SAĞLIK - 12 Mayıs 2026 Salı 09:21

Evlenmeden önce talasemi taşıyıcısı olup olunmadığına bakılmalı

A
A
A
Evlenmeden önce talasemi taşıyıcısı olup olunmadığına bakılmalı

Denizli Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Turgay Besim, Başkan Yardımcısı Mustafa Boran ve Üye Semra Albayrak, Dünya Talasemi Günü kapsamında İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ü ziyaret etti.



Gerçekleşen ziyarette talasemi hastalarının tedavi süreçleri, sağlık hizmetlerine erişim, talep ve önerileri ele alınırken, Dünya Talasemi Günü kapsamında gerçekleştirilen ve planlanan etkinlikler hakkında da bilgi verildi.



İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, talaseminin dünyada en sık görülen kalıtsal kan hastalıklarından biri olduğunu belirterek, toplumda "Akdeniz Anemisi" olarak bilinen hastalığın anne ve babadan çocuğa geçtiğini, çocuk 3-4 aylıkken başlayarak düzenli kan nakli gerektirdiğini ifade etti. Talasemi ile mücadelede en etkili yöntemin korunma olduğuna dikkat çeken Öztürk, toplum eğitimi, hastalığı taşıyan kişilerin tarama yöntemiyle saptanması, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanının büyük önem taşıdığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Türkiye’de 2018 yılından bu yana 81 ilde akdeniz anemisi ve talasemi gibi hastalıkların da içinde bulunduğu genetik bozukluk "hemoglobinopati"nin tespiti için ‘Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı’ başlatıldı. Bu program kapsamında, tarama testleri Aile Hekimliklerinde tamamen ücretsiz olarak yapılmaktadır. Denizli’de yapılan taramalarda; 2025 yılında 14 bin 670 kişi tarandı ve 484 taşıyıcı tespit edildi. 2026 yılının ilk dört ayında ise 6 bin 317 kişi taranarak 238 taşıyıcı tespit edildi. 2021 yılından bu yana da talasemi tanısı alan hiçbir bebeğimiz olmadı" dedi.



"Evlenmeden önce talasemi taşıyıcısı olup olmadığına bakılmalıdır"


Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren 7 yataklı Talasemi Merkezi’nin 2003 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini de ifade eden İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, merkezde 2026 yılı mevcut durumda 65 kayıtlı hastanın takip ve tedavisinin sürdürüldüğünü ifade etti. Öztürk, talasemiyle mücadelede evlilik öncesi taramaların hayati önem taşıdığına dikkat çekerek; "Taşıyıcı bireyler genellikle kendilerini sağlıklı hisseder ve bir test yaptırmadıkları sürece bu durumu bilmezler. Ancak iki taşıyıcının evlenmesi durumunda, çocuklarının %25 ihtimalle ağır talasemi hastası olarak doğma riski bulunur. Bu durum, çocuk için ömür boyu sürecek düzenli kan nakilleri ve zorlu tedavi süreçleri anlamına gelir. Halbuki talasemi önlenebilir bir hastalıktır. Erken tanı, taşıyıcılık taramaları ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde sağlıklı nesillerin korunması mümkündür. Toplumumuzun bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz ve çiftlerin evlenmeden önce Aile Hekimlerimizde talasemi taşıyıcısı olup olmadığına baktırmasını önemsiyoruz" diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Süper Lig bileti Kırklareli’nde belli olacak Turgutlu Belediyespor Kadın Basketbol Takımı, TKBL play-off final serisi ikinci maçında sahasında Kırklareli Belediyesi Kırklareli Fen Bilimleri’ne 76-65 mağlup oldu. Final serisinde durum 1-1’e gelirken, Süper Lig’e yükselecek takımı belirleyecek kritik üçüncü maç Kırklareli’nde oynanacak. Halkbank Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi (TKBL) play-off final serisinde mücadele eden Turgutlu Belediyespor Kadın Basketbol Takımı, serinin ikinci maçında sahasında Kırklareli Belediyesi Kırklareli Fen Bilimleri’ni ağırladı. Yıldırım Beyazıt Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmadan kırmızı-siyahlılar 76-65 mağlup ayrıldı. Karşılaşmada konuk ekip zaman zaman farkı 17 sayıya kadar çıkarırken, Turgutlu temsilcisi savunma ve hücumda etkili bölümler yakalasa da dört çeyrekte de üstünlüğü ele geçiremedi. Öte yandan karşılaşmaya taraftarlar yoğun ilgi gösterdi. 2 bin 500 kişilik Yıldırım Beyazıt Spor Salonu tamamen dolarken, çok sayıda sporsever maçı ayakta takip etti. Taraftarlar maç boyunca tezahüratlar ve alkışlarla takımlarına destek verdi. Turgutlu Belediyespor’da Sümeyya Özcan 22 sayı ve 5 ribaundluk performansıyla takımın en skorer ismi oldu. Senay Zeybek 12 sayı, 3 ribaund ile katkı verirken, Mikayla Cowling 9 sayı, 6 ribaund ve 5 asist, Ronahi Zilan Kıran 9 sayı ve 6 ribaund, Kennedi Maci Jackson ise 8 sayı ve 5 ribaundla mücadele etti. Üç galibiyete ulaşan takımın Süper Lig’e yükseleceği final serisinde durum 1-1’e gelirken, serinin üçüncü maçı 14 Mayıs Perşembe günü saat 19.00’da Kırklareli Yeni Spor Salonu’nda oynanacak. Karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunan Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü İstemihan Örücü, taraftara teşekkür ederek, "Öncelikle salonu dolduran ve son ana kadar takımımıza destek olan taraftarlarımıza çok teşekkür ederiz. Müthiş bir atmosfer vardı. Sahamızda oynamanın avantajını ne yazık ki bu maçta kullanamadık ve istediğimiz sonucu alamadık ancak hiçbir şey bitmiş değil. Biz de mücadeleyi bırakmadık. Kırklareli’nde yeniden reaksiyon gösterip durumu tekrar lehimize çevirmeyi istiyoruz" dedi. Turgutlu Belediyespor Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz ise, "Turgutlu, takımımıza olan sevgisini ve duyduğu güveni bir kez daha gösterdi. İki bin 500 kişilik salon tamamen doldu, taraftarlarımız takımını ilk andan son ana kadar hep destekledi. Sonuç istediğimiz gibi olmadı ancak final serisi devam ediyor. Oyuncularımıza ve teknik ekibimize inanıyor ve güveniyoruz" ifadelerini kullandı.