EKONOMİ - 31 Ağustos 2023 Perşembe 16:57

Mısırda kuraklık

A
A
A
Mısırda kuraklık

Edirne’nin Karaağaç bölgesinde hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar nedeniyle verimi olumsuz etkiledi.


Trakya’nın Edirne Tekirdağ ve Kırklareli ilerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin vazgeçilmez ürünü mısır silajında kuraklık etkili oldu.


Çiftçiler hayvanlarının kış aylarında kaba yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri mısırları kuraklık sebebiyle daha çok sulama yaparak bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı büyük mücadele verdi.


Edirne’de tarlalarda ekilen silajlık mısırlar kamyonlarla İstanbul ve Trakya bölgesindeki çiftliklerde hayvancılıkla uğraşan çiftliklerin yem ihtiyacını karşılıyor.



“Kuraklık bu sene bizi ciddi anlamda zorladı”


Edirne Bosna Köyde çiftçilik ile uğraştığını ifade eden İsmail Taşkın, havaların fazlasıyla sıcak olması nedeniyle mısır üretiminde çok daha fazla mücadele ettiklerini belirterek, “Kuraklık bu sene bizi ciddi anlamda zorladı. İnşallah önümüzdeki senelerde daha iyi olur. Yaşanan kuraklık nedeniyle mısırı ekstra sulayarak güzel bir şekilde yetişmesi için uğraştık. 3 su verilecek yerlerde 5 kere sulama yapmak zorunda kaldık. Kuraklıktan dolayı sularımızda da azalmalar olduğundan dolayı bunlar bizi çok etkiledi. Verim yine de çok düşük olmayacaktır. Bütün çiftçiler olarak bunun için çabaladık. Tarlalarda sulamaları fazlasıyla yaptık. Bu yıl fiyat konusunda yüksek beklentimiz vardı. Kuraklık da olduğu için bizi biraz zorladı. İnşallah önümüzdeki senelerde daha iyi olur" dedi.



“Kuraklık mısır çok etkiledi”


Edirne Karaağaç Mahallesi’nde tarım ürünlerinin üretimi ile uğraştığını vurgulayan çiftçilerden Tunahan Ule, mısır tohumlarını Mayıs’ın 5’inde toprakla buluşturduklarını ifade ederek, “Mısırların ara çabalarını zamanın da yaptık. Mısırların altına 70 kilogram toprak altı gübresi attık. Üstüne 80 kilogram üre gübresi serptik. Kuraklık mısır çok etkiledi. Biz haftada bir suladığımız mısırları 3 günde bir suladık. Çok mazot yaktık ve gece gündüz tarladan çıkmadık. Mısır işi çok zor bir iş, gece saat 1’de sulama yapmaya gittik. Şu an mısırın hasat edilmesi gerekiyor ama 6 lira fiyat verildiğinden dolayı çiftlikler fiyat veremiyor” şeklinde konuştu.



“Mısırı en iyi şekilde yetiştirmeye çalıştık”


Trakya’da ciddi bir kuraklığın yaşandığını söyleyen ziraat mühendisi Aykut Var, tarımda üretilen diğer ürenler içinde kuraklığın etkili olduğunu savunarak, “Mısır da şöyle bir durum var. Bazı yerlerde kanallar ve dereler de sulama yapılırken bazı yerlerde ise yer altı suları ile sulama yapıldı. Bu sene olabildiğince mısırı en iyi şekilde yetiştirmeye çalıştık. Mısırı kadar yer altı sulaması ile birlikte bugüne kadar getirdik ve burada güzel bir mısır yetiştirdik. İnşallah çiftçiler için kazançlı bir olur demek istiyorum ama verimler kuraklıktan dolayı biraz geride olacak gibi görünüyor. Silajlık mısır hasadı başladı. Önümüzdeki günlerde dane mısır hasadına da başlayacağız. İnşallah hepimiz için hayırlısı olur” diye konuştu.



Marmara ve Trakya bölgesinde çok ciddi kuraklık yaşandığına değinen ziraat mühendisi Melih Köse, “Kuraklıklar mısırda ve diğer ürünlerde ciddi verim kayıplarına sebep oldu. Üreticiler, beklentilerin altında kalan verimler nedeniyle zor durumlar ile karşı karşıya kaldılar” ifadelerini kullandı.



Mısırda kuraklık

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Hasköy Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında hasta kabulüne başladı Muş’un Hasköy ilçesinde yapımı tamamlanan Hasköy Devlet Hastanesi’nin modern donanımlı yeni hizmet binası hasta kabulüne başladı. Muş’un Hasköy ilçesinde yapımı tamamlanan Hasköy Devlet Hastanesi’nin yeni hizmet binasında sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. İlçe merkezinde hizmet vermeye başlayan hastanede taşınma sürecinin tamamlandığı ve tüm birimlerin yeni binada faaliyete geçtiği bildirildi. Bölgenin sağlık altyapısını güçlendirmesi hedeflenen yeni hastane binası, modern mimarisi ve donanımlı birimleriyle vatandaşlara hizmet verecek. Yeni hizmet binasında 52 yatak kapasitesi, 6 yoğun bakım yatağı, 2 ameliyathane, 15 yataklı acil müşahede alanı, 8 poliklinik, 5 üniteli diyaliz merkezi, 6 diş ünitesi ile doğumhane bulunuyor. Hastane yönetimi ve sağlık personeli tarafından yürütülen taşınma sürecinin ardından tüm sağlık hizmetleri yeni bina üzerinden sunulmaya başlandı. Hasköy Kaymakamı İsmail Güney, yeni hizmet binasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Hastane yönetiminden bilgi alan Kaymakam Güney, yeni binanın ilçeye ve bölge halkına hayırlı olmasını temenni etti. Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Rümeysa Doğruyol, açılışa ilişkin yaptığı açıklamada, "Merhaba, Muş Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Rümeysa Doğruyol. Bugün Hasköy Devlet Hastanemizi hizmete açtık. Yeni Hasköy Devlet Hastanemiz 50 yatak kapasiteli, 2 ameliyathane salonu olan, 6 yoğun bakım yatağı bulunan, 5 diyaliz ünitesiyle hizmet verecek. Açılış ve eski hastanenin yeni binaya taşınma sürecinde özveriyle çalışan tüm personelimize, özellikle Başhekimimiz Sibel Burcu Özçelik ve Hastane Müdürümüz Haşim Demir’e teşekkür ediyoruz. Milletimize hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Vatandaşlardan Sabahattin Karayel ise, "Muş’un Hasköy ilçesinde yaşıyorum. Güzel bir hastanemiz oldu, çok memnun kaldık. Bugün açılışı yapıldı. Allah herkese hayırlı uğurlu etsin. Çok mükemmel bir hastane yapılmış. İnşallah iyi doktorlar da gelir" ifadelerini kullandı.
Muş Hasköy Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında hasta kabulüne başladı Muş’un Hasköy ilçesinde yapımı tamamlanan Hasköy Devlet Hastanesi’nin modern donanımlı yeni hizmet binası hasta kabulüne başladı. Muş’un Hasköy ilçesinde yapımı tamamlanan Hasköy Devlet Hastanesi’nin yeni hizmet binasında sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. İlçe merkezinde hizmet vermeye başlayan hastanede taşınma sürecinin tamamlandığı ve tüm birimlerin yeni binada faaliyete geçtiği bildirildi. Bölgenin sağlık altyapısını güçlendirmesi hedeflenen yeni hastane binası, modern mimarisi ve donanımlı birimleriyle vatandaşlara hizmet verecek. Yeni hizmet binasında 52 yatak kapasitesi, 6 yoğun bakım yatağı, 2 ameliyathane, 15 yataklı acil müşahede alanı, 8 poliklinik, 5 üniteli diyaliz merkezi, 6 diş ünitesi ile doğumhane bulunuyor. Hastane yönetimi ve sağlık personeli tarafından yürütülen taşınma sürecinin ardından tüm sağlık hizmetleri yeni bina üzerinden sunulmaya başlandı. Hasköy Kaymakamı İsmail Güney, yeni hizmet binasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Hastane yönetiminden bilgi alan Kaymakam Güney, yeni binanın ilçeye ve bölge halkına hayırlı olmasını temenni etti. Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Rümeysa Doğruyol, açılışa ilişkin yaptığı açıklamada, "Merhaba, Muş Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Rümeysa Doğruyol. Bugün Hasköy Devlet Hastanemizi hizmete açtık. Yeni Hasköy Devlet Hastanemiz 50 yatak kapasiteli, 2 ameliyathane salonu olan, 6 yoğun bakım yatağı bulunan, 5 diyaliz ünitesiyle hizmet verecek. Açılış ve eski hastanenin yeni binaya taşınma sürecinde özveriyle çalışan tüm personelimize, özellikle Başhekimimiz Sibel Burcu Özçelik ve Hastane Müdürümüz Haşim Demir’e teşekkür ediyoruz. Milletimize hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Vatandaşlardan Sabahattin Karayel ise, "Muş’un Hasköy ilçesinde yaşıyorum. Güzel bir hastanemiz oldu, çok memnun kaldık. Bugün açılışı yapıldı. Allah herkese hayırlı uğurlu etsin. Çok mükemmel bir hastane yapılmış. İnşallah iyi doktorlar da gelir" ifadelerini kullandı. (İG-
Kocaeli Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 2 - Antalyaspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kocaelispor sahasında Antalyaspor’u 2-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 60. dakikada sağ kanattan çizgiye kadar inen Agyei’nin ortasında Churlinov’un kafa vuruşunda top direkten oyun alanına geri döndü. Ardından savunma tehlikeyi uzaklaştırdı. Stat: Kocaeli Hakemler: Gürcan Hasova, Mehmet Kısal, Onur Gülter Kocaelispor: Aleksandar Jovanovic, Ahmet Oğuz, Botond Balogh, Hrvoje Smolcic, Massadio Haidara, Karol Linetty, Habip Keita, Daniel Agyei (Can Keleş dk. 86), Tayfur Bingöl (Samet Yalçın dk. 86), Darko Churlinov (Rigoberto Rivas dk. 73), Bruno Petkovic (Serdar Dursun dk. 90+1) Yedekler: Gökhan Değirmenci, Anfernee Dijksteel, Muharrem Cinan, Furkan Gedik, Tarkan Serbest, Aleksandr Syrota, Joseph Nonge Teknik Direktör: Selçuk İnan Antalyaspor: Abdullah Yiğiter, Bünyamin Balcı, Veysel Sarı, Lautaro Giannetti, Kenneth Paal, Soner Dikmen (Jesper Ceesay dk. 75), Dario Saric, Samuel Ballet (Doğukan Sinik dk. 75), Ramzi Safuri (Abdülkadir Ömür dk. 65), Sander Van de Streek (Poyraz Efe Yıldırım dk. 85), Yohan Boli Yedekler: Julian, Samet Karakoç, Hüseyin Türkmen, Dzhikiya, Hasan Yakub İlçin, Ensar Buğra Tivsiz Teknik Sorumlu: Alaattin Gülerce Goller: Hrvoje Smolcic (dk. 23), Tayfur Bingöl (dk. 37) (Kocaelispor), Lautaro Giannetti (dk. 32) (Antalyaspor) Sarı kartlar: Bruno Petkovic, Furkan Gedik, Rigoberto Rivas, Massadio Haidara (Kocaelispor), Veysel Sarı, Ramzi Safuri, Samuel Ballet (Antalyaspor)