YEREL HABERLER - 22 Ekim 2012 Pazartesi 10:06

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

A
A
A
BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, Kurban Bayramı`nda et ve şeker tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra, et tüketiminin de arttığını belirten Diyetisyen Erol Aktay, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp, damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Etlerin sindirimi zor olan besinler olduğunu, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede, hem de sindirimde zorluğa yol açtığını belirten Aktay, ``Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır`` dedi.
Kurban Bayramı`nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Aktay, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi ve kızartmalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiğini ifade eden Erol Aktay, ``Etlerin tek başına değil de, sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır`` dedi.
Kurban etlerinin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu dile getiren Aktay sözlerini şöyle sürdürdü:
``Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Telekom Prime Kahve Konserleri piyano resitali ile başladı Türk Telekom’un markası Türk Telekom Prime, Kahve Konserleri’nin yeni döneminde klasik müzik tutkunlarını kültür sanatın kalbi Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) bir araya getiriyor. Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye alanında düzenlenen Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, 7 Aralık Cumartesi günü ünlü piyanist Gökhan Aybulus’un resitali ile başladı. Türk Telekom teknoloji ile sanatı harmanladığı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği kültür ve sanat etkinlikleri ile İstanbullulara keyifli deneyimler sunmaya devam ediyor. AKM’de cumartesi sabahlarının klasiği haline gelen Kahve Konserleri serisi, Türk Telekom Prime ana sponsorluğunda 7 Aralık Cumartesi günü ünlü piyanist Gökhan Aybulus’un resitali ile yeni sezonuna başladı. Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, yeni döneminde klasik müzik tutkunlarını farklı tema ve repertuvarlarla ağırlamaya devam ederken, solo resital projeleri ile müzik topluluklarına da yer verecek. Müzikseverler, cumartesi sabahları AKM Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye alanında samimi bir atmosferde klasik müzik ile güne merhaba diyecek. Yapılan açıklamaya göre Prime, AKM’de düzenlenen Türk Telekom Prime Kahve Konserleri’nde Prime müşterilerine ayrıcalıklar sunuyor. Konserler boyunca Prime müşterileri, biletlerde indirim ayrıcalığından faydalanabilecek. Etkinlik alanındaki kahve standında ise EspressoLab kahveleri tüm misafirler için ücretsiz olacak. Konserler 31 Mayıs’a kadar devam edecek Şirket, ana destekçisi olduğu ve kültür sanatın kalbinde yer alan AKM’de düzenlenen Kahve Konserleri ile sanatseverlere yeni bir deneyim sunuyor. Gökhan Aybulus’un, piyano resitali ile başlayan etkinlik serisinde açılışa özel müziğin farklı dönemlerinde tarihe iz bırakan Bach, Schumann, Schubert gibi dünyaca ünlü sanatçılarından seçkiler, dinleyicilere zarif bir yolculuk sundu. Sanatseverlerin cumartesi sabahlarını renklendiren Kahve Konserleri,31 Mayıs’a kadar her cumartesi birbirinden değerleri sanatçıları, dinleyicilerle buluşturmaya devam edecek. Atatürk Kültür Merkezi, Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye alanında devam edecek olan Kahve Konserleri takvimi şu şekilde: 14 Aralık Cumartesi 11:00 - 3 Hisar Besteleri 21 Aralık Cumartesi 11:00 - Keman Piyano Resitali 28 Aralık Cumartesi 11:00 - Zamanın Sesi 4 Ocak Cumartesi 11:00 - New Year Concert