SAĞLIK - 02 Ekim 2024 Çarşamba 10:49

Doç. Dr. Uğur, “Kolesterol yükseklikleri tedavi edilmelidir”

A
A
A
Doç. Dr. Uğur, “Kolesterol yükseklikleri tedavi edilmelidir”

Doç. Dr. Kader Uğur, Dünya Ailevi Kolesterol Günü dolayısı ile açıklamalarda bulunarak kolesterole karşı uyardı.


Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, Dünya Ailevi Kolesterol Günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.


Doç. Dr. Kader Uğur, “Bu günün amacı ailesinde erken kalp hastalığı ve erken ölüm öyküsü bulunan bireylerin LDL kolesterol düzeyi de 190’nın üzerindeyse kolesterol hastalığı açısından taranması gerektiğidir. Çünkü bunlar anne veya babadan geçen kalıtımsal kolesterol yüksekliği durumu olabilir. Erken dönem kalp hastalığı riskini azaltmak ve gelişebilecek diğer hastalıkları önlenmek için tedavi şart. İster kalıtımsal ister bireysel olsun kolesterol yükseklikleri tedavi edilmelidir. Hastaların kullandıkları ilaçların doz ayarlaması, gerektiğinde ilaç dozu değişikliği ve çok nadir de olsa yan etkilerini kontrol edebilmek için hastaların düzenli kontrol yapmaları önemlidir. Kan yağları 500 ya da 1000 düzeyini geçmesi durumunda pankreas iltihaplanması ve kalp damar hastalıkları gibi ölümle sonuçlanabilecek risklere sebep olabilir. Söz konusu riskten dolayı kolesterolün tedavisi önemlidir. Yaşam tarzı değişikliği, sağlıklı beslenme, sebzeden zengin yiyecekler, bol posalı yiyecekler, zeytinyağı tüketiminin arttırılması, fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli yürüyüş kolesterol tedavisine katkısı yüksektir. Ayrıca yaşam tarzı değişikliği, kırmızı etten ziyade balıketine ağırlık verilmesin, omega-3 yağ asitlerinin kullanılması, sigara ve alkolden uzak durulması da tedavi açısından büyük önem teşkil ediyor” dedi.



Doç. Dr. Uğur, “Kolesterol yükseklikleri tedavi edilmelidir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla BGC yönetimi başkan yardımcısı Özsert’tle görüştü Bodrum Gazeteciler Cemiyeti (BGC) yönetimi, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci tarafından Bodrum Belediye Başkan Yardımcılığı görevine atanan Kanat Hasan Özsert’e nezaket ziyaretinde bulundu. Bodrum Belediyesi’nde gerçekleşen ziyarete BGC Başkanı Eren Ayhan, Başkan Yardımcıları Ali Ballı, Selim Turan ve Fırat Akay ile üyeler Fikret Hıdır, Toyga İçözü ve Selçuk Şimşek katıldı. Görüşmede, Özsert’in sorumluluğundaki Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü ile İşletme ve İştirakler Müdürlüğü hakkında bilgi alındı. "Basın ile güçlü diyaloglar kurmaya devam edeceğiz" BGC Başkanı Eren Ayhan, Bodrum Belediyesi ile basın arasındaki iletişimin önemine dikkat çekerek, "Basınla kurulan güçlü diyaloglar, halkın doğru ve hızlı bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Selçuk Şimşek, bu noktada önemli bir köprü görevi görüyor. Özsert’in de bu iletişimi daha da güçlendireceğine inanıyoruz" dedi. "Bodrum’un marka değerini birlikte yükselteceğiz" Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Kanat Hasan Özsert ise basının demokrasideki önemine vurgu yaparak, "Bodrum’daki basın mensuplarıyla adeta bir aile gibiyiz. Göreve geldikten sonra tüm müdürlüklerimizi detaylıca inceledik, eksikleri tespit edip hızlıca müdahalede bulunduk. Önümüzde uzun bir yol var ve bu süreçte sizlerin de katkılarıyla Bodrum’un marka değerini daha da yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Muğla Marmaris Belediyesi binlerce vatandaşı iftarda ağırladı Marmaris Belediyesi, Kadir Gecesi’nde düzenlediği halk iftarında binlerce kişi Atatürk Meydanı’nda oruç açtı. Ev sahibi Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, vatandaşlara hayırlı Ramazanlar diledi. Marmaris Belediyesi, Kadir Gecesi’nde düzenlediği Halk İftarı’nda binlerce vatandaşı ağırladı. Atatürk Meydanı’nda kurulan masalarda vatandaşlar hep beraber oruç açmanın mutluluğunu ve Kadir Gecesi’nin manevi hazzını birlikte yaşadı. İftar saatinden önce alana gelen Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ise meydanın tamamını gezerek vatandaşlara hayırlı Ramazanlar diledi. Başkan Ünlü’nün yemek dağıtımında da bulunduğu iftar yemeğine Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Han, Meclis Üyeleri ve birim amirleri de katıldı. Görevliler tarafından yemeklerin sıcak olarak masalara tek tek dağıtıldığı iftarda ezanın okunmasıyla oruçların açıldı. Birlik, beraberlik ve aydınlık bir gelecek dualarının edildiği iftarda bir konuşma yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Kadir Gecesi’nin manevi huzurunun yaşandığı atmosferde bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Davetimizi kabul edip Kadir Gecesi’nin bereketini bizimle paylaşan tüm komşularımıza teşekkür ediyorum. Ramazan’ın sonuna yaklaşırken tutulan oruçların ve edilen duaların kabul olmasını diliyorum. Şimdiden tüm halkımızın Ramazan Bayramı’nı kutluyorum" diye konuştu.