ÇEVRE - 05 Haziran 2023 Pazartesi 15:08

Prof. Dr. Elipek uyardı: "Anız yakmak sularımızı da öldürüyor"

A
A
A
Prof. Dr. Elipek uyardı: "Anız yakmak sularımızı da öldürüyor"

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Elipek, sap ve samanı yakmak yerine tekrar toprağa karıştırma önerisinde bulunarak, “Anız yakmak sadece toprağa değil, su kaynaklarına da zarar veriyor” dedi.


Anız yakmanın sucul ekosisteme çok ciddi zararı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Belgin Elipek, "Anızlar yakıldığı zaman özellikle toprak kuraklaşır, daha da sıklaşır ve kurak olan topraklarda erozyona daha açık hale gelir. Yağışlı mevsimlerde topraktaki azalmış verimi artırmak için çiftçiler tarafından gübreleme işlemi yapılır. Gübreleme işlemi de yağışlarla beraber azot ve fosfat gibi materyalin sulara geçmesine sebep olur. Bu yüzden anız yakmanın sucul ekosistemlere de çok ciddi zararı var" ifadelerine yer verdi.


Sucul ekosistemlerin anız yakmaktan çok fazla etkilendiğini ve hassas olduğunu aktaran Prof. Dr. Elipek, anız yakımı esnasında toprakta 5 ile 10 santim civarındaki alanda bulunan bütün materyallerin zarar gördüğüne dikkat çekti.


Yararlı bakteriler ve toprağın veriminin artırılması için genellikle gübreleme işleminin tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Elipek, "Toprağa verilen gübreler yağışlı mevsimlerde yıkanarak sucul ekosistemlere girerler. Gübrelerin tarladaki ürünlere yapmış olduğu işlev sucul ekosistemdeki bitkilerin çoğalmasına yol açar. Çok fazla çoğalma bir süre sonra ötrofikasyon dediğimiz sürecin başlamasına neden olur. Ötrofikasyonla beraber sudaki birtakım fizikokimyasal değerler de değişeceği için sucul ekosistem dengesinin bozulmaya başladığını görürüz" dedi.



Alışılagelmiş metot


Alışılagelmiş metotlardan bir tanesinin de anız yakmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Elipek, çiftçinin maliyet ve zaman açısından tarlanın ekime hazır hale gelmesinin daha hızlı ilerlediğini düşünerek hareket ettiğini aktardı. Anız yakınca toprağın verimini artıracağı şeklinde yanlış düşüncelerin olduğunu aktaran Prof. Dr. Elipek, bu yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için çiftçileri bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.


Çalışmaların birçoğunda anızların yakılmasıyla ilgili olarak ekosistemlere olan zararlı etkilerinden bahsedildiğini ifade eden Prof. Dr. Elipek, bu etkilerden bir tanesinin, atmosfer kirliliğinin artması olduğunu belirtti.



"Yakmak yerine sap ve samanı tekrar toprağa karıştırın"


Anız yakılmasının toprağın verimini düşürdüğü üzerine bazı çalışmalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Elipek, "Anız yakıldıktan sonra toprağın ihtiyacı olduğu sap ve gövdelerden toprağa geçmesi beklenilen azot ve karbon miktarı düşer. Çiftçilerin anız yakmaktan ziyade toprağın verimini artıracak sap ve samanı tekrar toprağa karıştırarak bu verimi elde etmelerini bekleriz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Ege Belediyeler Birliği Denizli’de toplanıyor Denizli, Ege’nin yerel yönetim zirvesine ev sahipliği yapıyor. Ege Belediyeler Birliği, bölgesel kalkınma ve iş birliği stratejilerini belirlemek üzere Olağan Meclis Toplantısı’nı, Birlik Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun başkanlığında Denizli’de gerçekleştirecek. Ege Belediyeler Birliği Olağan Meclis Toplantısı, Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun başkanlığında 17 Nisan 2026 Cuma günü Denizli’de yapılacak. 17-18-19 Nisan tarihlerini kapsayan üç günlük program, Ege Bölgesi’ndeki üye belediyelerin başkanlarını, meclis üyelerini ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirecek. Toplantı kapsamında sadece idari kararlar alınmakla kalmayacak, aynı zamanda Denizli’nin model teşkil eden belediyecilik yatırımları ve kültürel mirası da mercek altına alınacak. Üç günlük yoğun diplomasi ve teknik program Birliğin gelecek dönem stratejileri ve bölgesel iş birliği projelerinin karara bağlanacağı program kapsamında, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen vizyon projeler ve kentsel dönüşüm alanları, katılımcı belediye başkanlarına yerinde tanıtılacak. Denizli’nin binlerce yıllık geçmişine ışık tutan antik kentler ve restore edilen tarihi yapılar ziyaret edilerek, turizmde yerel yönetimlerin rolü üzerine istişarelerde bulunulacak. 19 Nisan Pazar gününe kadar sürecek olan etkinlikler dizisi, teknik değerlendirme ziyaretlerinin ardından sona erecek.