TEKNOLOJİ - 15 Nisan 2026 Çarşamba 11:37

Edirne’de robot garson hizmete başladı, müşteriler memnun

A
A
A
Edirne’de robot garson hizmete başladı, müşteriler memnun

Edirne’deki Trakya Üniversitesi Meriç Sosyal Tesisleri’nde yapay zeka destekli robot garson hizmet vermeye başladı.


Trakya Üniversitesi Meriç Sosyal Tesisleri’nde dijital dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yapay zeka destekli robot garson hizmet vermeye başladı. Müşterilerle etkileşim kurabilen robot, sipariş sürecinde yönlendirme yaparken, özel günlerde sesli tepkiler vererek ortama farklı bir deneyim katıyor. Gelişmiş teknolojisiyle dikkat çeken robot, mutfaktan aldığı siparişleri çok katlı tepsi sistemiyle masalara ulaştırırken, servis sonrası boşların toplanmasına da katkı sağlıyor. Özellikle çocukların ilgisini çeken robot, tesise gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor.


Teknolojiyi günlük yaşamın bir parçası haline getirme hedefi doğrultusunda güzel bir adım attıklarını belirten Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cem Taşkın, dijital dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yapay zeka destekli robotu kullanmaya başladıklarını ifade etti. Türkiye’de üretilen robotun bulunduğu ortamı haritalayabilen, kendi kendine hareket edebilen ve görevlerini pratik şekilde yerine getirebilen bir teknolojiye sahip olduğuna değinen Taşkın, bu sayede hem hizmet süreçlerinin hızlandığını hem de verimliliğin arttığını belirtti. Robotun özellikle çocuklar tarafından yoğun ilgi gördüğünü aktaran Taşkın, dijital dönüşüm çalışmalarını daha da yaygınlaştırarak yapay, zeka destekli uygulamaları farklı alanlarda da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.


Taşkın, tesisin bahçe kısmının hizmete açılmasıyla robot garson sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.


İlk kez robot garsonla karşılaştığını belirten müşterilerden Mustafa Maraşlıoğlu, "Daha önce böyle bir deneyim yaşamamıştım. Servisin robot tarafından yapılması işleri kolaylaştırıyor. İleride belki yemekleri de robotlar hazırlayabilir" dedi.


Hamide Çetiner ise robotun siparişi getirmesine şaşırdığını ifade ederek, "Siparişin bu şekilde gelmesi oldukça ilginç ve güzeldi. Teknolojinin daha da gelişeceğine inanıyorum. Ülkemiz adına daha iyi çalışmalar yapılmasını bekliyorum" dedi.



Edirne’de robot garson hizmete başladı, müşteriler memnun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Çorum’daki atıl çimento fabrikası arazisini cazibe merkezine dönüştürecek projede ihale tarihi netleşti Çorum’daki eski çimento fabrikası arazisinde, Çorum Belediyesi Beltaş A.Ş. ile Emlak Konut GYO iş birliğinde hayata geçirilecek konut ve ticaret alanı projesi için ihale tarihi açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Çorum ziyareti sırasında, ihalenin Nisan ayında yapılacağını açıkladığı çimento fabrikası arazisine yönelik ticaret ve konut projesinde süreç resmiyet kazandı. E Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, tarafından yapılan açıklamayla ihalenin tarihi netleşti. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Çorum Merkez Bahçelievler’de bulunan eski çimento fabrikası arazisinde hayata geçirilecek proje için "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 1. oturumunun 21 Nisan Salı günü saat 11.00’de gerçekleştirileceğini duyurdu. Açıklamada, Çorum Beltaş Enerji Ulaşım Eğitim Spor ve İnşaat Hizmetleri A.Ş. ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında yürütülecek projenin, şehrin önemli dönüşüm alanlarından biri olacağı vurgulandı. 27 bin metrekarelik alanda modern proje Projeye konu arsanın yüz ölçümünün 27 bin 592 metrekare olduğu belirtilirken, emsal inşaat alanının ise 41 bin 389,23 metrekare olarak planlandığı ifade edildi. Eski çimento fabrikası arazisinde yükselecek proje kapsamında konut ve iş yerlerinin inşa edilmesi öngörülüyor. Alt katları ticari alan, üst katları konut olarak tasarlanan yapıların, modern şehircilik anlayışına uygun şekilde planlandığı bildirildi. "Bu dönüşüm şehrimizin geleceği adına çok önemli bir adımdır" Çorum Belediyesi ile Emlak Konut GYO iş birliğinde hayata geçirilecek projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, çalışmanın şehrin gelişimine önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Çimento fabrikası arazisi, fabrika kapatıldıktan sonra belediyemiz tarafından Votorantim firmasından 102 milyon 500 bin TL’ye satın alınarak Çorum’a kazandırılmıştı. Uzun yıllar atıl durumda kalan bu alanı, yeni projemizle modern bir yaşam ve ticaret merkezine dönüştürüyoruz. Bu dönüşüm, şehrimizin geleceği adına çok önemli bir adımdır" dedi. Yeni proje ile birlikte, yıllarca atıl kalan çimento fabrikası arazisinin, Çorum’un sosyal ve ekonomik hayatına değer katacak yeni bir cazibe merkezine dönüşmesi hedefleniyor. İhale evraklarının Emlak Konut GYO tarafından temin edileceği belirtilirken, ihaleye ilişkin detaylı bilgilere kurumun resmi internet adresi üzerinden ulaşılabileceği bildirildi.
Düzce Denizlerde yasak başladı DÜZCE(İHA) – Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2026 tarihinde başlayacak olup, 31 Ağustos 2026 tarihinde sona erecek. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan ve 1Eylül 2024 – 31 Ağustos 2028 tarihleri arasında geçerli olan 6/1 sayılı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında, denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2026 tarihinde başlayacak olup, 31 Ağustos 2026 tarihinde sona erecektir. Karadeniz’de 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığı yapılamayacaktır. Tüm karasularımızda 15 Nisan – 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal aracı ile kalkan balığı avcılığı yasaktır. Av yasağı öncesinde avlanarak İl/İlçe Müdürlüklerine stok tespiti yaptırılan kalkan balıklarının ise yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde pazarlanması gerekmektedir. Ayrıca, tüm karasularımızda 1 Nisan – 14 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil olmak üzere her türlü istihsal aracıyla palamut ve torik avcılığı yasaklanmıştır. Avcılığa izin verilen alanlarda ise 1 Mayıs – 31 Ağustos tarihleri arasında algarna yöntemiyle deniz salyangozu avcılığına izin verilmeyecektir" denildi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, denizlerde sürdürülebilirliğin sağlanması ve su ürünleri varlığının korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, av yasağının bu açıdan kritik bir uygulama olduğunu belirtti. Uzun, özellikle üreme dönemine denk gelen bu süreçte avcılığın durdurulmasının, balık stoklarının yenilenmesine imkân sağladığını ifade ederek, bu hassas dönemde tüm paydaşların kurallara titizlikle uymasının gelecekte daha verimli ve sürdürülebilir bir balıkçılık için önemli bir katkı sunacağını dile getirdi.
Batman Gercüş’te muhtarlara kapsamlı bilgilendirme eğitimi Batman’ın Gercüş İlçe Kaymakamlığı koordinesinde, İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından ilçedeki köy ve mahalle muhtarlarına yönelik geniş kapsamlı bir bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Toplum huzurunu ve güvenliğini sağlamak amacıyla düzenlenen eğitimde, muhtarlara sorumluluk sahalarında dikkat etmeleri gereken kritik konular aktarıldı. Jandarma personelleri tarafından verilen eğitimde, özellikle son dönemde artış gösteren dolandırıcılık vakaları ve yasa dışı bahis konularına dikkat çekildi. Muhtarların, vatandaşları bu tür suçlara karşı uyarmaları ve şüpheli durumlarda kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmalarının önemi vurgulandı. Toplantının önemli gündem maddelerinden birini de bölgenin kronik sorunları arasında yer alan anız yangınları oluşturdu. Anız yakmanın hem toprağa hem de ekosisteme verdiği zararlar hatırlatılarak, bu konuda taviz verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, sahipsiz hayvanların korunması ve takibi, av sezonu boyunca uyulması gereken yasal kurallar, köy yollarında trafik güvenliği ve kuralların ihlal edilmemesi gibi başlıklar detaylıca işlendi. Gercüş İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri, muhtarların devlet ile vatandaş arasında köprü görevi gördüğünü belirterek, bilgilendirme faaliyetlerinin ilçe genelinde huzur ortamının sürdürülebilmesi adına periyodik olarak devam edeceğini ifade etti. Muhtarlar ise yapılan bilgilendirmeden duydukları memnuniyeti dile getirerek, mahalle ve köylerinde bu kuralların takipçisi olacaklarını belirtti.