EKONOMİ - 23 Eylül 2017 Cumartesi 11:02

Bayraktar: “Dünyada açlık tehlikesi var”

A
A
A
Bayraktar: “Dünyada açlık tehlikesi var”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “5 10 sene sonra artık dünya açlıkla boğuşmaya çalışacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “5 10 sene sonra artık dünya açlıkla boğuşmaya çalışacak. Açlık tehlikesi var” dedi.


TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çankırı Ziraat Odasına ziyarette bulundu. Şemsi Bayraktar ziyarette yaptığı konuşmada, “Çiftçi zor şartlarda üretim yapıyor. Ancak bunu bazı kesimler tarafından çok iyi anlaşılmadığını görüyoruz ve bundan üzüntü duyuyoruz. Doğrusu biz bir reel sektörüz. Yani, sanayici de kapalı ve korunaklı alanlarda üretim yapıyor ama biz de açık fabrikalarda üretim yapıyoruz. Bir farkımız yok, biz de bir reel sektörüz, zaman zaman kuraklık, zaman zaman sel felaketleri arkasından zaman zaman dolu don gibi, hatta hortum gibi doğal afetlere maruz kalmak suretiyle üretim yapıyoruz. Ancak bütün bu şartlara rağmen ciddi de bir yapısal sorunlarımız var” diye konuştu.


Ülke genelinde bir kuraklık olduğunu ifade eden Bayraktar, “Ülkemizde bir kuraklık yaşadık. Bir taraftan kuraklık bir taraftan da fiyatlar üreticimizi ezdi. Bakanımızla da konuştuk, o da makul karşıladı. Ne yapmak lazım? Bu borçları sıfır faizle yapılandırmak lazım” ifadelerini kullandı.



“Bakın 5-10 sene sonra artık dünya açlıkla boğuşmaya çalışacak”


Şemsi Bayraktar dünyanın açlıkla boğuşacağını dile getirerek, “Bakın 5 10 sene sonra artık dünya açlıkla boğuşmaya çalışacak. Açlık tehlikesi var. İşte küresel ısınma bizi vurdu değil mi? Siz zannediyor musunuz ki bu sene vurdu önümüzdeki sene bu ülkede hiçbir şey olmayacak. Hayır, artık bu ülkede değişik bölgelerde bu doğal afetleri yaşayacağız. Bu iklim değişikliği sadece bizi değil dünyayı da vurmaya başladı. Bu arzı yavaşlatıyor. Her üretim alanında. Bunun yanında artık Çin gibi gelişmekte olan ülkeler pirinç yemiyor. Et yiyor, süt içiyor. Et ve süt demek ot demektir. Bir talep oluşturuyor mu. Dünya nüfusu 2050 yılında bakın 9 buçuk milyarı geçecek ve Türkiye de 90 milyonu geçecek. Bunlar bir talep meydana getirmeyecek mi. Böyle bir konjonktürde gıda fiyatlarını tutabilir misiniz? Tutamazsınız. Bizim üreticimizi tarımda tutmamız lazım, üreticimizin önünü açmamız lazım, yapısal sorunlarını bitirmemiz lazım. Muhakkak surette aile işletmelerini ayakta tutmamız lazım. Türkiye’nin geleceği buna bağlı. Büyük işletmeler Türkiye’de kuruluyor ama bunlar olaya tamamen ekonomik faaliyet olarak bakıyor. Ama çiftçilerimiz yavruyu satarım hayvanı satarım ama yine de üretimi devam ederim diyor” şeklinde konuştu.


Süt fiyatlarının 1 lira civarında olduğunu belirten Bayraktar, “Sanayicileri biz desteklerken onlar niye desteklemiyorsunuz. Niye kendi ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz. Üretici üretmezse sen neyi işleyeceksin. Nerede bulacaksın sütü? 2 buçuk yıldır aşağı yukarı aynı fiyatlarda gidiyoruz. Biz büyük mücadele verdik, Et ve Süt Kurumunun kurulmasını sağladık. Eğer bu kurum olmasın bugün süt 70-80 kuruş ve bir tane hayvan kalmaz ahırlarda. Bir an evvel fiyatların yukarı çekilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Yaralı halde bulunan yaban keçisi tedavi altına alındı Hakkari’de duyarlı vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan dağ keçisi Van’da tedavi altına alındı. Hakkari merkeze Kent merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Kırıkdağ Gümüşlü köyü sakinleri ceviz ağaçlarını sulamak için gittikleri ormanlık alanda arka sol ayağı kırık olan dağ keçisini fark ettiler. Nesli tükenmekte olduğu için koruma altında bulunan dağ keçisini yakalayan köy gençleri bir iple keçiyi bağlayıp yetkililere haber verdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Hakkari İl Şube Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlardan aldıkları keçiye yapılan ilk müdahalenin ardından Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne gönderildi. Merkezlerinde yılın her ayında farklı türlerde yaban hayvanlarını misafir ettiklerini ifade eden Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “Son olarak DKMP Hakkari İl Şube Müdürlüğü’ne vatandaşlar tarafından yaralı bir dağ keçisinin olduğu ihbarı verildi. Ekipler, ihbar üzerine bölgeye giderek hayvanı alarak ilk müdahalelerini orada yapıp merkezimize gönderdiler. Burada yaptığımız muayenede ayağında kırık oluşmuş. Yalnız kırığın çok eskiden oluştuğu, yaralı olmasında dolayı beslenememeye bağlı olarak bitap düştüğünden dolayı hayvan zayıflamış. Biz gerekli tedavisini bakımını yaptık. DKMP Hakkari İl Şube Müdürlüğü’ndeki veteriner arkadaşlarımız bölgede ilk müdahalesini yapmıştı. Bizde burada gerekli tedavilerini yapıyoruz. Kırık iyileşinceye kadar burada misafir edeceğiz. Kırık iyileşmesi uzun süren bir tedavi şeklidir. İlk müdahaleden sonra söyleyeceğimiz şey hayata tutunacak. Bizde hastamızın refahı için ne gerekiyorsa yapacağız. Daha önce de merkezimizde yavru dağ keçilerini büyütüp doğaya saldık. Bunu için yerimiz, tecrübemiz ve hastanemiz buna müsait” dedi.