GÜNDEM - 06 Ocak 2025 Pazartesi 10:25

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

A
A
A

Edirne’de tapu işlemleri çipli kimlik kartıyla yapılmaya başlandı. Bu uygulama ile doğrulanmamış bilgilerle işlem yapılamayacağı için tapuda sahteciliğin önüne artık daha hızlı geçilebilecek.

Edirne Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde yeni dönem başladı. Sahteciliğin önüne geçilmesi, işlemlerin daha güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla elektronik kimlik doğrulama sistemine geçildi. 2016 yılında Türkiye genelinde kullanıma sunulan çipli kimlik kartları, bankacılık, sağlık ve vergi hizmetleri gibi pek çok alanda olduğu gibi tapu işlemlerinde de kullanılmaya başlandı. Tapu işlemi sırasında yeni çipli kimlik kartı cihaza yerleştiriliyor, işlem yaptıracak vatandaştan parmak izi alınıyor. Elektronik kimlik doğrulama sistemine verilen bilgiler ile İçişleri Bakanlığı bünyesindeki bilgiler karşılaştırılıyor. Böylece işlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı sistemden anında teyit ediliyor. Doğrulanmamış bilgilerle işlem yapılamayacağı için tapuda sahteciliğin önüne artık daha hızlı geçilebilecek.

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

01 Ocak 2025 tarihi itibarıyla çipli kimlik kartları ile işlem yapmaya başladıklarını söyleyen Edirne Tapu Müdürü Remzi Çivi, tapu işlemlerinde 2023 yılından beri çipli kimlik kartı kullandıklarını ancak zorunluluğun yeni yıldan itibaren başladığını aktardı. Tapu işlemlerinin artık eski kimlik diye tabir edilen nüfus cüzdanları ile yapılamayacağını belirten Çivi, "Artık işlemler çipli kimliklerle yapılacak. Kamuoyunda bu konuyla ilgili duyurular yapıldı. Yüzde 90 oranında vatandaşlarımız yeni kimlik kartları ile tapuya geliyordu. Diğer eksik olanların da nüfus müdürlüklerince tamamlanmak suretiyle tapu işlemlerine devam edilecek" dedi.

"Tapu işlemleri daha kolay ve daha güvenli yapılacak"

Yeni sistemde parmak okuyucu ve kimlik doğrulayıcı makinelerle işlem yapıldığını söyleyen Çivi, "O makinelerle kişilerin hem parmak iziyle, hem de kimlik kartlarıyla doğrulamak suretiyle tapu işlemlerini yapıyoruz. Bu sistemden önce doğrulama işlemlerini eski kimliklere göre değişik yöntemlerle yapıyorduk. Artık çipli kimlik kartlarıyla tapu işlemleri daha kolay ve daha güvenli yapılacak" ifadelerine yer verdi. Yeni sistemin hem vatandaşın tapu güvenliği açısından hem de memurun işlemlerini yaparken daha net bir şekilde kimlik doğrulama yapabilmesine imkan sağlaması açısından faydalı olduğunu belirten Çivi, şu ana kadar herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını ve eski kimlik kartı ile gelen vatandaşın olmadığını söyledi.

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

"Daha hızlı ve daha güvenli işlem yapmamıza imkan sağlıyor"

İşlem yaptırmaya gelen vatandaşlardan Mehmet Uluağaç, çipli kimlik kartı sisteminin işlemlerini daha hızlı ve daha düzgün bir şekilde yapmalarına imkan sağladığını aktardı. Çipli kimlik kartının her yerde kolaylık sağladığını belirten Uluağaç, "Bu uygulamada kimlik kartı sizin olduğu ve parmak izi ile kontrol yapılabildiği için sizin kimliğinizle ya da TC numaranızla herhangi bir yerde işlem yapılma ihtimali yok. Uygulama ile amaçlanan da aslında sahteciliğin önüne geçmek. Bu da bizim güvenli işlem yapmamıza katkı sağlıyor" diye konuştu.

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

Özlem Ceylan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan çöken binaya ilişkin açıklama İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çöken bina enkazında toplam 962 personelin arama kurtarma çalışmasına katıldığını söyledi. Çöken bina enkazında incelemelerde bulunarak bilgi alan Bakan Yerlikaya, son durum hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Konya’nın merkez Selçuklu ilçesi Yenişehir Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı Başoluk Apartmanı’nın henüz bilinmeyen bir sebeple çöktüğünü söyleyen Yerlikaya, “AFAD, Büyükşehir, ilçe belediyelerimiz ve arama kurtarmayla ilgili Konya şehrimiz de tüm ekiplerin her biri buraya geldi ve 10 dakika içerisinde çöken bu binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları başladı. AFAD, UMKE, Emniyet, Jandarma, İtfaiye, AKUT, Kızılay, 112 ve STK’larımızdan toplam 962 personel ile birlikte 216 araç şuan arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Devletin tüm kurum ve kuruluşları ile AFAD koordinasyonunda 12 vilayetten gelen alanında uzman arama-kurtarma ekiplerimiz enkazda canlara ulaşmaya çalışıyor. Şunu söylemek istiyorum bu tür çalışmalarda bizler ilk önce şuna bakıyoruz. Adrese dayalı nüfus sisteminden burada kayıtlı kaç kişi ikamet ediyor. Baktığımızda 79 kişi var. Valiliğimizin koordinasyonunda burada oturan kişilere telefon açmak suretiyle ulaşıldı. Her biri tek tek aranarak kontrol edildi. Gördükki iki kişinin kendi imkanları ile kurtulduğunu, beş kişinin ise içerde kaldığını öğrendik. Dolayısıyla şuanda bu enkazın altında beş nüfusun olduğunu, onun haricinde yanlarında veya beraberlerinde başka bir olup olmadığıyla da ilgili içeriden sağ çıkan iki kişinde öğreneceğiz. Şu anda enkazın altında 3 kişinin daha olduğunu düşünüyoruz. Şimdi bir güzel haber daha, iki kişi sağ kurtarıldıktan sonra AFAD Başkanımız birinin daha yaşadığıyla ilgili güzel bir haber getirdi. Temennimiz biran önce ona da ulaşmak ve sağ salim kurtarmaktır. Diğer iki kişiyle de ilgili cihazlarla taramalar yapıyoruz. Şuana kadar onların yerlerini belirleyemedik. Çok güçlü ekiplerimiz ve ekipmanlarımız var. İnanıyoruz ki süratle onlarında bulunduğu yerleri tespit edip çıkaracağız“ dedi.