KÜLTÜR SANAT - 19 Temmuz 2021 Pazartesi 14:15

Asırlardır devam eden arefe etkinliği: Herkes istediği kadar dolduruyor

A
A
A
Asırlardır devam eden arefe etkinliği: Herkes istediği kadar dolduruyor

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi sakinleri, asırlık gelenek Çörek Derme’yi yaşatmaya devam ediyor.

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi sakinleri, asırlık gelenek Çörek Derme’yi yaşatmaya devam ediyor. Mahalle camisi önünde toplanan yüzlerce çocuk, yapılan duanın ardından yanlarında getirdikleri poşetlere mahalle sakinlerinin evlerinin önünde hazırladığı, şeker, çikolata, simit, kek, meyve suyu, kuru yemiş gibi yiyeceklerden istedikleri kadar dolduruyor.


Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi’nde yüzyıllardır devam edegelen ’Çörek Derme’ etkinliği pandemi yasaklarının bitmesiyle birlikte geçen iki bayramın ardından mahalle sokaklarını yeniden şenlendirdi. Çevre mahallelerin yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden sadece bugüne özgü olarak yüzlerce kişiyi buluşturan ’Çörek Derme’ geleneği, 7’den 70’e üç kuşağa bayram coşkusunu yaşattı.


Mahalle camisi önünde okunan duayla başlayan etkinliğe Yatağan, Kocapınar ve Kuyucak mahallelerinden de yüzlerce çocuk katıldı. Mahalle sakinleri evlerinin önünde kurdukları masaların üzerinden ‘Çörek Derme’ etkinliğine katılan çocuklara şeker, çikolata, simit, kek, meyve suyu, kuruyemiş gibi yiyeceklerden dağıttı. Etkinliğe katılan çocuklar istedikleri kadar yiyeceklerden alıp yanlarında getirdikleri poşetlere doldurdu.


Çörek Derme’ye katılan çocuklardan Hasan Türkaslan, "Çörek toplamaya geldik, buradan başlıyoruz. Yukarıya doğru çıkıyoruz. Çıkarken bulduğumuz yerlerden Allah kabul etsin diyerek şekerleri toplayarak geliyoruz. Daha önce çok geldim. Güzel oluyor eğleniyoruz" dedi.



Geçen bayram evlere dağıtıldı


Gecen Ramazan Bayramı öncesinde yasaklar nedeniyle ‘Çörek Derme’ etkinliği için içi yiyecek dolu poşetler hazırlayarak davul zurna eşliğinde çocukların evlerine dağıttıklarını anlatan Yüreğil Muhtarı Muhtar Hüseyin Zeybek de, "Çörek Derme programımız duanın ardından çocuklarımız amin diyor. Köyün içerisinde kimse evde kalmaz, bugün herkes dışarıdadır. 100 yıllık ya da 200 yıllık değil, asırlardır süren geleneğimiz. Belki de Türkiye’de bir ilk. Herkes karınca kararınca imkanları doğrultusunda hayırlarını çocuklarımıza ulaştırıyor. Güzel bir etkinlik. Asırlar önce herkes kendi evinde pişirdiği, sac üzerinde yaptığı çörekleri dağıtmayla başlamış bir gelenek. Günümüzde şeker çikolata dağıtımına döndü ama biz yine de memnunuz. Adetimizin devam etmesi için elimizden geleni yapmamız lazım" diye konuştu.



Başka illerden de katılım oldu


Yüreğil Mahallesi’ndeki geleneksel Çörek Derme etkinliğine başka illerden de katılanlar oldu. Etkinliğe katılmak için İstanbul’dan geldiğini söyleyen Hafza Bahar Akbaba ise, "İstanbul’dan geliyorum. Her yıl çörekleme etkinliğine geliyoruz ama 2 yıldır pandemi nedeniyle gelemedik. Annem ve babam beni kırmadılar ve bu yıl getirdiler. Burada biz çöreklerimizi yiyeceğiz. Koşuşturacağız, oynayacağız. Yüreğil köyündeki şekerleri toplayacağız. Sonra da torbalarımıza bakıp, yoklama yapacağız" dedi.


Çocukluğunda kendisi de her yıl Çörek Derme etkinliğine katılan mahalle sakinlerinden Hidayet Akın da, geleneği gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:


"Burada her sene Ramazan ve Kurban Bayramı arefesinde çöreklenme olur. Nüfusumuz azdır ama bu bölgeye hitap eder. Tarihten beri bu örf ve adet devam ediyor. Başka yerlerdeki etkinlikler bu kadar etkili değil. Özelliği var, dağıtıcılar yol kenarına sıralanır. Eskiden bir badem verirlerdi. Çörekler olurdu, adı da oradan gelir. Dağıtıcılar Türkiye’nin her yerinden geliyor. Toplayıcılar da bütün çevreden neşeyle toplamaya geliyor."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi Termal zengini Kütahya’nın, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi olduğu belirtildi. Kütahya’nın termal bölgesi Ilıca’da faaliyet gösteren Harlek Termal Otel’in Genel Müdürü Mehmet Emin Ustaoğlu, termal tatilin mevsiminin olmadığını ifade etti. Ustaoğlu, "Bilindiği gibi, Türkiye’de 10 tane termal bölge var. Bu termal bölgelerinde Kütahya ayağı mevcut. Kütahya’da bu 10 termal bölgeden biri. Bunların birinci sırada, en eski, en köklü olanı Ilıca Kaplıcaları. Bunların yüz akı olma yolunda ilerlemekle devam ediyor. Şimdi ilkbaharla birlikte sezonumuzu açtık. Sezonumuzu açtık diyoruz ama bu dil alışkanlığı oldu. Biz de 12 ay sezon var biliyorsunuz. Biz misafirlerimize tüm cilt hastalıkları, romatizma, sporcu hastalıkları özellikle menisküs yırtıklarının tedavisi konusunda yardımcı oluyoruz. 43 derecelik termal suyumuzun şifası her şeyden önce böyle. Ormanın içerisindeyiz, doğa ile iç içeyiz. İşletmemiz 36 dönüm bir çam ormanı içerisinde bulunuyor. Sezona hızlı bir giriş yaptık, misafirlerimiz otelimizden memnun ayrılıyorlar. Otelimizden, suyumuzdan çok memnunlar. Termal ayağında Kütahyamızın yüz akı olmaya devam edeceğiz inşallah, bu yolda ilerliyoruz" diye konuştu. Ustaoğlu, Ilıca’daki termal suyun romatizmal hastalıklar başta olmak üzere sporcu yaralanmaları ile iç ve dış menüsküs yırtıklarına şifa olduğunu sözlerine ekledi.
Hatay Hataylı tır şoförü aşkını 2 bin 216 km uzaklıktaki Ukrayna’da buldu Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan tır şoförü Fevzi Kalkan, aradığı aşkı 2 bin 216 km ötedeki Ukraynalı Anastasia Kvasha’nda buldu. İlk görüşte aşık olan çift, depremin vurduğu Hatay’da dünya evine girdi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan ve tır şoförü olan 29 yaşındaki Fevzi Kalkan, aşkını mesleği icabı sıklıkla gittiği ülke sınırları dışında buldu. Tır şoförü Kalkan, 2021 yılında Ukrayna’da tanıştığı 30 yaşındaki Anastasia Kvasha’ya ilk görüşte aşık oldu. Ukrayna’nın Odessa kentinde terzilik yapan Kvasha’da gönlünü Hataylı Kalkan’a kaptırdı. Aşkın sınır tanımadığına inanan Kalkan ve Ukraynalı Kvasha, 2 bin 216 km mesafeyi hiçe sayarak gönül ilişkisi yaşamaya başladı. Ailelerinde tanıştığı ilişkide çift, evlenme kararı aldı. Ukraynalı gelini ailesinden istemek için Ukrayna’ya giden Kalkan ailesi, tercüman ve resimler sayesinde kız isteme merasimini gerçekleştirdi. Türkiye ve Hatay’ı çok seven Anastasia, Müslüman oldu ve Hatay’a yerleşme kararı aldı. Ukraynalı gelin Kvasha ve Hataylı tır şoförü Kalkan, Antakya ilçesinde bulunan konteyner evlendirme dairesinde evlenerek resmi olarak hayatlarını birleştirdiler. “Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık” Aradığı aşkı 2 bin 216 kilometrede bulan Fevzi Kalkan, “Ukrayna’ya gitmiştim, gezmek için şehrin merkezine gittim. Alışveriş yapmak için markete gittim. Markette eşimi Anastasia gördüm. Aylar yıllar geçti. Aileler tanıştı. Biz de evlilik yoluna girdik. Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık. Kendi geleneklerimizi anlattım. Ben uzun zamandır orada çalıştığım için onların geleneklerini biliyorum” dedi. “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum” Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, Hatay’ın ve Türkiye’nin çok güzel olduğunu söyleyerek “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum. Onu markette gördüğümde etkilendim” şeklinde konuştu. Bir çok ülkeden Hatay’a gelen damat ve gelin adaylarının nikahlarını kıydığını belirten nikah memuru Niyazi Yalçın, “Biz Antakya’da olduğumuz için burası çok milleti barındıran bir kent. Farklı inşaları gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz. Ben yabancı evliliklerine tamamen açığım ve daha çok olmasını isterim. Şuana kadar; Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Sırbistan, Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Fas, Mısır ve birçok ülkeden bireylerin nikahlarını kıydım” ifadelerini kullandı.