EĞİTİM - 23 Şubat 2024 Cuma 14:26

Kahverengi Kokarca, Tarla Faresi, Bitki Koruma Ürünleri Uygulama eğitimleri verildi

A
A
A
Kahverengi Kokarca, Tarla Faresi, Bitki Koruma Ürünleri Uygulama eğitimleri verildi

Çanakkale’de merkez ilçeye bağlı Dümrek, Yapıldak ve Kumkale köylerinde Kahverengi Kokarca, Tarla Faresi ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulanması konularında bilgilendirme toplantıları yapıldı.


İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından verilen eğitimlerde üreticilere, Kahverengi kokarca zararlısının tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan istilacı ve polifag bir zararlı olduğu belirtildi. Türkiye’de 2018 yılından itibaren Karadeniz ve Marmara Bölgesinde tespitler yapıldı. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturduğu anlatıldı.


Kahverengi Kokarca Çanakkale de 2023 yılında varlığı tespit edilmiş, sonucunda, Merkez ilçe (Yapıldak,Işıklar,Kalabaklı), Biga İlçesi (Eskibalıklı, Gümüşçay Beldesi), Ezine İlçesi (Akköy, Güllüce), Bayramiç İlçesi(Saçaklı, Ağaçköy, Camikebir, Tepecik), Lapseki İlçesi (Merkez GSP Mahallesi, Umurbey, Çardak Belediyeleri) de tuzakla takibi yapılmaya başlandı. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince üreticilere eğitim yayım çalışmaları devam ediyor.


Zararlı, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) zararlı popülasyonunu düşürüyor.


İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılan toplantılarda ayrıca üreticilere; Tarla faresi ve bitki koruma ürünleri uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi verildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kimsesizler için "Sıcak Yuva" genelgesi nisan ayına kadar uzatıldı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kış şartlarının ülke genelinde etkisini sürdürmesi üzerine evsiz ve kimsesiz vatandaşlara yönelik yürüttüğü "Sıcak Yuva" genelgesini nisan ayına kadar uzatıldığını açıkladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, evsiz ve kimsesiz vatandaşlara yönelik yürüttüğü ’Evsizlere Konaklama Projesi’nin süresinin nisan ayına kadar uzatıldığını belirtti. Bakanlık tarafından 2025 yılı Kasım ayında 81 il valiliğine, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na genelge gönderilmişti. Genelgeyle, kış aylarında sokakta tek bir vatandaşın dahi kalmaması hedeflendiği ifade edildi. Projenin, ısıl harita verilerine göre ülkenin büyük bir bölümünde 31 Mart tarihinde sona ermesi planlanıyordu. Ancak soğuk hava şartlarının devam etmesi ve herhangi bir aksaklığa neden olmaması amacıyla uygulamanın 30 Nisan tarihine kadar uzatıldığı edinilen bilgiler arasında yer aldı. Barınma imkanlarının yanı sıra psiko-sosyal destek de veriliyor Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın imzasıyla kış aylarının başında yayımlanan genelge doğrultusunda, ihtiyaç sahibi vatandaşlara barınma imkanının yanı sıra gerekli durumlarda psiko-sosyal destek de verildiği not düşüldü. Genelge kapsamında il ve ilçelerde öncelikle evsiz ve kimsesiz kişilerin tespitinin gerçekleştirildiği açıklandı. Tespit edilen vatandaşlar, ilk etapta kamu kurumlarına ait misafirhanelere yerleştirildiği, bu alanların yetersiz kaldığı durumlarda ise pansiyon, otel gibi konaklama yerlerine nakledildiği açıklandı. Barınma hizmetlerinin yanı sıra, vatandaşların temizlik, sağlık, temel gıda ve giyim ihtiyaçları da bakanlık tarafından karşılanırken, uygulamanın kesintisiz şekilde sürdürülmesi amacıyla tüm illerde çalışmaların titizlikle devam ettiği bildirildi.