EKONOMİ - 13 Aralık 2025 Cumartesi 09:46

Hasadı tamalanan tütünler satış için hazırlanıyor

A
A
A
Hasadı tamalanan tütünler satış için hazırlanıyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde yüksek kalitede üretilen tütünler, yapılan hasadın ardından kolilere basılmaya başladı. Türlübey’in tütünü çok güzel yetiştiğini ifade eden üreticiler, "İnşallah bu sene de parasıda iyi olur, alın terimizin karşılığını alırız" dedi.



Denizli’nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi’nde tütün alıcıları tarafından özellikle tercih edilen tütünler üreticiler tarafından tütün basma işlemi olarak tabir edilen işlemlerde hummalı bir çalışma yürütüyor. Tütün üreticileri yaklaşık on bir ay süren çalışmalar neticesinde emeklerinin karşılığını almak için adeta gün sayıyor. Buldan merkez ve mahallelerinde 12 bin 750 dekar alanda 583 üretici tarafından tütün yetiştiriciliği yapılıyor. Dekarda yaklaşık 90 kilogram verim elde edilirken randımana bakılarak, fiyatların 200 ila 305 lira arasında değişim göstereceği öğrenildi.



"Türlübey’in tütünü çok güzel yetişir, tüccarlar malımızı iyi bilir"


Ocak ayında başlanılan çalışmalarla hazırladıkları ocak olarak adlandırılan bölgelere tütün fideleri dikimi yaptıklarını belirten Türlübey mahallesinden tütün üreticisi Nihat Karataş; "Tütün yetiştiriciliği yapıyorum. Ocak ayında diktiğimiz tütünleri Nisan ayının yirmisine kadar büyütürüz. Mayıs, Haziran ayında tütünlerimizi kırmaya başlarız. Dipten başlarız, anası, ucu diye tabir ettiğimiz yapraklarını kırarız. Kırdığımız yaprakları eleklere sereriz. Burada kuruturuz. Kasım, Aralık aylarında su ile tulumbayla ıslayarak tavlarız. Daha sonra karton kolilere basarız. Artık tütünlerimiz hazır, şu anda tüccarların gelmesini bekliyoruz. Onlar gelerek randıman verecekler. Daha sonra kilosuna ve kalitesine göre parasını alırız. Tütünler bu sene güzel. Verimi çok iyi. Türlübey’in tütünü çok güzel yetişir. Tüccarlar malımızı iyi bilir. İnşallah bu sene de parasıda iyi olur, alın terimizin karşılığını alırız" dedi.



Hasadı tamalanan tütünler satış için hazırlanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Sabri Öğretmen’e yapılan sürprize Ankara’dan duygusal mektuplar Öğretmenler Gününde Türkiye’nin gündemine oturan, Düzce Belediyesi’nin görme engelli öğretmen Sabri Ergin için hazırladığı video, Ankara Keçiören’deki Talia Yaşar Bakdur İlkokulu öğretmeni Ferhat Yıldırım ve öğrencilerini de etkiledi. Öğretmen ve öğrenciler duygularını mektuplara dökerek Düzce’ye gönderdi. Düzce Belediyesi’nin videosu, iki şehir arasında gönül köprüleri kurulmasına vesile oldu. Düzce Belediyesi tarafından Kaynaşlı İlkokulu’nda görev yapan görme engelli öğretmen Sabri Ergin için hazırlanan duygu dolu Öğretmenler Günü videosu, ülke genelinde büyük ilgi görmeye devam ediyor. Kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşan ve 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün en çok izlenen paylaşımlarından biri haline gelen sürpriz, başka okullara da ilham oldu. Bu anlamlı videonun ardından Ankara Keçiören Talia Yaşar Bakdur İlkokulu 3. sınıf öğretmeni Ferhat Yıldırım ve öğrencileri, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile Sabri öğretmene hitaben duygu yüklü mektuplar kaleme aldı. Öğrenciler daha sonra yazdıkları mektupları seslendirerek özel bir video hazırladı. Mektuplar ve video ile birlikte öğretmen Ferhat Yıldırım’ın kaleme aldığı şiirlerden oluşan "Çocuklara Şiirler" kitabı da Düzce Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne gönderildi. Mektuplar, video ve şiir kitabı Belediye Basın Birimi aracılığıyla Başkan Özlü ve Sabri Ergin’e ulaştırıldı. Mektupları başkan Özlü’de okudu Mektupları okuyan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, "24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle yaptığımız bir video paylaşımını beğenerek mektuplar gönderen Talia Yaşar Bakdur İlkokulu 3-D sınıfı öğrencilerine gönülden teşekkür ediyorum. Duygularını mektuplarla ifade etmiş olmaları son derece kıymetli. Bu gençleri yazmaya, düşünmeye teşvik eden değerli öğretmenleri Ferhat Yıldırım Bey’e de şükranlarımı sunuyorum. Hepsini tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Mühendis olmasaydım, öğretmen olmak isterdim; özellikle de tarih öğretmeni" dedi. Sabri öğretmen bir kez daha duygulandırdı Hazırlanan mektuplar ve video, Sabri Ergin’i de derinden duygulandırdı. Yıldırım’ın "Bahçıvan" adlı şiiri ise çerçevelenerek Sabri öğretmene hediye edildi. Videoyu öğrencileriyle birlikte izleyen Sabri Ergin, teşekkür ederek, "Talia Yaşar Bakdur İlkokulu öğretmen arkadaşlarıma ve özellikle Ferhat Yıldırım hocama teşekkür ediyorum. Duygularınız, nezaketiniz ve bize gösterdiğiniz ilgi için minnettarım. Öğrencilerinizin hepsinin gözlerinden öpüyorum. Bu güzel sürprizi hazırlayan herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum" ifadelerinde bulundu. Düzce Belediyesi’nin duygu dolu sürprizi ve videosu Ankara’dan Düzce’ye bir gönül köprüsü kurulmasına vesile oldu. (TS-ALI-
Balıkesir Yazar Kamil Aslıer ’den "Karesi’den-Balıkesir’e: Eğitimci Yazar Kamil Aslıer’in Balıkesir’de bulunan arşivlerden, gazetelerden, kupürlerden ve kendi topladığı materyallerden oluşan 3 ciltlik araştırma eseri "Karesi’den-Balıkesir’e: Etnografik ve Sosyolojik Strüktür" kitabı yayınlandı. Eğitimci-Yazar Kamil Aslıer’in yazdığı ve üç cilt olarak piyasaya çıkan "Karesi’den-Balıkesir’e: Etnografik ve Sosyolojik Strüktür" kitabı Balıkesirliler ve araştırmacılar için çok değerli bilgiler ihtiva ediyor. Kitabın 1. Cildinde Balıkesir’in sosyal yaşamı, eğitimi, sanayi-ticaret ve turizmini geniş biçimde ele alıyor. 2. Cildinde tarih ve kültür ile mimari eserler ayrıntılı bir şekilde işleniyor. 3. Ciltte Balıkesir’in Cadde ve sokakları adım adım anlatılıyor. Balıkesir’in tüm ilçeleri ele alınıyor. Tarih, Doğa ve Coğrafya ile Balıkesirli tanınmış kişiler teferruatı ile okuyucuya anlatılıyor. Doğduğum, doyduğum, yaşadığım, sevdiğim, yuva kurduğum, evlatlar ve torunlar sahibi olduğum Balıkesir’e bir vefa borcu olarak bu eseri kaleme aldım diyen Eğitimci-Yazar Kamil Aslıer: "Karesi-Balıkesir Vilayeti hakkında yaşayarak, dinleyerek, okuyarak, gezerek ve araştırarak edindiğim bilgileri, ilk çalışmam olan üç ciltlik "Maziye Açılan Küçük Bir Pencereden Balıkesir’’ ismiyle yayınladıktan sonra, bu çalışmanın gerekli olduğunu, fakat yeterli olmadığını fark ettim. Konuların bir bütünlük içinde verilmediğini, eksik kaldığını ve hiç işlenmeyen konuların bulunduğunu içeren düşünceye kapıldım. Bu defa pek çok yeni konu işleyerek ve mevcutlara hatırı sayılır ilaveler yaparak, mevcutlara yeni fotoğraflar ekleyerek, "Hayırlısı’’ diyerek bu çalışmama başladım. "Niyet Hayr, Akıbet Hayr" düşüncesinden hareketle şehrime bir hizmeti daha, haddimi aşmak pahasına yüklendim. Doğduğum, doyduğum, yaşadığım, sevdiğim, yuva kurduğum, evlatlar ve torunlar sahibi olduğum, sokaklarında dostlarıma selam verip alarak dolaştığım, aşını, ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim, sevdiğim dostlarımla, güzel mekanlarında birlikte olduğum, vefat edenlerin kabirlerini ziyaret edip ‘’Fatiha’’ okuduğum Güzel Şehrim, Serdar Balıkesir’ ime ve hemşehrilerime naçizane hizmete devama karar verdim. İlerleyen yaşıma, kısalan ömrüme ve azalan sağlığıma rağmen yılmadan çalıştım. Geçmişten aldığım değerli emanetleri, gelecek nesillere, kırmadan, dökmeden, güzellikle, iyi niyetle aktarmaya çalıştım. Bu çalışmamda bana gayret veren, destekleyen dostlarımdan, hemşehrilerimden ve okurlarımdan vefat edenlere rahmetler, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar dilerim" dedi.
Niğde Üniversite öğrencilerine toprağın hayati rolü anlatıldı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından düzenlenen ’Doğal Kaynağımız Toprak’ programı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Tarım Bilimleri Kulübü Başkanı Melike Nazlı Çetin yaptı. Programda konuşan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu; toprağın tarımsal üretimdeki hayati rolüne dikkat çekerek etkinliğin öğrenciler açısından verimli geçmesini temenni etti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Avcı’nın üstlendiği programda, Prof. Dr. Kadir Saltalı ve Prof. Dr. Kenan Kılıç bilimsel sunumlarıyla yer aldı. Prof. Dr. Kadir Saltalı, toprakların özellikleri ve sınıflandırılması, bahçe tesisi için dikkat edilmesi gereken temel unsurlar ile toprağın bitki yetiştiriciliğindeki önemi hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Saltalı, özellikle toprak yapısı ve arazi hazırlığının tarımsal başarıdaki belirleyici etkilerine vurgu yaptı. Prof. Dr. Kenan Kılıç ise Niğde bölgesindeki ağır metal içerikli topraklar, fitoremediasyon uygulamaları ve bu kirliliklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kılıç; ağır metal birikiminin insan sağlığına olan olumsuz etkilerine dikkat çekerek sürdürülebilir iyileştirme stratejilerinin önemini vurguladı. Program; Dekan Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu tarafından moderatör ve panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle devam etti. Etkinlik, akademisyenler ve katılımcılarla birlikte çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.