YEREL HABERLER - 25 Mart 2012 Pazar 15:57

TOPLU KONUT BÖLGESİNDE BİN FİDAN DİKİLDİ

A
A
A
TOPLU KONUT BÖLGESİNDE BİN FİDAN DİKİLDİ

Diyarbakır Yenişehir Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımıyla Toplukonut bölgesinde bin 30 adet fidan dikti. Pekçok aile çocuklarıyla gelerek başkanlarla birlikte geleceğin mini ormanını oluşturdu.
"Bir fidan da sizden" sloganıyla yürütülen fidan dikimine Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek, Yenişehir Belediye Başkanı M. Selim Kurbanoğlu, Kayapınar Belediye Başkanvekili Mahmut Dağ, belediye meclis üyeleri, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, pek çok sivil toplum örgütü temsilcisi ile vatandaşlar katıldı. Toplukonut bölgesinde bulunan 36 bin metrekarelik alana yayılan vatandaşlar çocuklarıyla birlikte ağaç dikip bu anı fotoğraf makineleri ve cep telefonları ile kayda aldı. Yenişehir Belediye
Başkanı Selim Kurbanoğlu, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilli Hafize İpek birlikte diktikleri fidana "Azadi" ismini verdi. Burada bir konuşma yapan Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, "Yenişehir Belediyesi yönetimi olarak, çevrenin yeşillendirilmesi ve Diyarbakır`da kişi başına düşen yeşil alan miktarının artırılması için elimizde geleni yapmaktayız. Yenişehir Belediyesi olarak ekolojik toplum manifestosuna uygun çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Merkez
mahallerimizde arka bahçe düzenlemeleri ile yeşil alanları artırdık. 15 gün önce de Mervaniyan Parkını BDP Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş`ın katılımıyla hizmete açtık. Bugün de 36 bin metre karelik alanda fidan dikiyoruz. Bu fidanların büyümesi için şüphesiz toprak su ve güneş gerekiyor. Toplumlar da fidan gibidir. Toplumların büyüyüp gelişmesi için de barış gerekir, kardeşlik gerekir, en önemlisi de özgürlük gerekir" dedi.
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek Yenişehir Belediyesi ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, ortak çalışmaların süreceğinin mesajını verdi. İpek, kampanyanın tüm Diyarbakır`a yayılması gerektiğini belirtti.
Kampanyaya katılan BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de belediyelerin çalışmalarını takdir ettiklerini belirterek, BDP`li belediyelerin hizmetlerde seferberlik başlattığını söyledi. Zümrüt, "Halkımız baharın gelişini Nevroz Bayramı`nda selamlamıştır. Bugün burada Yenişehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi baharın gelişini çalışmalarıyla ortaya koymaktadırlar. Halkımız, gerek belediyelerimize gerekse partimize büyük destek vermektedir. Halkımız, kurumlarına sahip çıkmaktadır, barışa sahip
çıkmaktadır. Halkımızın bu duyarlılığı karşısında saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vatandaşları Ramazan ayının ilk sahuruna Vosvos’larla kaldırdılar Ramazan ayının gelmesiyle birlikte davulcular, vatandaşları sahura kaldırmaya başladı. Esenler Belediyesi’ne bağlı Vosvos’lu bir grup, otomobillerden maniler açarak vatandaşları uyandırdı. Müslüman aleminin heyecanla beklediği Ramazan ayının gelmesiyle davulcular da ilk mesaiye başladı. Ramazan ayının sembollerinden olan Ramazan davulcuları, her yıl olduğu gibi bu yıl da maniler eşliğinde davul çalarak vatandaşları sahura kaldırdı. Esenler’de ise alışılanın dışında bir davulculuk ortaya çıktı. Vosvos araçların arkasına bağlanan davullar ve ses sistemleri ile Esenler’de vatandaşları sahura kaldıran bir grup, uyanıp evlerinin camlarına çıkan vatandaşların da ilgi odağı oldu. Evlerinin balkonlarına ve camlarına çıkan vatandaşlar o anları cep telefonu kameralarıyla kaydetti. "Ramazan boyunca Esenler sokaklarındayız" Bir yandan Vosvos’lardan davul sesleri yükselirken bir yandan da manilerini okuyan Fikret Bayraktar, "Bu Ramazan’da da diğer Ramazanlar’da olduğu gibi bazı şeylerin modernleşmesi gerek diye düşünerek, VosVos araçlarımızla sokaklarda Ramazan davulcusu olarak görev yaptık. Biz 2 sene başladık fakat Esenler Belediyesi bizden çok daha önce başlamıştı. Özellikle pandemi döneminde klasik araçların revaçta olmasıyla bizi gören bir çok belediye de başladı. Fakat ilklerin belediyesi Esenler Belediyesi burada da farkını gösterdi. Hem davulcu hem klasik araç sahibi arkadaşlarımızla bir konsorsiyum oluşturmuya çalışıyoruz. Malum şu an kış ayındayız fakat görevimizin başındayız. Biraz sonra hep birlikte Esenler’in sokaklarında dolaşacağız. Biz vatandaşlarımızı sahura kaldırırken onlar da bize eşlik edecekler. Hanımefendiler yemeklerini hazırlarken çocuklar balkonlara çıkacak, bizlere el sallayacaklar, fotoğraflarımızı çekecekler. Hava belki soğuk bu durumu etkiler ama gönülleri ısıtacağımızı düşünüyorum. Biz bu işe başladığımızda bu VosVoslar önce sahur aracı değil anons aracıydı. Sahur fikri ortaya çıkınca bu çok kabul gördü. Bir çok yerden bizi arayıp nasıl yaptığımızı sordular. Vatandaşlar da fikri çok sevdi. Hem klasik araçlar seviliyor hem de bu inovasyon seviliyor. Ramazan davulculuğu yüzyıllardır olan bir meslek. Fakat bu olunca daha farklı oluyor. Sesinizi daha çok duyuruyorsunuz. Üşümüyorsunuz, gelip fotoğraf çekenler oluyor. Seviliyor. Biz de Ramazan ayı boyunca Esenler sokaklarında olacağız" diye konuştu.
Aksaray Aksaray’da Ramazan davulcuları hafif kar yağışı altında sahur mesaisine başladı 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Ramazan ayının simgesi olan davulcular sahur mesaisine başladı. Aksaray’da şehir genelinde mahalle mahalle geze davulcular, ilk mesaisine kar yağışı altında başlarken, kimi davulcular yürüyerek kimisi de araç bagajında davul çalarak vatandaşları sahura uyandırıyor. Aksaray’da kar yağışı ile birlikte 11 ayın sultanı Ramazan ayının ilk sahuru yaşanırken, ramazan ve orucun adeta simgesi olan Ramazan davulcuları da ilk sahur mesaisine kar yağışı altında başladı. Aksaray’da 76 mahallesi bulunan merkez ilçede yaklaşık 160 davulcu sahur mesaisine başlarken, davulcular da Ramazan ayına kavuşmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, vatandaşları sahura kaldırmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. "Davul Ramazan ayının simgesidir" Davulcu Savaş Yaşar, davulun Ramazan ayının bir simgesi olduğunu belirterek, "Aksaray’da doğdum büyüdüm. Davul zurna işi yapıyoruz. Düğünlere gideriz, asker uğurlamalarında davul çalıyoruz. Ramazan gelince de sahurda çalıyoruz. Davul çalınması gereken her yerde biz varız. Sünnetlerde, ramazanda, yıllardır geleneksel davulumuzu çalıyoruz. Ben kendimi bildim bileli, 10 yaşımdan beri davul çalıyorum, zurna çalıyorum. Biz hep bu mesleği yapıyoruz. Vatandaşları sahura kaldırmak için ezana bir buçuk iki saat kala mecbur başlıyoruz. Bir tek mahalle çalmıyoruz, yeni geldiğinde arabayla da çalıyoruz. Ramazanda davul çalmak çok güzel bir şey. Ne hissediyorum? Kendimle ve çaldığım davulumla gurur duyuyorum. İnsanların çoğu seviniyor. 11 ayın sultanı ramazanın geldiği için davulla daha mutlu oluyorlar. Ramazanın simgesidir davul. Bir davul çalıp insanları sahura uyandırırken balkona çıkan çocuklar oluyor, seviniyorlar. Kameraya çekiyorlar, bazen bahşiş atıyorlar. Zaten bizim bir ramazanımız var yaz mevsiminde de 2 ay düğün çalarız başka da yok, yatarız" dedi. "İnsanların sevincini görmek mutlu ediyor" 16 yaşındaki davulcu Yakup Yaşar ise "Çocukluğumda abimin yanında gittim, babamın yanında gittim. Abim öğretti bana bu mesleği. Arabanın arkasında çalıyorduk. Herkes davul çalamaz. Ramazan ayında davul çalmak benim için çok güzel bir duygu. Mutlu oluyorum, mutlu oluyoruz ailecek. İnsanların sevincini görüyoruz. Çocuklar çıkıyor, el sallıyor, anları sevindiriyoruz. Güzel bir duygu yani" diye konuştu.