ÇEVRE - 23 Eylül 2017 Cumartesi 09:39

Fındık hasadında işçi maliyetinde yüzde 80 tasarruf sağlıyor

A
A
A
Fındık hasadında işçi maliyetinde yüzde 80 tasarruf sağlıyor

Akçakoca’da bir fındık üreticisi, fındık hasadında bulduğu file sergisi yöntemiyle fındık hasadı maliyetlerini yüzde 80 oranında düşürdüğünü açıkladı.

Akçakoca’da bir fındık üreticisi, fındık hasadında bulduğu file sergisi yöntemiyle fındık hasadı maliyetlerini yüzde 80 oranında düşürdüğünü açıkladı. Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri fındık tarlasında incelemelerde bulundu.


Akçakoca Göktepe köyünde 67 dönüm fındıklığı bulunan Makine Mühendisi Suat Yılmaz, fındık hasadında yenilik yaparak Batı Karadeniz’de bir ilki denedi ve yüzde 80 fındık işçiliğinde tasarruf yaptı. Tarla sahibi Suat Yılmaz, fındık hasadı öncesi Temmuz ayında, tırpan yapılmasının ardından tarlasına file bezi serdi. 67 dönüm arazisine serdiği file bezini 2 ay sonra toplayarak fındık hasadını tamamladığını, işçi maliyetini yüzde 80 oranında düşürdüğünü açıklayan Yılmaz, "10 yıldır fındık maliyetini düşürmek için çalışmalar yaptım. Fındık tarlamı önce tırpan yaptım, ardından yerden 10 santim yüksekliğinde tüm fındık ocaklarını saran file bezlerini serdim ve fındık olgunlaşıp kendiliğinden filenin üzerine düşerek hasadı bekledim. İki ay içerisinde daldaki fındık filenin üzerine düştü ve file bezlerini toplayarak kurutup çuvala koydum. Fındık toplama işçisi kullanmadım ve yüzde 80 oranında fındık işçisi tasarruf yapmış oldum. Ayrıca düşen fındık toprakla buluşmaması nedeniyle aflatoksin oluşmamakta ve daha sağlıklı fındık üretmiş oluyoruz" diye konuştu.


Akçakoca Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, fındık hasadı sırasında file bezi toplama işlemlerini yerinde inceleyerek, bu yöntemin çok kullanılabilinir olduğunu ve tasarruf açısından tüm hesapların yapılıp bir rapor halinde getireceklerini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.