SAĞLIK - 15 Ağustos 2018 Çarşamba 16:37

Uzmanından kurban etini pişirme ve saklama önerileri

A
A
A
Uzmanından kurban etini pişirme ve saklama önerileri

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Tuba Sözer, Kurban Bayramı’nda dengeli beslenilmesi ve et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirterek, etlerin pişirilme yöntemleri ve saklanması konusunda yapılması gerekenleri anlattı.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Tuba Sözer, Kurban Bayramı’nda dengeli beslenilmesi ve et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirterek, etlerin pişirilme yöntemleri ve saklanması konusunda yapılması gerekenleri anlattı.


Kurban Bayramı’nda et tüketiminin yanı sıra şekerli besin tüketiminin de arttığını ve bayram günlerinde kurulan geniş sofralarda porsiyon kontrolünün sağlanmasının zorlaştığını belirten Tuba Sözer, bu durumların özellikle tansiyon, diyabet, böbrek hastalığı olanlar ve riskli grupta olan bireylerde sıkıntılı durumlara yol açabileceğini söyledi.



“Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma tercih edilmemelidir”


Kurban Bayramı’nda etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğinden bahseden Sözer, “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve ’kömürleşme’ sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır” dedi.



“Büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde saklanmalı”


Kesilen etlerin korunmasının ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna değinen Sözer, etin saklanma koşullarını da şu şekilde açıkladı:


“Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı ’mikroorganizmalar’ için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Yangında arıları telef olan arıcı çaresizce yanan kovanlarını izledi Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, arı kovanlarının bulunduğu arazide henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangında 150 bin TL’nin üzerinde zararı olduğunu belirten arıcı, çaresiz bir şekilde yanan kovanlarını izledi. Olay, Suruç ilçesine bağlı Mızar Mahallesi’nde meydana geldi. Arıcı Mahmut Kaya, geçtiğimiz hafta arı üretimi yapmak üzere 60 arı kovanını, belirlenen arazi üzerinde kurulumunu yaptı. Arı kovanlarının bulunduğu bölgede, iddiaya göre sarhoş oldukları bildirilen kişi veya kişiler kuru otların bulunduğu araziyi ateşe verdi. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevler, kovanların bulunduğu bölgeye sıçradı. Yangında çok sayıda kovan zarar görürken, binlerce bal arısı ise telef oldu. İhbar üzerine bölgeye intikal eden itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Maddi zarara uğradığını belirten arıcı Mahmut Kaya, “Geçen hafta bulunduğum bu araziye arılarımı getirdim. Şu an 150 bin TL’nin üzerinde maddi zararım var. Komşularımın söylediğine göre aşağı tarafta 4 sarhoş araziyi ateşe verip gitmişler. Ben araziyi ateşe veren kişileri tanımıyorum. Jandarmaya durumu bildirdim, gelip inceleme çalışmaları yapıp, tutanak tuttular. Yangın sonrası itfaiye ekipleri gelip söndürmüşler. Ben şu an çaresiz bir durumdayım. Yetkililerden yardım bekliyorum. Bana bir destek olursa bu mesleğimi sürdürmeye çalışırım" ifadelerini kullandı.
İstanbul TAV Technologies Güney Amerika pazarında büyüyor Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden TAV Technologies, Şili Santiago ve Panama’da beş havalimanında hizmet vermeye başladı. Havacılık bilişim çözümleri alanında uzmanlaşan şirketin küresel operasyon ağı 20 ülkeyi aşarak 50’den fazla havalimanına ulaştı. TAV Havalimanları’nın havalimanı bilişim çözümleri konusunda uzmanlaşan iştiraki TAV Technologies, Güney Amerika pazarında portföyünü genişletiyor. TAV Technologies Şili’nin başkent havalimanı Santiago ve Panama’da Tocumen, Pacifico, Enrique Adolfo Jimenez, Scarlett Martinez ve Enrique Malek havalimanlarında hizmet vermeye başladı. Şili’de düzenlenen imza törenine Santiago Havalimanı işletmecisi Nuevo Pudahuel İcra Kurulu Başkanı Nicolas Claude ve TAV Havalimanları Murahhas Azası ve Üst Yönetim Komitesi Başkanı Franck Mereyde katıldı. TAV Technologies İcra Kurulu Başkanı Kerem Öztürk, “Tamamen kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler dünyanın dört bir yanındaki havalimanı işletmecileri tarafından tercih ediliyor. Sahip olduğumuz deneyimle havalimanlarının dijitalleşme yolculuğuna destek veriyoruz. Geliştirdiğimiz çözümler operasyonel verimlilik ve yolcu memnuniyetine odaklanıyor. Şili ve Panama’daki havalimanlarını da portföyümüze eklemekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Santiago Nuevo Pudahuel İcra Kurulu Başkanı Nicolas Claude, “Bu anlaşmayla operasyonlarımızı geliştirmek, havayolları ve yolcularımıza daha iyi hizmet vermek için yeni teknolojileri devreye almış oluyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikalı Ar-Ge merkezi olan TAV Technologies’in kendi kaynaklarıyla geliştirdiği 40’tan fazla yazılımı bulunuyor. Şirket Şili Santigao Havalimanı’nda kaynak yönetimi, anlık veri paylaşımı, havalimanı operasyon veri tabanı, trafik yönetimini sağlayan slot koordinasyon yazılımı ve entegre muhasebe uygulamasını devreye alacak. Panama’daki havalimanlarında da operasyon bilgi sistemleri, ortak karar alma uygulaması, yolcu veri işleme sistemleri kullanılacak. Şili’nin başkenti Santiago’nun giriş kapısı Arturo Benitez Havalimanı geçtiğimiz yıl 23 milyon yolcuya hizmet verdi. Başkent Panama City’ye hizmet veren Tocumen Havalimanı, Orta Amerika’nın en yoğun merkezi konumunda ve geçen yıl 18 milyon yolcu ağırladı.
Samsun Havza’da festival mehterli festival yürüyüşü ile başladı Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza’ya gelişlerinin 105. yıldönümü kutlamaları kapsamında bu yıl 29’uncusu düzenlenen 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Festivali, mehter takımı eşliğinde yapılan yürüyüşle başladı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Kutlama Festivali kutlamaları kapsamında mehter takımı eşliğinde İlk Kıvılcım Şehitlik Anıtı’ndan Mehmetçik Meydanı’na kadar yürüyüş yapıldı. Mehmetçik Meydanı’nda mehter takımı tarafından gösterileri yapıldı. Yürüyüşe ve gösterilere Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, festival komitesi, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza’nın Milli Mücadele’nin başlangıç noktası olduğunu belirterek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı bağımsızlık yürüyüşü 25 Mayıs’ta Havza’ya gelmesi ve Havzalılarda aldığı cesaret ile yakmış olduğu bağımsızlık meşalesi ile ülkemizin temelleri atılmıştır. İnşallah bu yıl uzun bir süreden sonra tekrar festivalimiz ile 25 Mayıs gereğince kutlayacağız” dedi. Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise Havza’nın ve Havzalıların her daim vatanına bağlı ve vatanı için gözünü kırpmadan göreve hazır olduğunu vurguladı. 29. 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Festivali programı kapsamında yarın Karadeniz Kırkpınarı Havza Yağlı Pehlivan Güreşleri gerçekleştirilecek.
Adıyaman 2 bin 100 yılık steller ziyarete açıldı Kımıl Dağı’ndan askeri helikopter ile taşınan ve üzerindeki yazıtlar nedeniyle tarihe ışık tutan 2 bin 100 yıllık steller, Müzeler Haftası kutlamasında ziyarete açıldı. Adıyaman’da 18-24 Mayıs Müzeler Haftası, 2 bin 100 yüzyıllık stellerin açılışı ve özel çocukların Perre Antik Kentte kazı çalışmalarına katılmasıyla kutlandı. Adıyaman’ın Gerger ilçesindeki 1650 rakımlı Kımıl Dağı’nda Kommagene uygarlığına ait Nemrut Dağı’ndakine benzer bir kült (kutsal) alan ve eteklerinde biri ikiye bölünmüş 2 stel bulunmuştu. İkiyi bölünen Apollon Mitras ile Kral Antiochos’un tokalaşma sahnesinin bulunduğu stel ile iki tarafında kitabelerin bulunduğu stel restore edildi. Gaziantep Restorasyon, Konservasyon Bölge Laboratuvarı tarafından steller restöre edilerek Perre Antik Kent nekropol alanının kuzeydoğusunda kaidelere yerleştirildi. Steller protokol üyelerinin katılımı ile Müzeler Haftası’nda açılarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Müzeler Haftası nedeniyle Adıyaman’da eğitim gören özel çocuklar da devam eden kazılara katıldı. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Kahraman Yağız düzenlenen törende steller ile ilgili sunum yaptı. Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse konuşmasında, “Gecen sezon içerisinde, burada gördüğünüz alan içerisinde İl Özel İdare’mizin de destekleriyle 5 bin metreküp toprak bu alanın dışına çıkartıldı. Neredeyse son 20 yılda yapılanın toplamına denk bir çalışma Perre Antik Kentinde Müze Müdürlüğümüz öncülüğünde gerçekleştirildi” dedi. Adıyaman Vali Yardımcısı Uğur Kapar, müze çalışanlarının Müze Haftası’nı kutladı. Müze Müdürü Mehmet Alkan gazetecileri yaptığı açıklamada, tüm yerli ve yabancı ziyaretçileri Perre Antik Kent ziyaretinde stelleri görmeye davet etti.