KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2024 Salı 08:41

Denizli Uluslararası Tiyatro Festivali kortej ile başladı

A
A
A
Denizli Uluslararası Tiyatro Festivali kortej ile başladı

Denizli Büyükşehir Belediyesi 36. Uluslararası Tiyatro Festivali, düzenlenen dopdolu bir kortej ile başladı.



Denizli Büyükşehir Belediyesinin 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenleyeceği 36. Uluslararası Tiyatro Festivali kortejle başladı. 3’ü yurtdışından olmak üzere toplam 18 tiyatro grubunun katılacağı Denizli Büyükşehir Belediyesi 36. Uluslararası Tiyatro Festivali’nin gösteri öncesi yapılan eğlenceli kortej ile başladı ve 17.00’de gösteri olacak. Denizli Valiliği önünden başlayarak, Delikliçınar Meydanı’nda son bulacak kortej renkli görüntülere sahne oldu. Tiyatro gruplarının sahne kıyafetleriyle yer alacağı kortej Denizli Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yapıldı. Festivale katılacak, ünlü yazar Birol Tezcan ve Tülay Akyol, bilgi ve deneyimlerini atölye çalışmalarında aktaracak. Televizyon ekranlarında uzun süredir başarıyla tiyatro gösterileri sunan “Çok Güzel Hareketler Bunlar” adlı yapımın başarılı oyuncuları Yeşim Dursun ve Beste Bilir düzenlenecek söyleşide Denizlili sevenleriyle buluşacak. Atölye çalışmaları ve söyleşilerle birlikte 18 tiyatro grubunun sahneleyeceği 26 oyunun ayrıntılı bilgi ve programına internet adreslerinden ulaşabilecek.



Sanat ve sanatçının önemini ve böyle etkinliklerin her geçen gün daha da artacağını dile getirdi. Aynı zamanda kardeşçe yaşanılan ve vatandaşların mutluluğuna ortak olacak bir şehir olacağını belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “36 yıl önce çıkılan bu yolculuğu bugün yeni bir gününde yeni bir soluğunda hep birlikteyiz. Bizden önce bu organizasyonlara imza atan bütün belediye başkanlarına şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Gerçekten şehrim sanat ve sanatçı ve buluşması o şehrin vizyonuyla ve geleceği ile bütünleşmesini sağlar. Bu anlamda bu yolculukta her geçen gün Denizli’nin farklı alanlarıyla sanat şehri olması mutlu insanların şehrinin Denizli olması noktasında geçmişin mirasıyla yeni koyduğumuz ve yeniden başlattıklarımızla beraber gerçekten yüzü gülen bir Denizli’yi hep beraber başaracağımıza inanıyorum. Bu güzel etkinlikler her geçen gün artacak bu şehrin dokusu ben diyenlerle değil biz diyenlerle büyüyecek. Bu ülkenin geleceğe bakışı ve vizyonu bu ülkenin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinde ve Cumhuriyeti çizgisinde asla ayrılmayacak. Bu şehrin ve bu ülkenin dokusu kendisini kurtaranların kaptan olduğu değil hep beraber kurtulduğunda mutlu olduğuna inananların şehri olacak. Bu şehir sokaklarına çıkıldığında kimsenin kimseyi yargılamadı kimsenin kimseyi hor görmediği bir şehir olacak. Bu şehirde Kürt‘ü ile Türküyle, Alevisi ile Sünnisiyle sağcısı ile solcusuyla kardeşçe yaşadığı ve geleceğe uzandığı bir şehir olacak ve bu şehirde hep beraber bu şehrin mutluluğuna ortak olacağımız bir şehir olacak. Dünyanın yaşadığı krizlere el uzatan bir şehir olacak. Tasarrufunu iklim krizinden kaynaklı su ile ilgili sorumlu tasarruf eden bir şehir olacak. Bu şehir kendi sokaklarını kirletmeyenlerin ve kendisi bu sokakların temizliğinden sorumlu olduğunu hissedenlerin şehri olacak. Bu şehrin hayvanlar zulmedenleri değil hayvan sevgisi ile beraber hep birlikte güne uyananların şehri olacak. Bu şehir hep beraber el ele Tutuştuğumuz da geçmişinden geleceğine sanatıyla, kültürüyle, tarihiyle, turizmi ile yepyeni bir yaşanan şehir olacak” şeklinde konuştu.



Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu 23 Eylül 2024 Pazartesi günü saat 20.30’da festivalin açılış oyununu sahneleyecek. "Söz Veriyorum" adlı eser Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Fatma Yıldız Salonu’nda gösterilecek. Oyunlar Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin yanında Merkezefendi Belediyesi Kültür Merkezi ile Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Tiyatroseverler rezervasyonlarını oyundan üç gün önceden başlayarak internet adresinden yapabilecek. Festivalde yer alacak gruplar oyunlarını ayrıca Acıpayam, Sarayköy ve Çivril ilçeleri ile Merkezefendi- Eskihisar, Pamukkale-Aşağışamlı, Honaz-Dereçiftlik ve Acıpayam-Ucarı’da sergileyecek.



Denizli Uluslararası Tiyatro Festivali kortej ile başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 4 milyarlık yatırım açıklandı, faturaya etkisi tartışmalı Erzincan’da elektrik altyapısına yönelik milyarlarca liralık yatırım ve iyileştirme rakamları açıklanırken, vatandaşların günlük yaşamında hizmet kalitesine ilişkin beklentiler ve şikayetler tartışılmaya devam ediyor. Aras EDAŞ’ın Erzincan’a yaptığı yatırım ve bakım harcamaları kamuoyuyla paylaşılırken, kayıp-kaçak oranı ve arıza sürelerindeki iyileşmeye rağmen hizmetin sahadaki karşılığı sorgulanıyor. Aras Elektrik Dağıtım AŞ (Aras EDAŞ), 2013 yılından bu yana Erzincan’daki elektrik altyapısına yönelik yatırım ve bakım çalışmalarına ilişkin verileri açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, Aras EDAŞ tarafından 2013’ten bu yana Erzincan’a toplam 4 milyar 76 milyon TL yatırım ve 739 milyon TL bakım harcaması yapıldığı bildirildi. Açıklamada, 2013 öncesinde yaklaşık yüzde 9 seviyelerinde olan kayıp-kaçak oranının yapılan çalışmalarla yüzde 5 seviyelerine gerilediği ifade edildi. Elektrik arızalarına müdahale süresinde de iyileşme sağlandığı belirtilerek, ortalama arıza giderme süresinin 3,19 saatten 1,34 saate düştüğü ve bu alanda yüzde 58’lik bir iyileşme elde edildiği kaydedildi. Erzincan genelinde 52 bin 142 sokak lambası, 9 bin 542 kilometre dağıtım ağı, 122 bin 68 elektrik direği, 4 bin 559 dağıtım kutusu ve 3 bin 144 trafo ile hizmet verildiği aktarıldı. Açıklamada ayrıca, aydınlatma arızalarına 24 saat içerisinde müdahale edildiği belirtildi.
Erzincan Erzincan hattında bitmeyen vaatler zinciri Yıllardır gündemde olan Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu hattı için bir kez daha "tamamlanmalı" çağrısı yapılırken, projede somut ilerleme olup olmadığı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu hattı yeniden gündeme gelirken, sık sık verilen "hızlandırılmalı" mesajlarına rağmen projenin takvimi netlik kazanmış değil. Bölge için stratejik öneme sahip olduğu vurgulanan demiryolu hattına ilişkin açıklamalar sürerken, kamuoyunda projenin ne zaman tamamlanacağına dair belirsizlik dikkat çekiyor. AK Parti Erzincan Milletvekili ve KİT Alt Komisyonu Başkanı Süleyman Karaman, ulaşım yatırımlarının ele alındığı toplantının ardından Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu hattına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve bağlı kuruluşların hesaplarının görüşüldüğü toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan Karaman, Türkiye’yi doğudan batıya bağlayacak demiryolu vizyonunda Erzincan’ın önemli bir merkez olduğunu belirtti. Karaman, Edirne’den hareket edecek yüksek hızlı trenin kesintisiz şekilde Kars’a ulaşması gerektiğini vurgulayarak, özellikle Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars hattındaki çalışmaların hızlandırılmasının bölge ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Türkiye’nin lojistik kapasitesini artıracak projelere de değinen Karaman, güneyden kuzeye uzanan "Kalkınma Yolu" projesi ile batıdan doğuya Edirne-Kars hattının stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti. Demiryolu yatırımlarının sadece bir ulaşım projesi olmadığını dile getiren Karaman, "Bu yatırımlar gelecek nesillere bırakılacak en büyük miraslardan biridir. Siyasi irade, parlamento ve 86 milyon vatandaşımız bu projelerin arkasında. Hedefimiz, Erzincanlı vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm halkımızın demiryolu konforundan en üst düzeyde faydalanmasıdır." ifadelerini kullandı.
Uşak Uşak Valisi Kartal, zincirleme trafik kazasında yaralananları hastanede ziyaret etti Uşak’ta meydana gelen zincirleme trafik kazasında 4 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. Uşak Valisi Serdar Kartal, hastaneye giderek yaralıların durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı. Uşak’ta akşam saatlerinde 7 aracın karıştığı trafik kazası meydana geldi. Kazada 4 kişi olay yerinde yaşamını yitirdi, 34 kişi de yaralandı. Yaralılardan 20’si Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, diğer 14 kişi kentteki çeşitli özel hastanelerde tedavi altına alındı. Uşak Valisi Serdar Kartal, kazanın ardından Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek İl Sağlık Müdürü Tarık Acar ve Başhekim Mesut Saka’dan yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı. Hastanede tedavi gören bazı yaralıları da ziyaret eden Kartal, geçmiş olsun dileklerini iletti. Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Kartal, "Bugün saat 22.20 sıralarında İzmir istikametinde 7 aracın karıştığı bir trafik kazası oldu. 4 vatandaşımızı kaybettik. 34 vatandaşımız yaralı olarak 20’si Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, 14’ü de ilimizdeki çeşitli özel hastanelere kaldırıldı. Ben vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Vefat eden vatandaşlarımız arasında biri 1 yaşında, biri de 6 yaşında evladımız var. Anne ve babasıyla beraber vefat etti. Allah rahmet eylesin" dedi. Vali Kartal’a ziyaretinde İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Özgür Kılıç ile İl Emniyet Müdürü Taner Çiftçi de eşlik etti.
Erzincan Önlem alınmadı, yağmurda çöken yolda araçlar çukura girdi Erzincan’da Ergenekon Mahallesi Adnan Ercan Caddesi üzerinde altyapı çalışması sonrası asfaltlanmayan yol, yağışla birlikte çöktü; oluşan göçüğe düşen 3 araçta maddi hasar meydana gelirken, olayda yaralanan olmadı. Erzincan’da altyapı çalışması yapılan yolda yağışın ardından meydana gelen göçükte 3 araç mahsur kaldı. Ergenekon Mahallesi’nde bulunan Adnan Ercan Caddesi üzerinde, altyapı çalışmasının ardından asfaltlanmadığı belirtilen yol, etkili olan yağış nedeniyle çöktü. Göçüğün oluştuğu sırada caddeden geçen 3 araç çukura girerek mahsur kaldı. İhbar üzerine olay yerine polis ve zabıta ekipleri sevk edildi. Ekipler, bölgede güvenlik önlemi alarak yolu trafiğe kapattı. Göçüğe saplanan araçlar ise ahtapot çekici ve diğer çekicilerin yardımıyla bulundukları yerden çıkarıldı. Olayda yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi. Belediye ekiplerinin çöken yol bölümünde onarım ve güvenlik çalışmalarını başlattığı öğrenildi. Vatandaşlar, Ergenekon Mahallesi Adnan Ercan Caddesi üzerindeki göçüğe tepki gösterdi. Altyapı çalışmasının ardından yolun uzun süre asfaltlanmadan bırakıldığını belirten mahalle sakinleri, yağışla birlikte zeminin çökmesinin "beklenen bir sonuç" olduğunu savundu. Bazı vatandaşlar, bölgede yeterli uyarı levhası ve güvenlik önlemi bulunmadığını ileri sürerek, "Gece karanlığında fark etmek mümkün değildi. Daha büyük bir facia yaşanabilirdi." ifadelerini kullandı. Sürücüler ise araçlarda oluşan hasara dikkat çekerek, sorumluların belirlenmesini ve zararlarının karşılanmasını istedi. Mahalleli, benzer olayların yaşanmaması için çalışmaların ardından yolların hızlı ve güvenli şekilde tamamlanması çağrısında bulundu.