EKONOMİ
05 Mayıs 2024 Pazar - 10:54 Batı Akdeniz’de ihracat yüzde 5,92 arttı, en fazla ihracat Çin’e yapıldı Batı Akdeniz’den Nisan ayında gerçekleşen ihracat geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 5,92 oranında artış gösterdi ve 220 milyon 686 bin dolar oldu. İlk 4 ayda en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke ise Çin oldu. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden (BAİB) açıklanan verilere göre; yılbaşından bu yana Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracat toplamda 874 milyon 167 bin dolar seviyesine ulaştı ve geçen seneki performansı yakalamış oldu. İlk 3 aylık dönemde geçen yılın gerisine düşen bölge ihracatının Nisan ayında toparlandığı belirtilen açıklamada; yıllık olarak bakıldığında geçen yılın ihracat performansı ile aradaki farkın yüzde 1,2 seviyesine düştüğü dile getirildi. En fazla yaş meyve sebze sektöründe ihracat gerçekleşti BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu yaptığı yazılı açıklamada; Nisan ayı ihracatındaki yüzde 6’lara yaklaşan artış oranının, karşı karşıya kalınan bir takım zorluklara rağmen önümüzdeki dönem için umut verdiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “Bölgenin Nisan ayı performansı, tır şoförlerimizin AB ülkelerine geçişte yaşadığı vize engeli gibi güncel sorunlar yanında maliyet baskısı nedeniyle lokomotif sektörlerde rekabetçi fiyat oluşturmada karşılaşılan güçlükler gibi bir takım yapısal meselelerde ilerleme sağlanması durumunda, ihracatçılarımızın önemli başarılara imza atacağının da bir göstergesi oldu. Bu dönemde de bölgemizden en fazla ihracatı, her şeye rağmen yaş meyve sebze sektörümüz gerçekleştirdi. Sektörümüz; yüzde 11,73 oranındaki kayba rağmen, Nisan ayında bölgemizden 65 milyon 875 bin dolar ihracat gerçekleştirdi” dedi. Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde ilk 4 ayda en fazla ihracatın Çin’e yapıldığını açıklayan Başkan Çavuşoğlu, bin 836 firma 157 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiğine dikkat çekti. Çavuşoğlu, şu şekilde devam etti: “Bölge ihracatımızın en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelere göre 4 aylık seyrine bakıldığında Çin’in ilk sıraya yerleştiği ve yerini pekiştirdiği görüldü. Çin’e yapılan ihracat yüzde 45,88 oranında artış göstererek 79 milyon 771 bin dolara yükseldi. İkinci sırada ise yapısal sorunların devam ettiği Rusya yer aldı ve bu ülkeye yüzde 22,15 oranında gerileme ile 61 milyon 193 bin dolar ihracat yapıldı. Listenin üçüncü sırasında da Bölgemizin ana pazarlarından olan ve yapısal sorunların devam ettiği Almanya yer aldı. Almanya’ya geçen yılın 4 ayına kıyasla yüzde 11,61 oranında gerileme ile 53 milyon 541 bin dolar ihracat gerçekleşti. Savaşın devam ettiği Ukrayna’ya ihracat bu dönemde de kesintisiz devam etti. Ukrayna’ya aylardır devam eden savaşa rağmen yüzde 2,07 oranında gerileme ile 52 milyon 189 bin dolar ihracat gerçekleşti. Beşinci sırada yer alan Romanya’ya 2,20 oranında gerileme ile 47 milyon 226 bin dolar ihracat yapıldı. Batı Akdeniz’den 1 Ocak - 30 Nisan 2024 tarihleri arasında bin 836 firma 157 ülke ve bölgeye ihracat yaptı.”
05 Mayıs 2024 Pazar - 10:36 Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan sağanak yağış, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarım sigortalarının önemi konusunda konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri “Tarım Sigortalarının Önemi" ve “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği” konularına ilişkin bilgilendirme çalışması gerçekleştiriyor. Fıstık yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Bozova kırsalına giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptı. “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür” Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle doğal afetlerin artışı nedeniyle tarım sigortalarının önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da gerçekleşen sağanak yağıştan dolayı birçok üretici zarar gördü. Bu zararın tanzim edilmesi noktasında tarım sigortaları olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karşılıyor. Fakat tarım sigortaları mevcut olmayan çiftçiler bu zararı kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” dedi. “TARSİM büyük önem arz etmektedir” Şanlıurfa’nın özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlık tarafından alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSİM sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlamaktadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerle bir araya gelen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası var. Yani neye karşılık geliyor? 100 dekarlık bir fıstığı olan çiftçinin bir dekarlık kazancının parasıyla ile 100 dekarını sigortalatması demektir. Kısaca dolu vurduğunda, sel vurduğunda, doğal afet olayı gerçekleştiğinde TARSİM o yıl elde edeceğiniz kazancın belirtilen orandaki kısmını sigorta kapsamında değerlendiriyor” diye konuştu. Şanlıurfa’da her yıl fıstık ürününün gelişme döneminde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle sigortası bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.
Bursa Ticaret Borsası Gıda UR-GE Projesi, firmalara ihracat kapıları aralıyor
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:06 Bursa Ticaret Borsası Gıda UR-GE Projesi, firmalara ihracat kapıları aralıyor Bursa Ticaret Borsası’nın Gıda UR-GE Projesi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen B2B etkinliğine katılan Livo Zeytinyağı, önemli bir başarıya imza attı. Dubai’de bayilik anlaşması imzalayan firma, Orhangazi’deki tesislerinde üretilen ürünlerini artık Arap coğrafyasına ihraç edecek. Bursa Ticaret Borsası’nın (Bursa TB), gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine uluslararası rekabet gücü kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gıda UR-GE Projesi, firmaların yeni ihracat pazarlarına odaklanmasına ve iş bağlantıları kurmasına katkı sağlıyor. Ticaret Bakanlığı destekleriyle hayata geçirilen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (UR-GE) ile Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen B2B etkinliğine katılan Livo Zeytinyağı, Dubai merkezli TURQUAZ Gourmet L.L.C firması ile bayilik ve zeytinyağı ihracatı konusunda iş birliği anlaşması imzaladı. “Arap sofralarını Livo zeytinyağları ile donatacağız” Livo Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özel, ürünlerin ilk etapta Dubai, Katar ve Umman’da toptan ve perakende olarak satışa sunulacağını ve raflarda yer alacağını belirtti. Anlaşma kapsamında ilk sevkiyatın bir ay içinde başlayacağını söyleyen Özel, “İmzaladığımız anlaşma çerçevesinde önümüzdeki ay Suudi Arabistan ve Abu Dabi pazarına girmeyi hedefliyoruz. İnşallah Arap sofralarını Livo zeytinyağları ile donatacağız” dedi. Bursa TB UR-GE Projesi ile hayallerine ulaştı Bursa Ticaret Borsası’nın UR-GE Projesi ile başarıya ulaştığını anlatan Özel, “Livo Zeytinyağı’nı 2018 yılında Orhangazi’nin Sölöz köyünde kurduk. İlk günden bu yana çalışmalarımızı iç piyasadan ziyade ihracata yönelik yürütüyorduk. Ancak ürünlerimizi nerede, nasıl pazarlayacağımızı bilmiyorduk. Bu noktada Bursa Ticaret Borsası’nın UR-GE Projesi’ne katıldık. Bizim için çok faydalı oldu ve katıldığımız ilk yurt dışı programında ilk hedefimizi tutturduk. UR-GE Projesi bize hayal edemediğimiz şeyleri yaptırdı. Çok memnunum, başta Ticaret Bakanlığı ve Bursa Ticaret Borsası olmak üzere bu projeyi hayata geçiren herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu. Hedef Uzak Doğu pazarı Bursa Ticaret Borsası, gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine, uluslararası alanda güç katmak için Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirdiği Gıda UR-GE Projesi ile vizyon kazandırmayı sürdürüyor. Projede yer alan üye firmaların uluslararası ticarette daha etkin bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde, Uzak Doğu pazarına yönelik yurt dışı B2B networking etkinlikleri düzenlenmesi planlanırken; aynı zamanda katılımcı üye firmalara hem kurumsal hem de yapısal anlamda güç katacak danışmanlık hizmetlerinin verilmesi hedefleniyor.
E-ticarette Anneler Günü hediye hareketliliği başladı
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:54 E-ticarette Anneler Günü hediye hareketliliği başladı E-ticaret platformu Hepsiburada, Anneler Günü’ne özel “randevulu teslimat” servisiyle bu özel günde annelerine hediyelerini bizzat veremeyen ve onlardan uzakta olmasına rağmen hediyesiyle annesini mutlu etmek isteyenlere yeni bir hizmet sunuyor. Hepsiburada platformu üzerinden verdikleri hediye siparişlerinde annelerinin adresini girerek 11 ya da 12 Mayıs tarihleri için randevulu teslimat oluşturulmasına imkan veren servisle binlerce hediye İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir illerinde anneler günü haftasonu tercih edilen günde annelere kapılarında teslim edecek. Böylece kullanıcıların siparişleri, diledikleri adrese, siparişin verildiği gün farketmeksizin hafta sonuna denk gelen 11 Mayıs Cumartesi ya da 12 Mayıs Pazar günü teslim edilecek. Son dakikacılar için “Yarın Kapında” Ayrıca, anneler günü hediyesini son dakikaya bırakanlar için de 8-11 Mayıs tarihleri arasında “yarın kapında” hizmetiyle de modadan kozmetiğe, elektronik ve kişisel bakımdan ev dekorasyonuna kadar binlerce ürün ertesi gün annelere teslim edilebilecek. Anneler Günü aramalarında öne çıkan kategoriler: Teknoloji, kozmetik ve altın Hepsiburada verilerine göre, Anneler Günü’nün yaklaşmasıyla beraber annelerine hediye almak isteyenler bu sene teknoloji ürünlerine yöneldi. Bu sene anneler günü alışverişleri ve hediye alternatifleriyle ilgili platform üzerinde gerçekleştirilen aramalarda alışılmış kozmetik, küçük ev aletleri ve moda ürünlerinin dışında elektronik ve teknoloji ürünlerine ilgi arttı. Akıllı cep telefonu, akıllı saat ve tabletlere olan ilgi geçen senenin aynı dönemine göre arttı. Yeni nesil annelere en çok tablet hediye alınıyor Özellikle yeni nesil anneler için en çok aratılan ve satışları en çok artan hediye tablet oldu. Tablet satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 100 arttı. Bununla beraber moda, kozmetik kategorilerinde de parfüm, makyaj malzemesi, çanta ve ayakkabılara ilgi de sürüyor. Bu sene Anneler Günü hediye aramalarının diğer öne çıkanı ise ‘çeyrek altın’ oldu. Annesine, yatırım amaçlı hediye almak isteyenler Hepsiburada platformu üzerinden en çok çeyrek altın araması yaptı. ‘Çeyrek altın’ aramaları anneler günü alışverişi döneminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 45 oranında artış gösterdi.
Yabancıya satışta İstanbul ilk sırada
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:49 Yabancıya satışta İstanbul ilk sırada Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar geriledi. İstanbul ise yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sıradaki yerini koruyor” dedi. Konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar geriledi. İstanbul yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sıradaki yerini koruyor. 2024 yılı ilk çeyreğine kadarki sürede satın alım sureti ile en çok bağımsız bölüm edinilen ilk 10 il hakkında bilgiler veren Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İlk sırada 120 bin 459 bağımsız bölüm satışı ile İstanbul yer alıyor. 2. Sırada 79 bin 684 satışla Antalya bulunuyor. Mersin 13 bin 75 satışla 3. Sırada yer alırken, Bursa 12 bin 398 satışla 4. Sırada bulunuyor. Ankara 11 bin 968 satışla 5. Sırada iken, Yalova 8 bin 575 satışla 6. Sırada bulunuyor. 7. Sırada yer alan Muğla’da 8 bin 449, 8. Sırada yer alan Aydın’da 6 bin 690, 9. Sırada yer alan İzmir’de 5 bin 910 ve 10.sırada yer alan Trabzon’da 5 bin 214 satış rakamı var” dedi. Ülkeler sıralamasında ilk sıra Rusya Federasyonu’nun Gene 2024 yılı ilk çeyreğine kadarki sürede satın alım sureti ile en çok bağımsız bölüm edinen ilk on ülke hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özelmacıklı, “Ülke uyruklarına göre en çok satış Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Bu sayının toplamda 44 bin 28’e ulaştığını görüyoruz. Bu ülkeyi 32 bin 658 ile İran, 28 bin 712 ile de Irak takip ediyor. 4. Sırada ise 13 bin 435 ile Almanya, 5. Sırada ise 13 bin 17 satışla Kuveyt yer alıyor. Listede Suudi Arabistan 12 bin 963 ile 6. Sırada ilen İngiltere’de 11 bin 150 ile 7. Sırada bulunuyor. Afganistan listede 9 bin 242 satış ile 8. Sırada iken, Ukrayna 8 bin 189 satışla 9. Sırada. Son sırada ise 7 bin 914 satışla Azerbaycan yer alıyor” dedi. Konut öncelikli tercih Yabancıların satın almak sureti ile edindikleri taşınmaz adetlerine de değinen Özelmacıklı, “2024 yılı ilk çeyreğine kadarki sürede bağımsız bölüm edinimlerinin toplamının 292 bin 436 seviyesinde iken arsa - arazi ediniminin ise 16 bin 331 seviyesinde. Toplam taşınmaz edinimi sayısına baktığımızda ise 308 bin 767 adet seviyesinde. Taşınmaz sayısı dışında Türkiye genelinde toplam yabancı mülkiyet sayısı ise 360 bin 440 seviyesine ulaştı” şeklinde konuştu. Birçok düzenleme yapıldı Yabancı gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz satın almaları yoluyla istisnai yoldan Türk vatandaşlığı kazanabilmelerinin mümkün kılındığını lakin son dönemde sektörün mülteci ve yatırımcı karmaşasında çok kan kaybettiğini ifade eden Özelmacıklı, “12 Aralık 2023 tarihinden itibaren vatandaşlık kazanabilmek amacıyla yapısız ve iki yıl içerisinde proje geliştirme zorunluluğu bulunan taşınmazlar ile tarımsal nitelikli arazilerin vatandaşlık kazanabilmek amacıyla edinilmesi mümkün bulunmuyor. Noterde düzenlenen satış vaadi sözleşmelerine dayalı olarak yapılacak başvurularda kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş taşınmazlar esas alınabiliyor. Satış yoluyla edinilecek taşınmaz sayısında herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Lakin yönetmelikte belirtilen tutarın sağlanması esas” diye konuştu.
Başkan Yalım; “Esnafımızı korumak için elimden geleni yapacağım”
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:25 Başkan Yalım; “Esnafımızı korumak için elimden geleni yapacağım” Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Çarşamba Pazarında bulunan tuhafiye esnafıyla kahvaltı programında buluştu. Önceki dönemde başlatılan ve yarıda kalan Çarşı Uşak projesiyle ilgili esnafı dinleyen başkan Yalım, esnafın mağdur olmaması için elinden geleni yapacağını söyledi. Kahvaltı programına Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Gültekin Köse ve çok sayıda esnaf katıldı. Kahvaltının ardından söz alan ve davetlerini kırmayarak kendilerine katılan Başkan Yalım’a teşekkürlerini sunan Birlik Başkanı Atalay Savaş; Çarşamba Pazarı’nın durumuyla ilgili bilgileri almak adına birinci ağızdan konuyu öğrenmek istediklerini ifade etti. Sözü Başkan Yalım’a bırakan Savaş Başkan Yalım’a kendilerine olan destekleri ve samimi yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti. “Sıkıntıların farkındayız” Programda konuşan Başkan Yalım; yakın zamanda bölgede bulunan ayakkabıcılar çarşısında esnafla buluştuklarını, bugün de pazar esnafıyla bir araya gelerek sorunların çözümü için gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını ifade etti. Pazar yerinin mevcut fiziki durumunun farkında olduklarını anlatan Başkan Yalım, esnafın alandaki belirsiz durumdan ne kadar etkilendiğini bildiklerini söyledi. Önceden başlatılan ve yarıda kalan projenin akıbetiyle ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle gerekli görüşmeleri yakın zamanda gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Yalım; ardından pazar esnafını belediye binasında düzenleyecekleri toplantıya davet edeceklerini ve tüm detayların burada konuşulacağını söyledi. Tuhafiye esnafının özellikle sezon bitimi olan Ağustos ayının sonuna kadar yerlerinde kalması için elinden geleni yapacağını ifade eden Başkan Yalım; sağlıklı şartlar oluştuğunda bu alanın yeniden yıkılıp yapılması için kendilerinin de çalışacağını, alan netleştiğinde de bu bilgiyi esnafla paylaşacağını söyledi. Başkan yalım programın ardından esnafla birlikte Pazar alanını gezerek incelemelerde bulundu.
"Mardin’de tüketilen kaçak elektrik 4.8 milyon kişiye yeter"
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:20 "Mardin’de tüketilen kaçak elektrik 4.8 milyon kişiye yeter" Dicle Elektrik tarafından Mardin’de yapılan yatırım, şebeke iyileştirme bakım ve onarım çalışmalarına rağmen kayıt dışı kullanım nedeniyle özellikle Derik ve Kızıltepe ilçelerinde şebekenin çökebileceği ve bu ilçelerin enerji almama riskinin olduğu uyarısı yapıldı. Mardin’de tüketilen kaçak elektriğin 1.2 milyon haneye ve 4 milyon 800 bin nüfusa yetecek güçte olduğu belirtilirken, ekonomiye zararının 6 milyar 250 milyon lira olduğu açıklandı. Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız enerji dağıtımı vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Yatırımlarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tüketici hizmetleri ve hizmet kalitesi yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştiren ve Mardin’de 358 bin 600 aboneye hizmet sağlayan dağıtım şirketi, özelleştirmeden bu yana Mardin’e 10 yılda 3 milyar 200 milyon liralık yatırım yaptı. Yetkililer, yeni yatırım dönemi için, “Bu yıl Mardin’e 1 milyar TL’ye yakın bir yatırımı daha hizmete almayı hedefliyoruz. Böylece toplam yatırımımız bölgede 4 milyar TL’yi geçecek” dedi. Dağıtım şirketi, teknolojiyi odağına alarak yaptığı yatırımlarla altyapısını güçlendirmesine rağmen özellikle tarımsal sulamada kayıt dışı kullanım nedeniyle şebekenin aşırı yüklenme kaynaklı uyarı verdiğini aktardı. Dicle Elektrik’in 28 milyar TL’lik toplam alacağının 3’te birinin Mardin’e ait olduğu bildirildi. Dicle Elektrik yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “2023 yılında Mardin ilinde 5 milyar kWh enerji çekişi oldu. 2 milyar 465 milyon kWh’ın kayıt içinde olduğu tespit edildi. İl genelinde 2.5 milyar kWh kayıp kaçak enerji çekişi mevcut. Bu kaçak enerjinin ülkeye maliyeti ise 6 milyar 250 milyon liradır. Sadece Mardin’de tüketilen kaçak enerji, 1.2 milyon hanenin tüketimine eşittir. Her hanede 4 kişinin yaşadığını varsayarsak, bu da 4 milyon 800 bin kişinin enerji tüketimine denk gelmektedir. Enerji çekişi her geçen gün artmakta. Şehrimizin kesintisiz ve kaliteli enerji alması için olağanüstü bir çabayla çalışmalarımıza devam ediyor, kayıt dışı kullanımla mücadele ediyoruz” denildi. Kayıt dışı kullanıma bağlı olarak her geçen gün enerji çekişinin artmasının hem şebekeye hem de milli ekonomiye ciddi zararlar verdiği belirtilen açıklamada, Kızıltepe ve Derik’teki kaçak tüketim vurgusu dikkat çekti. Mardinli tarımsal sulama aboneleri üç kat fazla elektrik harcıyor Tarımsal sulamanın etkisi ile elektrik tüketiminde astronomik artış gerçekleştiğine ilişkin örnek tüketim verisi paylaşan Dicle Elektrik yetkilileri, “Mardin’de 272 bin aktif abone bulunuyor ve aboneler sulama dönemi öncesi bir günde yaklaşık 5.4 milyon KWh elektrik harcıyor. Sayıları 7 bin olan Mardinli tarımsal sulama abonesi, toplam abone sayısı içinde yaklaşık yüzde 2.5’luk bir kesimi oluşturuyor. Söz konusu 7 bin tarımsal sulama abonesinin sulamanın başlaması ile birlikte günlük tüketim miktarının 18 milyon KWh’ın üzerine çıktığını görüyoruz. Diğer bir tabirle Mardinli tarımsal sulama aboneleri, ildeki diğer abone gruplarının üç katına yakın yükseklikte elektrik tüketimi gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı. "Kızıltepe ve Derik’e hiç enerji verilmemesi riski var" Kaçak trafolara karşı da aralıksız mücadele verdiklerini ifade eden Dicle Elektrik yetkilileri, “Yılda 6.5 milyar kWh elektriği, tarlalarını yeraltı suyu ile sulamak için kullanan bölge genelindeki 35 bin abonenin 7 bini aşkın kısmı Mardin’de bulunuyor. Bu abonelerden 5 bin 600’ünün birikmiş olan elektrik borcu ise 10 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Tarımsal sulamanın en yoğun olarak yapıldığı Kızıltepe ve Derik’teki kaçak kullanımın bu şekilde devam etmesi durumunda, bu iki ilçede şebekelerin tamamen çökeceğini ve bu ilçelere enerji verilememe riskini göz önünde bulundurmak gerekir” dedi. Kamuoyunda zaman zaman dile getirilen elektrikteki dalgalanmalara ilişkin de bilgi veren yetkililer, yüksek kayıp kaçak oranı sebebi ile kırsalda enerji dalgalanmalarının başladığına vurgu yaptı. Yetkililer, bu durumun kırsalda yürütülen tüm faaliyetleri sekteye uğrattığının da altını çizdi.
Eşarj, 1 milyon şarjlanmaya ulaştı
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:03 Eşarj, 1 milyon şarjlanmaya ulaştı Eşarj, giderek artan elektrikli araç kullanımı ile beraber kısa sürede 1 milyon şarjlanmaya ulaştı. Enerjisa Enerji’nin yüzde 100 iştiraki olan şirket, 81 ildeki 1000’den fazla istasyonunda hızlı ve kolay şarj deneyimi sunarak Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümüne katkı sağlıyor. Enerjisa Enerji’nin iştiraki olan Eşarj, kurulduğu günden bu yana elektrikli araç kullanıcıları için sunduğu yenilikçi çözümler ve 81 ile hızlı şarj istasyonla yayılan geniş hizmet ağı ile müşterilerine 1 milyon kez şarjlanma deneyimi yaşatarak sektörün öncüleri arasında yer aldı. 2025’te 361 bin elektrikli araç trafikte olacak Şirket, ülke genelinde 850’den den fazlası yüksek hızlı (DC) olmak üzere toplamda 1000’den fazla istasyona ulaşmış durumda. Global otomotiv markalarının elektrikli araç modelleri ve yerli otomobil TOGG’un yaygınlığı arttıkça, elektrikli araç şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç da artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nun en iyi senaryo tahmininde, bugün 100 bin civarında olan elektrikli araç sayısının 2025 yılında 361 bine kadar ulaşacağı düşünülüyor. Bu durumda şarj soket sayısının da 61 bine yükselmesi gerekirken, Eşarj sadece son 3 yılda 500 milyon lirayı geçen yatırımlarıyla bu dönüşüme en çok katkı sağlayan şirketlerden biri oluyor. Türkiye araç başına düşen istasyon sayısında Avrupa’da önde Yapılan açıklamaya göre, bugün yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği elektrik ile şarjlanma hizmeti veren ve kaynaktan tekere temiz enerji sağlayan şirket, yaklaşık 2 bin adet soket ve 110 MW’ı aşan kurulu güç kapasitesi ile hizmet verirken, 1 milyon şarjlanmaya ulaşarak sektörüne öncülük edenler arasından yer alıyor. Araç başına düşen şarj istasyonu sayısında Avrupa’da önde olan Türkiye, çevre dostu bir ulaşım sisteminde kararlı adımlar ile ilerliyor ve vatandaşların elektrikli araçlara olan ilgisi hızla artıyor. “2030’da her iki araçtan birinin elektrikli olduğunu görmek mümkün olacak” Türkiye’deki Emobilite dönüşümünü başlatan şirket olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Enerjisa Enerji CEO’su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar, “Şirketimiz ile birçok ilki yaşadık ve her başarımızda bir sonrakini hedefledik. Bugün 1 milyon şarj işlemine ulaşmamız bizim için hem önemli bir kilometre taşı hem de ülkemizin rotasını Emobiliteye çevirdiğinin kanıtı. Türkiye ve dünyada giderek artan ilgi ile beraber 2030’da her iki araçtan birinin elektrikli olduğunu görmek mümkün olacak. Eşarj olarak, 2023 sonunda 81 ilde 1000 istasyon hedefimize ulaştık. 2024’te de istasyon sayımızı yeni yatırımlarımızla hızla artırırken bir yandan da müşteri deneyimini en üst noktaya taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve dünyanın karbon sıfır hedeflerine katkı veriyor, daha iyi bir gelecek için hiç durmadan çalışıyoruz. Bunu mümkün kılan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Antalya OSB’den Çin’e ticaret köprüsü
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:56 Antalya OSB’den Çin’e ticaret köprüsü Antalya OSB Yönetimi tarafından düzenlenen Çin Karma Ticaret Heyeti Programı birçok ticari iş birliği ile sonuçlandı. Bölge sanayicilerine yeni ihracat kapıları açmak için dünyanın dört bir yanına ticaret heyeti programları düzenleyen Antalya OSB Yönetiminin son durağı, Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Antalya OSB Başkanı Ali Bahar önderliğinde, Antalya OSB Dış Ticaret Müdürlüğü organizasyonu ile Çin’in Şangay ve Guanco şehirlerine gerçekleştirilen karma ticaret heyeti programında, 28 bölge sanayicisi yer aldı. Antalya OSB Heyetinin Çin’deki ilk ziyaret noktası T.C. Şangay Başkonsolosluğu oldu. Başkonsolos Hüseyin Emre Engin, Antalya OSB sanayicileri ile yaptığı toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti’nin sosyal, ekonomik ve politik yapısı hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Başkonsolosluğun ardından Şangay Ticaret Ataşeliğine geçen Antalya OSB Heyeti, Türkiye ile Çin arasında kurulabilecek ticaret potansiyeli hakkında görüşme gerçekleştirdi. Yapay zeka bilim parkı Çin’in önde gelen firmalarından Marshall Lojistik’in yetkilileri ile Şangay ofisinde bir araya gelen Antalya OSB sanayicileri, başta elektronik ve yüksek teknoloji ürünleri olmak üzere ithalat ve ihracatı yapılacak olası ürünlerin lojistik operasyonunda izlenecek yollar görüşüldü. Yapay zeka inovasyonu için Şangay’da kurulmuş olan, 7 binden fazla yapay zeka mühendisi ve bilim insanının çalıştığı Zhangjiang Yapay Zeka Bilim Parkı’nı ziyaret eden Antalya OSB heyeti, bilim parkı yetkilileri ile kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Bölge sanayicileri, Yapay Zeka Deneyim Merkezinde sergilenen 140’tan fazla gelişmiş yapay zeka ürününü detaylıca inceleyip, kendi sistemlerine entegre etmek için üreticilerle görüşme yaptı. Yüz yüze görüşmeler Yoğun bir tempoda geçen programın devamında plastik ve kauçuk teknolojileri alanında dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan Chinaplas Fuarı’nı ziyaret eden heyet, Şangay Plastik Endüstrisi Derneği yetkilileri ile fuar alanında olası iş birlikleri ve yeni ortaklıkları görüşmek için bir araya geldi. Çin’den ithal etmek istedikleri ham maddelerin üreticileri ile fuar alanındaki B2B alanında yüz yüze görüşmeler yapan Antalya OSB Sanayicileri, birçok yeni anlaşma gerçekleştirdi. Programın sonunda Şangay’dan Guanco’ya geçen Bölge sanayicileri, bu yıl 135’incisi gerçekleşen, dünyanın en önemli ticaret fuarlarından biri olan Canton Fuarı’nı ziyaret ederek, her sektörden ithal ve ihraç ürünlerini inceleyip yeni bağlantılar kurdu. Kuşak-Yol projesi Oldukça verimli bir program gerçekleştirdiklerini ifade eden Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Çin Ticaret Heyet Programı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyüme ve gelişmenin olmazsa olmazı yeni modelleri, yeni endüstrileri ve sektörün yeni dinamiklerini yerinde gözlemlemektir. Üretim faaliyetlerimize adapte edebileceğimiz yenilikleri incelemek açısından Çin, potansiyeli oldukça yüksek bir destinasyondur. Çin’in artan gelir düzeyi, kaliteli ürünlere eğilimin her geçen gün artması, üretim kapasitesi, nüfus yoğunluğu, dünya ticaretindeki payı ve Kuşak-Yol Projesi dikkate alındığında ihracatçılarımızın bir an önce entegre olması gereken bir pazar olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz Türkiye’yi her zaman Çin’in en önemli ortaklarından biri olarak görüyoruz. Heyet programımız kapsamında iş birliği potansiyeli yüksek olan yatırım alanları, lojistik çözümler, üretim hatlarımıza adapte edebileceğimiz yenilikler, ihracat engelimiz olan ürünlerle ilgili üretilebilecek çözümler konularında verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Ayrıca Chinaplas ve Canton Fuarı ziyaretlerimiz esnasında birçok sanayicimiz, arayışında oldukları ham madde ve ürünlerin nokta atışı tedarikçileri ile görüşüp, ticaret yapma noktasına geldi.”
Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:18 Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı 2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.
Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:17 Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı 2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.