ÇEVRE - 26 Mayıs 2025 Pazartesi 10:47

Osmancık pirincinde üretim sezonu başladı: Tarlalar çeltikle buluşturuldu

A
A
A
Osmancık pirincinde üretim sezonu başladı: Tarlalar çeltikle buluşturuldu

Türkiye’de kalitesiyle sofraların vazgeçilmezi haline gelen Osmancık pirincinin üretim sezonu başladı. Çorum’un Osmancık ilçesinde çiftçiler, 24 bin dekar alanda çeltik ekimi için zorlu mesaisini sürdürüyor.


Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezlerinden olan Çorum’un Osmancık ilçesinde ekim sezonu başladı. Kızılırmak Nehri’nin suyunun bereketiyle beslenen tarlalarda keşan işleminin ardından ekime başlayan çiftçiler, yoğun mesai harcıyor. 24 bin dekar alanda ekiminin yapılması planlanan çeltik, dizlerine kadar suya giren çiftçiler tarafından tarlalarla buluşturuluyor. "Rocco" ve "Europa" çeşitlerinin melezlenmesiyle 1997 yılında üretime kazandırılan Osmancık pirinci, lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi konumunda bulunuyor. Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’inin karşılandığı Osmancık ilçesinde, ekim sürecinin yaklaşık 10 günde tamamlanması hedefleniyor. Çiftçiler, işçi maliyeti ve zamandan tasarruf etmek için zirai dronlarla ekim gerçekleştiriyor. Bereketli bir sezon geçirmeyi isteyen çiftçiler, tarlaları besleyen Kızılırmak Nehri’ndeki su seviyesinin artmaması sebebiyle sezonun geç başladığını ifade etti.



"Artık ilaçlamayı, tohumlamayı ve gübrelemeyi aynı anda, tek sistemle yapabiliyoruz"


Osmancık ilçesinde dron ile çeltik ekimi yapan çiftçi İsmail Uğur, işçi maliyetini azaltmak için zirai dronları tercih ettikleri belirterek, "Şu anda bulunduğumuz alanda, dron ile tohum ekimi gerçekleştiriyoruz. Bu işlem daha önce elle yapılıyordu. Sonrasında sırt atomizeri kullanmaya başladık. Son 2 yıldır ise dron teknolojisine geçtik. Dron ile ekim yapmaya başladığımızdan beri hem zaman tasarrufu sağladık hem de işçilik ve maliyetler önemli ölçüde azaldı. Artık ilaçlamayı, tohumlamayı ve gübrelemeyi aynı anda, tek sistemle yapabiliyoruz. Üstelik bu işlemleri günün her saatinde, gece ya da gündüz fark etmeksizin gerçekleştirebiliyoruz. Şu anda teknolojik anlamda bu seviyeye ulaşmış durumdayız. Ekim çalışmalarımız Osmancık’ta devam ediyor. Şu an Çengelle bölgesindeyiz ve arkadaşımızın tohumunu ektik" dedi.



"Bu sene sezonumuz çok geç başladı"


Kızılırmak Nehri’ndeki su seviyesinin düşmesinin kendilerini endişelendirdiğini dile getiren Ramazan Güney ise, "Yaklaşık 40 senedir bu işin içerisindeyim ve çeltik işleriyle uğraşıyorum. Ancak bu sene sezonumuz çok geç başladı. Geç kaldığımız için çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin, 2 günde havuzların 2 tabanını suyla dolduramadım. Oysa her sene bu işlem iki saat içinde tamamlanıyordu. Bu yıl ise su yeterli gelmediği ve ırmak da yeterince dolu olmadığı için şu anda sıkıntı içerisindeyiz" diye konuştu.



"Başka çeşitler, Osmancık pirincinin yerini tutmuyor"


Osmancık ilçesine bağlı Girinoğlan köyünde yaşayan çiftçi Satılmış Göçer de, "2025 Ekim sezonu başladı. Normalde bu süreç 1 hafta, 10 gün kadar sürer ancak ırmakta su arazilere düzgün çıkmadığı için bu süre uzayabiliyor. Hatta bazı arazilere hiç su ulaşmıyor. Bu yıl ırmak tam kapasiteyle akmadığı için ekim süreci sıkıntılı geçiyor. Ekimden sonra yaklaşık 4 ay, yani 120 ila 130 gün arasında hasat dönemi başlıyor. Allah’tan emeğimizin karşılığını bekliyoruz. Verim 750-800 dönümün altına düşerse zarar ediyoruz. Bizim beklentimiz yüksek çünkü yıllardır bu işin emektarlarıyız. Ağırlıklı olarak Osmancık pirinci ekiyoruz. Bu pirincin kendine özgü bir lezzeti var. Kızılırmak havzasının toprağı sayesinde bu bölgede yetişen Osmancık pirinci, diğer çeşitlerle kıyaslanamayacak kadar kaliteli. Başka çeşitler, Osmancık pirincinin yerini tutmuyor" şeklinde konuştu.



Osmancık pirincinde üretim sezonu başladı: Tarlalar çeltikle buluşturuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın batısı, Ege kıyıları ve Antalya dışında kalan diğer yerlerin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak, İç Ege’nin yüksekleri, İç Anadolu’nun yüksekleri ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülmesi bekleniyor. Yağışların; Marmara’nın doğusu, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz (Sinop ve Kastamonu hariç) ile Eskişehir, Ankara’nın batı ilçeleri, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis kuvvetli, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığı, Kıyı Ege ve Marmara’da (2-4 derece) artarken, iç kesimlerde (2-4 derece) azalacak, yurdun doğu kesimlerinde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgarın yurdun batı kesimlerinde kuzeyli, doğu kesimlerinde güneyli yönlerden orta kuvvette, Marmara ve Ege ile Batı Karadeniz’in batısında kuzeyli yönlerden, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz ve İç Anadolu’nun doğu, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı yağmur ve sağanak, yüksek kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı 9 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 16 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 17 Adana: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 20 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 15 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 15 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 14 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20
Düzce Düzce’de şehrin kalbinde 3 park birbirine bağlanıyor Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, hafta sonu mesaisinde şehirde yapımı süren iki önemli projeyi yerinde inceledi. Başkan Özlü, Millet Bahçesi 2 ile aynı alanda eş zamanlı olarak devam eden Anıt Eser Projesi hakkında detaylı bilgi aldı. Başkan Faruk Özlü, taahhüt ettiği 100 projeyi sahada yakından takip ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Özlü, yetkililerden düzenli olarak bilgi alarak projelerin planlandığı şekilde ilerlemesine önem veriyor. Şehrin gelişimine katkı sağlayacak yatırımları titizlikle izleyen Başkan Özlü, bu hafta sonu Millet Bahçesi 2 ve Anıt Eser projelerini yerinde inceledi. 3 park birbirine bağlanacak Başkan Özlü, Millet Bahçesi 2 projesinde çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediği belirtilirken, bu proje tamamlandığında şehirdeki üç büyük parkın birbirine bağlanacağı açıklandı. Daha önce 2021 yılında hizmete açılan Millet Bahçesi ile yeni yapılan Millet Bahçesi 2, oluşturulacak "yeşil yol" sayesinde birleşecek. Ayrıca Millet Bahçesi 2’nin hemen yanında bulunan 15 Temmuz Şehitleri Parkı da bu bütünleşmeye dahil edilecek. Böylece şehir merkezinde geniş bir yeşil alan oluşturulmuş olacak. Millet Bahçesi 2 içerisinde Anıt Eser, Millet Kıraathanesi, afet toplanma alanı, spor alanları, yürüyüş yolları, geniş yeşil alanlar ve etkinlik sahnesi yer alacak. Başkan Özlü, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini ve Düzce’deki yeşil alan miktarını artırmayı amaçladıklarını kaydetti. Anıt Eser’de bodrum kat imalatları sürüyor Faruk Özlü, Anıt Eser projesinde bodrum kat imalatlarının sürdüğünün bilgisini paylaştı. Proje tamamlandığında Düzce’ye özel bir yapı kazandırılacağını açıklayan Başkan Özlü binanın ahşap ve taş ağırlıklı bir mimariye sahip olacağını kaydetti. Türkiye’nin 81 ilinden getirilecek taşlarla inşa edilecek Anıt Eser, toplam 5 bin 500 metrekarelik alana sahip olacak. Bodrum, zemin ve birinci kattan oluşacak yapının önüne Konuralp Gazi’nin mermer anıtı yerleştirilecek. Anıt Eser için resmi temel atma töreninin önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyor.