GÜNDEM - 11 Ocak 2026 Pazar 11:54

Yıldırım’da tarih ortak akılla ayağa kalkacak

A
A
A
Yıldırım’da tarih ortak akılla ayağa kalkacak

Yıldırım Belediyesi’nin, ‘Bursa Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarihi Aksı Canlandırma Projesi’ kapsamında başlattığı ‘Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’ tamamlandı. Ödüle layık görülen projelerin sergisi, ödül töreni ve kolokyumu Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.


Yıldırım Belediyesi; tarihi, mimarisi, kültürel dokusu ve dini mekanlarıyla Türkiye’nin en önemli turizm güzergahlarından biri olan, Setbaşı, Yeşil, Emirsultan hattını hak ettiği değere kavuşturmak için ‘Bursa Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarihi Aksı Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’ düzenlemişti. Yıldırım Belediyesi öncülüğünde, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen yarışmanın sonuçları geçtiğimiz ay açıklanmıştı. Yarışmaya başvuran projeleri titizlikle değerlendiren jüri; toplam 11 eseri ödüle layık bulmuştu. Yarışma sürecinin tamamlanmasının ardından, ‘Bursa Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarihi Aksı Kentsel Tasarım Fikir Yarışması Kolokyum, Sergi ve Ödül Töreni’ gerçekleştirildi. Bursa Akademik Odalar Birliği Ortak Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen törene; Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı Yazgan, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Cenk Köklü, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Zehra Çakır, AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Muhammed Ali Kaya, AK Parti Yıldırım İlçe Başkan Vekili Kadir Batmaz, akademisyenler, meslek odalarının temsilci ve üyeleri ile basın mensupları katıldı.



"İhya etmek için yola çıktık"


‘Bursa Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarihi Aksı Kentsel Tasarım Fikir Yarışması Kolokyum, Sergi ve Ödül Töreni’nin’ açılış konuşmasını yapan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa’nın fethinin 700’üncü yıl dönümünde tarihi bir projeyi hayata geçirdikleri için mutlu ve gururlu olduklarını belirtti. Bursa deyince akla Yeşil ve Emir Sultan geldiğini vurgulayan Başkan Yılmaz; "Bu bölge tarihi ve kültürel açıdan çok zengin, değerli. İşte biz bu değerli bölgeyi ihya etmek için yola çıktık. Bu tarihi aksta bugüne kadar restorasyon çalışmaları, kentsel dönüşüm projeleri, trafik düzenlemeleri gibi önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Ancak biz şehre bütüncül bir pencereden bakarak bu kapsamlı çalışmayı başlattık. Bölgeyi bir bütün olarak ele alıyoruz" ifadelerini kullandı.



"Ortak akılla hareket ettik"


Ortak akıl vurgusu yapan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Birlik, beraberlik işin besmelesidir. Biz her zaman istişareye önem verdik. Bu projede de ‘biz yaptık oldu’ mantığıyla değil, ortak akılla hareket etmek istedik. Önce bölge sakinleriye görüştük, onları dinledik. Beklentilerini, sorunlarını, fikirlerini ve bölgeyle ilgili hatıralarını dinledik. Muhtarlarımızla görüştük. Kıymetli hocalarımızla bir araya geldik, bölgeyi gezdik, inceledik. Akademik odalarımızla toplantılar yaptık. Turizm sektörünün temsilcileriyle görüştük. Daha sonra da, çözüm bulunması gereken sorunları listeledik. Tüm bu çalışmaların ardından ise kent tasarım ekiplerinin bize yol göstermesini istedik ve ulusal çaptaki yarışmamızı başlattık. Ortak aklın bizi daima doğruya götüreceğine inanıyoruz" diye konuştu.



42 proje sunuldu


Yarışma sürecinin de yine ortak akıl ve dayanışma ile gerçekleştirildiğini belirten Başkan Yılmaz, "Yarışma sürecini yönetirken, güçlü bir jüri ve danışma kurulu kadrosuyla hareket ettik. Yarışma sonucunda da gördük ki, Bursa’ya olan ilgi gerçekten çok büyük. Geniş bir alanı kapsamasına rağmen tam 42 farklı kentsel tasarım projesi yarışmaya sunuldu. Alın terini ortaya koyarak fikir ve projelerini bizimle paylaşan tüm ekiplere yürekten teşekkür ediyorum. Bu yarışma bir uygulama yarışması değil, bir vizyon ve yaklaşım arayışıdır. Buradan elde ettiğimiz birikim; Bakanlığımız ile istişare edeceğimiz, hemşehrilerimizle yeniden konuşacağımız bir sürecin başlangıcıdır. Nitekim Hanlar Bölgesi’nde olduğu gibi, bu aksında Bakanlığımızın destek ve himayelerinde hayata geçeceğine inancımız tamdır. Bursa’nın fethinin 700’üncü yılında; kadim kimliğimizi daha güçlü bir şekilde öne çıkaracak, Yeşil-Emirsultan aksında manevi iklimi daha da güçlendirecek bu sürecin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.



Başkan Yılmaz’a teşekkür


AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise yaptığı konuşmada; ‘Bursa Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarihi Aksı Canlandırma Projesi’nin Yıldırım’a ve Bursa’ya değer katacağını belirtip, Başkan Oktay Yılmaz’a teşekkür etti.


Proje paydaşlarından Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin Başkanı Şirin Rodoplu, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin Başkanı Cenk Köklü ve Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi’nin Başkanı Zehra Çakır da, yarışma süreci ve detayları ile ilgili bilgi verip, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a teşekkür ettiler. Konuşmaların ardından, ödüle layık görülen projelerin hazırlayıcı ekipleri sahneye davet edilerek plaketleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından ise Dr. Murat Sönmez’in moderatörlüğünde; yarışma jüri başkanı ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzel, Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Yüksek Şehir Plancısı Can Kubin, İTÜ Öğretim Üyesi Mimar ve Şehir Plancısı Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Sayan Atanur ve Mimar Aslı Özbay’ın katılımıyla kolokyum gerçekleştirildi.



Yıldırım’da tarih ortak akılla ayağa kalkacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Şehitler için 25 bin kitabın rotası Yozgat oldu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yaşayan gazeteci-yazar Mustafa Eranıl, şehitlerin isimlerini yaşatmak amacıyla yürüttüğü kütüphane projesi kapsamında Yozgat’a 25 bin kitap desteğinde bulundu. Kitapları teslim almak için Yozgat’tan özel ekip geldi. Mustafa Eranıl, Türkiye genelinde şehitler anısına kurulan kütüphaneler için kitap toplamaya devam ediyor. Bugüne kadar 365 bin kitap toplayarak sosyal sorumluluk projesine imza atan Eranıl, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerine göre özenle tasnif ettiği 25 bin kitabı daha eğitime kazandırdı. Kitapları almak için Yozgat’tan geldiler Eranıl’ın hazırladığı kitaplar için Yozgat Valiliği ve Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde özel ekip görevlendirildi. Kocaeli’nin Körfez ilçesine gelen görevliler, kolilerce kitabı araçlara yükleyerek Yozgat’a ulaştırmak üzere yola çıktı. Gönderilen eserlerin, Yozgat genelinde şehitler adına kurulacak yeni kütüphanelerde öğrencilerin istifadesine sunulacağı öğrenildi. Şu ana kadar 27 şehit kütüphanesinin oluşturulmasına katkı sunduğunu belirten Mustafa Eranıl, amacının yeni nesilleri kitapla buluşturmak olduğunu vurguladı. Eranıl, "Şehitlerimiz adına açılan kütüphanelere destek olmaya devam edeceğim. Sağlığım elverdiği sürece bu hayırlı hizmeti sürdürmek istiyorum. Yozgat’a 3 yıl önce de 40 bin kitap göndermiştim, şimdi ise 25 bin kitap gönderiyorum" ifadelerini kullandı. "Yılın İyilik İnsanı" seçilmişti Bugüne kadar yayımlanmış 8 kitabı bulunan gazeteci-yazar Mustafa Eranıl, eğitime ve şehitlerin hatırasına sunduğu bu katkılar dolayısıyla Ankara’da 50 sivil toplum kuruluşunu barındıran Toplumsal Uzlaşı Platformu tarafından "Yılın İyilik İnsanı" ödülüne layık görülmüştü. Eranıl, kütüphane seferberliği sayesinde bugüne kadar kamu ve özel kurumlardan onlarca plaket ve ödül aldı.
Antalya Buğdayda yağış bereketi: Rekoltede yüzde 25 artış bekleniyor Antalya Ticaret Borsası (ATB), buğday hasadı öncesinde "Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı" düzenledi. Toplantıda, 2026 üretim sezonunda hububatta rekolte ve kalite beklentileri, girdi maliyetleri, devlet destekleri, erken hasadın kaliteye etkisi, pas hastalığı gibi çok sayıda konu gündeme geldi. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, buğday hasadının bereketli olmasını dilerken, hasat öncesinde sektör paydaşlarını bir araya getirerek, hasat beklentileri, hububatta yaşanan sorun, çözüm önerileri ve beklentilerini gündeme getirmek istediklerini söyledi. Antalya’da 250 bin ton civarında buğday üretimi yapıldığını belirten Bülbül, Serik, Aksu, Korkuteli ve Elmalı ilçeleri için ciddi bir ekonomik gelir kaynağı olan buğdayın bölge tarımı için önemini vurguladı. "Çiftçisiz hiç olmaz" Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, artan maliyetlere dikkat çekerek mevcut desteklerin yetersiz olduğunu söyledi. Gübre fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Alp, desteklerin ürün ve fatura bazlı verilmesi gerektiğini kaydetti. Çiftçinin üretimde kalabilmesi için etkin destek politikalarının şart olduğunu vurgulayan Alp, "Devletsiz olmaz ama çiftçisiz hiç olmaz" dedi. Rekoltede yüzde 25 artış beklentisi ATB 1. Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Sarıcalar, bölgenin yağışlar nedeniyle iyi bir hububat sezonu geçireceğini söylerken, buğdayda yüzde 25 rekolte artışı beklendiğini kaydetti. Yüksek rekoltenin fiyat baskısı oluşturabileceği uyarısında bulunan Sarıcalar, üreticinin mağdur olmaması için doğru planlama yapılması gerektiğini söyledi. "Doğru yöntemlerle verim yüzde 20 artar" ATB 1. Meslek Komitesi Üyesi Nuri Büyükselçuk, sertifikalı tohum, doğru gübreleme ve zamanında ilaçlamayla verimin yüzde 20’ye kadar artırılabileceğini belirtti. Türkiye’nin buğday üretiminde ciddi artış potansiyeli bulunduğunu ifade eden Büyükselçuk, iklim şartlarının olumlu seyretmesi halinde bu yıl rekor seviyede üretim beklendiğini söyledi. "Anız yakımı azaldı" ATB 2. Meslek Komitesi Üyesi Kadir Sarıcalar, bu yıl verimli bir hasat dönemi beklendiğini belirtirken, önceki yıllarda yüksek nem nedeniyle yaşanan biçim sorunlarının tekrar etmemesi gerektiğini söyledi. Hasadın zamanında yapılmasının kalite açısından önemine dikkat çeken Sarıcalar, Korkuteli bölgesinde Toprak Mahsulleri Ofisi alım ofisi açılması gerektiğini ifade etti. Anız yakmanın büyük ölçüde sona erdiğini belirten Sarıcalar, bu konuda farkındalığın arttığını söyledi. "Üreticiye doğru tohum çeşidi verilmeli" ATB Üyesi Mehmet Tiryaki, devlet destekli dağıtılan bazı tohum çeşitlerinin kalite ve verim açısından yetersiz kaldığını belirterek, bölgeye uygun kaliteli çeşitlerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Tiryaki, desteklerin ürün bazlı verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kaliteyi artırmak için uğraşan üretici desteklenmeli. Destekleme sistemi yeniden gözden geçirilmeli" dedi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Tekin, Antalya’ya özgü buğday çeşitlerinin yeniden geliştirilmesi için çalışma yapılabileceğini belirtirken, "Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde yürütülen ‘Antalya Buğdayını Arıyor" projesi tekrarlanmalı" dedi. BATEM Uzmanı Ali Koç, son yılların en yüksek yağışının alındığını belirterek, yağışların verime olumlu yansıdığını söyledi. Koç, tarımda dron ile ilaçlama ve gübreleme uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. ATB Toplantı Salonu’nda ATB Başkan Vekili Halil Bülbül’ün başkanlığında gerçekleşen toplantıya, ATB Hububat Meslek Komitesi Üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü, BATEM ve ZMO temsilcileri, ilçe ziraat odası başkanları, biçerdöverciler, üretici ve fabrika sahipleri katıldı. Toplantıya katılanlar, Antalya’da bu yıl buğdayda verim artışı yaşanacağını vurgularken, kalite, standardizasyon, hastalık yönetimi, pazarlama altyapısı ve destekleme politikalarına ilişkin bazı yapısal sorunlar olduğuna dikkat çekti. Toplantıda, sertifikalı ve bölgeye uygun tohum kullanımının artırılması, hastalıklarla mücadelede teknik kapasitenin güçlendirilmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin erken fiyat ve alım politikası açıklaması, bölgesel alım noktalarının yaygınlaştırılması, dron ve hassas tarım uygulamalarının desteklenmesi, kalite sınıflandırma altyapısının geliştirilmesi ve destekleme mekanizmalarının öngörülebilir hale getirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı.