GÜNDEM - 11 Aralık 2024 Çarşamba 17:31

Nilüfer’de Toprak Ana Günü’nde gıdanın geleceği konuşuldu

A
A
A
Nilüfer’de Toprak Ana Günü’nde gıdanın geleceği konuşuldu

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği Toprak Ana Günü etkinliğinde, sağlıklı ve erişilebilir gıdanın önemi vurgulanırken, gıda krizine karşı kolektif dayanışma çağrısı yapıldı.


Her yıl hızlı ve sağlıksız tüketime karşı geleneksel, sağlıklı, temiz gıda, tohum ve yerel tatların önemini hatırlatmak amacıyla kutlanan Toprak Ana Günü, bu yıl da Nilüfer’de üreticilerle tüketicileri bir araya getirdi. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi iş birliğinde Pancar Deposu’nda düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Okan Şahin, Şirin Biçer ve Zerrin Güleş, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Mustafa Berkay Aydın, mahalle muhtarları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte konuklara, Nilüfer Kent Bostanları ürünü olan “Bostan Tarhanası” ikram edildi.


Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Mustafa Berkay Aydın, açılış konuşmasında toprağın yaşam için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirtti. Aydın, Slow Food hareketinin yalnızca Fast Food anlayışına bir tepki olmadığını, aynı zamanda gıda üretim ve tüketim süreçlerini yeniden düşünmeyi önerdiğini dile getirdi. Aydın, “Yaşanan sorunların çözümü için alternatif dayanışma modelleri geliştirmek zorundayız” dedi.


Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin de konuşmasında iklim krizi ve buna bağlı olarak yaşanması beklenen gıda krizine dikkat çekti. Okan Şahin, “Sağlıklı gıdayı herkes için erişilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızı toprakla ve tarımsal üretimle buluşturmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin de “Toprak Ana” kavramının Anadolu kültüründeki derin anlamına işaret etti. Pandemi döneminde insanların doğayla bağlarını yeniden keşfetmeye başladığını hatırlatan Özgür Şahin, “Şehir yaşamı bizi doğadan uzaklaştırıyor. Çocuklarımıza kırsal yaşamı ve doğanın önemini anlatmalıyız” diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen söyleşide, Nilüfer Meclisi Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Semiha Öztan “Toprak Ana Günü ve Önemi”, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Bülent Aşık “Toprağın Önemi”, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, “Tarladan Sofraya, Güvenli Gıda”, Gönüllü Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Şipka ise “Bursa Gıda Bankası Modeli” başlıklı sunum gerçekleştirdi.


Toprak Ana Günü, Nilüfer’de dayanışma, bilinçlendirme ve sağlıklı gıda üretimi konularında önemli mesajlarla sona erdi.



Nilüfer’de Toprak Ana Günü’nde gıdanın geleceği konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçısı yakalandı, 112’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde son 2 haftada jandarma tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlar ile 156 şüpheli göçmen kaçakçısının yakalandığını ve 112’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep olmak üzere 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar düzenlendi. Son 2 haftada Jandarma İnsansız Hava Araçları (JİHA) ile havadan, İl Jandarma Komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucu düzenlenen operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Şüphelilerden 112’si tutuklanırken 44’ü hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Ayrıca yapılan operasyonlar sonucu 120 adet araç ile 13 adet bot ele geçirildi. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda göç yönetimine dikkati çekerek, "Göç yönetiminin güvenlik boyutunu; insan ticareti, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele alanlarında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet temelinde yürütülen etkin çalışmalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda sınır güvenliği, üstün teknolojilerden ve gelişmiş izleme-denetim sistemlerinden yararlanılarak güçlendirilmekte; yasa dışı göç yollarını teşvik eden ve organize eden yapılara karşı hem sahada hem de hukuki zeminde güçlü ve caydırıcı mekanizmalar işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.