KÜLTÜR SANAT - 19 Şubat 2022 Cumartesi 13:29

Yerli ve yabancı turistler Elazığ’a gelince bu minareyi görmeden dönmüyor

A
A
A
Yerli ve yabancı turistler Elazığ’a gelince bu minareyi görmeden dönmüyor

Elazığ’da 9 asırlık ’Eğri Minare’ yerli ve yabancı turistlerin, kent gezisinde görmeden gitmedikleri yer haline geldi.

Elazığ’da 9 asırlık ’Eğri Minare’ yerli ve yabancı turistlerin, kent gezisinde görmeden gitmedikleri yer haline geldi. Bölgeyi gezen vatandaşlar, minarenin eğriliğini görünce yapıya bir kez daha hayran kalıyor.


Elazığ’da tarihi Harput Mahallesi’nde 1157 yılında Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa ettirilen Harput Ulu Caminin eğik minaresi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kentin turistik yerlerini gezen vatandaşlar turizmin en önemli yerlerinden bir tanesi olan Harput’a geldikten sonra İtalya’da bulunan Pisa kulesinden daha eğri olduğu tescillenen minarenin yapısını görünce gözlerine inanamıyor. Ziyaretçiler, tarihi yapıyı herkesin görmesini isteyerek vatandaşları Elazığ’a davet etti.



"Caminin minaresini görünce heyecanlandım"


Ordu’dan bir arkadaşını ziyarete geldiğini belirten Baki Kuzu, “Burada biraz gezmek istedim ve Harput’a çıktık. Tarihi yerleri sorduk buraya daha önceden gelmemiştim, görünce çok şaşırdım. Caminin minaresinin eğri olduğunu gördüm herkesin burayı gelip görmesini isterim. Ülkemizin böyle harika yerlerinin olduğunu gözlerimle görmüş oldum. Bu yapıyı inşa edenlerden Allah razı olsun. Böyle bir yapının olması ülkemiz, bölgemiz ve turizm adına çok güzel bir şey. Caminin minaresinin eğriliğini bir anda fark ettim. Bir bilgim yoktu vatandaşlar biraz bilgilendirdi bende gelip görünce burayı beğendim” dedi.



"Eğik minareyi ilk defa gördüm"


Adana’dan geldiğini aktaran bir diğer vatandaş Recep Çınar ise "Buranın tarihi ve turistik yerlerini merak ettik ve Harput’a geldik. Belirli yerleri gezdik şimdi de sıra Ulu Cami’de ecdatlarımızın yaptığı yerleri geziyoruz. Böyle bir yamuk minare ilk defa gördüm. Nasıl duruyor bilmiyorum ama yapım tarihi 1156-1157 aşağı yukarı bin yıllık bir binanın deprem bölgesi olmasına rağmen ayakta kalması takdir edilecek bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya El emeği eserler beğenildi Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde üç yıl önce bir hayalle yola çıkan Şerife Çelik Sanat Atölyesi, Bedesten AVM’de açtığı stantla kursiyerlerinin el emeği eserlerini görücüye çıkardı. Tavşanlı ilçesinde sanatseverler anlamlı bir sergide buluştu. Şerife Çelik Sanat Atölyesi bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin uzun süren çalışmaları neticesinde ortaya koydukları eserler, Bedesten AVM’de düzenlenen sergiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. İki gün boyunca açık kalan sergi, sanatseverlerden tam not aldı. Serginin açılışında konuşan atölye kurucusu Şerife Çelik, sanat yolculuğuna üç yıl önce büyük bir hayalle başladıklarını ifade etti. Başarının tesadüf olmadığını vurgulayan Çelik, "Üç yıl önce bir hayalimiz vardı ve bu yola çıktık. Ancak hiçbir hayalin sihirle gerçekleşmeyeceğinin, gerçekten büyük bir çaba gerektirdiğinin farkındaydık. Biz de çok çalıştık, pes etmeden emek verdik" dedi. Atölyenin yakaladığı başarının bir ekip işi olduğunu belirten Şerife Çelik, eğitmen kadrosuna ve kursiyerlerine teşekkür etti. Çelik, "Arkamızda gerçekten güçlü bir ordumuzun olduğunu söyleyebilirim. Hocalarımızla birlikte çok güzel ve özel işler yaptığımıza inanıyorum. Bugün burada sergilenen eserler, o disiplinli çalışmanın ve sanat aşkının bir meyvesidir" ifadelerini kullandı. Bedesten AVM’de kurulan stantta sergilenen tablolar ve el sanatı ürünleri, ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılandı. Kursiyerlerin heyecanına ortak olan vatandaşlar, Tavşanlı’daki sanat faaliyetlerinin bu denli kaliteli bir boyuta ulaşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. İki gün süren etkinlik, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle son buldu.