YEREL HABERLER - 27 Şubat 2017 Pazartesi 13:24

Kosova’nın bağımsızlığının 9’uncu yılı kutlandı

A
A
A
Kosova’nın bağımsızlığının 9’uncu yılı kutlandı

Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 9’uncu yıldönümü tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de kutlandı. Edirne Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen programda Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Kosova Cumhuriyeti’nin her zaman yanında olduklarını söyledi.
Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi ile Edirne‘de faaliyet gösteren Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğiyle Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Edirnelilerin yanı sıra Kosova’dan birçok bürokrat, siyasetçi ve iş adamı da katıldı.
Tiyatro ve folklor gösterilerinin düzenlendiği gecenin sunuculuğunu Yusuf Emin yaptı. Gecede Kosovalı TRT Sanatçısı Ergin Karahasan sahne alarak, şarkılarıyla geceye katılanlara unutulmaz bir gece yaşattı.
Gecede konuşan Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, “Bundan 9 yıl öncesini çok iyi hatırlıyorum. Türkiye olarak çok heyecanlıydık. O gün, Kosova bağımsızlığını ilan etmişti. İlk tanıyan ülke de Türkiye olmuştu. 9 yıl boyunca ülkemiz Kosova’nın toprak bütünlüğünün yanında olmuştur” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise Kosova’nın bağımsızlığının 9’uncu yılını kutlayarak, “Mustafa Kemal Atatürk, ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ der; bu yüzden Türkiye’de, Balkanlar’da ve dünyanın her yerinde özgürlük, bağımsızlık çok önemli. Başkanımız Recep Gürkan da sizlere sevgilerini iletti” diye konuştu.
Kosova Prizren Belediye Meclis Başkanı Kujtim Gashi de yaptığı konuşmada Kosova Cumhuriyeti’nden desteğini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, şöyle konuştu:
“Kosova deyince aklıma, tarihimiz, kültürümüz, soydaşlığımız, camilerimiz, köprülerimiz, orada yatanlarımız geliyor. Edirneliler olarak Balkanlar bizim gönlümüzde. 885 Kosovalı öğrenci Trakya Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Bu bizim gururumuz.”
Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakan Curcialo, Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 9’uncu yılını kutladıklarını anlatarak, “Bugün, bizleri ilk olarak tanıyan Türkiye Cumhuriyeti’nde bu güzel günü sizinle paylaşmaktan onur duyuyorum. Türkiye bize kapılarını açtı ve desteğini esirgemedi. Biz biriz, Balkan yarımadasındayız, Rumeli’yiz, biz bütünüz. Sizlerle bu geceyi kutlamak ayrı bir mutluluk” ifadelerini kullandı.
Gece plaket ve hediye takdimi ile son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.