YEREL HABERLER - 28 Şubat 2012 Salı 16:04

MERSİN’DE VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI

A
A
A
MERSİN’DE VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, kayıt dışılığın sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunu olduğunu belirterek, bunun bir kültür meselesi olduğunu söyledi. Aksoy, kayıt dışılıkla mücadele noktasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı bazı çalışmaların dünyada örnek alındığını bildirdi.
Vergi Haftası dolayısıyla Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Serdar Aksoy, verginin önemi ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu alandaki yeni düzenlemelerini anlattı. Kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağının vergiler olduğuna, toplam bütçe gelirlerinin yüzde 85’inin vergi gelirlerinden oluştuğuna işaret eden Aksoy, Anayasa’nın 73. maddesinde belirtildiği üzere herkesin kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğunu anımsattı. Vergi ödemenin bir vatandaşlık görevi olduğunu vurgulayan Aksoy, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’nın belirtilen hedefler doğrultusunda, çalışmalarını verginin adil dağılımı ve tabana yayılması prensibi çerçevesinde sürdürdüğünü ifade etti.
Özellikle global ekonomi ve uluslararası ticaretin gündemde olduğu günümüzde her alanda uzmanlaşmanın önem kazandığına dikkat çeken Aksoy, bu çerçevede yapılan mevzuat düzenlemelerine paralel olarak yapısal değişimlerin, gelişen ve daima ilerleyen Türkiye için fevkalade önemli olduğunu kaydetti. Yeni düzenleme ile işi sadece vergi olan özel bir yapı oluşturulduğunu dile getiren Aksoy, bu çerçevede 16 Mayıs 2005 tarihinde merkezde Gelir İdaresi Başkanlığı, 16 Eylül 2005 tarihinde de Mersin’in de aralarında bulunduğu 29 ilde Vergi Dairesi Başkanlıklarının faaliyete geçtiğini bildirdi. Vergi Dairesi Otomasyon Projesi’nin hayata geçmesiyle birlikte yapılan çalışmaları anlatan Aksoy, önümüzdeki süreçte kayıt dışı ekonomi ile daha etkin şekilde mücadele etmek ve mükelleflere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yeni projelere imza atıldığını dile getirdi. Bu çerçevede, Elektronik Beyan projesinin hayata geçtiğini ve artık beyannamelerin yüzde 99,9’unun elektronik ortamda internet vergi dairesi ile verilmeye başlandığını belirtti. E-Bildirim projesinde işe başlama, iş bırakma ve adres değişikliklerinin de internet vergi dairesi kanalıyla yapıldığının altını çizen Aksoy, “Katma Değer Vergisi İadesi ve Risk Analizi Projesi çerçevesinde de özellikle KDV iade talebi olan mükelleflerimizin ilk aşamadaki taraması 24 saatlik süre içerisinde merkezden bu sistem çerçevesinde yapılabiliyor. Elektronik Özelge (İzahat) Projesi’nde, artık vergi kanunlarında tereddüt yaşayan mükelleflerimiz bulunduğu illerde internet vergi dairesi kanalıyla elektronik özelge başvurusunda bulunacak, biz de bu konuda en kısa zamanda mükelleflerimize cevap verebiliyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı Kamu Hizmet Standartları Uygulaması fevkalade önemli bir çalışma. Başbakanlık başta olmak üzere tüm bakanlıklar ve kamu kuruluşlarında Kamu Hizmet Standartları Uygulaması var. Gelir İdaresi Başkanlığı da artık bunu bir taahhüt olarak mükellef haklarına da dikkat ederek, özellikle mükelleflerin hangi kalemlerde talepleri varsa o kalemlere mahsus olmak üzere belli bir süre taahhüdünde bulunuyor. Mükellef Karnesi ve E-Denetim Projesi çok önemli. Artık önümüzdeki aylarda Mükellef Cari Hesap Projesi hayata geçirilecek, mükelleflerimizin vergi iade talepleri, varsa diğer alacakları ile borçlarını aynı hesapta görme imkanımız olabilecek. Vergi Denetiminde Yeni Yaklaşım ve Mükellef Hakları gibi önemli projeler kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda devam etmektedir” dedi.
Mükelleflere sağlanan diğer kolaylıkların ise Türkiye’nin her yerinden 444 0 189 aranarak Vergi İletişim Merkezi ile bağlantı kurmak ve Gelir İdaresi Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi ile tüm operatörlerden 1189’a mesaj göndererek bilgi almak olarak aktaran Aksoy, toplumun tüm kesimlerine vergi bilincini anlatmak, vergiye gönüllü uyum, verginin tabana yaygınlaştırılması noktasında Vergi Haftası’nın önemli olduğunu söyledi. Aksoy, “Mersin Vergi Dairesi Başkanlığımız, mükelleflerini yakından tanıyan ve nitelikli kamu hizmeti sunma anlayışıyla hareket etmektedir. Özellikle vergilendirme ile ödevlerini yerine getiren mükelleflerini haksız rekabetle karşı karşıya bırakmamak için kayıt dışı ile mücadeleye önem vererek, vergide adaletin sağlanması hususlarında kararlı, nitelikli ve güler yüzle hizmet sunmaya devam edecektir. Verginin bir vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatarak, Vergi Haftası’nın herkese hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bir basın mensubunun kayıt dışı ile mücadele ve bir futbol kulübü başkanının alacağını hibe ettiği yönündeki açıklamasını vergi açısından değerlendirmesini istemesi üzerine de Aksoy, kayıt dışılık kavramının sadece Türkiye’nin, değil dünyanın sorunu olduğunun altını çizdi. Dünyada belli sektörlerin kendi aralarında da bir takım haksız rekabetler ve kayıt dışılıklar olduğunu belirten Aksoy, şöyle devam etti: “Her ülkenin kendine mahsus gelir idaresi var, yani vergi konusuyla ilgili çalışan uzman denetim mekanizması var. Bu biraz kültür meselesi. Biz 10 sene öncesine baktığımız zaman, bugün gerek oturduğumuz binalar gerek mükelleflerimize verdiğimiz hizmetler belki 10 sene önce hayal bile edemeyeceğimiz şeylerdi. Ama bugün böyle bir süreci yaşıyoruz. Bundan sonraki süreç de böyle dinamik bir süreç. Değişim önemli bir gelişme, değişimin küçük bir parçası olmak yerine değişimde önemli bir aktör olmamız lazım. İşte bu kayıt dışılıkla mücadele noktasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı bazı çalışmalar Avrupa ve Anglo-Sakson ekonomilerinde örnek alınıyor. Elektronik Haciz, Mükellef Cari Hesabı Projesi, Elektronik Özelge örnek alınıyor. Bir taraftan dünyadaki güzel örnekler alınırken bir taraftan da dünyanın aldığı güzel örnekler var bizde.”
Spor kulüpleri ile ilgili soruya da bu konudaki yasal mevzuatı açıklayarak yanıt veren Mersin Gelir İdaresi Başkanı Aksoy, amatör spor kulüplerine yapılan yardımlarda sponsorluk varsa yüzde 100, profesyonel spor kulüplerine yapılan yardımlarda sponsorluk varsa ise yüzde 50 vergi muafiyeti olduğu bilgisini verdi. Ancak bu yardım bir hibe şeklinde ise bu noktada intikal vergisinin devreye girdiğini kaydeden Aksoy, “Sonuçta biz yürütme organı olarak yasaların uygulayıcılarıyız. Buradaki durumun da detaylarına bakmak lazım” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TEM Otoyolu’nda otomobil bariyerlere ok gibi saplandı: 1 ölü, 1 ağır yaralı Eyüpsultan’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, bariyerlere ok gibi saplandı. Kazada sürücü Kerem Çelik hayatını kaybederken beraberindeki Kübra Çelik ağır yaralandı. Kaza, saat 03.00 sıralarında Eyüpsultan TEM Otoyolu Edirne istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, TEM Hasdal Viyadüğü girişinde direksiyon hakimiyetini kaybeden 34 ZS 3163 plakalı otomobilin sürücüsü Kerem Çelik, yol ayrımında bariyerlere çarptı. Çarpmanın etkisiyle demir bariyerler otomobilin ön kapısından içeri ok gibi girdi. Kazayı gören vatandaşlar bir yandan yardıma koşarken bir yandan da durumu polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri araçta sıkışan 2 kişiyi kurtarmak için çalışma başlatırken polis ekipleri yolda güvenlik önlemi aldı. İtfaiye ekiplerince araçta sıkışan Kerem Çelik ve Kübra Çelik araçtan çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Feci kazada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Kerem Çelik’in olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenilirken Kübra Çelik ise ağır yaralandı. Kübra Çelik yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Talihsiz adamın cansız bedeni ise incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Kazada otomobil kullanılamaz hale geldi. Polis ekipleri kazaya ilişkin inceleme başlattı.
Ankara Ankara’da sağanak yağmur nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar mahsur kaldı Ankara’da akşam saatlerinde etkili olan yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Birçok noktada ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar ise mahsur kaldı. Ankara’da akşam saatlerinde başlayan kuvvetli yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Ankara Valiliğinden 28, 29 ve 30 Nisan günleri için sağanak yağmur uyarısının ardından akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur ile birlikte birçok noktada ev ve iş yerlerini su bastı. Özellikle Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde etkili olan yağmur sonrası binden fazla su baskını ihbarı yapıldı. Trafikte araçlar ise zor anlar yaşadı. Alt geçitlerde su birikmesi nedeniyle şehirdeki bazı yollar trafiğe kapatılırken bazı araçlar ise biriken su nedeniyle yolda kaldı. Araçlarında mahsur kalan vatandaşları, itfaiye, AFAD ve dalgıç polis ekipleri kurtardı. Şiddetli yağmurun ardından Ankara Valisi Vasip Şahin, ekiplerin çalışmalarını takip etti ve açıklamalarda bulundu. Tüm ekiplerin çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Vali Şahin, “Ankara’ya geçmiş olsun diliyorum. Bu akşam Ankara olarak çok yoğun bir yağış aldık ama en büyük tesellimiz herhangi bir yağış yok. Sizin de takip ettiğiniz gibi battı çıktı denilen alt geçitlerimiz yoğun yağış nedeniyle yer yer tıkanmış vaziyette. Tüm ekiplerimiz sahada müdahalelere devam ediyor. AFAD, emniyet ekipleri, emniyete bağlı dalgıç ekipleri ve diğer tüm ilgili birim ve kuruluşlarımızın tüm ekipleri burada. Şu anda yağmur azalmış olsa da devam ediyor. İnşallah kısa zamanda yağış durur ve müdahaleler sonuç alır” diye konuştu. “Şu ana kadar bin 330 civarında su baskını ihbarı var” Bin 330 civarında su baskını ihbarı olduğunu ve 950’sine müdahale edildiğini söyleyen Şahin, “Şu ana kadar su baskını ihbarı gelen yaklaşık bin 330 civarında ihbar var. Bunların 950’sine müdahale edildi. 350’sine ise müdahale edilmeye devam ediliyor. Mağduriyet yaşayan vatandaşlarımıza en kısa zamanda ulaşmak hedefimiz. Bunun için arkadaşlarımız sahada canla ve başla çalışmaya devam ediyor” dedi. “Biz birkaç gündür yoğun yağış ikazı yapıyoruz. Yarın için de ikaz yayımladık” Yarın da kuvvetli yağış beklendiğini belirten Şahin, “En yoğun olarak yağışı Yenimahalle ilçemiz aldı. O civarda ekiplerimiz daha yoğun olarak çalışıyor. Bütün ilçelerimizde de ekiplerimiz müdahalelerine devam ediyorlar. Şunu ifade edelim. Biz birkaç gündür yoğun yağış ikazı yapıyoruz. Bu yarın da yine meteorolojik değerlendirmeler göre yarın için de ikaz yayımladık. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz. Özellikle trafikte yoğunluğa sebep olmamak açısından daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Aynı önlemlerimiz artarak devam edecek. Takviye ekiplerimiz olacak” şeklinde konuştu. “Zararımız çok büyük” Etkili olan yağış nedeniyle yollar göle dönerken bazı araçlar ise mahsur kaldı. Yolda mahsur kalan Batuhan Koç, zararının büyük olduğunu belirterek, “Ankara’da hava şartları çok kötü. Biz de sağanak yağmurda trafikteydik. Sağanak yağmur nedeniyle BMW marka aracımla yolda kaldık. Şu an çekici ile aracımı çektiriyorum. Zararımız çok büyük. Yolda kalanların Allah yardımcısı olsun” diye konuştu.