ASAYİŞ - 26 Şubat 2024 Pazartesi 22:07

Galeria Sitesi davasında tanık inşaat mühendisi: "Raporda temelin riskli olduğunu söylemiştik"

A
A
A
Galeria Sitesi davasında tanık inşaat mühendisi: "Raporda temelin riskli olduğunu söylemiştik"

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde yıkılan Galeria Sitesi’nin 3 müteahhidi ile mühendisinin yargılanmasına devam edildi. Davada tanık olan inşaat mühendisi, zeminin taşıma gücünün zayıf olduğunu tespit ettiklerini ileri sürdü.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı depremlerde merkez Yenişehir ilçesinde yıkılan ve 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi’ne ilişkin aranan 3 müteahhidin de aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı.

Duruşmada savunma yapan Sedat Eser, Galeria Sitesi’ndeki iş yerlerinde duvarların kaldırıldığını, kolon kesme iddialarının olduğunu öne sürerek, üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

Sanık Tevfik Demir, Galeria Sitesi inşaatı ile ilgili hiçbir bağlantısının olmadığını öne sürerek, suçlamaları reddederken, sanık Şeyhmus Yiğit ise üzerine isnat edilen suçlamayı kabul etmedi. Yiğit, tahliye talebinde bulundu.

Sanık Mehmet Şirin Yiğit ise, "İnşaatın yapım sürecinde herhangi bir katkım söz konusu değil. Hiçbir süreçte imzam yok. Tanıkların ifadelerinde kolon kesme iddiası var. Zeminin sert olduğu raporlara yansımıştır. Bilirkişi raporlarında çelişkiler mevcuttur. Tahliye ve beraatimi talep ediyorum" dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Feride Laçin, Galeria Sitesi inşaat halindeyken buradan ev ve büro aldığını belirtti.

“Markette kolon sıkıntısı vardı, spor salonunda kolon yoktu”

25 yıl sitede oturduğunu ve sitenin altındaki markette kolon sıkıntısı olduğunu söyleyen Laçin, "25 yıl boyunca bu sitede oturdum. Sitenin altında olan marketten sürekli alışveriş yapardım. Markette kolon sıkıntısı vardı. Büromun bulunduğu bloğun diğer kısmı ikinci depremde yıkıldı. D blok altında ise spor salonu vardı. Orada da kolon yoktu. Yan tarafta yapılan inşaatın temel kazısı da etkiledi. Burada sadece sanıklar değil kusuru olan herkes yargılansın" ifadelerine yer verdi.

Tanıklardan inşaat mühendisi Mehmet Fuat Ezber, talep ışığında temel atılmadan önce zemin etüdü yaptıklarını ve zeminin taşıma gücünün zayıf olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

“Raporda temelin riskli olduğunu söylemiştik”

İnşaat sürecinde zeminde yer altı suyu olduğunu tespit ettiklerini öne süren Ezber, "Bu tespitler ışığında rapor tuttuk. Zeminin 6 metre daha kazılıp uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Haliyle daha da maliyetli olurdu. Bütün binalarda temel atılmadan önce zemin etüdünün yapılması lazım. Yoksa yapılan binalar riskli olur. Raporda temelin riskli olduğunu söylemiştik. Raporun projeye eklenmesi gerekiyordu. Ancak raporun sonradan projeye eklenmediğini öğrendik" dedi.

Tanık jeoloji mühendisi Halis Dabaz da bina yapılmadan önce zemin etüdüne ilişkin hazırladıkları raporda zemin killi olması nedeniyle zayıf ve taşıma gücü düşük olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Rapora göre, temelin derin kazılması gerektiğini belirten Dabaz, söz konusu raporu inşaat mühendisleri odasına sunduklarını belirtti.

Tanık Aziz Sabri Özdemir ise sitenin altında bulunan marketin sahibi olduğunu belirterek, kolon ve kirişlere yönelik herhangi bir müdahalenin olmadığını iddia etti.

“İş merkezinde duvar kırdırmayan esnaf kalmamıştı”

Marketin eski işletmecisinin dükkan içinde merdiven yaptığını öne süren Özdemir, “Çünkü marketin alt kısmında bulunan bölümü başkasından kiralamışlardı. Galeria İş Merkezinde duvar kırdırmayan esnaf kalmamıştı" dedi.

Tanık Şükrü Özkılıç da Galeria Sitesi’nde iş yerlerinin bulunduğunu ve resmi kurumlara kiraladığı için depreme dayanıklı olduğuna dair rapor tuttuğunu iddia ederek, kolon ve kiriş kesmelere şahit olmadığını iddia etti.

Savcı sanıkların cezalandırılmasını talep etti

Cumhuriyet savcısı esas hakkında hazırladığı mütalaasında, tutuklu sanıkların isnat edilen suçtan cezalandırılmasına, tutukluluk hallerinin devamına ve firari sanıkların da dosyalarının ayrılması yönünde görüş bildirdi.

Duruşma 22 Mart’a ertelendi

Avukatlar, savcının esas hakkında hazırladığı mütalaasına iştirak etmediklerini belirtip, müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliyelerini talep etti. Savunmaların ardından mahkeme, 4 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 22 Mart’a erteledi.

İddianamede, tutuklanan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile haklarında yakalama kararı bulunan M.E, H.M.Y. ve İ.H.Y. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Muhammet Hüseyin İçli



Galeria Sitesi davasında tanık inşaat mühendisi: "Raporda temelin riskli olduğunu söylemiştik"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir merkezli dolandırıcılık operasyonu: ’Yılın iş adamı’nın da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı İzmir’de iflas etmiş bir sigorta şirketinin hisselerini yasa dışı yollarla devralan ve şirket sermayesini zimmetine geçirerek 100 milyon liralık kamu zararına neden olan, 180 milyon lira karşılığında da kendisine ’yılın iş adamı’ ödülü verdirdiği ileri sürülen yönetim kurulu başkanı ile 4 kişi tutuklandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce Ankara ve İstanbul olmak üzere 3 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda aralarında Paragon Holding Yönetim Kurulu Başkanı K.G.’nin de olduğu 11 şüpheli gözaltına alındı. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında K.G.’nin, borca batık durumda olan bir sigorta şirketinin çoğunluk hisselerini yaşa dışı yollarla devraldığı, şirketi yönettiği 5 ay boyunca şirkette gerçekleştirdiği tasarruflar ile maddi açıdan kötü durumda olan şirketin sermayesinin bir kısmını zimmetine geçirdiği tespit edildi. Yürütülen çalışmalar sonucunda ‘Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ denetiminden kaçınmak için denetime tabi olan miktarın altında çok sayıda havale yapılarak mal ve hizmet alımı bahanesiyle belli başlı firmalara sigorta şirketinin sermayesi aktarıldığı, şirketten hortumlanan miktarın daha sonra K.G.’nin özel hesaplarına aktarıldığı öğrenildi. Şirket adına düzenlenen faturaları da inceleme altına alan ekipler, K.G. ve şirketin Yönetim Kurulu üyesi ile ailelerinin otel konaklama, hastane masrafı, kıyafet, beach, ev tadilat bedelleri gibi şahsi harcamalarının da şirket sermayesi üzerinden gerçekleştirildiğini belirledi. “180 bin lira ödeyerek ödül almış” Şirket çalışanlarının IP telefon sistemi üzerinden yaptıkları görüşmelerde, konusu suç içeren ödemeleri yaparken “O yiyor stresini biz çekiyoruz” dedikleri yine teknik ve fiziki takip sonucunda tespit edildi. K.G’nin, şirket sermayesinden yaklaşık 180 bin lira ödeme yapıp kendisine ‘yılın iş adamı’ ödülü verdirttiği çalışmalar neticesinde belirlendi. Sigorta şirketi yöneticilerinin yaklaşık 15 milyon lirayı doğrudan zimmetlerine geçirdikleri, kendilerine yakın şirketlere ‘yol yardım, yedek parça, acenta masrafı’ gibi gerekçelerle, piyasa ortalamasından fazla ödemeler yaparak toplamda yaklaşık 100 milyon lira kamu zararına sebep olan yolsuzluk yaptıkları ortaya çıktı. Tutuklandı Operasyon kapsamında gözaltına alınan 11 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden K.G. ile beraber toplam 5 kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 6 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Tekirdağ Klima dükkanı görünümlü uyuşturucu imalathanesi Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde klima işletmesi görünümü altında faaliyet gösteren uyuşturucu imalathanesi, jandarma ekiplerinin titiz çalışması ile ortaya çıkarıldı. Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı istihbarat ekipleri, Kızılpınar Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri ile birlikte İstanbul’dan Çerkezköy’e uyuşturucu sevkiyatı yapan H.A.’yı (42) takibe aldı. Günler süren takip ve araştırmalar sonucunda Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde operasyon düzenlendi. Bağlık Mahallesi Demir Sokak’taki bir klima dükkanına yapılan baskında, dışarıdan klima işi yapılan bir işletme gibi görünen yerin aslında uyuşturucu imalathanesi olduğu belirlendi. Jandarma ekipleri, dükkanda özel düzeneklerle 62 saksıda Hint keneviri yetiştirildiğini ve bu bitkilerden bonzai yapımında kullanılan amfetaminle karıştırılarak farklı uyuşturucu türleri elde edildiğini tespit etti. Dükkanda yapılan aramada 62 kök hasat edilmeye hazır Hint keneviri, 55 kök hasat edilmiş kenevir, 32 gram kokain, 450 mililitre amfetamin sıvısı, uyuşturucu üretiminde kullanılan 1 esrar öğütme makinesi, 1 oksijen tüpü, çok sayıda nemlendirici fan, 3 klima, 7 balsat, 3 fan, 3 vantilatör, 5 termostat, 4 özel hava nemlendirici fan ve çeşitli miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi. Ele geçirilen uyuşturucu ve cihazlar nöbetçi cumhuriyet savcısının incelemelerinin ardından jandarma ekiplerince muhafaza altına alındı. Uyuşturucudan çok sayıda kaydı bulunduğu iddia edilen H.A.’nın yakalanması için geniş çaplı çalışma başlatıldı. Zanlının ürettiği uyuşturucuyu Çerkezköy, Kızılpınar ve Kapaklı başta olmak üzere çevre ilçelerde sattığı öğrenildi. Bölge sakinleri, dükkana gelen yüksek elektrik faturalarının dikkatlerini çektiğini belirtti. Bir komşuları, “Dükkanda makinelerin çalışmasını doğal karşıladık, çünkü klima tamiri yapıldığını sanıyorduk. Ancak 20 bin TL’lik elektrik faturası görünce şüphelendik” dedi.