GÜNDEM - 13 Aralık 2025 Cumartesi 11:38

30 yıldır süpürge yapıyor, "bu meslek benim ömrüm" diyor

A
A
A
30 yıldır süpürge yapıyor, "bu meslek benim ömrüm" diyor

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Hacıköy’de yaşayan 65 yaşındaki Mustafa Şahin, 30 yılı aşkın süredir el yapımı süpürge üretmeye devam ediyor.


İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, köy ziyareti kapsamında Mustafa Şahin’i iş yerinde ziyaret ederek çalışmalarını yerinde inceledi.



"Teknoloji gelişiyor ama el emeğinin yeri başka"


Kaymakam Sevgili ile sohbet eden Mustafa Şahin, süpürgecilik mesleğine 1990’lı yıllarda başladığını ve mesleğin kendisi için bir yaşam biçimi haline geldiğini belirtti.


Şahin, teknolojinin ilerlemesiyle birçok işin makineleştiğini, ancak el yapımı süpürgelerin hem dayanıklılığı hem de kültürel bir değeri sebebiyle hâlâ tercih edildiğini ifade etti. Şahin, şunları söyledi:


"Bu işi severek yapıyorum. Makine süpürgeleri çıktı ama bizim yaptığımız süpürgenin el emeği, kokusu ve kullanımı bambaşkadır. Bu meslek beni hayata bağlıyor, bırakamam."



Kaymakam Sevgili’den destek mesajı


İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, el emeğiyle üretim yapan ustaların kültürel hafıza açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Şahin’in yıllardır emek verdiği mesleği sürdürmesinin takdire şayan olduğunu söyleyen Kaymakam Sevgili, geleneksel zanaatların yaşatılması adına her zaman destek olacaklarını ifade etti.



"Bu meslek yok olmasın"


Mustafa Şahin, gençlerin el sanatlarına ilgi göstermemesinden yakındı. Mesleğin giderek unutulduğunu belirten Şahin, "Ben bu işi sürdürüyorum ama gençler devam etmezse bu zanaat birkaç ustayla beraber kaybolacak. İsteyene öğretmeye hazırım" dedi.


Hacıköy’de herkes tarafından sevilen Mustafa Şahin’in atölyesi, hem köylülerin hem de çevre köylerden gelenlerin uğrak noktası olmaya devam ediyor. Usta, günlük üretimine aralıksız devam ederken, köyün kültürel değerlerinden biri olarak görülüyor.



30 yıldır süpürge yapıyor, "bu meslek benim ömrüm" diyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’teki şüpheli ölümde 1 kişi tutuklandı Karabük’te kendisinden haber alınamayan Abizer Yanar’ın ölü bulunmasına ilişkin gözaltına alınan bir kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, kentte kaldığı otelden hastaneye gitmek üzere ayrılan Abizer Yanar’dan bir daha haber alınamadı. Beraber yaşadığı S.Y.’nin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunması üzerine polis ekiplerince arama çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Yanar’a ait aracın Cumhuriyet Mahallesi ile Kapullu Mahallesi bağlantı yolunda olduğu tespit edildi. Araç çevresinde yapılan aramalarda Yanar’ın, yakınlardaki ağaçlık alanda hareketsiz halde yattığı belirlendi. Olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Yanar’ın hayatını kaybettiği tespit edildi. İlk incelemelerde Yanar’ın vücudunda darp, kesici ya da delici alet yarasına rastlanmadı. Cenaze, olay yeri incelemesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında Yanar’ın, otelden ayrıldıktan sonra Y.A. ile ormanlık alanda buluştuğu belirlendi. Y.A. gözaltına alınırken, Yanar’ın buluşma sırasında fenalaşarak yaşamını yitirdiği ve şüphelinin olay yerinden kaçtığı öne sürüldü. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma sürüyor.