GENEL - 29 Şubat 2012 Çarşamba 17:22

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS GÖRÜŞMESİ

A
A
A
TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS GÖRÜŞMESİ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Filistin meselesinin çözümünde İsrail’in daha sorumlu davranmasını isteyerek İsrail’in kural tanımaz ve hukuk tanımaz tutumundan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, TBMM Başkanı Çiçek’i Meclis’teki makamında ziyaret etti. TBMM Başkanı Çiçek, görüşme sırasında yaptığı konuşmada, Abbas’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2007 yılı Kasım ayıda TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın Filistin davası konusunda tarihe not düşmek açısından çok önemli olduğunu söyledi. Çiçek, Türkiye’nin Filistin davasını, kendi davası olarak kabul etiğini ifade ederek, "Haklarınızın korunması, devletinize
kavuşmanız, yılardır büyük acı ve ıstırap çeken Filistinli kardeşlerimizin huzura, barışa ve haklarına kavuşması için milletçe ve devletçe yoğun çaba ve gayretin içindeyiz. Bunu da en iyi tanığı sizsiniz" diye konuştu.
"İhtilafın bir an evvel sona ermesi noktasında elimizden ne geliyorsa bunu yapmaya gayret ediyoruz" diyen Çiçek şöyle devam etti:
"Bizim arzumuz ve temennimiz, Filistin’in birlik ve beraberlik içinde hareket etmesidir. Bu yönde sürdürülen gayretleri, çabalarına sizin çok büyük katkınız var, bunları büyük takdirle karşılıyoruz. Hep bir arada Filistin’i mütalaa etmek ve derlendirmek bizim arzumuzdur. Bu yönde çabaları büyük takdirle karşılıyoruz. Bir yandan bu ihtilafın adil ve kalıcı çözüme kavuşmasını arzu ederken, öbür taraftan da Filistinli kardeşlerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması, bir kısım ihtiyaçlarının çözüme kavuşması
ve hayat seviyelerinin yükseltilmesi için de çok yönlü bir çalışmayı yürütüyoruz. Hükümetin yaptığı çabalara paralel olarak Meclisimiz de haklı davanızın her zaman yanındadır, arkasındadır."
Ortadoğu coğrafyasının çok karışık ve hareketli olduğuna dikkat çeken Çiçek, Bu coğrafyada barışın, istikrarın, huzurun, güvenliğin sağlanmasının en evvel Filistinlilerin haklarına kavuşmasına bağlı olduğuna belirterek, "Bu işin ön şartı olarak gözüküyor. Bu ihtilaf devam ettiği sürece bölgede huzur, barış olmadığı gibi dünyada da olumsuz yansımaları olmaktadır. Onun için bir an evvel adil ve kalıcı barışın sağlanması, haklarınızın ve devletinize bir an evvel kavuşmuş olmanız, sadece bu ihtilafı çözmekle
kalmayacak, yaşadığımız coğrafyayı da daha huzurlu hale getirecek" dedi.
"İSRAİL BU YÖNDE ÇOK UMUT GÜVEN VEREN BİR ADIM ATMAMIŞTIR"
Sorunun çözümünde İsrail’in daha sorumlu davranması isteyerek İsrail’in kural tanımaz ve hukuk tanımaz tutumundan vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan TBMM Başkanı Çiçek, "Maalesef bugüne kadar İsrail bu yönde çok umut güven veren bir adım atmamıştır. Mesela hala Filistin topraklarında yerleşim faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor. Haremüşşerif’e yönelik kışkırtıcı davranışlarını sürdürüyor. 1967 sınırlarına çekilmesi noktasındaki beklentileri karşılamak bir yana, tam tersi tutumunu sürdürmeye devam
ediyor. Bu ve benzeri hukuk tanımaz tutumu devam ettiği sürece de tam manasıyla orada barışın tesisi mümkün olmadığı gibi yapılan müzakerelerden de bir sonuç çıkmıyor. Bunun için evvela İslam dünyasının ciddi bir dayanışma içinde olması lazım. Doha’da yapılan toplantı bu anlamda önemlidir. Ümit ederiz ki herkes, oradaki beyanlarının arkasına uygun davranışlarını koyar" şeklinde konuştu.
Çiçek, Filistin davası konusunda olumlu beyanın çok, olumlu örneğin ise az olduğunu ifade etti. İslam dünyasının ciddi bir dayanışma içinde olması durumunda İsrail’in hukuk tanımaz tutumlarına destek verenlerin kendi tutumlarını yeni baştan gözden geçirebileceklerini söyleyen Çiçek, "Sizin gerek uzlaşı gerekse sorunun çözümü konusundaki çaba ve gayretlerinizi yakından takip ediyor ve takdirle de izliyoruz. Ümit ederiz ki gelecek günler yeni imkanları ve fırsatları ortaya koyar. Biz Türkiye olarak kim ne
yaparsa yapsın, sizin bu haklı davanızın milletçe arkasında olduğumuzu, destek verdiğimizi, hem çözüm hem de hayat seviyesinin yükseltilmesi konusunda yoğun çaba ve gayretin içinde olduğumuz ve olacağımızı ifade etmek isterim" ifadesini kullandı.
Tunus’tan başlayıp Suriye’ye de devam eden hareketliliğe de dikkat çekerek bunun bölgeye yönelik ilgiyi ve endişeleri artırdığını vurgulayan Çiçek şunları kaydetti:
"Biz arzu ederiz ki buralarda da halkın taleplerine uygun, hak ve hukukun gözetildiği, insan haklarının önemsendiği bir mecraya bu hareketler girmiş olsun. Aksi halde İslam dünyası kendi enerji ve imkanların israf ediyor. O nedenle olup bitenlere sorumluluk açısından da bakmak icap ediyor. İnanıyorum ki Filistin davası belli bir olumlu noktaya geldiğinde bölge daha huzurlu olacak. Halkın taleplerini dikkate alan bir yönetim anlayışının artık gecikmeden İslam coğrafyasında egemen kılınması gerekmektedir.
Başkaları da bu durumdan istifadeyle huzursuzluğu daha da körüklüyor."
"ŞU ANDA ÇÖZÜMÜN YAKININDAYIZ"
Filistin Devlet Başkanı Abbas ise, TBMM’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Filistin davasının sadece Filistinlilerin değil Türkiye’nin de davası olduğundan yola çıkarak sizinle iletişim halinde bulunma azmi içindeyiz" diye konuştu.
Abbas, Türkiye’nin samimiyetini gördüklerini belirterek sorun çözülene kadar kendilerini destekleyeceğine inandıklarını vurguladı. Türkiye’nin desteğinin sadece siyasi olarak değil ekonomik, eğitim ve kültür gibi bir çok alanda olduğunu anlatan Abbas, Türkiye’ye fikir alışverişinde bulunmak için sık sık geldiğini kaydetti. Dış sorunların yanı sıra iç problemlerle de uğraşmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek Filistin’in bölünmesinin kendileri için büyük bir kötülük olacağını vurgulayan Abbas, Hamas’ın
Lideri Halid Meşal ile Kahire’de yaptıkları son görüşmeye de dikkat çekti. Abbas, müzakerelerde birçok anlaşmazlığın çöziaz tutumundan vazgeçmesi gerektiümü için büyük yol katettiklerini vurgulayarak, "Şu anda çözümün yakınındayız" şeklinde konuştu.
Katar’ın Başkenti Doha’da Kudüs toplantısı düzenlediklerini belirten Abbas, bu toplantının Kudüs’ün yapısının Yahudiler lehine değiştirilmeye çalışıldığı bir dönemde yapılmasının önemine dikkat çekti. Toplantıda tüm Müslüman alemini Filistin’i ziyaret etmeye ve Kudüs’te yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamaya davet ettiğini söyleyen Abbas, "Hz. Muhammed’in bir hadisi var: ’Kudüs’ü ziyaret edin onunla iletişim kurun. Yapamıyorsanız onların kandillerinin yanması için yağ gönderin.’ Biz direnişimize
devam edeceğiz. Topraklarımızdan haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Cihadımıza devam edeceğiz. Başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulana kadar durmayacağız" dedi.
"İSRAİL’LE SİLAHLA DEĞİL, DİPLOMASİ VE DEMOKRASİ DİLİYLE SAVAŞACAĞIZ"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun "Suriye’nin Dostları" toplantısının benzeri bir "Filistin’in Dostları" toplantısı yapılması düşüncesini dile getirdiğini ifade eden Abbas, "İsrail’le silahla değil, diplomasi ve demokrasi diliyle savaşacağız. Bazen diplomasi savaştan daha etkilidir" diye konuştu.
Abbas, ABD ve bazı Avrupa ülkelerin parlamentolarının sadece İsrail’in görüşlerini dinlemek için açık olduğunu belirterek, Filistin’in düşüncelerine ise kapılarını kapattıklarını ifade etti. Arap ülkelerinin Filistin davasına yoğunlaşmalarını isteyen Abbas, "Filistin sorunu çözülmediği müddetçe, Ortadoğu’da hatta tüm dünyada bir istikrar olacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
Görüşmenin sonunda TBMM Başkanı Çiçek, Genel Kurulda konuşma yapan devlet başkanlarının konuşmasının yer aldığı kitabı Abbas’a hediye etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı Karaman’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar ilk olarak Cumhuriyet Parkı’nda düzenlenen çelenk koyma töreni ile başladı. Törende, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Karadeniz tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu. Törenin ardından Gençlik Yürüyüşü düzenlendi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüş Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda sona erdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak şiirler okundu. Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan wushu, kungfu ve tekvando gösterileri izleyicilerle buluştu. Tekvando branşında yapılan gösterilerin sonunda Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim’e Türk Bayrağı teslim edildi. Gösteriler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam etti. Tören, Türkiye ve uluslararası yarışmalarda derece alan sporculara ödüllerinin verilmesi ile sona erdi. Programa, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Alkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Karadeniz, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.
Ardahan Ardahan’da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Ardahan’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, coşkuyla kutlandı. Karagöl Mahallesindeki 80. Yıl Cumhuriyet Stadındaki kutlamalara Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Ardahan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Demir, günün anlam ve önemini beliren konuşmasını gerçekleştirdi. Demir, konuşmasında, ’’Bugün ulusumuzun kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dava ve silah arkadaşlarıyla birlikte yedi düzel düşmanın Türk topraklarına saldırışına masum ve temiz kalpli Anadolu insanının yıllar süren gözyaşına dur demek için çıktığı mukaddes deniz yolculuğunu tamamlayarak Anadolu topraklarına bastığı umutların yeşerdiği gündür. 19 Mayıs kurtuluş meşalesinin yakıldığı gün olarak; genciyle, yaşlısıyla, kadını erkeğiyle vatan müdafaası için tek yürek olabilmeyi başarmış kahraman Türk milletinin yeniden şahlanışının başlangıç günüdür. Tarih boyu esir düşmemiş, mertlikten taviz vermemiş, sadece barış için savaşan kahraman Türk’ün zulme baş kaldırışının ve Anadolu’nun yeniden vatan olma adıdır" dedi. Konuşmanın ardından Ardahan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü jimnastik, judo ve güreş sporcuları bir gösteri gerçekleştirdi. Halk oyunları gösterisinin ardından Gençlik Haftası kapsamında düzenlenen sportif müsabakalarda dereceye giren sporculara madalyaları verildi.