YEREL HABERLER - 13 Şubat 2017 Pazartesi 19:50

Vali Özdemir otel işletmecileri ile toplantı yaptı

A
A
A
Vali Özdemir otel işletmecileri ile toplantı yaptı

Edirne Valisi Günay Özdemir, otel işletmecileri ile yaptığı toplantıda, "Edirne’de ciğerde ciğer başka bir şey yok. Edirne’ye gelen biri öğlen köfte ve ciğeri birlikte yediyse akşam ne yiyecek. Edirne’nin saray mutfağı, kendine has yemekleri var. Bu yemekleri sunmak lazım” dedi.
Edirne Valiliği, kentin otel işletmecileriyle bir otelde kentin turizm sorunlarını konuşmak ve çözüm yolları aramak için toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Edirne Valisi Günay Özdemir, Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Eren de katıldı.
Otel sahibi Murat Tuzcu’nun sigara kullanımında işletmelerin fiziki yapısında “Biraz müsamahalı davranılması gerektiğini düşünüyorum” yorumuna Vali Özdemir, “Sigara ile ilgili yapacak bir şeyimiz yok. Yönetmelik belli. Mevzuata uygun şekilde fiziki şartlarımızı yerine getireceğiz. Yasalar, mevzuat ne diyorsa o” yanıtını verdi.

“Ciğerde ciğer başka bir şey yok”
Otel işletmecilerinin yemek menülerinde Osmanlı saray mutfağından seçmeler sunmaları gerektiğini ifade eden Vali Özdemir, "İstanbul’dan gelen bir insanın Edirne’de kalması için ne gerekiyor? Öğlen gelen biri yarım porsiyon köfte, yarım porsiyonda ciğer yedi. Akşamda Edirne’de has bir yemek yemem lazım. Nerede yemek yerim. Saray mutfağından seçme, özel yemekler nerede yiyebilirim. Akşam Edirne’ye özel yemekler yapmak lazım. Edirne’nin yemek konusunda eksikleri var. Edirne’nin nereleri gezilebilir, nasıl yemekler sunulur, bunların broşürlerini yapıp dağıtmak lazım. Edirne’de ciğerde ciğer başka bir şey yok. Edirne’ye gelen biri öğlen köfte ve ciğeri birlikte yediyse akşam ne yiyecek. Edirne’nin saray mutfağı, kendine has yemekleri var. Bu yemekleri sunmak lazım. Bizim 3-5 çeşit yemeğimizi ön plana çıkarmamız lazım. Kayseri mantısı olsun ama İstanbul’dan gelen insanın ilk tercihi olmasın” dedi.
Otel sahibi Haşim Şimşek’in Kayserili olduğunu ifade ettiği toplantıda Başkan Gürkan, “Edirne’de yaşayan, Edirne’den para kazanan herkes Edirnelidir. Ben buna kızıyorum. Çok ciddiyim” dedi.
Edirne ciğerinin Edirne’nin önüne geçtiğini belirten otel işletmecisi Murat Tuzcu, bunun iyi bir şey olmadığını söyledi. “Otele gelen konukların gece alkol almaları gerekiyor ki araba kullanmasınlar, kalsınlar” diyen Tuzcu, alkol kullanımının konaklamada bir gerekçe olduğunu öne sürdü.
Yeni kuşak gençlerin sadece sosyal medyaya ilgili olduklarını, tarihi eserlerde sadece telefonlarıyla özçekim yaptıklarını belirten Tuzcu, Edirne’nin sigara yasağının olmadığı açık eğlence yerine ihtiyacı olduğunu, otellerine gelen konuklarını eğlendiremediklerini söyledi.
Son olarak Vali Özdemir, şunları kaydetti:
“Edirne’ye gelen konuklara baktığımızda her gruptan, her düşünceden insan geliyor. Selimiye’ye inanç turizmi için gelen bir insanı akşam konaklatmak lazım. Akşam ilahi sunum yapmanız lazım ya da farklı bir konsept yapmak lazım. İşte bir Roman gecesi yapmak lazım. Bir eğlence. Her gelen insan yüzde 10 gelirdir. Sadece bir kesime yönelirseniz olmaz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Başkan Tutdere’den su kesintisi açıklaması Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, yaşanan su kesintisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Tutdere, yıkımdan dolayı su kesintisine neden olan firma hakkında işlem başlattıklarını duyurdu. Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere, usulsüz yıkım nedeniyle su kesintisine neden olan firma hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını ve birkaç saatlik süren kesintisinin yapılan çalışmalar sonrası sona erdiğini belirtti. Yıkım alanına gelerek durum hakkında bilgiler alan Başkan Tutdere, su arızasına müdahale eden belediye çalışanlarına kolaylıklar dileyerek halkın mağdur olmaması için işi hızlandırılmasını ve tamiratın sağlam bir şekilde yapılmasını istedi. Başkan Tutdere, “Dün gece Hoca Ömer Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yıkım esnasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve usulsüz yıkım nedeniyle bina yola devrilerek su şebekesine zarar verdi. Adıyaman Belediyesi ekipleri de gece olaya müdahale ederek saat 01.00’da su kesintisi yaşanan mahallelere su arzını sağladı. Ancak su arzının sağlanmasının ardından aynı noktada meydana gelen yeni şebeke arızaları nedeniyle bu kez de Hoca Ömer, Kap Camii, Ulu Cami, Bahçelievler, Yunus Emre, Bahçecik, Ali Taşı, Mara ve Varlık Mahallelerinde su kesintisi meydana geldi. Yapılan çalışmalar sonucunda su yeniden şebeke hattına verildi. Vatandaşlarımızı mağdur eden firma hakkında gerekli yasal çalışmalar başlatıldı ve tutanak tutuldu. Bize düşen kısmıyla ilgili olarak kıymetli hemşerilerimizden özür diliyor, anlayışları ve sabırları için teşekkür ediyorum. Ekiplerimiz olay yerinde canhıraş bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Enkazın kaldırılmasıyla birlikte tüm mahallelerimize su arzını sağlayacağız” diye konuştu.
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.