GENEL - 30 Mart 2017 Perşembe 14:11

Diyarbakır’ın büyümesine katkı sunan 288 milyon 315 TL’lik proje tamamlandı

A
A
A
Diyarbakır’ın büyümesine katkı sunan 288 milyon 315 TL’lik proje tamamlandı

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yapımı tamamlanan ve devam eden projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yapımı tamamlanan ve devam eden projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Aksoy, Diyarbakır’ın büyümesine katkı sunan 288 milyon 315 TL’lik projenin tamamlandığını söyledi.


249 projeden 85 projenin tamamlanarak halkın hizmetine sunulduğunu belirten Vali Aksoy, geriye kalan 164 projenin de ön görülen zamana kadar veya daha çabuk tamamlanarak halkın hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.



"Başbakanlık TOKİ tarafından Üçkuyu mevkiinde 320 adet konut yapıldı”


Başbakanlık TOKİ tarafından Kayapınar ilçesi Üçkuyu mevkiinde 58 milyon 532 bin 950 TL olan 3 projenin içerisinde yer alan 320 adet konutun en kısa sürede hak sahiplerine teslim edileceğini belirten Vali Aksoy, Diyarbakır’ın Sur ilçesi İçkale mevkii kültürel peyzaj alanı inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin de tamamlanarak en kısa zamanda halkın kullanımına açılacağını kaydetti.



“Toplamda 712 milyon 840 bin 750 Tl’lik 25 projenin yapımı devam ediyor”


Vali Aksoy, 712 milyon 840 bin 750 liralık 25 projenin de devam ettiğini söyledi. Aksoy, "Ayrıca Kayapınar ilçemizde TOKİ tarafından çeşitli sayılarda konut ve sosyal tesis yapımı, Kayapınar, Yenişehir, Sur, Bağlar, Silvan, Bismil, Ergani, Çınar, Hazro, Kulp ve Dicle ilçelerimizde polis güvenlik noktaları ve çevre düzenleme işleri yapımı devam eden projelerdendir. Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarında zarar gören anıtsal tarihi eserlerin restorasyon işi devam etmektedir. Toplamda 712 milyon 840 bin 750 TL’lik 25 projenin yapımı devam etmekte olup bu projelerin büyük bir kısmı tamamlanmıştır ve en kısa zamanda bitirilmesi hedeflenmektedir" dedi.



“Genç çifti projesi kapsamında 245 proje desteklenmiştir”


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında sertifikalı tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi olarak 6 firmaya yüzde 50 hibe desteği sağlandığını belirten Vali Aksoy, "Bunun yanı sıra büyükbaş hayvancılık, koyunculuk, süt sığırcılığı, süt üretim tesisleri, süt çiftlik kurulumu ve teknolojik yenileme veya kapasite artırımı projeleri kapsamında çiftçilerimize destekler sağlanmış, bu desteklerin toplamı 96 milyon 688 bin 491 TL’ye ulaşmıştır. Bu kapsamda Organize Hayvancılık Bölgesi’nde 15 bin büyükbaş hayvan kapasiteli, 80 ahır yapımı, biyogaz üretim tesisi, klinik, karantina yapımı gibi yatırımlar devam etmekte, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında sertifikalı tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi kapsamında 2 firmaya yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. Ayrıca, Lice ilçesinde GAP eylem planı kapsamında süt sığırcılığı yatırımlarının desteklenmesi projesinde 198 büyükbaş hayvan için, Dicle ilçesinde 196 büyükbaş hayvancılık inşaat yatırımlarının desteklenmesi projesinde 4 ahır yapımı için, Hani, Kulp, Silvan ilçelerindeki 1’er ahır için yüzde 50 hibe desteği sağlanmıştır. Toplamda 229 milyon 461 bin 441 Tl’lik bir yatırım devam etmektedir" diye konuştu.



“136 derslik, 500 öğrenci kapasiteli pansiyon ve 3 atölye yapıldı”


Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı yatırımlara da değinen Vali Aksoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü:


"Kayapınar ilçemizde 178 derslik ve 200 öğrenci kapasiteli pansiyon, 3 atölye, Bağlar ilçemizde aralarında Bilim Sanat Merkezi’nin de bulunduğu 36 derslik, Eğil ilçemizde 40 derslik ve 300 öğrenci kapasiteli pansiyon, Bismil, Lice, Hani ve Çüngüş ilçelerimizde 8’er derslikten oluşan okullarımız öğrencilerimizin kullanımına açılmıştır. Ayrıca ilimizdeki eğitim ve öğretim kalitesinin yükselmesine katkı sunacak yeni derslikler, spor salonları, atölyeler ve öğrencilerimizin daha rahat öğrenim görmeleri için yapılan pansiyonların yapımı devam etmekte olup bu yıl içerisinde hizmete açılması öngörülmektedir. Bunlardan bazıları; birçok ilçemizde toplam 370 milyon 721 bin 581 TL’ye devam eden 882 derslikten oluşan okulların yapımı devam etmekte olup, özellikle kırsal kesimden okumak amacıyla bu okullarımıza gelerek barınma sorunu yaşayan öğrencilerimiz için de bin 100 öğrenci kapasiteli pansiyon yapım işleri devam etmektedir. Bunların yanı sıra 13 atölye ve 4 spor salonunun yapımı en kısa sürede tamamlanarak öğrencilerimizin eğitim ve öğretimdeki ihtiyaçlarını tamamlayacağız ve daha iyi bir geleceğe hazırlanmalarını sağlayacağız".



“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz için yeni hizmet binası yapıldı”


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni hizmet binasının, Eğil ilçesinde atık su arıtma tesisi ve Kayapınar ilçesinde temiz hava merkezleri kurulması kapsamında toplam 23 milyon 130 bin 772 TL’lik 3 projenin tamamlanarak halkın hizmetine sunulduğunu anımsatan Vali Aksoy, "Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarında zarar gören özellikle 6 mahallenin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur şebekesinin yeniden yapılması, Dicle ilçesinde kanalizasyon şebekesinin yapımı, Kayapınar ilçemizde yapımı devam eden Ceza İnfaz Kurumu ve Bismil ilçesinde 10 daireli lojman ve alt yapısı projeleri için toplam 136 milyon 093 bin 187 TL’lik 4 projenin bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir" diye konuştu.



“İç kale yapılarının, Ziya Gökalp Müzesi’nin, Çermik Karakaya Hanı ve Saray hamamının restorasyonu bitti”


Vali Hüseyin Aksoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü:


"Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce İç kale yapıları içerisinde bulunan jandarma binası, Cezaevi, Atatürk Müzesi’nin restorasyonu, Ziya Gökalp Müzesi, Çermik Karakaya Hanı ve Çermik Saray Hamamı’nın restorasyonlarının tamamlanarak halkın hizmetine sunulması projesi kapsamında toplam 12 milyon 967 bin 725 TL’lik 4 proje tamamlandı. İlimizin Sur ilçesindeki tarihi dokuyu yeniden oluşturmak amacıyla Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Paşa Hamamı’nın, Çardaklı Hamamı’nın, Şehzadeler Konağı’nın, İçkale surlarının restorasyonu ve Sur Sosyal Hizmet Merkezi’nin yeniden onarılması projesi kapsamında toplamda 8 Milyon 611 Bin 812 Tl’lik 5 projenin yapım aşaması devam etmektedir".



“Dicle, Hani ve Çüngüş İlçelerimize 1’Er Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası Yapıldı”


Gençlik ve Spor Bakanlığı projeleri hakkında bilgi veren Aksoy, "Gençlerimize yönelik Yenişehir Mardin yolu Spor tesisi, Ergani İlçesinde bir gençlik merkezi, Hani, Çüngüş ve Dicle ilçelerine 1’er sentetik çim yüzeyli futbol sahası ve soyunma odaları, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine Doğal Çim sahaları yapım projesi kapsamında toplam 10 milyon 338 bin 550 TL’lik 10 proje tamamlandı. Halen Diyarbakır Stadyumu, Diyarbakır Mardin yolu spor tesisleri sporcu fabrikası ve Seyrantepe 2 nolu sentetik saha, tribün ve idari hizmet binası yapım projesi için toplam 148 milyon 771 bin 040 TL’lik 3 projenin yapım aşaması devam etmektedir" şeklinde konuştu.


Vali Aksoy, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:


"Sonuç olarak ilimizde yatırım bedeli 288 milyon 315 bin 381 TL olan 85 proje tamamlanmıştır. Halen yapımı devam eden 164 projenin ise yatırım bedeli 4 milyar 849 Milyon 810 bin 708 TL’dir. Bu yatırımlar ilimizin refah düzeyini belli bir seviyenin üzerine çıkaracak önemli yatırımlardır. Bu yatırımların yapımı ve tamamlanması noktasında, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanlarımıza ve bu yatırımların ilimize kazandırılması noktasında emeği geçen herkese Diyarbakırlı vatandaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu yatırımlar Devletimizin özellikle Diyarbakır’ımıza verdiği değerin önemli bir göstergesidir”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Seralarda sıcak havada zorlu hasat Mersin’de havaların ısınmasıyla zor şartlar altında biber hasadı yapan tarım işçileri, sıcak havayla da mücadele ediyor. Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu beldesindeki seralarda biber hasadı zor şartlar altında sürüyor. Havaların ısınmasıyla şartları daha da ağırlaşan işçiler, günün 8 saatini seralarda geçirmek zorunda kalıyor. Son günlerde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, oluşan nemle birlikte seralar adeta ’hamam gibi’ olmaya başladı. Sabah erken saatlerden itibaren hasada başlayan işçiler, sıcak hava ve nem altında saat 14.00’e kadar özveriyle biber toplama işini sürdürüyorlar. Sıcaklık ve nemin dayanılmaz hale geldiği durumlarda ise sera sahipleri naylon örtülerin bazı bölümlerini açarak, seranın içini serinletmeye çalışıyor. İşçiler sıcak havadan şikayetçi Yaşadıkları zorlu şartlara rağmen, üretimin devamlılığı için hasat ve budama yapan tarım işçilerinden Hafize Demircan, "Havalar bayağı sıcak oldu, çalışma şartlarımız da zorlaştı. Artık sıcak olduğu için seranın altında olmak daha da zorlaştı. Ama biz bu duruma alıştık. Saat 06.00 başlayıp 14.00’te bıraktığımız için dinleniyoruz. Ertesi gün yine aynı şekilde devam ediyor" dedi. Zehra Demircan da serada çalışmanın zaten zor olduğunu belirterek, "Kışın çalışma şartları biraz daha kolaydı. Son iki haftadır havanın ısınmasıyla birlikte çalışma şartlarımız biraz daha zorlaştı. Öğleye doğru sera bayağı bir ısınıyor" diye konuştu. Tarım işçilerinden Şadiye Bulak ise "Havalar sıcak, nasıl sıcak olmasın. Mikanın altında sabahtan akşama kadar çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu arada, bölgedeki seralarda günlük yevmiyenin 530 ila 667 lira arasında değiştiği öğrenildi.
Rize Özel öğrencilerden kendilerine özel pizza Rize’de özel eğitim öğrencileri kendi pizzalarını yapıp yemenin mutluluğunu yaşadı. Rize’de bir pizzacı, Merkez Cumhuriyet Orta Okulu’nda öğrenim gören özel eğitim sınıfı öğrencilerini ağırladı. İşletmeye öğretmenleri ile gelen 12 kişilik öğrenci gurubu kendileri için özenle hazırlanan alanda pizzalarını yaptılar. İlk önce hamur açan özel çocuklar ardından pizzalarının malzemelerini ekledi. Ardından işletme çalışanlarının yardımıyla pişen pizzalar hep birlikte tüketildi. Pizza yapan 12 özel miniğin mutlulukları ise yüzlerinden okundu. Cumhuriyet Orta Okulu Özel Eğitim Öğretmeni Havvanur Avcı etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada “Çocuklarımız ilk defa pizza yapıyorlar. Onlar mutlu oldukça biz de çok mutlu oluyoruz. Çok eğlendik. Bugünü çok bekliyordular, çok mutlular. Onlar mutlu olunca bizde çok mutlu olduk. Her şey çok güzeldi. Bizi buraya davet ettikleri için çok teşekkür ederiz. Bizim için en önemli olan dış etkinlikler. Bizim için daha çok güzel oluyor. Bizde çocuklarımız için daha çok etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi. Cumhuriyet Orta Okulu Özel Eğitim Öğretmeni Elif Sarı, özel öğrencelerin temel yaşam becerilerini geliştirmeleri için bu tip etkinliklerin önemli olduğunun altını çizerek “12 öğrencimizle bugün bu etkinliğimizi gerçekleştirdik. Kendi yaptıkları pizzaları yiyecekler. Hayatlarında ilk defa pizza yaptılar. Çok mutlular ve heyecanlı bir şekilde geldiler. Burada öğrencilerimizin temel yaşam becerilerini, mutfak becerilerini geliştirmeyi amaçladık. Özel eğitim öğrencilerimiz için bunlar çok önemli şeyler. Bunu hayatlarına yaymaları, özellikle temel yaşam becerilerini geliştirmeleri çok önemli. Özellikle havalar ısındığı zaman öğrencilerimizi o okul ortamından çıkararak biraz daha hayata karıştırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. İşletme çalışanı Elif Özcan Mahmut ise işletmelerinde sadece kadınların çalıştığını hatırlatarak bu tip etkinliklerle çocukların hayatında önemli ve olumlu izler bırakmayı hedeflediklerini ifade ederek “Bizim için önemli olan çocukları gülümsetebilmek, çocukların mutlu olduğunu görebilmek. Çocuklar burada bize katılıp etkinlik yapıyorlarsa, biz gelişimlerine, o anki mutluluklarına şahit olabiliyorsak bizim için bu yeterli zaten. Burada hep kadınlar çalışıyor. Biz bir projede bir başarılı olmak istiyoruz. Özel çocuklarımız için hatta bütün çocuklar için öncü olmak istiyoruz. Sadece biz değil herkesin bu yolda yürümesini de isteriz. Bu konuda destek de istiyoruz. Diğer işletmeler neden yapmasın? Sadece biz değil. Bütün Türkiye özel çocukların yanında olabilir. Biz çocukların potansiyelini keşfetmelerini istiyoruz. Daha çok böyle kendilerini keşfetsinler. Buraya gelip bir şeyleri deneyip özgüvenlerini kazansınlar istiyoruz. İnşallah başarabilmişizdir diye düşünüyorum. Bu tip etkinlikleri daha çok yapacağız” şeklinde konuştu.
Düzce 10. Yılı etkinliklerle kutlandı Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Çerkez Dili ve Kültürü Günleri Etkinliği 10. Yıl Kutlama Programı” gerçekleştirilen etkinliklerin ardından sona erdi. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın Düzce Üniversitesi’nde eğitim-öğretime başlamasının 10. yılı nedeniyle düzenlenen programın ikinci ve son günü; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Altın’ın konuşmasıyla başladı. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın kuruluşundan bugünlere gelmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Altın, öğrencilere uluslararası geçerliliği olan kaliteli bir eğitim-öğretim niteliği kazandıracaklarını ifade etti. Düzce Üniversitesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mira Nuhovna Haçemizova, kendileri için bugünü bayram olarak nitelendirerek, Adige dilini ve kültürünü nesilden nesile aktardıklarını söyledi. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü hakkında bilgiler paylaşarak bu bölümleri bölgeye kattıkları için destek olanlara teşekkür etti. Çerkez Dili ve Edebiyatı’nın var olduğunu belirten Prof. Dr. Duygu Ekinci, bu bölümlerin 100. yıl kutlamalarının da yapılmasını temenni ederek sözlerini sonlandırdı. Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu döneminde kendisinin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevindeyken Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın kurulma sürecinin başladığını söyleyerek, bir hayalin gerçekleştiğini ve büyük bir özveriyle bugünlere gelindiğini dile getirdi. Lisans programının yanı sıra yüksek lisans ve doktora programını da açtıklarına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan Genç, halkın da büyük desteği olduğunu vurguladı. Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, dünyadaki dillerin de konuşulmadıkları, yazılmadıkları ve aktarılmadıkları zaman öldüklerini söyleyerek, Düzce Üniversitesi’nde Çerkez/Adige dilini yaşatmak, konuşulan bir dil olarak tutmak ve nesilden nesile sözlü ve yazılı dil ve kültür ürünleriyle aktarımını desteklemek üzere Çerkez Dili ve Kültürü Programının açılışının 10.yılında büyük onur duyduğunun altını çizdi. Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davud Mamiy yaptığı konuşmada, 10 yılın hızlı geçtiğini ifade ederek çok mutlu ve gururlu olduğunu dile getirdi. Yeni protokollerle daha güçlü iş birlikleri oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Davud Mamiy, bu 10 yıllık tecrübenin gelecek için daha büyük imkan ve fırsat tanıyacağına işaret etti. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise, Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın Düzce’de olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Dillerin ölmemesi için Düzce Üniversitesi’nin bu girişiminin çok isabetli olduğunu belirten Rektör Sözbir, dillerin bizim mirasımız ve güzelliklerimiz olduğunu sözlerine ekledi. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın 10. yılında kuruluşundan bugüne destek olan Düzce Üniversitesi Rektörlerine, akademisyenlerine ve Adige derneklerine teşekkür ederek konuşmasını noktaladı. Çevrim içi bağlantılar ve Adige Devlet Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı online sunumlarla devam eden programda, Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı öğrencilerinin hazırladığı oldukça başarılı edebi çalışma ve sunumlar, katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi. Son olarak Düzce Adige Kültür Derneği’nin Wararida Mızıka grubunun müzikal görsel şovu, programa özel bir anlam ve renk kattı. Çerkez Dili ve Kültürü Günleri Etkinliği 10. Yıl Kutlama Programı, Gala Yemeği ile sona erdi. Gala yemeğine Vali Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davud Mamiy ve davetli konuklar katıldı. Gala Yemeği’nde Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın kurulması ve gelişmesine katkı sunanlara teşekkür edilerek bu özel günle ilgili duygu ve düşünceler paylaşıldı.