SAĞLIK - 11 Aralık 2023 Pazartesi 09:58

"Dünyada 39 milyon kişi HIV ile yaşıyor"

A
A
A
"Dünyada 39 milyon kişi HIV ile yaşıyor"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülden Eser Karlıdağ, "Ülkemizin bulunduğu Kuzey Avrupa ve Orta Asya dünyada HIV’in hızlı yayılan ve artışın olduğu yerlerdir. Bizim ülkemiz de artışın çok olduğu bölgelerden birisidir" dedi.


Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülden Eser Karlıdağ, HIV hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. HIV’in bulaşıcı bir hastalık olduğu için bulaşıcılığının önlenebileceğini aktaran Doç. Dr. Karlıdağ, "Hastalık gelişmeden ortadan kaldırılabilir. HIV hastalığının belirtileri, hastalığın başında grip benzeri, baş ağrısı ve ateş gibi semptomlar olabilir. Ya da lenf düğümlerinde şişlikler de olabilir. Bu kişinin bağışıklık durumuna göre de değişiklik gösterebilir. Her hastada aynı şekilde bulgu vermeyebilir. Tanı ve tedavi alınmadıysa arkasından çok uzun yıllar süren bir sessiz duruma girer. Bu sessiz dönemden sonra hastanın AIDS hastalığı dediğimiz diğer fırsatçı enfeksiyonlar ve bazen de kanserlerle başvurduğu dönemdir. HIV tanı alınıp tedavi edilirse bu son dönem hastalığı gelişmez. Özellikle sessiz dönem bizim için çok tehlikeli olan ve bulaştırabilen bir hal alır. Hasta kendinden şüphelenmediği için korunma yöntemi kullanmayabilir ve bulaştırabilir. Bu sürede bizim için çok önemli. En önemli şey, şüpheli durumu olan bireylerin bizlere başvurarak test yaptırmasıdır. Çünkü test yaptırıp tanı aldıktan itibaren öncelikle kendilerini hastalıkla ilgili ileriki süreçler gelişmeden tedavi etmiş olacağız hem de bulaşmayı engellemiş olacağız. HIV’de virüsü belirleyemezseniz, kanda ölçülmeyecek düzeye getirdiyseniz bulaştırılmaz, onun için bu süreç çok önemli. Ülkemizin bulunduğu Kuzey Avrupa ve Orta Asya dünyada en hızlı yayılan ve artışın olduğu yerlerdir. Bizim ülkemiz de artışın çok olduğu bölgelerden birisidir. HIV bilindiği gibi sadece cinsel temasla bulaşan, sadece belli cinsel tercihe mensup kişilerin hastalığı değil. Hetoroseksüel temasla, kan temasıyla ve anneden bebeğe de geçebilir. Sağlık çalışanlarına da iş ile alakalı olarak da bulaşabilir. Onun için her grubun hastalığını bir gruba mal etmememiz gerekiyor. HIV hastalığının artışı da hem ilimizde hem de ülkemizde son dönemlerde maalesef oldukça fazla" diye konuştu.



2023’te 1,3 milyon yeni vaka tespit edilmiş


HIV hastalığının artık tedavi edildiğinin de altını çizen Karlıdağ, "Hastalığı artık tedavi edilen kronik bir hastalık gibi düşünelim. Virüsü tamamen ortadan kaldıramasak da virüsün yaptığı hasarları engelleyebiliyoruz ve virüsü vücutta ölçülemez düzeylere indiriyoruz. Dolayısıyla kronik bir hastalık gibi tedavisi şu anda var. Ama tamamen eradikasyon kür dediğimiz durum henüz yok. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan 2023 raporlarında 39 milyonun HIV ile yaşadığını belirtmişti. 2023 yılında 1,3 milyon yeni vaka tespit edilmiş. Maalesef yine 2023 yılında 630 bin kişi HIV ve HIV ile ilgili hastalıklardan hayatını kaybetmiş. 2030 yılında Dünya Sağlık Örgütü artık yeni vaka çıkmasını engellemek istiyor. Eğer ki biz mevcut hastaları tedavi edebilsek vücuttaki virüs yüklerini belirlenemez düzeye indirebilirsek bunlar bulaştıramayacaklar. Yeni vaka çıkmasını da engelleyeceğiz, mevcut hastaları da tedavi altına alacağız. Yani en önemli şey, önce hastaların tanısını koyup tedavi altına alabilmektir. Hastaların vücutlarındaki virüs yükünü negatife çevirerek bulaşmayı engellemektir. Dünya Sağlık Örgütünün 2030 yılındaki hedefi budur" şeklinde konuştu.



"Dünyada 39 milyon kişi HIV ile yaşıyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Emekli hemşireye meslektaşlarından duygusal sürpriz İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde By-Pass ameliyatı olan emekli hemşire Gülten Voit’e (77) Hemşireler Haftası nedeniyle hastanede çalışan meslektaşları sürpriz yaptı. Çok duygulandığını söyleyen Voit, “Ben yetiştirme yurdunda büyüyüp hemşire oldum ve görevimi de bu yurtlarda yaptım. Beni çok mutlu ettiniz” dedi. 13 yaşında yetiştirme yurduna giren Gülten Voit, hemşire olmayı ve bu görevini de yetiştirme yurtlarında yapmayı kendine hedef koydu. Başarılı bir öğrencilik geçiren Voit hemşire olurken, kendine koyduğu bir diğer hedefi de gerçekleştirerek tıpkı kendisi gibi yurtlarda büyüyen çocuklara hem ablalık hem hemşirelik yaptı. Evlendikten sonra Amerika’ya taşınan Voit, 1987 yılında kesin dönüş yaptığı ülkesinde yetim çocuklar için yardımlar yapmaya devam etti. Geçtiğimiz günlerde öksürük, sancı gibi şikayetlerle İEÜ Medical Point Hastanesi’ne başvuran emekli hemşireye, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Koray Aykut ve Kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. Mehmet Emre Özpelit tarafından By-Pass ameliyatı yapıldı. Başarılı geçen ameliyattan sonra Voit, servise alındı. Çocukları Amerika’da olan Voit’e İEÜ Medical Point Hastanesi’nde unutamayacağı bir sürpriz yapıldı. Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özlem Günay ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Güfer Özgür’ün de katıldığı sürprizde Medical Point’li hemşireler, meyveden yapılmış bir pastayı Voit’in odasına getirip Hemşireler Haftası’nı kutladı. “İyi ki hemşire oldum” Meslektaşları tarafından kendisine yapılan sürpriz sebebiyle çok mutlu olduğunu söyleyen Voit, “Ağlamamak için kendimi çok zor tuttum. Beni çok mutlu ettiniz. Kimse bana git hemşire ol demedi. Kendi isteğimle yaptım. Ben yurtlarda büyüdüm ve hemşirelik görevimi de yurtlarda yaptım. İyi ki bu mesleği seçmişim. Tüm meslektaşlarımın Hemşireler Haftası kutlu olsun. Ayrıca İEÜ Medical Point Hastanesi’nde görev yapan, benimle ilgilenen ve bu sürprizde emeği olan herkese teşekkür ederim” dedi.