KÜLTÜR SANAT - 09 Ocak 2026 Cuma 10:16

Batı Anadolu’nun iki öncü antik kenti Denizli’ye emanet

A
A
A
Batı Anadolu’nun iki öncü antik kenti Denizli’ye emanet

DENİZLİ (İHA) – Denizli’de görev yapan tarihçiler, Batı Anadolu arkeolojisinin önemli iki antik kentinde üstlendiği yeni görevlerle ulusal ve uluslararası ölçekte kritik bir sorumluluk üstlendi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, Efes Antik Kenti Koordinatör Kazı Başkanlığı görevine Prof. Dr. Bahadır Duman, Aphrodisias Antik Kenti Koordinatör Kazı Başkanlığı görevine ise Dr. Öğr. Üyesi Barış Yener atandı.



Antik Çağ’ın en önemli metropollerinden biri olan Efes; liman kenti kimliği, anıtsal kamu yapıları, imparatorluk kültü, ticaret ve inanç tarihine dair sunduğu çok katmanlı verilerle yalnızca Anadolu’nun değil, tüm Akdeniz dünyasının referans yerleşimleri arasında yer alıyor. Uzun yıllardır uluslararası bilimsel iş birlikleriyle yürütülen kazı ve araştırmalar, metodolojik açıdan da örnek bir merkez hâline getiren Efes Antik Kenti Kazısında Prof. Dr. Bahadır Duman’ın Koordinatör Kazı Başkanı olarak görevlendirilmesi, bu yüksek düzeyli bilimsel ve idari yapıya doğrudan katkı sunmasını sağlayacak.



Antik Karia bölgesinde, Aydın ili Karacasu/Geyre yakınlarında yer alan Aphrodisias ise Aphrodite kültü, mermer ocakları ve heykeltraşlık atölyeleriyle antik dünyada heykel sanatı ve kentsel temsil kültürünün en seçkin merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Olağanüstü korunmuş mimari dokusu sayesinde 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilen kentte, günümüzde New York Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi gibi uluslararası kurumlar tarafından bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Aphrodisias kazısında Koordinatör Kazı Başkanı olarak görevlendirilen Dr. Öğr. Üyesi Barış Yener’in çalışmaları uluslararası araştırma ağına kurumsal düzeyde dahil olunmasını sağlayacak.



Batı Anadolu’nun iki öncü antik kenti Denizli’ye emanet

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Hava Yolları, ikram tercihine bağlı bağış kampanyası başlattı Türk Hava Yolları, uçuş esnasında ikram tercihinde bulunmayacak yolcular adına yeni bir kampanya başlattı. Uçuş öncesinde ikram almayacağını belirten yolcuların adına çeşitli kurumlara bağış gerçekleştirileceğini duyuran THY, hem israfın önüne geçmeyi hem de sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlamaya devam edeceğine dikkat çekti. Kampanya kapsamında iç hat uçuşlarında Türk Kızılayı’na, dış hat uçuşlarında ise Yeryüzü Doktorları Derneği’ne bağış yapılacak. Bayrak taşıyıcı, yolcuların dijital kanallar üzerinden önceden yaptığı "ikram almama" tercihini sosyal sorumluluk kampanyasına dönüştürerek sürdürülebilirlik ve toplumsal dayanışma hedeflerini güçlendirecek. İç Hatlarda Kızılay’a Dış Hatlarda Yeryüzü Doktorlarına destek İç hatlardaki uçuşlar kapsamında, Türk Kızılayı’na yapılan bağışlar sosyal incelemeyle belirlenen ihtiyaç sahiplerinin günlük beslenme ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor. Kızılay’ın 31 ilde 44 aşevi ile yürüttüğü proje kapsamında engelli, yaşlı ve yemek yapamayacak durumda olan bireylere günlük 40 bini aşkın öğün ulaştırılıyor. Afet dönemlerinde de aktif rol üstlenen aşevleri, 6 Şubat depremlerinde ve Ramazan ayında yüz binlerce kişiye sıcak yemek desteği sağladı. Dış Hatlar uçuşlarında ise Yeryüzü Doktorları Derneği, açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele kapsamında özellikle hamile ve emziren anneler ile 5 yaş altı çocuklara odaklanıyor. Şiddetli açlığın görüldüğü bölgelerde beslenme sağlığı merkezleri kurarak malnütrisyon tedavisi uyguluyor, çocuklara tıbbi beslenme desteği ve mama sağlıyor.
İstanbul MSÜ Hava Harp Okulu Komutanlığı görevlileri hakkında uyuşturucu operasyonunda 3 kişiye gözaltı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ Milli Savuma Üniversitesi Hava Harp Okulu Komutanlığı’nun uyuşturucu kullandıklarına ilişkin ihbarı üzerine görevli 9 sözleşmeli er statüsündeki personeli gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanırken, 6 kişi ise ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Hava Harp Okulu Komutanlığı emrinde görevli sözleşmeli er statüsündeki bir kısım personeller hakkında Hava Harp Okulunun ihbarı üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Hava Harp Okulu tarafından yazılan ihbar dilekçesinde, erlerin kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak yada uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak’ suçunu işlediği belirtildi. İhbar üzerine harekete geçen Başsavcılık tarafından, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne verilen talimatla 9 şüpheli gözaltına alınmıştı. İfade işleminin ardından Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen şüphelilerden kan, kıl ve idrar örnekleri alındı. Dosyada ayrıca ’Uyuşturucu madde temin etme’ ve ’Kullanımı kolaylaştırma’ suçları yönünden de inceleme başlatıldığı, bu kapsamda şüphelilerin gözaltı sürelerinin uzatıldığı öğrenildi. Jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü M.Ö., E.D.A. ve H.Y. çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanırken, H.U., M.A.D., A.Y.I., M.Ş., A.K. ve M.A.C. isimli 6 şüpheli ise yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.