ASAYİŞ - 18 Temmuz 2025 Cuma 15:30

Diyarbakır’da ağır hasarlı araçları usulsüz "change" yapan 10 sanığa 225 yıla kadar hapis istemi

A
A
A
Diyarbakır’da ağır hasarlı araçları usulsüz "change" yapan 10 sanığa 225 yıla kadar hapis istemi

Diyarbakır merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, 6 Şubat 2023’teki depremler ile ülkede meydana gelen yangın ve trafik kazalarında kullanılamayacak hale gelen ağır hasarlı araçlara usulsüz "change" işlemi yaptıkları iddiasıyla 10 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, "nitelikli dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 5’er yıldan 225’er yıla kadar hapis cezaları istendi.


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanıklar Abdurrahman G, Feyat A, Kadir Z, Mehmet Mehdi K, Sayim A, Şerafettin E. ve Umut D, tutuksuz sanık Davut A. ile hakkında yakalama kararı bulunan Ardıl G. ve Ahmet Yasin G. hakkında hazırlanan 41 sayfalık iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.


İddianamede, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliğince kent genelinde meydana gelen oto hırsızlığı ve çeşitli şekillerde "change" yapılmış araçlar ile ilgili olayların aydınlatılmasına yönelik çalışma gerçekleştirildiği kaydedildi.


İlde meydana gelen oto hırsızlığı olayları değerlendirildiğinde son 7 yılda yaşanan 235 oto hırsızlığı olayında 47 aracın halen arandığı belirtilen iddianamede, "Bahse konu araçların Plaka Tanıma Sistemleri’nden geçişlerinin bulunmadığı, bu haliyle hala bulunamayan araçların şasi numaraları değiştirilerek ’change’ yapılmış olabileceği veya parçalanıp piyasaya sürülerek haksız kazanç elde edildiği değerlendirildi. 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde, ülke genelinde yaşanan yangınlar ve trafik kazaları gibi olaylar neticesinde ağır hasar alarak kullanılamaz hale gelen araçların, hasarlı araç alım/satım işini meslek haline getirmiş kötü niyetli ve suça meyilli kişiler tarafından satın alınarak kendileri veya üçüncü kişiler tarafından şasi numaraları değiştirilerek ’change’ yapılmış olabileceği değerlendirilerek şüpheliler tespit edildi" denildi.


Kriminal Daire Başkanlığınca "change" edilen araçlara ilişkin yapılan tespitler, araçlara dair araştırma ve tespit tutanaklarında yer alan hususlara rağmen şüphelilerin suçtan kaçınmak maksadıyla çelişkili ifade verdiği belirtilen iddianamede, söz konusu ifadelerin hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi..


İddianamenin sonuç kısmında, şu ifadeler yer aldı:


"Şüphelilerin ’Araçların tamir ve tadilatını yaptım’ şeklindeki beyanlarına rağmen, fezleke içerisinde de detaylı olarak fotoğrafları yer alan araçlarda görüldüğü üzere araçların tadilat ve tamirat yapılarak trafiğe çıkmasına hiçbir şekilde imkan ve imkan olmadığı belirlendi. Araçların sadece demir hurdası olarak alınması ya da satılması gerekirken, araçların alım satımını yapan şüphelilerin tam aksine alım satım işlemlerini ’change’ suretiyle sahte evrak ve belge doğrultusunda yaptıkları tespit edildi. Araçların motor ve şasi numaralarının bulunduğu metal levhanın resmi belge olarak kabul edildiği, bu belgenin değiştirilmesinin ’resmi belgede sahtecilik’, Emniyet Müdürlüğünün maddi varlığı olan şasi numarasının bulunduğu levhayı değiştirip (change) müştekilere satma eylemlerinin ’kamu kurum ve kuruluşlarını aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık’ suçunu oluşturduğu anlaşılmıştır. Şüphelilerin yargılamalarının yapılarak eylemlerine uyan sevk maddeleri gereğince cezalandırılmaları kamu adına iddia ve talep olunur."



İstenilen ceza


İddianamede, tutuklu sanıklar Abdurrahman G, Feyat A, Kadir Z, Mehmet Mehdi K, Sayim A, Şerafettin E. ve Umut D, tutuksuz sanık Davut A. ile hakkında yakalama kararı bulunan Ardıl G. ve Ahmet Yasin G. hakkında "nitelikli dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 5’er yıldan 225’er yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası isteniyor.



Olay


Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince, depremler, yangınlar ve trafik kazalarında ağır hasar gören araçların şasi bilgilerinin yasa dışı yollardan temin edilen başka araçlara basılarak ağır hasarlı araçların tamir edilmiş gibi gösterildiği ve bu araçların başka kişilere satılarak haksız kazanç sağlandığı tespit edilmiş, 21 Şubat’ta Diyarbakır, İstanbul, Şanlıurfa ve Bursa’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda yakalanan 7 şüpheli tutuklanmıştı.


Şüphelilerin ikametlerinde ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, ruhsatsız tabanca ile çalıntı kaydı bulunan ve parçalanan bir araç ele geçirilmiş, müştekilerin 21 milyon lira zarara uğratıldığı tespit edilmiş, şüphelilerin 36 milyon 430 bin liralık mal varlıklarına el konulmuştu.



Diyarbakır’da ağır hasarlı araçları usulsüz "change" yapan 10 sanığa 225 yıla kadar hapis istemi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Thomas Reis: "Takımımın performansı sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum" SAMSUN (İHA) – Samsunspor Teknik Direktörü Thomas Reis,Mainz 05 maçının ardından takımının performansı nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. UEFA Konferans Ligi 6. hafta maçında deplasmanda Almanya temsilcisi Mainz ile karşılaşan Samsunspor sahadan 2-0 mağlup ayrılarak ilk 8’e adını yazdıramadı. 12. sırada lig aşamasını tamamlayan kırmızı-beyazlılarda Alman Teknik Direktör Thomas Reis, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında mücadeleyi değerlendirdi. "Takımımın performansı sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum" Futbolcularının gösterdiği performanstan memnun olmadığını dile getiren Samsunspor Teknik Direktörü Thomas Reis, "Açıkçası bir sonraki karşılaşmayla alakalı çok bir şey söylemek istemiyorum. Bugünkü göstermiş olduğumuz performans sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum. Mainz’e baktığımızda bugün galip gelmeyi hak ettiler. Çünkü biz ikili mücadelelerde o agresifliği gösteremedik ve ikinci topları da onlar kazandı, bizler kaybettik. Emre Kılınç ile yakalamış olduğumuz çok net bir pozisyon vardı. O pozisyonu golle sonuçlandırabilmiş olsaydık normalde 1-0 öne geçen taraf olacaktık ve belki de şu an farklı şeyler konuşuyor olurduk. Göstermiş olduğumuz performanslar ötürü üzgünüz" dedi. Dar bir kadro ile mücadele ettiklerini ve sakatlıktan dönen Ntcham’ın tekrar sakatlanmasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Reis, "Olivier Ntcham’ın bir kas sakatlığı oldu. Arka adalesinden sakatlandı Tabi bu bizim adımıza iyi olmadı. Zaten çok eksikle devam etmek zorunda olduğumuz bir dönemde bunun gerçekleşmiş olması bizi üzdü. Maçta da belli oldu. Takımın bir yorgunluğu da var. Birçok eksiğimiz olması sebebiyle genç oyunculara da şans vermeye çalışıyoruz. Ama tabi bu durum onlar için de zor olabiliyor. Çünkü sonradan oyuna girmek her oyuncu için zor olduğu gibi genç oyuncular için de zor oluyor. Bir şekilde yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Sonuçta çok kısa bir süre sonra Pazar günü oynamamız gereken bir karşılaşma var. Daha sonrasında yine kısa bir aradan sonra oynamamız gereken bir kupa karşılaşması var. Umarım sakat oyuncularımız en kısa sürede tekrardan bize katılırlar. Açıkçası bu durum bizim adımıza zor bir dönem. Var olan sakatlıklar sebebiyle zoe bir süreçten geçiyoruz ama bir şekilde yolumuza devam etmek zorundayız" diye konuştu.