EKONOMİ - 06 Kasım 2019 Çarşamba 08:40

Arkadaşının tavsiyesiyle girdiği enerji sektöründe örnek oldu

A
A
A
Arkadaşının tavsiyesiyle girdiği enerji sektöründe örnek oldu

Çorum’da yaşayan 25 yaşındaki Emirhan Bardakçı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğinden yararlanarak 100 kilovatsaatlik "güneş tarlası" kurdu.

Çorum’da yaşayan 25 yaşındaki Emirhan Bardakçı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğinden yararlanarak 100 kilovatsaatlik "güneş tarlası" kurdu.


Hazırladığı projenin TKDK Çorum İl Koordinatörlüğünce kabul edilmesinin ardından 222 bin lira destek alan Bardakçı, Mecitözü ilçesine bağlı Doğla köyünde evlerinin bahçesine kurduğu yaklaşık 500 bin liraya mal olan tesisinde, güneş panellerinden elektrik üretmeye başladı.


Sağlıkçı olmayı hayal ederken yenilenebilir enerji işiyle uğraşan bir arkadaşının tavsiyesiyle enerji sektörüne giren Bardakçı, genç yaşına rağmen kurduğu işletmeyle bölgede örnek yatırımcı olarak gösteriliyor.


Üniversite eğitimi sırasında itfaiyede staj yaparken ziyaretine gittiği arkadaşının yenilenebilir enerji sektörüne girmesi için öneride bulunduğunu anlatan Emirhan Bardakçı, o dönem bu teklifi fazla önemsemediğini, üniversite son sınıfta yaptığı araştırmalar sonucu enerji sektörünün gelirinin iyi olduğunu görünce bu işi yapmaya karar verdiğini söyledi.


2015 yılında yaptığı ilk başvurunun kabul olmadığını, bir yıl sonra ikinci kez başvuru yaptığını dile getiren Bardakçı, “Bu sefer çağrı mektubumuzu aldık. Tesisi kurmaya hak kazandık. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra ben okulda olduğum için resmi işleri benim adıma babam yürüttü. Daha sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra projemizi hazırlayıp sunduk. Projemizin onaylanmasıyla birlikte TKDK’dan yüzde 55 hibe almaya hak kazandık. Geçtiğimiz Mayıs ayında tesisin kurul çalışmalarını başlatarak bir ay içerisinde tamamladık” dedi.


Tesiste 400 tane panelin bulunduğunu açıklayan Bardakçı, maliyetler çıkıldığında yıllık 100 bin TL gelir sağladıklarını ifade ederek, “Allah’ın verdiği güneşi elektriğe çeviriyoruz. Yağmur yağınca da tesis kendisini temizliyor. Biz hiçbir şeye karışmıyoruz. Çok karlı bir yatırım oldu” ifadelerini kullandı.


Tesisi kurmadan önce ailesiyle birlikte köyde tarım ve hayvancılıkla uğraştığını kaydeden Bardakçı, “Bu tesisin diğer işlerimize hiçbir engeli yok. İlçemizde de enerji sektöründe TKDK’nın destek verdiği ilk proje bu idi. Enerji alanına küçük bir yatırım olsa da bu bizim için büyük bir yatırım oldu. Köyümüz 100 hane, tesiste 100 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde elektrik üretimi yapıyoruz” diye konuştu.


Tesisin 470 bin liraya mal olduğunu anlatan Bardakçı, şunları kaydetti:


“TKDK’dan 222 bin TL hibe kazandık. Tesis kendini 5 yılda amorti edecekken TKDK desteğiyle bu amorti süresi 2 ila 2.5 yıla düştü. Köye geldiğimde insanlar üniversite mezunusun. Git memur ol. Köyde niye oturuyorsun. Bu yatırımı gördükten sonra tepkileri değişti. Bu yatırımı yaparken en büyük destekçim babam, ağabeylerim ve ailem oldu. Yatırımın gerçekleşmesindeki destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonrası açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplantıya kurul üyeleri İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Mustafa Şentop ile İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Buna göre, Kurul üyeleri toplantıda, 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki süreç, Türkiye gündemindeki siyasi konular ve ekonomik meseleler, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve küresel tüm sınamalar ile ilgili istişarelerde bulundu. Türkiye’de siyaset kurumunun ilgi alanına giren konularla ilgili genel değerlendirmeler ile özellikle yeni anayasa çalışmaları toplantıda ele alındı; Türkiye’nin sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya olan ihtiyacı vurgulandı. Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın değerlendirildiği toplantıda, Türkiye ekonomisine yük oluşturacak popülist tutumlardan özellikle kaçınılmasının önemi ve programın hedeflerine ulaşması için yürütülen özenli çalışmanın aynı doğrultuda sürdürülmesinin gerekliliği belirtildi. Kurul toplantısında, Türkiye’nin önündeki seçimsiz 4 yıllık zaman zarfının siyaset, yönetim, dış politika ve diğer alanlar için fırsatlar barındırdığı; Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşma yolunda bu sürenin etkin bir biçimde kullanılmasının önemi vurgulandı. Eğitimde yeni dönemi başlatacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile ilgili kurul üyeleri değerlendirmelerini de paylaştı. Toplantıda ayrıca asrın felaketinden etkilenen illerde yapılan imar ve inşa faaliyetleri, atılan adımlar değerlendirildi. Türkiye’yi ilgilendiren birçok başlığın ele alındığı toplantıda kurul üyeleri görüş ve önerilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı.