız önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucu, bu ay içerisinde Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde hidrojenli hibrit bir filtrasyon sistemi kurulacak. Daha önce prototipini denedik ve olumlu sonuçlar aldık. Şimdi fabrikanın üretim prosesine uygun şekilde hazırlanan proje hayata geçirilecek" diye konuştu.


Kestel ilçesindeki bütün OSB’lerdeki fabrika bacaları bu sistemi kullanacak


Sistemin başarılı olması halinde Türkiye’de ilk olacağını vurgulayan Başkan Erol, "Bu çalışma önce Kestel’de, ardından Bursa’da ve sonrasında Türkiye genelinde örnek olacak. Kestel’de yaklaşık 80’e yakın boya bacası bulunuyor. Bursa genelinde ise bu sayı 900’e yaklaşıyor. Sistem başarılı olursa bakanlık nezdinde yönetmeliğe alınması için girişimlerde bulunacağız. Filtrasyon sistemlerinin organize sanayi bölgeleri üzerinden kurulacak. Organize sanayi bölgeleri kendi yönetimleri üzerinden sorumluluk alacak. Kestel OSB’de yaklaşık 20, Barakfa OSB’de 30’un üzerinde, Uludağ OSB’de ise 20’nin üzerinde baca bulunuyor. Yakın zamanda bu konuda somut adımların net şekilde görüleceğini düşünüyoruz" dedi.



Kestel ve Gürsu’da fabrikalar artık zehir saçmayacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Bakan Kurum, restorasyonu tamamlanan Selimiye Camii’ni ziyaret etti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Edirne’de yapımı tamamlanan konutların kura çekim törenine katılmak üzere kente geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Edirne programına restorasyonu tamamlanan Selimiye Camii’nde cuma namazı kılarak başladı. İl protokolü tarafından karşılanan Bakan Kurum, Mimar Sinan’ın "ustalık eserim" dediği tarihi camide Cuma namazını eda etti. Namazın ardından cami çıkışında vatandaşlarla selamlaşan ve kısa süre sohbet eden Kurum, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Edirne’ye geliş amacını anlatarak şunları söyledi: "Şükürler olsun Edirne’ye bir kez daha gelmeyi bizlere nasip etti. Burada cuma namazımızı kıldık, dua ettik, vatandaşımızla sohbet ettik, onları dinledik. Şükürler olsun Selimiye, Mimar Sinan’ın Koca Sinan’ın bize bıraktığı emanet. İnşallah bugün daha güzel, daha güçlü olacak; bunun mücadelesini yapıyoruz. Etrafını düzenledik, biliyorsunuz daha önce bir meydan düzenlemesi yaptık. Şimdi de hem camimizin restorasyonu yapıldı hem de içerideki süslemelerimiz, hatlarımız ve tüm eserlerimiz yeniden gözden geçirildi. Vatandaşımız huzur içerisinde namaz kılıyor, dua ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından Edirne’mize vatandaşımız geliyor, hepsiyle burada görüşme fırsatı oldu. Bugün Edirne’de hem müjdelerimiz olacak; sosyal konutla ilgili kura çekimini gerçekleştireceğiz. Belediyelerimizle, vatandaşımızla görüşeceğiz. Valimizle, milletvekillerimizle ve teşkilatımızla birlikte dolu dolu bir Edirne günü geçireceğiz. Selam söylüyoruz." Cami programının ardından Bakan Kurum ve beraberindekiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre düzenlemesi yapılan Selimiye Meydanı’nı ve çevredeki iş yerlerini gezdi. Esnafla sohbet eden Kurum’a çeşitli hediyeler takdim edildi. Esnaflar tarafından Selimiye temalı çerçeveli bir tablo hediye edilirken, Edirne Tava Ciğeri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak tarafından da Edirne’nin geleneksel el sanatlarından aynalı süpürge takdim edildi. Bakan Kurum ve beraberindekiler daha sonra, Toplu Konut İdaresi tarafından kura çekiminin gerçekleştirileceği kapalı spor salonuna hareket etti.
Erzurum Erzurum’da Halk Pazarları’nın 13. Şubesi açıldı Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği Halk Pazarı Projesi, 13’üncü şubeyle büyümeye devam ediyor. Palandöken ilçesi Yıldızkent semti Zirve TOKİ’lerdeki halk pazarının açılışına Vali Aydın Baruş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Palandöken Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu ve diğer davetliler katıldı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Halk Pazarı’nın açılışı dualar eşliğinde yapıldı. Zirve TOKİ’ler Halk Pazarı şubesinin açılışında konuşan Vali Aydın Baruş, halkın uygun ve kaliteli ürüne ulaşması yönünde Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetin takdire şayan olduğunu ifade ederek, "Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz. Erzurum halkına hayırlı olsun" diye konuştu. "Üreticimizin emeğini koruyor, vatandaşımızın bütçesini gözetiyoruz" Halk Pazarı projesinin bir ticari faaliyet değil; bir sosyal denge projesi olduğunu vurgulayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Bizim siyaset anlayışımız kuru söz siyaseti değildir. Bizim anlayışımız, gönle dokunan, hayata değen, sofraya katkı sunan hizmet siyasetidir. Çünkü biz biliriz ki; "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." Bu proje, üreticimizin emeğini koruyan, vatandaşımızın bütçesini gözeten, piyasada fırsatçılığa geçit vermeyen bir adalet mekanizmasıdır. Erzurum’un dört bir yanında bu anlayışı hayata geçirdik. Yıldızkent’te açtık, Aşkale’de açtık, Sanayi bölgemizde açtık, Hilalkent’te açtık. Bugün de Zirve TOKİ’lerimizde 13. şubemizi hizmete alıyoruz. Bu sayı bizim için sadece bir rakam değil; istikrarın, sürekliliğin ve kararlılığın göstergesidir. Bir işi bir kez yapmak kolaydır. Önemli olan o işi sistematik hale getirmek, yaygınlaştırmak ve kalıcı kılmaktır. Hamdolsun biz bunu başardık" dedi.