EKONOMİ
Almatı’dan Gazipaşa-Alanya Havalimanına ilk uçak seferi "su takı" seremonisiyle karşılandı 13 Mayıs 2026 Çarşamba - 20:57:55 Kazakistan’ın Almatı şehrinden Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na yönelik ilk doğrudan seferini gerçekleştirildi. Almatı’dan havalanan FS7111 sefer sayılı Airbus A320 tipi uçak, saat 15.00’te Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na teker koydu. Bölge turizmi açısından önem taşıyan bu ilk seferde uçakta 152 yolcu yer aldı. Havalimanında karşılanan uçağın dönüş seferi ise FS7112 sefer sayısıyla saat 16.06’da gerçekleşti. GZP’den Almatı’ya yapılan bu ilk dönüş uçuşunda ise 12 yolcu seyahat etti. Sezon boyunca 96 sefer planlanıyor FlyArystan şirketinin Almatı-Gazipaşa hattındaki operasyonları, turizm sezonu boyunca artarak devam edecek. Havayolu şirketinin planlamasına göre, sezon sonuna kadar karşılıklı olarak toplam 96 ATM (iniş-kalkış) uçuş yapılması hedefleniyor. Almatı’dan 152 yolcu ve 6 kişilik mürettebatıyla havalanan uçak için Gazipaşa-Alanya Havalimanı apronunda karşılama töreni düzenlendi. Geleneksel "su takı" seremonisiyle karşılanan uçaktan inen turistler, havalimanı yetkilileri ve turizm sektörü temsilcileri tarafından çiçeklerle karşılandı. Yeni hattın açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan turizm sektörü temsilcileri, Kazakistan pazarının Akdeniz çanağı için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte devreye giren bu uçuşların, Alanya ve Gazipaşa destinasyonlarına olan ilgiyi artırması ve bölge ekonomisine ciddi bir katma değer sağlaması bekleniyor. Yetkililer, Almatı ile Gazipaşa arasında kurulan bu yeni hava köprüsünün sadece turist sayısını artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda iki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik bağları da güçlendireceğini ifade etti. Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nın uluslararası trafiğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, "Direkt uçuşlar, turistlerin seyahat planlarını yaparken en çok dikkat ettikleri unsurların başında geliyor. Kazak misafirlerimizin bölgeye olan ilgisi zaten biliniyordu; bu uçuşlarla birlikte erişilebilirliğin artması, otel doluluk oranlarımıza doğrudan olumlu yansıyacaktır" ifadelerini kullandılar. Öte yandan FlyArystan’ın Almatı-Gazipaşa seferlerinin yaz sezonu boyunca düzenli olarak devam edeceği öğrenildi.
13 Mayıs 2026 Çarşamba - 19:35 Bakan Şimşek: "Nisan’da dış ticaret dengesindeki iyileşmeyle birlikte yıllık cari açığın belirgin şekilde gerilemesini öngörüyoruz" Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Martta yıllıklandırılmış cari açık 39,7 milyar dolar gerçekleşti. Nisan ayında dış ticaret dengesindeki iyileşmeyle birlikte yıllık cari açığın belirgin şekilde gerilemesini öngörüyoruz" dedi. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Martta yıllıklandırılmış cari açık 39,7 milyar dolar gerçekleşti. Nisan ayında dış ticaret dengesindeki iyileşmeyle birlikte yıllık cari açığın belirgin şekilde gerilemesini öngörüyoruz. Mayıs ayında ise uzun bayram tatilinin etkisiyle cari dengede geçici bozulma bekliyoruz. Diğer taraftan savaşın turizm gelirleri üzerindeki etkilerinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Bu yıl enerji ve enerji dışı emtia fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle cari açık artacak. Uyguladığımız programla sağladığımız kazanımlar ve güçlenen makroekonomik temeller sayesinde bu artışın yönetilebilir seviyelerde kalacağını ve geçici olacağını değerlendiriyoruz. Mart’taki 1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girişi ile yıllıklandırılmış giriş 12,6 milyar dolar oldu. Ülkemizin risk primi CDS savaş öncesi döneme yaklaşırken borç çevirme oranlarındaki yüksek seyir devam ediyor. Meclis’te görüşülen Yatırım Teşvik Paketi’nin finansman yapısını desteklemesini bekliyoruz. Enerjide dışa bağımlılığı azaltan, katma değerli üretimi ve yeşil dönüşümü destekleyen politikalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
13 Mayıs 2026 Çarşamba - 18:00 Sinop’ta 2 bin adet mersin balığı denize bırakıldı Sinop’un Gerze ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan 2 bin adet mersin balığı, "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında düzenlenen törenle Karadeniz’in sularına salındı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde, Karadeniz’in biyoçeşitliliğini korumak adına önemli bir adım atıldı. Amasya Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde yetiştirilen 2 bin adet mersin balığı, Sinop’un Gerze ilçesinde düzenlenen programla denizle buluşturuldu. Suların biyolojik zenginliğini korumanın önemine değinen Sinop Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Haci Yusuf Parlak yaptığı açıklamada; "Ülkemiz sahip olduğu su kaynaklarının çeşitliliğiyle oldukça zengin bir potansiyele sahip. Bu zenginliğin korunması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve koruma altında olan mersin balıklarını doğal su kaynaklarımıza stok takviyesi yaparak gelecek nesillere aktarmayı hedeflemekteyiz" dedi. Yapılan açıklamaların ardından, mersin balıkları protokol üyeleri tarafından sembolik olarak ellerle denize bırakıldı. Programın devamında ise geriye kalan balıklar, canlı nakil sistemi ve boru düzeneği aracılığıyla güvenli bir şekilde Karadeniz’in serin sularına salındı. Programa; Gerze Kaymakamı Yıldız Büyüker, Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, ilçe protokolü, şube müdürleri, balıkçılar ve teknik personel katılım sağladı.
13 Mayıs 2026 Çarşamba - 17:44 Bakan Bayraktar, Belçika Başbakan Yardımcısı Prevot ile görüştü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Bakan Bayraktar, "İki ülke arasında karşılıklı diyaloğun önümüzdeki dönemde daha somut iş birliği başlıklarıyla derinleşmesini önemsiyoruz" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot ve beraberindeki heyetle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Görkem Barış Tantekin ile Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Van de Velde de yer aldı. Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Bakan Bayraktar, görüşmede Avrupa’nın enerji arz güvenliği, küresel kırılmaların enerji dönüşüm sürecinde ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçlar ve Türkiye ile Belçika arasında geliştirilebilecek iş birliği başlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını ifade etti. Ardından Belçika’nın önde gelen şirketlerinin temsilcilerini Bakanlıkta kabul ederek Türkiye’nin enerji vizyonunu kendileriyle paylaştıklarını belirten Bakan Bayraktar, "Enerji sepetimizi yenilenebilir kaynaklardan doğal gaza, nükleer enerjiden yerli hidrokarbon üretimine kadar her alanda varlık gösteren çok boyutlu bir anlayışla şekillendirdiğimizi aktardık. Arz güvenliğini güçlendiren, teknoloji odaklı ve uzun vadeli değer üreten ortaklıklara açık bir anlayışla enerji alanındaki uluslararası iş birliklerini daha ileri bir zeminde geliştirmeyi esas alıyoruz. İki ülke arasında karşılıklı diyaloğun önümüzdeki dönemde daha somut iş birliği başlıklarıyla derinleşmesini önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
DAİMFED’de ‘Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği’ konuşuldu
22 Ekim 2025 Çarşamba - 15:00 DAİMFED’de ‘Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği’ konuşuldu Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, "Yeşil dönüşüm artık bir gelecek vizyonu değil, bugünün zorunluluğudur. İnşaat sektörü, hem enerji tüketimi hem de kaynak kullanımı açısından sürdürülebilir kalkınmanın en belirleyici halkalarından biridir" dedi. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) tarafından düzenlenen bilgilendirme seminerinde, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, binalarda enerji yönetimi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye’nin 2025-2028 Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi üzerine sunum gerçekleştirdi. Genel Merkez Binası’nda gerçekleştirilen seminerde konuşan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, inşaat sektöründe enerji yönetimi ve yeşil dönüşümün kritik önemine değindi. Dijital izlenebilirlik konularına odaklanmak gerek Doç. Dr. Demirdelen, binalarda enerji yönetim sistemlerinin (ISO 50001) uygulama adımlarını, enerji performans göstergelerinin izlenmesini ve bina bazlı karbon azaltım stratejilerini örneklerle anlattı. Ayrıca Demirdelen, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde geliştirilen yeni düzenlemelerin inşaat sektörünü doğrudan etkileyeceğini, firmaların bu dönüşüme uyum sağlayabilmesi için enerji verimliliği, kaynak döngüselliği ve dijital izlenebilirlik konularına odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Yeşil Bina Tasarımı ve Yaşam Döngüsü Seminerin bir diğer başlığı olan "2025-2028 Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamında, inşaat sektörünün öncelikli alanlar arasında yer aldığını belirten Demirdelen, "Malzeme geri kazanımı, atık azaltımı, yeşil bina tasarımı ve yaşam döngüsü odaklı yaklaşım sektörün sürdürülebilir büyümesinde belirleyici unsurlar olacak" ifadelerini kullandı. "Yeşil dönüşüm bugünün zorunluluğudur" Binalarda enerji verimliliğini artıracak teknik çözümler, karbon ayak izinin düşürülmesi için alınabilecek önlemler ve yenilenebilir enerji entegrasyonunun finansal avantajları detaylı biçimde ele alındı. Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, "Yeşil dönüşüm artık bir gelecek vizyonu değil, bugünün zorunluluğudur. İnşaat sektörü, hem enerji tüketimi hem de kaynak kullanımı açısından sürdürülebilir kalkınmanın en belirleyici halkalarından biridir" dedi. Etkinlik daha sonra soru-cevap ile devam etti.
Atakumlu çiftçilere karakılçık buğdayı desteği
22 Ekim 2025 Çarşamba - 14:50 Atakumlu çiftçilere karakılçık buğdayı desteği Samsun’un Atakum Belediyesi, ata tohumlarının korunması ve yerel üretimin güçlendirilmesi amacıyla karakılçık buğdayı üretimini yaygınlaştırmak için çalışmalara hız verdi. Belediye ekipleri, Karaoyumca Mahallesi’nde üretilen karakılçık buğdayı tohumlarını, geçimini tarımla sağlayan ailelere teslim etti. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün öncülüğünde yürütülen çalışmada, Karaoyumca Mahallesi’nde bulunan 9 dekarlık alanın 5 dekarlık bölümünde yetiştirilen karakılçık buğdayının tohumları, üreticilere protokol karşılığı dağıtıldı. Her çiftçiye 5 dekar alanda ekim yapabilecek miktarda tohum verildi. Üreticiler, hasat sonrasında aynı miktarda tohumu geri teslim ederek döngüsel üretimin sürmesini sağlayacak. Atakum Belediyesi, karakılçık buğdayının ekim, yetiştirme ve hasat süreçlerinde çiftçilere teknik destek de sunacak. "Tarımsal üretimi yaygınlaştıracağız" Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, yerel üretimin artırılması için çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, "Atakum’da tarımsal üretim alanlarını genişletmek, ata yadigarı tohumlarımızın üretimini artırmak ve tarımla geçinen ailelerimize destek olmak için canla başla çalışıyoruz. Yenimahalle Mahallesi’ndeki Ata Tohum Merkezimiz’de doğal tohumlar üretirken, Karaoyumca’da karakılçık buğdayı yetiştiriyoruz. Bu buğday hem besin değeri yüksek hem de halkımızdan büyük ilgi görüyor. Ürettiğimiz tohumları talep eden üreticilerimize dağıttık. Gelecek yıl daha fazla çiftçimize ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Türkel, Atakum Belediyesi’nin tarımsal faaliyetleri desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, kentte ve ülkede tarımsal üretim bilincini artırmak için çalışmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Tohum desteğinden yararlanan üreticiler, tarıma verdiği katkıdan dolayı Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’e teşekkür etti.
KUZKA, Kastamonu turizmi için üç projeyi destekleyecek
22 Ekim 2025 Çarşamba - 14:50 KUZKA, Kastamonu turizmi için üç projeyi destekleyecek Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansının TR82 Bölgesi Turizm Master Planı kapsamında ‘Destinasyon Geliştirme Programı’ çerçevesinde Kastamonu’da üç proje destekleyecek. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 2025 Yılı Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programı’nın 3. ve 4. dönemlerinde Taşköprü Belediyesinin Pompeiopolis Antik Kenti, Mevcut Tanıtım Merkezinin Modern Tanıtım Merkezine Dönüştürülmesi Projesi, Kastamonu Turizm Altyapı ve Hizmet Birliğinin (KASTAB) Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi ve Müze Konsepti Tasarım Danışmanlığı Projesi, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Jeoradar Hizmetleri Danışmanlığı Projesi başarılı bulunarak sözleşmeleri imzalandı. Taşköprü Belediyesi’nin Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki proje ile tarihi geçmişi M.Ö. 66 yılına uzanan ve Anadolu’nun önemli antik yerleşimlerinden biri olan kentin, tanıtım potansiyelini güçlendirmek amacıyla antik kent sınırlarında yer alan mevcut tanıtım yapısının modern bir ziyaretçi ve tanıtım merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesi hedefleniyor. Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi ve Müze Konsepti Tasarım Danışmanlığı Projesi ile jeoparkın kurumsal kimliği, yönergesi, çalışma ve danışma kurulları, tanıtım materyalleri, web ve sosyal medya altyapısı, gelir modeli, bisiklet rotaları, faaliyet planı taslağı ve ön jeolojik etüt raporu oluşturularak jeoparkın, başvuru kriterleri arasında yer alan "Ana Ziyaretçi Merkezi ve Müzesi" unsurunun hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi içerisinde birliğe tahsis edilen alan, jeoparkın tanıtım, eğitim ve sergileme işlevlerini bir arada sunacak modern bir ziyaretçi merkezi ve müze olarak dönüştürülecek. Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Jeoradar Hizmetleri Danışmanlığı Projesi ile Candaroğulları Beyliği’nin en önemli eserlerinden biri olan ve 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan caminin çevresinde yer alan Beylikler Dönemi’ne ait külliye bileşeni olabilecek yeni yapı kalıntıları veya türbeler ortaya çıkarılacak. Desteklenecek projeler planın sahada somut adımlara dönüşmeye başlamasının da güçlü bir göstergesi oldu.
Rize’de Ticaret ve Ekonomi Kongresi ve Zirvesi başladı
22 Ekim 2025 Çarşamba - 14:31 Rize’de Ticaret ve Ekonomi Kongresi ve Zirvesi başladı Rize’de 22 ülkeden araştırmacı ve akademisyenlerin katıldığı Ticaret ve Ekonomi Kongresi ve Zirvesi başladı. Rize’de düzenlenen Uluslararası Rize Ticaret ve Ekonomi Kongresi ve Zirvesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda başladı. 22 ülkeden araştırmacı ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşen programın ilk gününde çeşitli konferanslara yer verildi. Düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir video mesaj gönderdi. Mesajında Uluslararası Rize Ticaret ve Ekonomi Kongresi Zirvesi’nin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Bu önemli programın düzenlenmesinde emeği geçen Valiliğimize, belediyemize, Rize Dernekler ve Vakıflar Birliğimize ve ismimizi taşıyan güzide üniversitemize gönülden teşekkür ediyorum. Karadeniz’in parlayan yıldızı Rize’mizde uluslararası niteliğe sahip böyle bir programın düzenlenmesini son derece anlamlı buluyorum. Zirvemiz de İyidere Lojistik Limanı ve yakın zamanda hayata geçirmeyi öngördüğümüz Organize Sanayi Bölgesi ikinci etabı başta olmak üzere pek çok alanda yeni işbirliklerinin kurulmasına vesile olacaktır. Bu düşüncelerle organizasyona katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Programın ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmesini diliyorum. Hepinizi bir kez daha saygı ve sevgiyle selamlıyorum" ifadelerini kullandı. Rize Dernekler ve Vakıflar Birliği Vakfı (RİDEVA) Başkanı Recep Albayrak ise yaptığı konuşmada, programın Rize’nin ticareti ve ekonomisine katma değer katmayı amaçladığını ifade ederek, "Rize’ye yapılan devasa yatırımlar var. Lojistik Liman Türkiye’nin en büyük 4. limanı ve 1,5 yıl içerisinde bitirilecek. Havalimanı bitti, şehir hastanemiz önümüzdeki yıl bitiriliyor. Orta koridor demiryolu hattımızın projeleri devam ediyor. Sarp-Samsun demiryolu hattımızla beraber Rize’nin çay ekonomisi ve turizme dayalı ticaretini, ekonomisini ve yatırımlarını arttırmak için Rize Ticaret ve Ekonomi Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Bu yılki ana temamız özellikle İyidere Endüstriyel Gelişim Bölgesi kapsamında Organize Sanayi ikinci etap yatırım fırsatlarının tanıtılması ve teşviklerinin anlatılması. Tabii ki bunun yanında oturumlarda dijital ekonomi, ekonominin geliştirilmesi, yerel ticaret ve uluslararası ticaret şeklinde Rize’mizde katma değer üretilecek çok önemli oturumlar da olacak. Hamdolsun biz ilk defa olmasına rağmen bu yıl planladığınız bütün organizasyonların yüzde 95’ini gerçekleştirdik. İnşallah seneye daha büyük bir organizasyonu, daha başka ağırlıklı konularda Rize’mize katma değer katacak, ekonomi ve ticarete yönelik çalışmalar yapacağız" dedi.
OKA, kadın girişimciliğini destekleyen çalışmalarıyla ödül aldı
22 Ekim 2025 Çarşamba - 14:25 OKA, kadın girişimciliğini destekleyen çalışmalarıyla ödül aldı Kadın istihdamı ve girişimciliğinde örnek çalışmalarıyla fark oluşturan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Türkiye’nin en başarılı ajansları arasında yer alarak ödüllendirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı" kapsamında yapılan değerlendirmede, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) örnek çalışmalarıyla öne çıktı. Kadınların iş gücüne katılımını güçlendiren yenilikçi projeleriyle dikkat çeken OKA, en başarılı üç ajans arasında yer alarak teşekkür belgesiyle ödüllendirildi. Teşekkür belgesini, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek’ten alan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, "Çalışmalarımızın takdir görmesi bizim için gurur verici. Bu başarı hikâyesinin yazılmasında emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı yürekten kutluyorum" dedi. Kadın gücüyle dönüşen kalkınma vizyonu TR83 Bölgesi (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat), kadın istihdamında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Kadınların iş gücüne katılımı son yıllarda istikrarlı biçimde artarken, bu gelişmede OKA’nın kadın emeğini görünür kılan, üretim kültürünü dönüştüren sürdürülebilir proje ve faaliyetlerinin önemli bir rolü bulunuyor. Kuruluşundan bu yana "kadın" temasını hep gündeminde tutan OKA, bugüne kadar 83 proje, 107 teşvik belgesi, 8 milyar TL yatırım ve 7 bin kadın istihdamı ile bölgesel kalkınmaya öncülük etti. Sanayiden tarıma, teknolojiden turizme güçlü adımlar Kadınların sanayiden tarıma, teknolojiden turizme kadar tüm sektörlerde yer aldığı bütüncül bir kalkınma modeli ortaya koyan OKA, 2024–2025 döneminde 6 ana başlıkta projeler, faaliyetler ve ortaklıklar yoluyla 32 milyon TL bütçeyle 2 bin 700 kadına ulaştı. Kamu, özel sektör, sivil toplum ve üniversiteleri bir araya getiren 50’nin üzerinde paydaş ve 16 protokol ile güçlü bir sinerji oluşturuldu. Kadın girişimciliğini teşvik eden söyleşiler, podcast ve videocast serileri, mentörlük programları, evde üretim modeli ve teknik destek projelerine uzanan çalışmalarla binden fazla kadına ulaşıldı. OKA’nın sanayi alanında yürüttüğü çalışmalar bölgenin sanayi gelişim koridoru üzerinde şekilleniyor. Sungurlu’dan Çorum’a, Merzifon’dan Samsun’a uzanan orta–yüksek teknoloji hattında; CNC, Robot, ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü, kaynakçılık eğitimleri ve Kadın Mühendis Okulu ile kadınlar teknoloji tabanlı üretimde aktif rol aldı. Kadın kaynakçılar, CNC operatörleri ve Mühendis Okulu mezunları, bölgenin üretim kültürüne yeni bir soluk getirdi. Sanayi ekseninde yürütülen bu çalışmalar yalnızca istihdam sağlamakla kalmadı, yeni bir sanayi kültürünün oluşmasına da öncülük etti. Kadınların üretime katılımıyla birlikte fabrikalarda insana yakışır iş ortamı anlayışı güçlendi; iş güvenliği ekipmanlarının kullanımı yaygınlaştı, iletişim dili olumlu yönde değişti ve çalışma alanlarında kadınların ihtiyaçlarına duyarlı düzenlemeler yapıldı. Dijital ve mesleki becerilerin geliştirilmesi amacıyla yürütülen "Kuzeyin Dijital Yıldızları" programıyla veri analitiği, dijital dönüşüm ve yapay zekâ eğitimleri verilerek kadınlar dijital iş gücüne kazandırıldı. Bununla birlikte, oyun geliştirme, siber güvenlik, yapay zekâ, İHA pilotluğu, dijital muhasebe ve e-ticaret alanlarında uygulanan eğitim programlarıyla 250’den fazla kadının girişimcilik ve istihdam yolculuğu hızlandırıldı. Tarım ve turizm sektörlerinde Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projeleri aracılığıyla kadın eliyle üretim ve tanıtım desteklendi; kenevir ve dive dokuma, mutfak atölyeleri, hediyelik eşya ve çini üretimi gibi alanlarda kadın emeği bölgenin kültürel mirasıyla buluşturuldu. Kadın kooperatiflerinde markalaşma ve yeni pazarlar Ajans, kooperatifçilik alanında yürüttüğü ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle kadın kooperatiflerinin altyapı, markalaşma, e-ticaret ve e-ihracat süreçlerine destek oldu, bölgesel markalar oluşturuldu. Kadın üreticiler artık ürünlerini restoran zincirlerinden modacılara, e-ticaret platformlarından kurumsal markalara kadar geniş bir pazara ulaştırabiliyor. OKA, önümüzdeki dönemde de sanayi, tarım, turizm ve dijital dönüşüm alanlarında yeni projelerle kadın emeğini ekonominin merkezine taşımayı sürdürecek.
Garanti BBVA Emeklilik, Meme Kanseri Farkındalık Ayında Kritik Kadın Hastalıkları Sigortası’nın önemini vurguladı
22 Ekim 2025 Çarşamba - 14:20 Garanti BBVA Emeklilik, Meme Kanseri Farkındalık Ayında Kritik Kadın Hastalıkları Sigortası’nın önemini vurguladı Garanti BBVA Emeklilik, Kritik Kadın Hastalıkları Sigortası ile jinekolojik kanser türleri, meme kanseri, tiroit kanseri, kaza ve hastalık sonucu maluliyet ile yaşam kaybına karşı finansal güvence sunuyor. Garanti BBVA Emeklilik, kadınlara yönelik geliştirdiği Kritik Kadın Hastalıkları Sigortası ile uzun ve masraflı tedavi süreçlerine karşı finansal güvence sağladığını duyurdu. Ürün, jinekolojik kanser türleri, meme kanseri, tiroit kanseri, kaza ve hastalık sonucu oluşabilecek maluliyet ve yaşam kaybı risklerine karşı kadınları ve sevdiklerini teminat altına alıyor. Garanti BBVA Mobil uygulaması üzerinden poliçe başlatılabiliyor. Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Gökhan Koca, "Müşterilerimizin hayatlarının her aşamasında yanında olmayı önemsiyoruz. Daha çok kadının, tedavisi uzun ve masraflı hastalıklara karşı finansal güvenceye sahip olması için çözümler geliştiriyoruz. Sigorta ürünlerimizi, Kritik Kadın Hastalıkları Sigortası’nda olduğu gibi, müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına göre kişiselleştiriyoruz. Böylelikle sunduğumuz faydalar, ihtiyaçlarla birebir örtüşüyor. Örneğin bu ürünümüzde müşterilerimize yılda bir kez meme ultrasonu veya mamografi ve mamografi sonucu doktor kontrolü hakkı tanıyoruz. Hastalık durumunda ise tüm süreçlerde yanlarında olmaya devam ediyoruz. Meme kanseri konusunda toplumsal farkındalığın artmasını ve erken tanının öneminin vurgulanmasını çok değerli buluyoruz. Bu nedenle meme kanseri gibi hastalıklara dikkat çeken ve erken tanı için düzenli tetkiki teşvik eden uygulamalarımıza devam edeceğiz" dedi. Sigorta, kadınların farkındalık ve erken teşhis için gerekli bazı ihtiyaçlarını destekleyen ek avantajlar da sunuyor. Yılda bir kez olmak üzere ücretsiz meme ultrasonu veya mamografi ile mamografi sonucu doktor değerlendirmesi ve diş bakım paketi sigorta kapsamında yer alıyor. Sigortadan faydalananlar ortalama yüzde 27 oranında vergi avantajından da yararlanabiliyor.
Başiskele’de alışverişin kuralları değişiyor: "Ticaret hayatı canlanacak"
22 Ekim 2025 Çarşamba - 14:01 Başiskele’de alışverişin kuralları değişiyor: "Ticaret hayatı canlanacak" Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde ilçe sakinlerine çeşitli alanlarda indirim ve fırsatlar sunacak "Başiskele Kart" projesi hayata geçirildi. Kart sahipleri; eğitimden sağlığa, gıdadan giyime birçok sektörde indirim ve fırsatlardan faydalanabilecek. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı Yasin Özlü, "Halkımız kazanacak, hepimiz kazanacağız. Başiskele Kart ile ticaret hayatını canlandıracağız" dedi. Başiskele Belediyesi, "sosyal belediyecilik" kapsamında hazırladığı Başiskele Kart Projesi’ni vatandaşların kullanımına sunuyor. Tanıtım programında konuşan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, projenin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Başiskele’nin bir cazibe merkezi olduğunu söyleyen Özlü, "Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Hepimizin bir memleketi olabilir ama biz Başiskele’de yaşıyoruz ve vatandaşların bu ilçede kendini ait hissetmesi için farklı çalışmalar sürdürüyoruz. Başiskele Kart sadece indirim kartı değil, aynı zamanda birlik ve dayanışmayla vatandaşlarımızın hukukunu geliştirecek" dedi. "Öncü belediyelerden biriyiz" Başkan Özlü, Başiskele’de yaşamanın birçok ayrıcalık sunduğuna dikkati çekerek, "Başiskele’de yaşamak bana göre bir ayrıcalık. Bu kente yaşamanın bir ayrıcalığı olsun istedik. Vatandaşlarımızla esnafımızın arasında bir köprü oluşturmak istedik, Başiskele’nin ticaretini ekonomisini ekosistemini oluşturmak istedik. Bu anlamda yerel ekonomimizi daha da güçlendirmek istedik. Dijitalleşen dünyanın farkındayız. Dijital belediyecilikte Kocaeli ve Türkiye’de öncü belediyelerden bir tanesiyiz. Ruhsat süreçlerini belediyeye gelmeden tamamlayabilen çok az belediyeden biriyiz" diye konuştu. "Hizmet etmekten çok büyük keyif alıyoruz" Özlü, sözlerine şöyle devam etti: "Basit bir anlamda bakıldığında çöp, yolu çok iyi yapmalıyız çünkü en önemli işimiz bu. Bir öğrencimize okulda, ’Belediye başkanı ne yapar?’ diye sordum, ’Çöpleri toplar’ yanıtını verdi. Cumhurbaşkanımızın İBB başkanı olmasıyla birlikte belediyecilik farklı bir alana evrildi. İnsana dokunan bir noktaya geldi. Toplumla ilgili ne varsa çok geniş bir yelpazeye eriştik. Onlarca hizmet ediyoruz, hizmet sektöründe önemli bir kurum haline geldik. Hizmet etmekten de çok büyük keyif alıyoruz. Ben ve ekibim birlikte her gün toplantılar yapıyoruz, bir araya geliyoruz. ’Başiskele’yi geleceğe daha iyi nasıl hazırlarız?’ diye hazırlık yapıyoruz. 3-5 yıl önce bu şehirde olmayanlar bugün ekleniyor." "Başiskele Kart ile ticaret hayatını canlandıracağız" Başiskele Kart projesi çerçevesinde ilçedeki 50 esnaf ile sözleşme imzalandığını dile getiren Belediye Başkanı Yasin Özlü, "Uygulamaya üye olduktan sonra karekodlarla alışverişler yapılabilecek, indirimlerden haberdar olunacak, kampanyalara dair bilgiler yer alacak. Esnaf kendi birbiriyle olan rekabetinin takibini kolaylaştıracak. Halkımız kazanacak, hepimiz kazanacağız. Başiskele’de oturanlar olarak alışverişlerimizi İzmit’te yapardık fakat bugün İzmit’e gitmeden de alışveriş yapabiliyoruz. Başiskele Kart ile ticaret hayatını canlandıracağız. Başiskele’de yaşamanın ayrıcalıklarını artırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu projede emeği olan tüm arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Başiskele Kart nedir Başiskele Kart, eğitimden sağlığa, gıdadan giyime birçok alanda anlaşmalı kurumlarda avantajlar ve indirimler sağlayacak. Kart sahipleri; giyim, gıda, yeme–içme, sağlık, spor, kozmetik–kişisel bakım, optik, ev–yaşam, mobilya, kırtasiye–ofis, otel–konaklama, eğlence, elektrik–elektronik ve oto–yapı market gibi birçok sektörde indirim ve fırsatlardan faydalanabilecek. Başiskele Kart, fiziki kart olarak kullanımının yanı sıra dijital kart özelliğiyle de mobil uygulaması üzerinden de kullanılabilecek.
Mersin, gıda sanayinde lider kent olma yolunda
22 Ekim 2025 Çarşamba - 13:52 Mersin, gıda sanayinde lider kent olma yolunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in gıda sanayinde güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Başta bakliyat ve turunçgil olmak üzere birçok alanda öncü konumdayız. Kentimizde agropark ve gıda ihtisas OSB’lerinin bulunması, gıda sanayinde katma değer oluşturma potansiyelimizi gösteriyor" dedi. MTSO, kentin tarım ve gıdadaki potansiyelini teknolojiyle birleştirerek sektörde yeni dünya markaları oluşturma hedefiyle önemli bir adım attı. Bu kapsamda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesindeki Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) yetkilileri, Mersinli gıda sanayicileriyle bir araya geldi. MTSO’da Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır moderatörlüğünde düzenlenen ’TÜBİTAK TÜGİP - Mersin Gıda Sektörü İş Birliği Değerlendirme Toplantısı’nda, sektör temsilcileri ile TÜBİTAK uzmanları muhtemel ortak çalışma alanlarını ele aldı. Toplantıda TÜGİP Gıda Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. İbrahim Sani Özdemir, kurumun altyapısı, sanayiye sunduğu hizmetler ve iş birliği yapılabilecek alanlar hakkında bilgi verdi. Görüşmelerde; besin değeri artırılmış yeni gıda formülasyonlarının geliştirilmesi, tarımsal atıkların değerlendirilmesi, ürün raf ömrünü uzatan teknolojiler ve Mersin’e özgü yerli lezzetlerin markalaştırılması gibi konular öne çıktı. Ayrıca bebek mamalarından bakliyat ve süt ürünlerine kadar geniş bir yelpazede Ar-Ge çalışmaları yürütülmesi planlandı. Toplantının ardından TÜGİP heyeti, Mersin Agropark’ta faaliyet gösteren sanayicilerle buluşarak üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Bakliyat, narenciye, süt ve şalgam üretimi yapan firmalar ziyaret edilerek ortak çalışma fırsatları değerlendirildi. Kısa süre içinde Mersinli sanayicilerden oluşacak bir heyetin Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaret ederek laboratuvar olanaklarını yerinde görmesi kararlaştırıldı. "Gıda sanayinde güçlü bir ekosistem oluşturabiliriz" MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in gıda sanayinde güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Başta bakliyat ve turunçgil olmak üzere birçok alanda öncü konumdayız. Kentimizde agropark ve gıda ihtisas OSB’lerinin bulunması, gıda sanayinde katma değer oluşturma potansiyelimizi gösteriyor. Bu gücü TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknik kapasitesiyle birleştirerek güçlü bir ekosistem oluşturmak istiyoruz" diye konuştu. Gıda sanayi firmaları arasında köprü olmayı hedeflediklerini vurgulayan Çakır, "TÜBİTAK’ın ileri teknolojik altyapısı özellikle KOBİ’ler için büyük bir fırsat sunuyor. Sağlıklı gıdaya erişim, verimlilik ve sürdürülebilir üretim artık milli bir öncelik. Bu dönüşümü iş birliği yaparak birlikte yöneteceğiz" ifadelerini kullandı.
Yerli ürün yerli ve milli lokomotif Tavşanlı raylarında
22 Ekim 2025 Çarşamba - 13:46 Yerli ürün yerli ve milli lokomotif Tavşanlı raylarında Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde üretilen yüzde 100 yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi, TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde Tavşanlı-Eskişehir hattındaki yük taşımacılığında kullanılmak üzere Tavşanlı’ya ulaştı. Yerli üretimin demiryolu taşımacılığındaki gücünü simgeleyen bu gelişme, bölge ve ülke ekonomisi açısından büyük bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin demiryolu sektöründeki bağımsızlığını pekiştiren ve mühendislik yeteneklerini ortaya koyan lokomotif, ileri teknoloji sistemleri ve yüksek performansı ile dikkat çekiyor. Tamamen yerli imkanlarla üretilen bu lokomotifin, Tavşanlı-Eskişehir arasındaki yoğun yük taşımacılığında görev alacak olması, operasyonel verimliliği artırması bekleniyor. Yetkililer, gelişmenin demiryollarında yerli ve milli sistemlere geçiş vizyonunun önemli bir adımı olduğunu belirtti. Bu gelişmenin, Tavşanlı ve Kütahya bölgesinin lojistik kapasitesine katkı sağlaması ve çevre illerle olan ticari bağları güçlendirmesi hedefleniyor. Bölge halkı, yerli üretimin bu önemli eserinin Tavşanlı’da hizmete girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu tür milli projelerin sayısının artması yönündeki temennilerini ifade etti. Yerli ve milli lokomotifinin, Tavşanlı’dan başlayarak Türk demiryolu ağında uzun yıllar boyunca güvenle hizmet vermesi bekleniyor.
Muğla 9 ayda 3 milyon 37 bin yabancı turisti ağırladı
22 Ekim 2025 Çarşamba - 13:05 Muğla 9 ayda 3 milyon 37 bin yabancı turisti ağırladı İstanbul ve Antalya’dan sonra en fazla yabancı turisti ağırlayan Muğla, 9 ayda 3 milyon 37 bin 464 yabancı turisti ağırladı. Uluslararası iki havalimanına sahip Muğla’ya gelen yabancı turistlerin yüzde 42’sini İngiliz turistler oluşturdu. Muğla’ya 2024 yılının Eylül ayı sonunda gelen turist sayısı 3 milyon 239 bin 853 kişi olurken, bu yıl Eylül ayı sonu itibari ile gelen turist sayısında yüzde 6 düşüş yaşanarak 3 milyon 037 bin 464 kişi olarak gerçekleşti. Deniz, kum güneş ve kültür turizmi Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi ünlü turistik ilçeleri ile deniz, kum ve güneş turizminin yanında zengin tarihi kalıntılara ve arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapıyor. 108 adet ören yeri ile de kültür turizminin önemli kentlerinden Muğla, son yıllarda başta Cumhurbaşkanlığı Bisiklet turunun en önemli parkurlarına sahip olması nedeniyle spor turizmi ile de ön plana çıkıyor. 1 milyon 264 bin İngiliz turistler geldi Muğla’yı tercih eden yabancı ülkeler arasında ilk sırayı İngiltere alıyor. İngiltere’den 9 ayda 1 milyon 264 bin 595 yabancı turist girişi oldu. İngiltere’yi sırasıyla 358 bin 430 kişi ile Rusya Federasyonu, 274 bin 709 kişi ile Polonya, 195 bin 400 kişi ile Almanya ve 79 bin 116 kişi ile Hollanda takip ediyor. Gelen turistlerin yüzde 42’si İngiliz, yüzde 12’si Rusya Federasyonu, yüzde 9’u Polonya, yüzde 6’sı Almanya ve yüzde 3’ünü de Hollanda oluşturuyor. İki uluslararası havalimanından 2 milyon 492 bin turist giriş yaptı Türkiye’de İstanbul’dan sonra iki uluslararası havalimanına sahip Muğla’ya gelen yabancı turistlerin 2 milyon 492 bin 039’u uçak ile geldi. Dalaman Havalimanına 9 ayda 1 milyon 638 bin 338 yabancı turist uçak ile iniş yaparken, 853 bin 701 yabancı turist de Milas-Bodrum Havalimanında iniş yaptı. 545 bin 425 yabancı turist ile Marmaris, Fethiye, Bodrum, Datça ve Milas’taki deniz gümrük kapılarından giriş yaptı.