GÜNDEM - 23 Mayıs 2024 Perşembe 09:37

Düzceli bıçak ustaları farklı

A
A
A
Düzceli bıçak ustaları farklı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Parlak’ın uzun zamandır üzerinde çalışıp tamamladığı Düzce Bıçakçılığını Geliştirme ve Tanıtma Projesiyle elde ettiği veriler ışığında Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından başvurusu yapılan Düzce Bıçağı coğrafi işaret tescili aldı.


Doç. Dr. Yusuf Parlak, Düzce’nin, UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras taşıyıcı listesinde yer alan, birbirinden değerli üç Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısına ev sahipliği yaptığını, ustaların eserlerinin sınırlarını aşarak yurt dışından rağbet gördüğünü dile getirdi.


Düzceli bıçak ustalarından Alper Tüfekçi, Mehmet Şeker ve Servet Altınışık ile çalışma yürüttüğünü dile getiren Doç. Dr. Yusuf Parlak, “Düzceli bıçak ustalarımızla uzun yıllardır tanışıyorum. 2020’de bıçak ustalarımızı atölyelerinde ziyaret ettim. Kendilerinin ‘Düzce Bıçağına’ kattıkları yenilikleri ve farklı yönlerini görme fırsatı buldum. İlk olarak Servet Altınışık ile tezhipli bir hançer çalıştık. Gravürünü Yunus Şen ustamızın yaptığı bu hançerin, tezhip kısımlarında 24 karat altın kullanarak koleksiyonluk bir eser çıkardık. Ardından, Mehmet Şeker ile minyatürlü bir puukko bıçak, Alper Tüfekçi ile ebrulu bir bushcraft bıçak çalıştık. Ustalarımızın ellerinden çıkan bu sanat eserleri Geleneksel Türk Sanatlarımızla birleşerek koleksiyonluk eserlere dönüştü. Yaptığımız araştırmalarda, Düzceli bıçak ustalarımızın eserlerinin, diğer bıçak ustalarından farklı olduğunu, tarz, estetik ve sanatsal açıdan diğer bölgelerden ayrıldığını gördük. Bunun üzerine Düzce’de Bıçakçılık Sanatı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları isimli bir makale kaleme alarak üç ustamızın Düzce bıçaklarına katkılarını ve eserlerini kayıt altına aldık. Makalemizde ‘Düzce Bıçağı’ ismiyle coğrafi işaret tescili alınması gerektiğini sonuç bildirgesinde belirtik. Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bizlere ulaşarak makalemizde yer alan veriler ışığında, tescili almak istediklerini dile getirerek süreci başlattılar. Ardından Düzce Bıçakçılığını Geliştirme Ve Tanıtma Projesi adlı çalışmamızı başlattık. Bugün ‘Düzce Bıçağı’ coğrafi işaretle tescillendiyse bu üç ustamızın emekleri sayesindedir” ifadelerini kullandı.



Düzceli bıçak ustaları farklı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Şehit babanın "Babalar Günü" çocukları tarafından mezarı başında kutlandı Ağrı’da 2017 yılında şehit olan güvenlik korucusu Cemal Budak’ın 5 çocuğu, Babalar Günü’nde şehit babalarını mezarı başında andı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 2017 yılında terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda amcasının oğlu Yunus Budak ile şehit olan güvenlik korucusu Cemal Budak’ın çocukları, Babalar Günü’nde babalarının mezarına giderek Babalar Günü’nü kutladı. Hem Kurban Bayramı’nı hem de Babalar Günü’nü şehit babalarından ayrı geçiren 5 kardeş, anneleriyle beraber 7 yıldır her Babalar Günü’nde babalarını mezarı başında dualarla anıyor. 7 yıldır görmedikleri babalarının hasreti ve eksiliğiyle büyüyen gözü yaşlı çocuklar, şehit olan babalarıyla gurur duyuyor. "Babamla her zaman gurur duyacağım" Babası şehir olduğunda 7 yaşında olduğunu söyleyen çocuklardan Nurhayat Budak, gözyaşlarıyla babasına olan özlemini dile getirerek, "Babam şehit olduğunda ben 7 yaşındaydım. O gün çok kötü geçti. Kendimi çok eksik hissediyorum ve çok üzülüyorum. Ama bir taraftan da gurur duyuyorum, babamın şehit olmasından. Herkesin babası yanındayken benim babam yanımda değil. Çok zor. O burada olsaydı ona Babalar Günü nedeniyle hediye alırdım, sarılırdım. Çok özlüyorum onu. Yine de Babalar Günü’nü kutluyorum. Çok iyi bir babaydı. Babamla her zaman gurur duyacağım. Mekanı cennet olsun" dedi. 7 yıl önce çıkan çatışmada hem eşini hem de kardeşini şehit verdiklerini söyleyen Şehit Güvenlik Korucusu Cemal Budak’ın eşi Nuriye Budak, "Saat sabah 8’e gelirken ortalığın karıştığını öğrendik. Karakola gidip akşama kadar bekledik. 2 şehit var dediler. Ama eşim çok gezdiği için ona bir şey olmamıştır diye düşündüm. Daha sonradan haber geldi ve hem kardeşimin hem de eşimin şehit olduğunu öğrendim, ne kardeş acısı ne de eş acısı hiç geçmiyor. eşim dağı, bayırı çok seviyordu. Görevini seviyordu. Ben 5 çocuğuma hem anne hem de baba oldum ama ne kadar uğraşsam da çocuklar eksik kalıyor" ifadelerine yer verdi. "Cumhurbaşkanımızı çok sevdiğimiz için oğlumun adını Erdoğan koyduk" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgilerinden dolayı oğlunun adını Erdoğan koyduğunu dile getiren Nuriye Budak, "Devletimiz her zaman yanımızda. Bayramlarda, Anneler Günü’nde, eşimin şehadet yıl dönümünde sürekli gelip bizi ziyaret ediyorlar. Cumhurbaşkanımızı çok sevdiğimiz için oğlumun aldığını Erdoğan koyduk. İleride onun gibi olmasını çok isterim” şeklinde konuştu. Ağrı Aile ve Sosyal İl Müdürlüğüne bağlı personel ise, Babalar Günü nedeniyle şehit çocuklarıyla beraber Şehit Güvenlik Korucusu Cemal Budak’ı mezarı başında andı.
Adana Babalar gününde yaşadığı gururu anlattı Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan ve 1992 yılında Şırnak Besler bölgesinde mayına basması sonucu sol ayağını kaybederek ampute olan Gazi Yasin Sakallı babalar gününde gurur dolu bir gün yaşadığını ifade etti. Babalar gününde gaziler hem gurur hem de hüznü bir arada yaşadı. Kendi de el yapımı patlayıcı ile gazi olan Şehit ve Gazi Aileleri Dernek Başkanı Sümmani Göztaş, ”Tunceli Gökçe karakolunda el yapımı patlayıcıları ile yaralandım. Gazi ve şehit babaları bizler için değerli. Bizlerde bu vatan için canını vermiş şehit babalarımızın ailelerini öpüyoruz. Uzuvlarını vermiş bu cesur vatansever gazi babalarımızı da yalnız bırakmadık” diye konuştu. 1992 yılında Şırnak Besler Bölgesinde mayına basarak ayağını kaybeden Gazi Yasin Sakallı verilen terörle mücadele de İHA ve SİHA’larla büyük bir başarı elde edildiğini ifade ederek, “Ben mayın sonrası ayağımı kaybettim. 32 yıl oldu. Babalar günü olunca Türk Kızılay’ı ve şehit ailelerimizin yanımda olması bizleri gururlandırdı. Ben 92 yılında gazi oldum. Aradan 32 yıl geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri çok güçlendi ve İHA VE SİHA’larla artık büyük terör operasyonları gerçekleşiyor. O günler bir daha geri gelmesin. Bizim dönemimizde buradan Mardin, Şırnak, Hakkari’ye gitmek zor ve tehlikeliydi. Şimdi her yer huzur dolu. Şuan benim ayağımın kaybettiğim yer terörden arındı ve Cudi Dağına yol açıldı turizm yapılıyor. Ben bu gelişmeleri duydukça çok mutlu oluyorum. Bu bayrak var olduğu müddetçe elbette şehidimiz gazimiz olacak ve bu gururla yaşamak bizlere onur veriyor” diye konuştu. Türk Kızılay Kozan Şube Başkanı Oğuz Cengiz, şehit ve gazilerinin her zaman yanında olduklarını kaydederek bu anlamlı günde bir arada olmak için ziyaret ettiklerini ifade etti.