EKONOMİ - 02 Temmuz 2018 Pazartesi 17:27

21 milyon Euro’luk tesis çevre temizliği yeni bir dönemi başlattı

A
A
A
21 milyon Euro’luk tesis çevre temizliği yeni bir dönemi başlattı

Çorum Belediyesi’nin 21 milyon Euro’ya mal olan Katı Atık Tesisi çevre temizliğinde yeni bir yönetimi başlattı.

Çorum Belediyesi’nin 21 milyon Euro’ya mal olan Katı Atık Tesisi çevre temizliğinde yeni bir yönetimi başlattı.


2018 yılının başında tesisin hizmete girmesiyle birlikte vahşi depolama alanlarının ıslah edilirken, bu alanların ıslah edilmesiyle birlikte haşere oluşumunun yanı sıra yeraltı suların kirlenmesi, çevreye kötü koku yayılması ve atıkların rüzgârla etrafa yayılıp çevreyi kirletmesinin de önüne geçildi. Belediye Başkanı Zeki Gül, Katı Atık Tesisi’ni ziyaret etti. Ziyarette Çevre Birliği üyesi belediyelere çöp konteynırı dağıtımı yapıldı.


Çorum’un temiz, aynı zamanda temizliğiyle de tanınan bir şehir olduğunu dile getiren Başkan Zeki Gül, Çorum denilince akla, “temiz bir şehrin” gelmesinin kendileri açısından, çok önemli bir değer olduğunu söyledi.


Belediye olarak bu değeri korumak zorunda olduklarının altını çizen Başkan Gül, “Bu kıymetli imajı daha da güçlendirmek zorundayız. Hem bunun için, hem de devletimizin bir sağlıklı çevrenin oluşmasına katkı sağlamasından dolayı vahşi depolama sisteminden, düzenli depolama sistemine geçmeye karar vermiş ve tesisimizi inşa etmiştik. Sadece şehir merkezimize değil, İlimizin hemen hemen tamamına hizmet verecek olan Katık Atık Tesisimiz, çevre temizliği konusunda Çorum’da yeni bir dönemi başlatacak. İl merkezimiz ve ilçelerimize 4 bin 200 tane konteynır dağıtacağız. Bunun yanında 136 tane de ambalaj atığı toplama konteynırının dağıtımını yapacağız. Konteynırların dağıtımıyla birlikte Katı Atık Tesisimizin hizmet ayağı daha genişlemiş olacak. Çorum’u il merkeziyle, ilçeleriyle bir bütün olarak görüyoruz. Tüm halkımızın temiz bir çevrede yaşama hakkı olduğuna inanıyoruz. Bu inancın gereği olarak tesisimizi, kademe kademe İl geneline hizmet verebilir hale getiriyoruz” dedi.


Belediyelerin Temizlik İşleri Birimlerinin, yaşam alanlarının ve şehir merkezlerinin temizliğinden sorumlu olduğunu hatırlatan Başkan Gül, “Bu sorumluluğumuzu da en güzel şekilde yerine getiriyoruz. Ancak çevre sağılığı ve temizliği sadece sokakların, caddelerin, merkezi noktaların temizlenmesiyle tam olarak sağlanmıyor. Sağlıklı bir çevrenin oluşturulması için bunların yanında; Vektörel mücadele gerekiyor. Tıbbi atıkların toplanması, taşınması, bertaraf edilmesi gerekiyor. Yine, atık pillerin toplanması, bitkisel atık yağların toplanması, ambalaj atıklarının toplanması - taşınması gerekiyor. Tabi atıkların taşınması ve bertarafı kadar, atık takibinin yapılması, bu alanda ortaya çıkan teknik gelişmelerin takibinin yapılması da çok önemli. Çorum Belediyesi olarak, bütün bu hizmetleri teknik araç - ekip ve ekipmanımızla birlikte 7 gün 24 saat veriyoruz. Tesisimizin hizmet açılmasıyla birlikte bütün bu hizmetler, daha kalıcı ve sürdürülebilir şekilde veriliyor. Katı Atık Tesisimiz, atık yönetiminden, çevre ve insan sağlığını tehdit eden her türlü atığın toplanmasına ve bertarafına kadar; merkezimiz, ilçe merkezlerimize 25-30 yıl hizmet verecek” diye konuştu.


400 binin üzerinde bir nüfusa hizmet verecek olan tesisle birlikte vahşi depolama alanlarının ıslah edileceğini anlatan Başkan Gül, “Bu alanların ıslah edilmesiyle birlikte büyük ölçüde haşere oluşumunun önüne geçmiş oluyoruz Yer altı suların kirlenmesinin, Çevreye kötü koku yayılmasının, Atıkların rüzgârla etrafa yayılıp çevreyi kirletmesinin de önünce geçmiş oluyoruz. Zararlı ve hastalık taşıyıcı canlıların barınma ve çoğalması gibi sorunlar da karşılaşmayacağız. Tüm bu sıkınlar son bulacak. Tesisin faydaları bunlarla sınırlı değil. Zaman zaman istenmedik faciaların yaşanmasına neden olan metan gazı, karbon dioksit gazı gibi maddeleri de kontrol altına almış oluyoruz. En önemlisi de 28 noktada bulunan vahşi depolama alanlarının üstü kapatılarak, ağaçlandırılacak, yeşil alan haline getirilecek. Tesisimizle, yeşil alanların artmasına da katkı sağlamış olacağız. 710 bin metrekarelik bir alanda inşa ettiğimiz Katı Atık Tesislerimiz, su kirliliği ve kontrol yönetmeliğine göre günlük 125 metreküp sızıntı suyu arıtma kapasitesine sahip. Kompost tesisinde günlük 20 ton organik atık, park bahçe atığı işlenecek. Burada işlenen atıkları park ve bahçe ve yeşil alanlarda gübre olarak kullanacağız. Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesislerimizde ise yıllık 60 bin ton plastik, ambalaj atığı, metal gibi geri dönüştürülebilir atık işleyeceğiz. Alaca, İskilip, Lâçin, Sungurlu ilçelerimizde 4 adet atık aktarma istasyonumuzu tamamladık. İlçelerimizin evsel atıkları tesisimizde bertaraf edilecek. Yıllık 37 bin 500 ton atık buralardan tesisimize taşınacak. Çevre ve insan sağlığının korunması konusunda şehrimizin 25 - 30 yılı garanti altına almış olacağız” ifadelerini kullandı.


Sağlıklı bir toplumun devamı için, sağlıklı bir çevrenin şart olduğunu vurgulayan Gül, “ Çevre ile ilgili meseleler bütün kamuoyunu ilgilendiren bir meseleler Çevre sorunlarının bu denli hayati bir mesele haline gelmesi “çevre yönetimi” olgusunu yerel yönetimlerin en önemli uğraşı alanı. Çevre sorunları aynı zamanda herkesin meselesi. Ama bu k alandaki sorunlar, insani bireysel çabasını aşacak bir sorunlar. bu yüzden kurumsal olarak çözülebilecek bir mesele İşte bu yüzden biz Çorum Belediyesi olarak devletimizin çevre ve insan sağlığının korunmasına dair politikalarını şehrimizde hayata geçirmiş oluyoruz. Dağıtımını yaptığımız konteynırlar az önce de ifade ettiğim gibi, Katık Atık Tesisimizin diğer hizmet aşamalarından biri. Temiz şehir imajımızın daha da güçleneceğine inanıyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın kuzeyi, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Antalya’nın iç kesimlerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Sinop, Sivas, Kahramanmaraş ve Osmaniye çevreleri ile Adana’nın kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzeyli, güney ve doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, kuvvetli yağış beklenen yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kuzey ve doğu ilçeleri sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 21 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yerel sağanak yağışlı 16 İzmir: Az bulutlu, yer yer parçalı bulutlu 24 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların kuzey kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor) 28 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 16 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 23
Erzincan Türkiye’nin canlı ve minarel türleri bu müzede sergileniyor Türkiye’nin ilk doğa tarih müzesi olma özelliği taşıyan Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, başta Kemaliye olmak üzere Erzincan ve yurt genelinden canlı ve minarel türlerine ait yaklaşık 5 bin çeşit materyali sergiliyor. Erzincan Kemaliye’deki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliyeli olan, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un katkıları ile kuruldu. Müzeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: “Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliye ilçesinde kurulan “Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti” isimli proje kapsamında 2009 yılında kuruldu. Müzenin kuruluşuna Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut ve Öğ. Gör. Yusuf Durmuş öncelik etti. Bu müzede sergilenen örneklerin önemli bir kısmı 10 ayrı üniversiteden 48 bilim insanının görev aldığı “Kemaliye ve Çevresinin Biyoçeşitlilik Açısından İncelenmesi” projesi kapsamında bölgeden toplanan jeolojik ve biyolojik örneklerden oluşmakta. Kurulduğu tarihten bugüne bölge halkı, öğrenciler ve ekoturizm açısından önemli bir ilgi odağı oldu. Ülkemizin değişik bölgelerinden ve Kemaliye çevresinden alınan mineral, taş, toprak ve her türlü jeolojik materyal MTA’daki uzmanlara teşhis ettirilerek dolabların içindeki raflarda uygun kaplarda sergilenmekte. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş mineral, kristal, toprak, kayaç örnekleri sergilenmekte. Kemaliye ve çevresinin Gastropad, Bivalvia ve Echinodermata gruplarına ait fosil örnekleri teşhis edilerek, raflarda sergilenmekte. Bir hücreli bitki ve hayvanların mikroskop altında görüntülerinin sunulduğu bir bölüm bulunmakta. Karasal ekosistemin ilk canlı gruplarından olan likenler doğal ortamına uygun habitat ortamları hazırlanarak sergilenmekte. Yine Kemaliye’den toplanan ve teşhis edilen karayosunu örnekleri sergi panolarına yerleştirilerek sunulmakta. Omurgasızların önemli bir kısmı formol ve alkol içinde kavanozlarda etiketleriyle birlikte sunulmakta. Böceklerin büyük bir kısmı, bilimsel örnek hazırlama yöntemine göre içi boşaltılıp tahnit edilmiş, özel böcek iğnelerine geçirilerek panolarda (müze görsel materyali olarak) ya da parazitlere karşı özel korumalı, çekmeli müze dolaplarında saklanmakta. Müzenin en ağırlıklı kısmını böcekler ve herbaryum materyali oluşturmakta. Bölgenin ve ülkemizin tatlısularında ve denizlerinde yaşayan balık örnekleri çeşitli kimyasal işlemlerden geçirerek (formolalkol) görsel malzemeye dönüştürülerek sergileniyor. Aynı işlem amfibiler için de yapılmıştır. Farklı türlerden oluşan amfibi örnekleri alkollü kaplar içinde ve sergi dolaplarında teşhir edilmekte. Birçok zehirli yılın türünün bulunduğu sürüngen örnekleri de aynı yöntemle görsel malzemeye dönüştürülmüştür. Özellikleri, zehirleri ve korunma önlemleri konusunda bilgiler verilmiştir. Çeşitli fırsatlarla elde edilmiş kuş örnekleri tahnit edilerek sunulmaktadır. Kemaliye ve çevresinden 200 yakın kuş türünün (bir kısmı göçücü, transit) varlığı bilinmektedir. Bu kuş türlerine ilişkin tanıtıcı resimler ve tahnit malzemeleri önemli bir eğitim malzemesi niteliği taşımakta. Türkiye’deki yırtıcıların büyük bir kısmını barındıran yörede, memeliler önemli bir yer tutmaktadır. Soyu tehdit altında olan ayı, kurt, vaşak, sansar, dağ keçisi, porsuk, sincap, yedi uyur, fındık faresi, yer sincabı, çok sayıda küçük memeli ve kemirici türleri yörenin fauna elemanları olarak müzede halkın ve eğitim camiasının hizmetine sunulmuştur. Çeşitli şartlar altında elde edilmiş olan büyük ve küçük memeliler tahnit edilerek üç boyutlu sergilenmiştir. Ayrıca bu memelilerin postları ve bazılarının iskeletleri de sergilenmekte ve tanıtıcı bilgi verilemekte. Kemaliye ve çevresinden teşhis edilen 1000 kadar bitkinin en az yarısı, özellikle soğanlı bitkiler görsel olarak sunulmuştur. Bitkiler müze materyali olarak preslendikten sonra kartonlara yapıştırılmıştır. Bu örneklerin hepsi herbaryum örnekleri olarak özel dolaplarda bilim insanlarının kullanımına açıktır ve sergilenmekte”