SAĞLIK - 09 Aralık 2023 Cumartesi 11:04

Sağlıklı yaşamın anahtarı hareket

A
A
A
Sağlıklı yaşamın anahtarı hareket

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “1. Sağlıklı Yaşamın Anahtarları Sempozyumu” gerçekleştirildi.


Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumunun açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Sağlıklı Yaşamın Anahtarları Sempozyumu serisini başlatmanın gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerine başladı. Sağlıklı yaşamın; mutluluğu, üretkenliği ve yaşam kalitesini artırdığını söyleyen Çalışkan, sağlık alanının hem bireysel hem de toplumsal sorumluluk gerektirdiğini ifade etti.



“Kanser önlenebilir bir hastalıktır”


Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Paksoy Erbaydar, “Kanser Taramaları” başlıklı sunumunda, kanseri modern çağın en önemli halk sağlığı sorunu olarak nitelendirdi. Dünyada ve Türkiye’de en önemli ikinci ölüm sebebinin kanser olduğunu dile getiren Erbaydar, taramanın etkili ve her ülkenin hemfikir olduğu kanser türlerinin; meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın barsak kanseri olduğunu ifade etti. Bu kanser türlerinin risk faktörleri ve tarama programlarından söz eden Erbaydar, “Kanser önlenebilir hastalıktır. Erken tanı ve tarama hayat kurtarır” sözleriyle konuşmasını noktaladı.



“Karaciğer hayati bir organ”


Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Balaban, “Karaciğer Sağlığı Neden Önemli?” konulu sunumunda, karaciğerin vücut metabolizmasını düzenleyen hayati bir organ olduğunu belirtti. Vücudun en büyük organlarından karaciğerin 500’den fazla görevi olduğunu ve kendini yenileyebildiğini dile getiren Balaban, karaciğer hastalıklarının sınıflandırılması ve karaciğer sağlığını koruma yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.



“Çağın en büyük salgını Obezite”


Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi İnci Türkoğlu, “Obezitenin Önlenmesinde Sağlıklı Diyetin Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi şeklinde tanımlayan Türkoğlu, obezitenin çok faktörlü bir hastalık olduğunu sözlerine ekledi. Obezitenin çağın en önemli salgınlarından biri olduğunu söyleyen Türkoğlu, nedenleri, sağlık üzerine etkileri ve sağlıklı beslenme konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.



“İnsan hareket üzerine formatlanmış”


Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çalışkan ise, “Kendine İyi Bak” adlı sunumuyla programa katkı sağladı. İnsanın hareket üzerine formatlandığını ifade eden Çalışkan; hareketin estetik görünüm kadar, fiziksel, sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkıları olduğunu vurguladı. Çalışkan, konuşmasının son bölümünde bireyselleştirilmiş spor eğitiminden bahsederek konuşmasını noktaladı.



Sağlıklı yaşamın anahtarı hareket

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.