KÜLTÜR SANAT - 15 Nisan 2024 Pazartesi 13:27

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi

A
A
A

Ramazan Bayramı tatilinde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne’de tonlarca tava ciğer tüketildi. Tava ciğer yemek için restoranların önünde saatlerce metrelerce uzunlukta sıra bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk havadan görüntülendi.

Tarih ve turizm kenti Edirne’de, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yoğunluk yaşandı. Tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları ve coğrafi işaretli yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan kent, bayram tatilinde İstanbul başta olmak üzere çevre illerden, Balkanlardan ve Avrupa’daki gurbetçilerle birlikte binlerce turist ağırladı.

“Ciğercilerde uzun kuyruklar oluştu”

Sabahın erken saatlerinde Edirne’ye akın eden turistler, ziyaretlerinin ardından kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek için soluğu restoranlarda aldı. Restoranların önünde onlarca metre uzunluğundaki sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşların, bekleme süresi zaman zaman bir saati aştı. Saatlerdir sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk, havadan görüntülendi.

“Tonlarca ciğer satıldı”

Bayram boyunca 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne’de tonlarca ciğer tüketildi. Bayram tatilinde binlerce kişinin öğle ve akşam yemeklerinde tercihi tava ciğeri ve kuru acı biber ikilisi oldu. Ciğercilerin müşterilerine yetişmekte zorlandığı Edirne’de, ziyaretçilerin çoğu İstanbul, Tekirdağ ve Çanakkale’dendi.

Edirneli ciğerci Bahri Dinar, “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce ziyaretçi Edirne’ye akın etti. Biz de kendilerine tonlarca tava ciğer ikram ettik” açıklamasında bulundu.

Bir başka ciğerci Uğurcan İmrak da, bayram tatili boyunca Edirne’de tonlarca tava ciğer satıldığını ve esnafın yüzünün güldüğünü belirtti.

Mehmet Basmacı - Şener Urfa

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.