EĞİTİM
19 Mayıs 2024 Pazar - 17:56 Alaşehir ADD bilgi yarışması düzenledi Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında bilgi ve kültür yarışması düzenlendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından bilgi ve kültür yarışması düzenlendi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmayı Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu da izledi. Atatürk Kızları, Akıncılar, Bandırma Vapuru, Harekat Ordusu, İstilasi Vatan, İttihat ve Terakki ve Kuvay-ı Milliye isimleriyle 8 grubun yarıştığı bilgi ve kültür yarışmasını Bandırma Vapuru isim grup 230 puanla birinci oldu. Grubun üyeleri Emre Kara, Ayşe Kara ve Cenk Yamak birinci olarak, mutluluklarını dile getirdiler. Yarışmada konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, “Bu bayram çok güzel bir bayram. ‘Geldikleri gibi giderler’ diyen Atamızın Samsun’a ayak bastığı gün mücadelenin başladığı gün. Ülkemizin üzerindeki kara bulutların kalkıp, aydınlığa giden bir yolun açıldığı bir günü kutluyoruz. Bu güzel günde Atatürkçü Düşünce Derneğimiz bu etkinliği düzenledi. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Tarihini bilmeyen başarıya ulaşamaz. Yarışmayı özel bir grup olan Bandırma Vapuru Kazandı. Zaten o vapura binen her zaman kazanıyor” dedi. Yarışmanın sonunda kazanan gruba ödülleri takdim edildi.
19 Mayıs 2024 Pazar - 15:23 Erzincan’da “Gençlerin Gözüyle Kent Diplomasisi” projesi kapsamında panel düzenlendi İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğünün “Gençlerin Gözüyle Kent Diplomasisi” projesi kapsamında “Kent Vizyon Panelleri-Erzincan” adıyla bir panel düzenlendi. Kentteki bir otelin salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürü Metehan Akkaya, projenin amacı hakkında şöyle konuştu: “Nüfus artış oranının giderek yoğunlaştığı kent hayatında, gençlerin kentte nasıl konumlandırıldığı ve kentteki diğer aktörlerle olan diyaloğunun boyutları önem taşımaktadır. Kent diplomasisi, gençlerin kentsel aktörlerle olan diyaloğuna birkaç yeni eğilim sunar. Bu bağlamda, kent diplomasisinin kapsamı özellikle küçük kentlerde genellikle gençlik, spor veya kültürel alışveriş ve etkinliklerle bağlantılı olarak gerçekleşir ve toplantılardan iş birliğine kadar pek çok şekilde topluluk oluşturma girişimlerini teşvik eder. Bu doğrultuda proje, kent diplomasisinin gençlerin kent hayatına katılımı üzerindeki rolünü kentteki gençlerin ve diğer aktörlerin görüş ve önerileriyle birlikte değerlendirmeyi öneren bir platformun hayata geçirilmesini amaçlar. Platformun, gençlere kent diplomasisi hakkında bilgi vermesi, bu konuda gençler ve kentsel aktörler arasında farkındalık oluşturması, kent kültürünü geliştirmesi ve kent imajını güçlendirmesi beklenir.” Akkaya, projenin katkılarını da şöyle sıraladı: “Gençler için: Gençlerde kent diplomasisi hakkında farkındalık oluşturulması ve gençlerin bu konuda bilgilendirilmesi. Gençlerde kent kültürünün geliştirilmesi, desteklenmesi ve gençlerin kente aidiyet duygularının güçlendirilmesi. Gençlerin çeşitli yönetim düzeylerindeki karar vericilerle bir araya getirilmesi. Kentteki yerli ve yabancı gençlerin kentteki sosyal uyumlarını artırmaya yönelik duygu ve düşüncelerinin karşılıklı paylaşılmasına olanak tanınması. Gençlerin kent hayatında karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik alternatif görüşlerin tartışılması. Kent için: Kent değerlerinin öne çıkarılması yoluyla kent görünürlüğünün ve imajının artırılması. Kentin diplomatik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çıktıların üretilmesi. Kentteki diğer aktörler için: Kentsel aktörler arasında eş güdüm sağlanması. Kentteki aktörlerin kentliler ve kent toplulukları ile bütünleşmesinin sağlanması. Kent yönetiminin (belediyelerin) uluslararası alanda (kardeş kent gibi) yeni iş birlikleri edinmesinin kolaylaştırılması.” Akkaya’nın açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Karadeniz Teknik Üniversitesinden Dr. Nisa Erdem’im Moderatörlüğünü yaptığı panelde; İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Hamza Ateş ve Doç. Dr. Sezai Öztop ile Karadeniz Teknik Üniversitesinden Suna Ersavaş Kavanoz, gençlere kent diplomasisini anlatarak gelen soruları cevaplandırdılar.
Zootekni Kongresi’ne Kırşehir AEÜ ev sahipliği yaptı
17 Mayıs 2024 Cuma - 17:23 Zootekni Kongresi’ne Kırşehir AEÜ ev sahipliği yaptı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi; Zootekni Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Ziraat Fakültesi, Ahi Zootekni Derneği, Zootekni Federasyonu ve Üniversite Zirai Etkinlikler Topluluğu tarafından organize edilen 17. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi gerçekleşti. Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda gerçekleştirilen kongreye; Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Zootekni Federasyon Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Kırşehir Tarım İl Tarım Müdürü Mustafa İlmeç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Ahi Zootekni Derneği Başkanı Doç. Dr. Gökhan Filik, Zootekni Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Mert Ulu, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, bilim insanları, kamu kurum ve özel sektör yetkilileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Kongre Başkanı Abdullah Selim Öner’in bilgilendirme konuşmasının ardından konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş; Zootekni alanı içinde olan deri işleme sanatının ahiliğin içinde bulunan mesleklerden biri olduğunu anlattı. Güneş; Ahi Evran-ı Veli’nin en önemli şiarının mesleki ve ahlaki açıdan kaliteli esnaflar yetiştirmek ve usta çırak ilişkisi ile tecrübeli ve ahlaki değerleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti. Açılış konuşmalarının ardından ilk çağrılı oturum ile kongrenin diğer oturumlarına geçildi.
İzmir’deki ortaokula ’ISO 45001 belgesi’ tescili
17 Mayıs 2024 Cuma - 17:05 İzmir’deki ortaokula ’ISO 45001 belgesi’ tescili İzmir’in Aliağa ilçesindeki Şehit Murat Coşkun Ortaokulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile ’TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin’ gereklerini başarıyla yerine getirerek belge almaya hak kazandı. Şehit Murat Coşkun Ortaokulu idaresi ve tüm personeli, öğrenci ve öğretmenlerin iş yerinde güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda, 23 Eylül 2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla Türk Standartları Enstitüsüne başvuru yapıldı. TSE ekipleri tarafından gerçekleştirilen masa başı ve saha denetimlerinde tüm kriterleri eksiksiz bir şekilde karşılayan Şehit Murat Coşkun Ortaokulu, ISO TSE 45001 belgesini almaya hak kazandı. Bu belge, okulun iş sağlığı ve güvenliği alanındaki sistematik ve titiz çalışmasının resmi bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Okulun başarısı örnek oluşturuyor Şehit Murat Coşkun Ortaokulu’nun ISO 45001 belgesi alması, Türkiye’deki diğer okullar için de örnek teşkil ediyor. Bu sayede, iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin farkındalığı artırılarak, eğitim ortamlarında daha güvenli ve sağlıklı şartların oluşturulmasına katkıda bulunuluyor. Başarı Kaymakam Zekeriya Güney’e sunuldu Şehit Murat Coşkun Ortaokulu idaresi ve personeli, belgeyi aldıktan sonra Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney’e bir ziyarette sunuldu. Ziyarette Kaymakam Güney, okulun bu alandaki öncü rolünden duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçen herkesi tebrik etti.
Üniversite öğrencilerinden örnek davranış
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:36 Üniversite öğrencilerinden örnek davranış MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık ilçesindeki üniversite öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Ericek Köyü İlkokulunu boyadılar. Bulanık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile Ericek Köyü İlkokuluna fiziksel iyileştirme çalışmaları yaptıklarını belirten proje danışmanı Dr. Abdulbaki Demir, "Gönüllülük Çalışmaları" dersinin toplum açısından önemine değindi. Demir, “Gönüllülük, faaliyet alanı bakımından toplumda büyük bir kitle üzerinde etki göstermektedir. Gönüllülük faaliyetleri hem bireylerin kendisine hem de topluma sağladıkları kazanımlar açısında iki taraflı etkiye sahiptir. Gençler açısında ele aldığımızda önemli bir öğrenme metodudur. Bireyler gönüllü faaliyetler sayesinde kişisel becerilerini geliştirmenin yanı sıra gönüllülerle yapılan takım çalışması, kendi içlerinde var olan yeni yetenekleri keşfetme, empati kurma ve etkin iletişim gibi özellikleri de kazanmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde öğrencilerimizle birlikte yaptığımız etkinlik toplumsal yarar sağlama amacı ile öğrencilerimiz ve Ericek Köyü İlkokulu öğrencileri açısında iki taraflı etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Üniversite öğrencileri; Ericek Köyü İlkokulunda gün boyunca süren boyamanın yanı sıra öğrencilere kitap, oyuncak ve kırtasiye malzemeleri de dağıttı.
Kastamonu Üniversitesi, "Dünya Genç Üniversiteler" sıralamasına girdi
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:27 Kastamonu Üniversitesi, "Dünya Genç Üniversiteler" sıralamasına girdi Kastamonu Üniversitesi, Genç Üniversiteler Sıralamasındaki bin 171 üniversite arasına girerek önemli bir başarıya imza attı. Kastamonu Üniversitesi, İngiltere merkezli yükseköğretim kuruluşu Times Higher Education (THE) Young University Ranking’de (Genç Üniversiteler Sıralaması) yer aldı. Dünyada toplam bin 171 üniversite arasında, 501-600 bandında yer alan Kastamonu Üniversitesi, önemli bir başarıya imza attı. Kastamonu Üniversitesi, 2024 yılı Genç Üniversiteler Sıralamasında değerlendirmeye giren 80 Türk Üniversitesi arasında ilk defa sıralamada yer alma başarısını gösterdi. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu başarılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, THE Genç Üniversite Sıralamalarında elde edilen bu başarıların, üniversitelerinin uluslararası düzeydeki tanınırlığını ve yüksek eğitim standartlarına ne derecede yakınlaştığını gösterdiğini söyledi. Rektör Topal, hedef odaklı, çağa ayak uyduran, stratejik plan çalışmalarına, eğitim, araştırma-geliştirme faaliyetlerine ve uluslararası iş birlikleri kapsamında belirlenen hedeflere adım adım yaklaştığını vurgulayarak, bu başarıda emeği geçen akademik ve idari personel ile öğrencilere teşekkür etti. Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası düzeydeki etkisini artırmak ve daha fazla öğrenci ve araştırmacıya kapılarını açmak için çeşitli projelerin devam ettiğini belirterek, “Kastamonu Üniversitesi olarak uluslararası alanda iş birliklerini arttırmaya yönelik öğrenci ve personel değişim programlarını, yurtiçi ve yurtdışında yapılacak çeşitli akademik iş birliği projelerini öncelikli hale getirdik. Bu sayede uluslararası alanda üniversitemizin adını duyurmaya çalışıyoruz. Bu tür başarıların elde edilmesinde temel teşkil eden kalite standartları ve uluslararasılaşma noktasında teşvik ve desteklerinden dolayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Milyonlarca Filistinli’nin sürgün edildiği Nekbe günü Kastamonu’da anıldı
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:24 Milyonlarca Filistinli’nin sürgün edildiği Nekbe günü Kastamonu’da anıldı Kastamonu Üniversitesi’nde, Nekbe’nin 76. yıl dönümünde evlerini kaybeden ve ölen Filistinliler, düzenlenen programla anıldı. Kastamonu Üniversitesi’nde, Filistin nüfusunun 1948’de zorunlu göçe tabi tutulması, İsrail’in Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesinin yıl dönümü olan ve "büyük felaket" olarak adlandırılan Nekbe’nin 76. yıl dönümünde Uluslararası Öğrenci Topluluğu adına Filistinli öğrenciler tarafından anma programı düzenlendi. Programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Mehmet Atalan ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Sena Aygül, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Anma etkinliğinin açılışında konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri Saja Eshtaya ve Farah Ali Hassan, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği ihlal ve katliamların, 14 Mayıs 1948’de Filistin topraklarında işgal devletinin kuruluşunu ilan etmesiyle daha da şiddetlendiğini belirtti. Nekbe’nin, 500’den fazla köyün İsrail tarafından yerle bir edilmesi ve 800 bin Filistinlinin kitlesel göçüyle sonuçlanan bir olay olarak tarihlerde yer aldığını vurgulayan öğrenciler, yapılan işgali kınadı. Uluslararası Öğrenci Topluluğu Filistin Temsilcisi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Malik Qnebe ise, “Bugün Nekbe’nin yıldönümünde sürgün edilenlerin acılarını ve kayıplarını anıyor, onların direniş ve umut dolu hikayelerini hatırlıyoruz. Ancak unutmamalıyız ki Nekbe sadece geçmişte kalan bir olay değil, hala devam etmekte olan bir gerçektir. Filistin halkı, hala kendi topraklarında özgürce yaşama hakkını aramaktadır” dedi.
Fakülte birincisi depremzedeye beklenmedik sürpriz
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:13 Fakülte birincisi depremzedeye beklenmedik sürpriz Sivas’ta okuduğu üniversitede fakülte birincisi olan depremzede Seyran Şenol, beklenmedik sürpriz karşısında duygu dolu anlar yaşadı. Sivas’ta okuyan Seyran Şenol (24), 6 Şubat 2023 tarihinde asrında felaketi olarak nitelendirilen depreme ailesi ile birlikte Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı köyünde yakalandı. Şenol’un evi ağır hasar aldı ve daha sonra yıkıldı. Okuma azminden vazgeçmeyen Şenol, eğitimi için tekrar Sivas’a geldi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde öğrenimini sürdüren Şenol, deprem psikolojisini atlatamasa da fakülteyi birincilikle bitirerek herkesin takdirini topladı. Mezuniyet töreninde duygu dolu anlar yaşandı Şenol, ailesinin mezuniyet törenine katılamayacağı için oldukça üzülünce devreye üniversite yönetimi girdi. Anne Hanım Şenol ve ablası Deniz Şenol’u Malatya’dan alarak kente getiren yönetim Şenol’a sürpriz yaptı. Şenol, diplomasını alacağı sırada anne ve kız kardeşini karşısında görünce duygu dolu anlar yaşadı. Ağlatan sürpriz Seyran Şenol, ailesini törende görünce çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Ailem geldiği için çok mutlu oldum. Üzüldüm ama belli etmedim. Görünce çok mutlu oldum. İnşallah herkesin gönlüne göre olur. Depremi yaşayan ve sevdiklerini kaybeden herkese Allah rahmet eylesin dileklerimi iletiyor, başsağlığı diliyorum. Çok zor bir süreçti. Aynı zamanda derslerimi uzaktan takip etmek beni çok zorladı. Ben yine de mücadeleme devam ettim” dedi. “Depremde bile sürekli ders çalıştı” Anne Hanım Şenol, kızının depremde bile ders çalıştığını söyleyerek, “Çok mutluyum kızımla gurur duyuyorum. Kızım azmini biliyordum, birinci olmasını bekliyordum. Depremde bile sürekli ders çalıştı. O yüzden çok mutlu oldum, gurur duydum” diye konuştu. “Günlerdir onu kandırmak için uğraştık” Abla Deniz Şenol ise kardeşinin geleceklerinden haberi olmadığına değinerek, “Bende lisans mezunuyum, kendi mezuniyetimde bu kadar heyecanlanmamıştım. Sürpriz yaptık, haberi yoktu. Günlerdir onu kandırmak için uğraştık. Sonunda da buraya geldik. Gerçekten çok heyecanlıyım, onunla da gurur duyuyorum. Babam şu an gelemedi, biliyorum ki o da çok üzüldü. Ama biz onun yanındayız. Babamın da onunla gurur duyduğunu unutmasın” şeklinde konuştu.
Fakülte birincisi depremzedeye, annesi ve kız kardeşinden ağlatan sürpriz
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:06 Fakülte birincisi depremzedeye, annesi ve kız kardeşinden ağlatan sürpriz Sivas’ta okuduğu üniversitede fakülte birincisi olan depremzede Seyran Şenol, beklenmedik sürpriz karşısında duygu dolu anlar yaşadı. Sivas’ta okuyan Seyran Şenol (24), 6 Şubat 2023 tarihinde asrında felaketi olarak nitelendirilen depreme ailesi ile birlikte Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı köyünde yakalandı. Şenol’un evi ağır hasar aldı ve daha sonra yıkıldı. Okuma azminden vazgeçmeyen Şenol, eğitimi için tekrar Sivas’a geldi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde öğrenimini sürdüren Şenol, deprem psikolojisini atlatamasa da fakülteyi birincilikle bitirerek herkesin takdirini topladı. Mezuniyet töreninde duygu dolu anlar yaşandı Şenol, ailesinin mezuniyet törenine katılamayacağı için oldukça üzülünce devreye üniversite yönetimi girdi. Anne Hanım Şenol ve ablası Deniz Şenol’u Malatya’dan alarak kente getiren yönetim Şenol’a sürpriz yaptı. Şenol, diplomasını alacağı sırada anne ve kız kardeşini karşısında görünce duygu dolu anlar yaşadı. Ağlatan sürpriz Seyran Şenol, ailesini törende görünce çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Ailem geldiği için çok mutlu oldum. Üzüldüm ama belli etmedim. Görünce çok mutlu oldum. İnşallah herkesin gönlüne göre olur. Depremi yaşayan ve sevdiklerini kaybeden herkese Allah rahmet eylesin dileklerimi iletiyor, başsağlığı diliyorum. Çok zor bir süreçti. Aynı zamanda derslerimi uzaktan takip etmek beni çok zorladı. Ben yine de mücadeleme devam ettim” dedi. “Depremde bile sürekli ders çalıştı” Anne Hanım Şenol, kızının depremde bile ders çalıştığını söyleyerek, “Çok mutluyum kızımla gurur duyuyorum. Kızım azmini biliyordum, birinci olmasını bekliyordum. Depremde bile sürekli ders çalıştı. O yüzden çok mutlu oldum, gurur duydum” diye konuştu. “Günlerdir onu kandırmak için uğraştık” Abla Deniz Şenol ise kardeşinin geleceklerinden haberi olmadığına değinerek, “Bende lisans mezunuyum, kendi mezuniyetimde bu kadar heyecanlanmamıştım. Sürpriz yaptık, haberi yoktu. Günlerdir onu kandırmak için uğraştık. Sonunda da buraya geldik. Gerçekten çok heyecanlıyım, onunla da gurur duyuyorum. Babam şu an gelemedi, biliyorum ki o da çok üzüldü. Ama biz onun yanındayız. Babamın da onunla gurur duyduğunu unutmasın” şeklinde konuştu.
Yüksekova’da ’Bilim Fuarı’ sergisine büyük ilgi
17 Mayıs 2024 Cuma - 15:49 Yüksekova’da ’Bilim Fuarı’ sergisine büyük ilgi Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Şemsettin Onay Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı sergisi büyük ilgi gördü. Yüksekova İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünün spor salonunda düzenlenen sergide, Şemsettin Onay Anadolu Lisesi öğrencileri yaptıkları çalışmaları sergiledi. 80 öğrenci ve 20 danışman öğretmen tarafından yaklaşık üç aylık bir sürede hazırlanan 17 proje, davetlilerden büyük ilgi gördü. Açıklamalarda bulunan Şemsettin Onay Anadolu Lisesi Müdürü Cevat İnaç, TUBİTAK 4006 Bilim Fuarını açtıklarını belirterek, “Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ciddi bir şekilde hazırlandılar. Zorlu bir süreçte güzel eserler ortaya çıktı. Bilim fuarlarının artması tüm öğrencileri daha güzel yerlere götürecek. Özellikle bu projeler sayesinde Türkiye’de güzel işlere imza atacaklarına inanıyorum. Öğrencilerimize kurum olarak değil tüm alanlarda eğitim sağlamaya çalışıyoruz. En son öğrencilerimiz tarafından geliştirilen projeler fuar şeklinde katılımcılara sunuldu. Bugün bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz” dedi. Projelerin sergilendiği fuara Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit, Yüksekova Milli Eğitim Müdürü Yusuf Atael, Yüksekova Gençlik ve Spor Müdürü İlhan Yılmaz, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, muhtarlar, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Kasapoğlu, ’Gençlik, Geleceğe Bakış, İyi Oluş’ seminerinde konuştu
17 Mayıs 2024 Cuma - 15:29 Kasapoğlu, ’Gençlik, Geleceğe Bakış, İyi Oluş’ seminerinde konuştu Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sanal medya bağımlılığının çocuklarda, gençlerde, toplumun bütün kesimlerinde görüldüğünü belirterek, "Bağımlılıkların her bir türü çok ama çok tehlikeli ama özellikle sanal dünyadaki görünmeyen bağımlılık önemli bir mücadeleyi gerektiriyor" dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi’nde düzenlenen 9. PDR Günleri programı kapsamında “Gençlik, Geleceğe Bakış, İyi Oluş” konulu seminere katıldı. Konuşmasının başında Gazze’de yaşanan katliama değinen Dr. Kasapoğlu, “İnsanlığın adalete ihtiyacı var. Her zamankinden çok merhamete, vicdana ihtiyacı var. İşte bunu Gazze’de görüyoruz. Hemen hemen Türkiye’nin önderliğinde ve çok az sayıda ülkenin haricinde, zulme soykırıma, yaşanan vahşete, kör olan, sağır olan, dilsiz olan bir dünya var. Elbette teknoloji ve gelişmişlik var ama yetmiyor. Bunların her biri maalesef vicdan ve merhamet olmadıktan sonra anlamsız kalıyor. O yüzden PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) camiasının bu noktadaki merhameti uyandırma, şefkati diri tutma anlamında sorumlulukları olduğunu düşünüyorum. Ülke olarak elbette ecdadımızdan beri gönlü ve yüreği itibari ile hem cesur hem de vicdan sahibi bir milletiz. Zulmetme noktasında hamdolsun hiçbir sicilimiz yok. Diğer örneklerin aksine merhametiyle vicdanıyla örnek bir ülkeyiz” dedi. Kasapoğlu, seminerde PDR’nin önemi vurgulayarak şunları söyledi: “Günümüzde pek çok soruna karşı meydan okuyan insan profiliyle karşı karşıyayız. O yüzden PDR’nin emniyetini arttırdığı, misyonunun her geçen gün fazlalaştığı bir dönemdeyiz. Sizlerin de bu anlamlı sorumluluğun farkında olduğunuzu görüyorum. Ve bu sorumluluk günden güne artan bir sorumluluk çünkü yaşadığımız çağın maalesef acımasız bir çağ olduğunu görüyoruz. İnsanlığın bir merhamete bir vicdana ihtiyacı olduğunu görüyoruz. PDR bu anlamda, bu merhameti ve bu vicdanı insanlığa aşılama noktasında sorumluluk yüklenen bir alandır” "Türkiye özel bir gençliğe sahip" Genç odaklı hareket ettiklerini vurgulayan Dr. Kasapoğlu, “Türkiye genç bir ülke, rakamlarıyla genç bir ülke ama sadece rakamlarıyla değil Türk gençliği dinamizmiyle de çok genç. Sadece istatistikler yeterli olmaz bazen. Gençliği ifade ederken istatistikler sadece bir unsurdur. Aslolan o gençliği dinamizmidir, o gençliğin vicdanıdır, o gençliğin enerjisidir ve potansiyelidir. Türkiye, sayı itibari ile Avrupa’nın en genç nüfusudur ve dünyanın en genç nüfuslarından biridir. Ama bunula birlikte merhametiyle, vicdanıyla, adalet anlayışıyla, yarınlara olan bakışıyla ve taşıdığı umutla çok özel bir gençliğe sahiptir. Üniversitelerimizde sizlerle birlikte olmak, liselerde gençlerle beraber olmak hem şahsım adına çok önemli bir mutluluk hem de gençlik, hükümet ve devlet olarak çok ama çok önemli saydığımız, öncelik verdiğimiz bir alan. Siyaseti genç odaklı olarak gördük, hizmeti genç odaklı olarak algıladık ve tatbik ettik. Ve yaşam anlayışımızı da hem bireysel olarak hem takım olarak gençlerle birlikte yol yürüme anlayışıyla belirledik. Sizlerle olduğumuz her bir an her bir çalışma bizlere de büyük bir heyecan veriyor, güç veriyor, enerji veriyor" dedi. "Sanal dünya bizleri pasif hale getiriyor" Sanal dünyadaki tehditlere dikkat çeken Dr. Kasapoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilgiyi hikmetle bilgiyi irfanla yoğurmak gerekiyor. Onu da inanıyorum ki siz değerli gençler okuyarak ve tecrübe ederek sağlayacaksınız. Günümüz dünyasında maalesef burada gündemlerden biri sanal medyayla ilgili ve bu noktadaki psikolojiyi yönetmekle ilgili. Ve hakikaten çok ama çok ciddi anlamda hayatın gerçeklerinden, fiziki realiteden bizleri koparan bir sanal dünya var. Ve bu sanal dünyaya karşı da bizlerin hayatın gerçekliğiyle kendimizi bu tür tehlikelerden geri bir şekilde tutmamız gerekiyor. İnanıyorum ki bilim ve PDR camiası da sanal anlamdaki tehditleri nasıl daha iyi yönetiriz noktasında yeni adımlar atacaktır. Sanal medya bağımlılığını çocuklarda, gençlerde, toplumun bütün kesimlerinde görüyoruz. Bağımlılıkların her bir türü çok ama çok tehlikeli ama özellikle sanal dünyadaki görünmeyen bağımlılık önemli bir mücadeleyi gerektiriyor. Ve hayatı bizlerde bu anlamda tüm gerçekliğinden koparan şekliyle insanın kendisini, insanın fiziğini, insanın ruhunu örten bir şekilde sanal dünyaya maalesef kitleyen bir mantalite var. Bu meselede özellikle çocuklarımıza, gençlerimize vereceğimiz desteklerin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Sanal dünya bizleri pasif hale getiriyor. Sanal dünya bizleri pasif hale getiriyor. Ve karar alan, inisiyatif kullanan, olayları tam manasıyla idrak eden bir noktadan çok başka noktalara taşıyor” İyi olmanın hallerini değinen Dr. Kasapoğlu, sporun insanın hayatındaki önemini şu şekilde aktardı: “Spor çok önemli bir unsur. Önemli bir enstrüman. Spor iyileştiren, birleştiren bir güç. Spor hem iyi olma halini ifade eder. İyi olmanın halleri var: Fiziksel, ruhsal ve sosyal. Spor bu üç anlamda da iyiliği gerçekleştirebilecek bir alan. O yüzden sporu hayatımızın her alanında tutmamız gerekiyor. Günlük yaşam tarzımızın içerisinde sporun var olması gerekiyor. Sporu bir boş vakit aktivitesi olarak değerlendirmeden bir zaruret olarak algılamamız gerekiyor. Hep bir iyi olma unsuru olarak psikolojik danışmanlık ve rehberlik noktasında hem bugününü hem yarınını adamış arkadaşlarımdan istirhamım sporla ilgili hem bireysel anlamda kendiniz için hem de bundan sonraki süreçte yapacağınız bilimsel çalışmalarda hassasiyete sahip olmanız. Sporun iyileştiren yönü çok ama çok kıymetli. Fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda. Bununla birlikte sporun birleştiren bir yönü var. Spor artık global bir realite. Spor toplumları ve kültürleri birleştiriyor, farklılıkları bir araya getiriyor. Dış ilişkilerde spor artık diplomasi unsuru. O yüzden hem bir hayat tarzı olarak hem de bir çalışma alanı olarak sporu mutlaka ve mutlaka gündeminizde tutmanız, spor noktasındaki hassasiyetinizi, dinamizminizi diri tutmanın önemli olduğunu ifade etmek istiyorum"