TEKNOLOJİ - 31 Mayıs 2024 Cuma 16:01

Teknolojide kadının yükselen rolü

A
A
A
Teknolojide kadının yükselen rolü

Coşkunöz Eğitim Vakfı, ’XReation of Future’ projesi çerçevesinde ’Teknolojide Kadının Yükselen Rolü’ konferansı düzenledi.


Coşkunöz Eğitim Vakfı, Bursa Teknik Üniversitesi, BUİKAD ve BUSİAD iş birliğiyle hayata geçirilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ’XReation of Future’ projesi çerçevesinde ’Teknolojide Kadının Yükselen Rolü’ Konferansı düzenledi. Bursa iş dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, teknoloji sektöründe kadınların oynadığı önemli rol ve kapsayıcılığın önemi ele alındı. Xreation of Future projesinin liderliğini yürüten Coşkunöz Eğitim Vakfı Müdürü Bige Tınmazsoy, “Son dönemde büyük bir hızla gelişen yapay zekâ, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yeni ve yenilikçi teknolojiler hayatımızı her alanda değiştiriyor, kolaylaştırıyor. Artık iş dünyasında pek çok alanda sanal ve artırılmış gerçekliğin yoğun biçimde kullanıldığını görüyoruz. Coşkunöz Eğitim Vakfı olarak Bursalı şirketlerin ihracat şampiyonluklarını daha da perçinlemesi ve rekabet avantajını artırması için yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerinden daha fazla yararlanması ve müşterilerine sunması gerektiğine inanıyor, bu alanda yapabileceklerimiz üzerine kafa yoruyoruz. Diğer yandan teknoloji dünyasında ve bilişim sektöründe kadınların daha yoğun ve aktif yer almasını da çok önemsiyoruz. Bu amaçla XReation of Future projesi kapsamında sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) alanlarında 140 kişiye toplam bin 160 saatlik eğitim vereceğiz. Artırılmış gerçeklik eğitim müfredatlarını oluşturduk, YÖK ve Millî Eğitim Bakanlığı ile de paylaşacağız. Teknolojide Kadın Konferansı ile bu konularda yapılabilecekleri siz değerli uzmanlarla birlikte masaya yatırmayı amaçladık” dedi.


Xreation Of Future projesi kapsamında Eğitici Eğitimi alan Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehnaz Baltacı ise, “Yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz sanal gerçeklik ve genişletişmiş gerçeklik konularında çalışmalarına başladı. Elbette biz eğitimciler de çağı yakalamak, kendimizi bu konularda geliştirmek durumundayız. Coşkunöz Eğitim Vakfı’nın XReation of Future Projesi bu anlamda büyük önem taşıyor. Proje kapsamında aldığımız eğitimlerle genişletilmiş gerçeklik ve sanal gerçeklik konularında edindiğimiz yazılımsal teorik yeni bilgilerle yeni dersler açarak öğrencilerimize yüksek lisans ve doktora projelerinde destek olmayı hedefliyoruz. Hem sanayi kuruluşları hem lise ve üniversite öğrencilerini kapsayan çok boyutlu bir projede yer almaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.


KoçSistem Hukuk ve Uyum Direktörü Deniz Sisa’nın ’Bilişim Sektöründe Kadın ve Kapsayıcılık’, Selma Çetinkaya Türker moderatörlüğünde Dsource Kurucusu ve Yönetici Direktörü Özgür Bidar Tombuloğlu’nun ’Cam Tavanı Kırmak’, Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik’in ’Türkiye’de İstihdamda Kadın ve Geleceği’ oturumlarıyla devam eden Teknolojide Kadının Yükselen Rolü Konferansı’nda, konuşmacılar dinleyicilere kadınların bilişim sektöründeki rolü, iş dünyasındaki cinsiyet engelleri ve Türkiye’deki iş gücü piyasasındaki kadınların geleceği konularında bilgi ve deneyimlerini aktardı.



Teknolojide kadının yükselen rolü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da görsel şölen: "Pembe Dolunay" Erek Dağı’ndan yükseldi Van’ın doğusunda yer alan 3 bin 204 rakımlı Erek Dağı, bu akşam yılın en özel doğa olaylarından birine ev sahipliği yaptı. Baharın gelişini müjdeleyen ’pembe dolunay’, dağın zirvesinden yükselerek Vanlılara unutulmaz bir görsel şölen sundu. Van’da baharın habercisi olarak bilinen ’pembe dolunay’, akşam saatlerinde Erek Dağı’nın zirvesinden yükselerek muhteşem manzarasıyla izleyenlere görsel şölen sundu. Kent genelinde açık ve sakin havanın etkili olmasıyla birlikte gökyüzünde beliren dolunay, kısa sürede vatandaşların ilgisini çekti. "Şehrin üzerinde bir mücevher gibi parladı" Nisan ayının ilk dolunayı olan ve adını baharda açan yabani çiçeklerden alan ’pembe dolunay’, akşam saatlerinde Erek Dağı’nın arkasından belirdi. Dağın karlı zirveleriyle birleşen dolunayın ışıltısı, gökyüzünü ve kentin silüetini aydınlattı. Gece boyunca etkisini sürdüren dolunay, izleyenleri mest etti. Kent sakinleri, bu tür doğa olaylarının Van’ın doğal güzelliklerine ayrı bir değer kattığını dile getirdi. "Neden "Pembe" Dolunay?" Astronomi kaynaklarına göre "pembe dolunay" ismini, Kuzey Amerika’da baharın başında açan "Phlox subulata" (Alev çiçeği) adlı pembe çiçeklerden alıyor. Ayın fiziksel rengi aslında pembe olmasa da, ufuk çizgisinden yükselirken atmosferik kırılmalar nedeniyle büründüğü sıcak tonlar, Erek Dağı’nın üzerinde kartpostallık görüntüler oluşturdu.