SAĞLIK - 21 Kasım 2023 Salı 15:28

Eş dost önerisiyle antibiyotik kullanmayın

A
A
A
Eş dost önerisiyle antibiyotik kullanmayın

Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle antibiyotik kullanımı hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Seçil Deniz, “Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır” dedi.



Tüm dünyada antibiyotik direnci konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 18-25 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” nedeniyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD. Dr. Öğretim Üyesi Seçil Deniz, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Her yıl bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle 5 milyon insan öldüğünü ve 2050 yılında dünyada yılda 10 milyon kişinin hayatını bu nedenle kaybedeceğinin tahmin edildiğini açıklayan Dr. Seçil Deniz, “Sağlık alanında sağlık bakımı, el hijyeni gibi standart önlemleri içeren gerekli bütün enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasının sağlanması, aşı ile önlenebilen hastalıklarda etkili bağışıklama programlarının yürütülmesi, yanı sıra, diğer sektörlerde de hijyen, sanitasyon ve gıda güvenliği uygulamalarının geliştirilmesi de dirence karşı mücadelede önem arz etmektedir. Uygunsuz ve aşırı antimikrobiyal kullanımının önlenmesinde önemli bir faktör olan “Akılcı Antimikrobiyal Kullanımı”nın sağlanabilmesi için öncelikle kanıta dayalı tanı yöntemleri kullanılarak enfeksiyonların tanısının doğru konulması gereklidir. Mikrobiyolojik testler ile etkenin kısa sürede belirlenmesi ve antimikrobiyal duyarlılık testleri çalışılması doğru antibiyotik seçiminde en önemli etkendir” dedi.



“Artık antibiyotikler küresel bir kamu malı olarak değerlendirilmeli”


Antimikrobiyallerin akılcı kullanılması konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini savunan Dr. Seçil Deniz, “Antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır. Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı unutulmamalıdır. Hekimler, antimikrobiyalleri reçete ederken akılcı antibiyotik kullanımını benimsemeli, güncel klinik rehberleri izlemeli, hastların da doğru antibiyotik kullanımına yönelmesi için öncü olmalıdırlar. Elleri sık sık yıkamak, tüketilen besinlerin hijyenine önem vermek, hasta kişilerle temastan kaçınmak, aşıları önerilen şekilde yaptırmak da antibiyotik direnci sorununun engellenmesine yönelik alınabilecek bireysel önlemlerden birkaçıdır. Diğer yandan tarımsal üretimdeki ilerlemelerin beraberinde getirdiği tarımsal kimyasal, gübre ve antibiyotik uygulamalarından kaynaklanan çevresel sonuçlar da küçümsenmemelidir. Gıdaların sağlıklı üretimini, dağıtımını, hazırlanmasını ve bunları tüm toplumun kullanımına sunan yerel tarımsal gıda sistemlerinin desteklemesi bu konuda alınabilecek toplumsal önlemlerdendir. Hem sağlık çalışanları hem de toplum olarak, antimikrobiyallerin akılcı kullanılması konusunda farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir. Gelecekteki tedavi seçenekleri sınırlı umut vaat etmektedir, antibiyotik öncesi dönemi yaşadığımız günlerde olduğumuz söylenebilir. Artık antibiyotikler küresel bir kamu malı olarak değerlendirilmeli, ileriye dönük planlar şimdiden münazara edilmelidir” ifadelerini kullandı.



Eş dost önerisiyle antibiyotik kullanmayın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van VEDAŞ 4 ilde kış hazırlıklarını tamamladı Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ), kış aylarında artan enerji ihtiyacını karşılamak ve yaşanacak muhtemel hasarları önlemek amacıyla 4 ilde gerçekleştirdiği bakım ve onarım çalışmalarını tamamladı. Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde iki milyonu aşkın nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren VEDAŞ, gerçekleştirdiği bakım ve onarım çalışmalarıyla elektrik şebekesini kışın çetin şartlarına hazır hale getirdi. Türkiye’de kar yağışının en etkili olduğu bölgede, elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini vurgulayan VEDAŞ Sistem İşletme Grup Müdürü Beytullah Özbayram, “Kış mevsiminde kesinti olmaması ve olabilecek kesintilere hızlı müdahale edebilmek için VEDAŞ olarak tüm tedbirlerimizi aldık. Bakım çalışmaları için önceki yılların çok çok üzerinde bir bütçe hazırladık. 2023 yılında yaklaşık 235 milyon TL’lik bir bütçe ayırmıştık ve bu bütçenin tamamını kullandık. Sahada 892 personelimiz ve 190’a yakın aracımızla kışa hazırız. Ayrıca kar araçlarımızı ve kar motorlarımızın da bakımlarını tamamlayıp, onları da kışa hazır hale getirdik. Bölgemiz rakım olarak bin 600’ün üzerinde bir bölge olduğu için kış şartları ağır geçiyor. Bu nedenle çalışmalarımızda kar araçları ve kar motorlarına da ihtiyaç duyuyoruz. Bunun yanında il ve ilçe merkezlerimizi besleyen ana arterlerde de bakım çalışmalarımızı tamamladık. Özellikle il ve ilçe merkezinde kesinti oluşmaması için tüm tedbirlerimizi aldık. Sahada personel ve araçlarımız hazır. Oluşabilecek arızalara da en kısa zamanda müdahale etmek için gerekli planlamalarımızı yaptık. Ayrıca arızada kullanabileceğimiz işletme yedeği malzemelerin de stoklarını yapıp, ilçelerimize sevkiyatlarını gerçekleştirdik. VEDAŞ olarak oluşabilecek bir arızaya karşı 7 gün 24 saat müdahale edecek şekilde tüm hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. VEDAŞ olarak envanterlerine jeneratörler de dahil ettiklerinin altını çizen Özbayram, “Küçük ve büyük güçte ihtiyaca göre jeneratörlerimizi de temin ettik. Kış döneminde ulaşım sorunu olduğunda, gerek köylerimizde gerekse ilçe merkezlerimizde bu jeneratörlerimizi kuracağız ve müşterililerimize kesintisiz ve sürekli enerji sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı. 2023 yılında SMS servisini de devreye aldıklarını vurgulayan Özbayram, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık bir enerji kesintisi olduğunda hangi bölgede kesinti olmuş ise müşterimizin bizi aramasına gerek kalmadan biz müşterimize kesinti ile ilgili SMS atacağız. Kesinti ile ilgili bilginin yanı sıra enerji verildiğinde de müşterilimize bilgilendirme yapılacaktır. Özellikle müşterilerimizden şunu talep etmekteyiz. Şirketimiz tarafından her türlü arıza ve bakım durumlarında oluşabilecek kesintilerin kendilerine daha sağlıklı bilgilendirme yapılması için ‘186’ çağrı merkezimizi arayarak telefon numaralarını güncellemelerini istiyoruz. Bunu yaptıkları taktirde her türlü kesintilerde müşterilerimiz bilgilendirilecektir.”