YEREL HABERLER - 18 Nisan 2012 Çarşamba 11:54

BAYBURT`UN YÖRESEL LEZZETLERİ BİRBİRLERİYLE YARIŞTI

A
A
A
BAYBURT`UN YÖRESEL LEZZETLERİ BİRBİRLERİYLE YARIŞTI

36.Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yöresel yemek yarışmasında ev 45 ev hanımı hünerlerini ortaya koydu.
Kız Meslek Lisesi`nden Merve Kutluoğlu, Hatice Nurdan Öztürk ve aşçı Aykut Gökmen`in jüri olarak görev aldığı yarışmada Etliler, Börekler/Tatlılar kategorilerinde yarışıldı.
Yemekler değerlendirilirken lezzeti, kıvamı, görünümü, yöreselliği, kullanılan malzemenin yemeğe etkisi göz önüne alındı.
Etliler kategorisinde Gülcemal Adıbeş Lor Dolmasıyla birinci, Zübeyde Bostancı Ekşili Dolma ile ikinci, Demet Tutar ise Ekşi Lahana ile üçüncü oldu. Asuman Şimşek Ekşili Dolma ile Kadriye Yılmaz ise Galacoş ile mansiyon ödülüne layık görüldü.
Börekler/Tatlılar kategorisinde ise Hatice Çelik Tel Helvası ile birinci, Şahide Kırtan Süt Böreği ile ikinci, Rabia Hancı Şöbiyet ile üçüncü oldu. Semanur Barın Su Böreği ile Hediye Mehmet oğlu ise Tatlı Çorba ile mansiyon ödülüne layık görüldü.
Dereceye girenlerden her grupta birinciye 1/2 Cumhuriyet altını, ikinciye 1/4 Cumhuriyet altını, üçüncüye ise 1/6 Cumhuriyet altını verildi. Diğer yandan tüm katılımcılar çeşitli hediyeler ile ödüllendirildi.
Kültür merkezinde gerçekleşen ödül töreni öncesi bir konuşma yapan İl kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut; Kültürün geçmişle bağlantı kurmasının gelecek kuşaklarını oluşmasında önemli rol oynadığını belirterek, " Tarihi beş bin yıl öncesine kadar uzanan Bayburt, kültür zenginliğini ve tarihsel birikimini günümüze taşımıştır. Bozulmamış doğa, zengin bir tarihi geçmiş, misafirperver insan dokusu, doğal klima oluşu, su sporları yapacak Çoruh nehri, organik ürünler için yüksek bir potansiyel turizme yönelik bütün değerler fazlasıyla mevcuttur Bayburt`ta. Bir Bayburtlu olarak ilimizin tarihi kültürel değerlerini ve bunların önemini çok iyi kavramalıyız. Bürokrat olarak, taksiciler olarak, lokantacılar olarak, Bayburtlular olarak bunu çok iyi kavramalıyız" dedi.
Çalışmalar hakkında da bilgi veren Akbulut, turizmin gereği olarak Bayburt`u ülke çapında tanıtmak için "10 bin adet, " Tarihin Gölgesinde Adım Adım Bayburt 2011" broşürü 2 bin adet, " Bayburt 2011 Kit Dosyası" 4 bin adet, " Bayburt 2011 Karton Çanta" 6 bin adet, 5 bin adet, " Bayburt CİTY GUİDE 2011/ Bayburt Kültürel ve Turistik Şehir Rehberi", 2 bin adet, " Bayburt İl Haritası", 5 bin adet " Bayburt Tur Rehberi" Bayburt, Erzincan, Erzurum Rehberi, 6 bin adet Bayburt`u anlatan 4 çeşit afiş yaptırılmıştır. Turizm fuarlarından Travel Turkey 2011 İzmir Turizm Fuarında, 5. Büyük Turizm Fuarı EMİTT fuarlarında Bayburtlu hemşerilerimizden büyük kabul ve destek gördük" diye konuştu.
Akbulut kısa sürede çok çalışarak turizmde çıtayı yükseltmek ve turizme ivme kazandırmak istediklerini vurgulayarak 15-22 Nisan tarihleri arasındaki 36. Turizm Haftası`nın Bayburt, Türkiye ve dünya için barışa, iyiliğe, güzelliklere vesile olmasını da sözlerine ekledi.
Vali Hasan İpek, turizm haftasında ve bu tür etkinliklerde Bayburtluların gösterdiği bu ilgiyi Bayburt`a geldiğinden beri gördüğünü kaydederek, Bayburtlu kadınların kendi kişiliğiyle, kültürüyle yapılan etkinliğe en güzel bir şekilde katıldığını vurgulayan Sayın Valimiz" Bunun en güzel örneği sizin burada bulunmanız ve yaptığınız bu güzel yemekler. Hepinize teşekkür ediyorum. Yemeklerin birincisi, ikincisi, üçüncüsü seçilecek ama benim gönlümde yapılan bütün yemekler birincidir. Bayburt turizm olarak çok ciddi gelişmeler gösteriyor. Yavaş yavaş turlar başladı. Turizme yönelik daha kaliteli tesislerimiz hizmete açıldı. Önümüzdeki yıl ve ondan sonraki yıl sizlerin de benim de inanamayacağımız derecede ciddi bir turist akını Baybur`ta gelecek. Bunu sizler mutlaka göreceksiniz. Benim burada en çok üzerinde durduğum konu şudur: `Bayburtlu insanlar, Bayburt`un kadınları, Bayburt`un erkekleri bu gelen turistlerden mutlaka para kazanmaları gerekir. Turist gezer Bayburtlu bakar olmayacak. Bu işten para kazanacak sosyal ve teknik destek projelerini destekliyoruz. Bu konuda sizlerin de fikirlerine ve gayretlerine ihtiyaçlarımız var. Turizm haftamızın hayırlı olmasını diliyorum. Bayburt`un turizm açısından geleceğinin parlak olduğunu söylüyorum." Diyerek sözlerini noktaladı.
Turizm Haftası münasebetiyle 1-5. sınıfları arasındaki resim, 6-8. sınıfları arasındaki şiir, ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerle yemek yarışmasında birinci olan yarışmacılara ödülleri Vali Hasan İpek tarafından verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir