GENEL - 14 Aralık 2019 Cumartesi 12:03

Kış geldi, aktarlar dolup taştı

A
A
A
Kış geldi, aktarlar dolup taştı

Soğuk havaların kendini hissettirdiği mevsimlerde Denizlililer altarnatif tıp olarak nitelendirilen aktarların yolunu tutmaya başladı.

Soğuk havaların kendini hissettirdiği mevsimlerde Denizlililer altarnatif tıp olarak nitelendirilen aktarların yolunu tutmaya başladı.


Havaların soğumasıyla birlikte Denizlili vatandaşlar gereksiz ilaç kullanımından ziyade aktarı tercih etmeye başladı. İlginin yoğun olduğu aktarlarda a dan z ye her çeşit doğal bitki özleri, kurutulmuş bitkiler, bitki yağları, baharatlar ve doğal el yapımı sabunlar bulunuyor. Kimi zaman destekleyici kimi zaman da tedavi amaçlı kullanılan aktardaki ürünlere halkın ilgisi her geçen gün artıyor.



“Aktara gittiğiniz zaman her karışımı almayın”


Müşterilerin kulaktan dolma bilgilerle aktara gelip karışım yapmalarının kimi zaman tehlikeli olabileceğini belirten yıllardır aktarlık mesleğini icra eden Ali Beyazıt, “Aktara gittikleri zaman her karışımı almasınlar, örneğin hibisküs yanına ada çayı koyuyorlar biri acı biri ekşi ikisi karıştığı zaman fayda vermemeye başlıyor. Karışımları bilinçli kişilerden gelip yaptırsınlar. Mesela bir karışımımız var içinde zencefil, kuşburnu, elduran çayı ve hibisküs var bu bağışıklık sistemini güçlendiriyor" dedi.



"Propolis bağışıklık sistemini güçlendiriyor”


Çocuklar için propolisin çok faydalı olduğunu belirten Beyazıt, “Özellikle küçük çocuklar için propolis çok daha faydalıdır. Propolisin sıvısını veriyoruz. Bunu suya 6-7 damla damlatıyorlar onu içiyorlar, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve buna ek kemik gelişimini de sağlıyor” diye konuştu.



“İnsanlar artık bilinçlendi aktarlara rağbet baya arttı”


Aktar piyasasının iyi yönde gelişme gösterdiğini belirten Ali Beyazıt, “İnsanlar artık bilinçlendi. Özellikle televizyonda bu konuların bilgilerinin verilmesi ile bize rağbet baya arttı. Bu konuda en çok sattığımız ürünlerden bir tanesi de zencefil” diye konuştu.


Aktardan genel olarak ıhlamur, ada çayı, kış çayı, ve kuru üzüm aldığını belirten Halime Katık ise “Çocuklar için iyi oluyor kışın bu çayları içirmek. Ufakken içirmek daha iyi oluyor büyüyünce içmiyorlar küçükken alıştırmak gerekiyor. Aktardan almamın sebebi daha taze daha güvenilir olduğu için tercih ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun "Orta Karadeniz Kariyer Fuarı" 25 bin ziyaretçiyi ağırladı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) koordinasyonunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde ve bölge üniversitelerinin paydaşlığında "Gençliğin Üretim Çağı" mottosuyla düzenlenen "Orta Karadeniz Kariyer Fuarı" 25 bin ziyaretçiyi ağırladı. Kampüs tarihinin en hareketli günlerinden birine sahne olan OMÜ’de, bu yıl beşincisi gerçekleştirilen fuara ilgi yoğun olurken, etkinliğin iki gününde toplam 25 bin ziyaretçi fuarı gezdi. Fuar kapsamında; söyleşi, sunum, panel, atölye, simülasyon ve yarışma olmak üzere toplam 38 etkinlik gerçekleştirildi. 100’den fazla kurum ve kuruluşun öğrenciler ve mezunlarla bir araya geldiği organizasyonda, 60 konuşmacı tarafından gerçekleştirilen etkinlikler gençlerin kariyer planlamalarına katkı sağladı. Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi Fuar, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen hackathon ve sürdürülebilirlik yarışmalarında ödül alan ve finale kalan yarışmacılara hediyelerinin verilmesi amacıyla gerçekleştirilen kapanış programıyla sona erdi. Kapanış programına; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gökhan Dürümlü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alper Kesten, Prof. Dr. Çetin Kurnaz ve Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Genel Sekreter Prof. Dr. Erhan Burak Pancar ile çok sayıda kurum, kuruluş ve firma temsilcisi, sivil toplum kuruluşu yetkilisi, vatandaş ve öğrenci katıldı. Programda ayrıca organizasyona destek veren 31 sponsor firmaya plaketleri takdim edildi. Katılımcılara, OKAF’26 sürecini yansıtan video gösterimi sunuldu. Plaket ve teşekkür belgeleri, Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın ve Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gökhan Dürümlü tarafından takdim edildi. Program, protokol üyelerinin sponsorlar ve ödül alan yarışmacılarla gerçekleştirdiği toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Ankara Ticaret Bakanlığı, Bursa’da zincir marketlerdeki sebze ve meyve fiyatlarındaki haksız fiyat listesini açıkladı Ticaret Bakanlığı, Bursa’deki marketlere yönelik gerçekleştirdiği denetimlerde temel gıda ürünlerindeki fahiş fiyat artışlarını açıkladı. Ticaret Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Ticaret Bakanlığımızca yürütülen piyasa gözetim ve denetim çalışmaları kapsamında; Bursa İl Müdürlüğümüzce 2-8 Nisan 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerde marketlerin meyve ve sebze reyonlarında satışa sunulan ürünlere ilişkin fiyat hareketleri Hal Kayıt Sistemi üzerinden detaylı şekilde incelenmiştir. Yapılan incelemelerde; Bursa ili Osmangazi ilçesinde faaliyet gösteren bir zincir markette satışa sunulan kuru sarımsak ürününün, ilgili firma tarafından 60 TL’den satın alındığı, söz konusu ürünün tüketiciye 220 TL’den sunulduğu tespit edilmiş olup, ürün bazında haksız fiyat artışı şüphesi oluşması nedeniyle firmadan savunma talep edilmiştir. Ayrıca denetimler kapsamında 5 gün boyunca toplam 21 marketin meyve ve sebze reyonlarında 46 farklı üründe haksız fiyat artışı denetimi gerçekleştirilmiş; künye bilgisi bulunmayan işletmeler uyarılarak takibe alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda işletmelere ilişkin gerekli idari süreçler başlatılmış olup, dosyalar Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edilecektir" denildi.