SAĞLIK - 04 Kasım 2025 Salı 15:11

DTO, Kızılay Haftasında kan bağışının önemine dikkat çekti

A
A
A
DTO, Kızılay Haftasında kan bağışının önemine dikkat çekti

Kızılay Haftası, Denizli’de gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Türk Kızılay Denizli Şubesi ve Türk Kızılay Güney Ege Bölge Müdürlüğü organizasyonundaki etkinlikler kapsamında vatandaşlarda farkındalık oluşturmak amacıyla, Denizli Ticaret Odası (DTO) önünde Kızılay’ın çadırları kuruldu, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri ile kan bağışında bulunuldu.



Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Kızılay Haftası, Pamukkale Kaymakamlığı önünde gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı. Buradaki konuşmalar sonrasında Denizli Ticaret Odası (DTO) önüne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kızılay’ın yürüttüğü faaliyetler, kan bağışı, afet yardımı, gençlik ve sosyal destek çalışmaları, kurulan çadırlarda vatandaşa anlatıldı.



DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Denizli İl Başkanı Av. Mehmet Ali Yılmaz ile yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı etkinlikte, çadırlardaki stantlar ile resim sergisi ve kan bağışı aracı gezildi. Başkan Erdoğan, "Neden Kan Bağışlıyorum" adı altında hazırlanan özel pankarta "Kan candır, kan verelim insanımıza can olsun" yazarak imzaladı; kan bağışının önemine halkın dikkatini çekti. Etkinlik, günün anısına toplu halde fotoğraf çekimi ile de sona erdi.



Başkan Erdoğan: Kan candır, kan verelim insanımıza can olsun


Etkinlikle ilgili soruları yanıtlayan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, adeta bir bayram yaşadıklarını söyledi. Erdoğan, "Kan bağışı konusunda milletimizi daha duyarlı olmaya davet eden mükemmel bir organizasyon. Böyle bir etkinliğin Türkiye’de de ilk olduğunu düşünüyorum. Kan candır, vatandaşımıza kan verelim can olsun diye de bir sloganımız var. Halkımızı kan vermeye davet ediyoruz. Burada yoğun bir emek var. Denizli Ticaret Odası ailesi olarak bu önemli organizasyona biz de Kızılay’ın yanında yer alarak destek veriyoruz. Daha önce kan stoklarındaki azalma sebebiyle ekibimizle beraber kan vermiştik ve stoklarımıza ciddi anlamda katkı sağladık; Denizli’deki stoklarımızla ilgili problemi aştık. Kentimizdeki idarecilerimiz, Kızılay başkanlarımız, bölgeye ve ülkeye destek vermek için bu tür organizasyonları yapıyorlar. Biz de yanlarında yer almayı görev bildik" dedi.



Gökçe: Vatandaşımızın her gün yanındayız


Kızılay Denizli Şubesi Başkanı Av. Pınar Gökçe ise Kızılay’ın sadece afetlerde değil her gün halkın yanında olduğunu vurguladı; ilgi ve desteğinden dolayı Başkan Erdoğan’a teşekkür etti. Gökçe, "Çifte bayram yaşıyoruz... Birkaç gün önce Cumhuriyet Bayramımızı kutladık. Hemen ardından da Kızılay Haftamız sebebiyle bugün burada bu kutlamaları gerçekleştiriyoruz. Bu yıl hem gençlerde ve çocuklarda hem de toplumumuzda bir farkındalık sağlamak, iyiliği yaymak için Kızılay’ın faaliyetlerini tanıtan bir organizasyon düzenledik. Denizli Ticaret Odamızla da kan bağışı kampanyası yapıyoruz. Kızılay 157 yıldır hep iyilikle anılıyor ve biz biliyoruz ki iyilik iyileştirir. O yüzden de herkesi bu iyilik hareketine davet ediyoruz. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır! O yüzden de 18-65 yaş arasındaki herkesi, istenilen şartları da taşıyorsa, kan bağışına davet ediyoruz. Biz görevi devraldığımızda Türkiye’deki şubeler içerisinde Denizli 78’inci sırada idi, eylül ayı itibarıyla ise ikinci sıraya kadar yükseldik. Kızılay sadece bir afet olduğunda değil, her gün herkesin yanında olmak zorunda... O yüzden bu ekip çalışmasıyla böyle önemli bir başarıyı Denizli’ye yaşatmanın da haklı gururunu yaşıyoruz. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.



Korkut: Kan verin hayat kurtarın


Türk Kızılay Güney Ege Kan Merkezi Müdürü Dr. Ferda Korkut da Türk Kızılay Denizli Şubesi ile güzel bir organizasyona imza attıklarını ifade etti. Dr. Korkut, "Buradaki asli amacımız vatandaşımızın dikkatini faaliyetlerimize ve kan bağışına çekmek, kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu vurgulamak ve muhtaç olana her daim şifa olmaktır. Geçen sene belli periyotlarda yaşadığımız ufak sıkıntılarımızı halkımızın desteğiyle aştık. Stoklarımızı tamamen doldurduk ve bütün hastanelerimizin taleplerini tam olarak karşılar hale geldik. Bugün de Denizli Ticaret Odası ile yaptığımız organizasyon sayesinde kan bağışının daha da artacağına inanıyorum. Onun için kan verin hayat kurtarın diyorum" dedi.



DTO, Kızılay Haftasında kan bağışının önemine dikkat çekti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Polisten kaçan alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı Karabük’te polisin "dur" ihtarına uymayıp otomobiliyle kaçan ehliyetsiz ve 1.85 promil alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı. Hürriyet Mahallesi Melisa Caddesi’nde 78 ABL 583 plakalı otomobilin sürücüsü M.E.Y. (19), yolda zikzak çizince polis ekiplerin "dur" ihtarına uymayarak kaçtı. Buradan Karabük-Yenice kara yolu üzerinde devam eden kovalamaca sonucu sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybederek önce kaldırıma ardından köprü ayağına çarptı. Çarpmanın etkisi ile otomobilin motoru yerinden fırlayarak koptu. Kazada sürücü M.E.Y ve yanındaki Z.C.K. (18) yaralanırken, kaza sonrası polise direnenince ekipler biber gazı sıkarak etkisiz hale getirdi. Bu sırada ihbar üzerine kaza yerine sağlık ve çok sayıda polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılardan otomobil sürücüsü M.E.Y, önce alkolmetreyi üflemek istemeyince ambulansa bindi. Bir süre sonra ambulanstan geri inen ve yüzüne yediği biber gazından dolayı zor anlar yaşayan sürücü polisle pazarlık yapmaya başladı. Trafik ekiplerin alkolmetreyi üflememesi durumunda cezaların katlanarak artacağı söylenen sürücü M.E.Y, 5 ay önce ehliyetini alkollü araç kullanmaktan dolayı alındığını belirterek, ’Alkolmetreyi üflersem mi daha çok yararıma" diye sormasının üzerine polisin üflemezsen cezan daha çok katlanır demesiyle alkometreyi üfledi. Yapılan ölçümde sürücünün 1.85 promil alkollü olduğu tespit edildi. Ambulanslarla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralıların genel durumlarının ise iyi olduğu öğrenildi. 1,85 promil alkollü sürücüye, tarafik ekiplerince Karayolları Trafik Kanunu’nun "dur ikazına uymamak", "sürücü belgesiz araç kullanmak" ve "alkollü araç kullanmak" gibi 6 maddeden toplam 51 bin 948 lira idari para cezası kesildi. Sürücü hakkında ayrıca "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan da adli işlem başlatıldı. Diğer yandan kazanın meydana geldiği yerde bulunan Soğuksu KYK kız yurdundaki öğrencilerde yurdun bolkonuna çıkarak yaşananları film gibi izledi.
Manisa Kaymakam Dalak’ı duygulandıran kara kalem portre Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin Kaymakam Halil Dalak’a gerçekleştirdiği ziyarette hediye edilen kara kalem portre, duygu dolu anlara sahne olurken, Sarıgöl’ün kültürel mirası bir kez daha gündeme taşındı. Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (SADER) Başkanı Salih Yapıcı ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıgöl Kaymakamı Halil Dalak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette derneğin yürüttüğü kültürel ve tarihî çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ziyaret sırasında, Sarıgöl İlçe Devlet Hastanesi’nde 30 yılı aşkın süre başhekim olarak görev yapan emekli Operatör Doktor Cengiz Başkaya tarafından çizilen Kaymakam Halil Dalak’a ait kara kalem portre, Dernek Başkanı Salih Yapıcı tarafından takdim edildi. Anlamlı hediye, ziyarette duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Kaymakam Halil Dalak, kendisi için hazırlanan kara kalem portrenin makam odasında sürekli sergileneceğini belirterek, dernek yönetimine teşekkür etti. SADER Başkanı Salih Yapıcı ise yaptığı açıklamada, "Dernek olarak Sarıgöl ve çevresindeki tüm kültürel değerleri bağış yoluyla topluyor ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Arşivimizde binlerce doküman bulunuyor ve bağışçılarımızın sayısı her geçen gün artıyor" dedi. Yapıcı, geçmişe ait binlerce eski fotoğrafın Sarıgöl Üzüm Festivali süresince etnografya müzesinde sergilendiğini belirterek, bu çalışmalarla geçmişten geleceğe ışık tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.