YEREL HABERLER - 04 Mart 2012 Pazar 12:52

BURSA`DA ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ GELİŞİYOR

A
A
A
BURSA`DA ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ GELİŞİYOR

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) ile Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) arasındaki makine ve otomotiv alanında iş birliği gelişiyor.
BUGİAD üyelerinin ve BTÜ akademisyenlerinin katılımıyla düzenlenen toplantı Kırcı Otel’de gerçekleştirildi. BUGİAD Yönetim Kurulu üyesi Sadettin Dağlı, bilgi birikimini üretime dönüştürmenin en önemli araçlarından birinin, üniversite-sanayi işbirliği olduğuna dikkat çekti. Bursa’nın sanayi alanındaki sıçramasını daha da ileriye üniversite-sanayi işbirliğiyle taşıyacağını vurgulayan Dağlı, “Üniversitelerde elde edilen teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesinde üniversite-sanayi işbirliğinin büyük önemi var. Yine bu işbirliğiyle sanayinin ihtiyacı olan teknolojik bilgi, üniversitelerden firmalara aktarılabilir. Kaynakların rasyonel kullanılması açısından işbirliği şart. İşbirliğini daha işleri noktalara taşıyabilmek için BUGİAD komisyonlarında BTÜ’den akademisyenlerin yer almasını arzu ederiz” diye konuştu.
“MARKA ÜRETEMİYORUZ”
Bursa’nın yıllardır özlem duyduğu üniversite-sanayi işbirliğine yönelik adımların hızlandığını, buna rağmen hala yeterli seviyeye ulaşamadığını ifade eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, “Bugüne kadar iş birliğimizi istenilen düzeye çıkaramadık ve gerekli atılımları gerçekleştiremedik. Dünyaya açılamıyoruz, marka üretemiyoruz. Bizler de sanayi-üniversite arasındaki kopukluğun sebeplerini ve bu meselelerin çözümlerini bulmak adına Bursa’mızın sanayicileri ile bugüne kadar 10 farklı toplantı yaptık” şeklinde konuştu.
Devlet Planlama Teşkilatı’nın kendilerinden sanayiye ve çevreye katkı sağlayacak projeler beklediğini hatırlatan Sürmen, araştırma yükünü sanayicinin üzerinden almak istediklerine vurgu yaparak, “Araştırma cihazlarının her firma tarafından ayrı ayrı alınmasından ziyade, o cihazları atıl kalmaması şartıyla sizler için biz BTÜ bünyesinde temin edelim ve araştırmalarınızı biz yapalım. Devletin vereceği laboratuar parasını sizlerin menfaatini düşünerek kullanmak istiyoruz. Sizin ihtiyaçlarınız bizimde savunmamız olacak” açıklamalarında bulundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, Türkiye’deki öğretim görevlisi sayısının yeterli olmadığına dikkat çekerek, Türkiye’de bulunan öğretim görevlisi sayısınca, Amerika’da ve Avrupa’da Türk eğitim görevlisi bulunduğunu aktardı. Türkiye’den ciddi oranda beyin göçü yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Ulcay, “Eğer ki Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa bizim de bazı teşvikler ile ülkemize bilim insanlarını getirmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Lokman Ayva: "Medeniyetimiz çok iyi bir referans, sürdürülebilir bir anlayışımız var" Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, engellilerin geleceği konusunda Türkiye’nin dünya ile yarışma konusunda çok iyi bir yerde olduğuna dikkat çekti. Ayva, "Medeniyetimiz çok iyi bir referans" dedi. Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, "Geleceğin Engellileri, Engellilerin Geleceği" konulu söyleşisiyle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne (ZBEÜ) konuk oldu. Doç. Dr. Ali Arslan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide konuşan Ayva, Türkiye’nin engellilerin geleceği konusunda dünya ile yarışında çok iyi konumda olduğunu söyledi. Aynı zamanda medeniyetin de iyi bir referans olduğunu, gelecekten ümitli olduğunu söyleyen Ayva, şöyle devam etti: "Biz hep beraber engellilerin geleceği, geleceğin engellilerinin bugünkü haliyiz. Değişime, gelişime açık bir topluluğuz. Gelecekte de oluşacak toplumda gelişen, değişen insanlar topluluğu şeklinde bir karakter ortaya konacaktır. Toplumda engellilik kültürünün çok yanlış anlaşıldığını ve maalesef çok kötü noktalara gittiğini biliyorum. O yüzden de bu değişimin, gelişimin hayal edilebilir bir şeyin çok ötesinde olduğunun farkındayım. Geçmişten hiç bahsetmek istemiyorum. Zaten gençler de geçmişle karşılaştırmayı pek sevmiyor. Ben şahsen yarını ve dünyayla karşılaştırmak istiyorum. Çünkü gerek Avrupa, Amerika, Uzakdoğu, Afrika, Asya ülkelerindeki tecrübem; Türkiye’nin dünyayla bu konuda yarışma konusunda çok iyi olduğunu, çok iyi bir yerde olduğumuzu gösteriyor. Bunun da sürdürülebilir bir nitelik taşıdığını; çünkü medeniyetimiz buna katkı veriyor. Zemin oluşturuyor. Medeniyetimiz çok iyi bir referans. Sürdürülebilirlik, insan, engellilik anlayışımız var. O yüzden ben gelecekten ümitliyim." ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversitenin engelsiz bayrak ödüllerindeki başarısına dikkat çekti. Özölçer, "Günümüzde önemli bir gündemi oluşturan engellilik konusu ve bu konuda yapılması zaruri olan çalışmaların her fırsatta dile getirilmesi oldukça kıymetlidir. İnsan için olmayan, insanı merkeze almayan hiçbir adım hiçbir strateji dünyaya refah, mutluluk ve adalet getirmeyecektir. Engelli bireylerimize karşı gereken sorumluluğun bilincinde olarak bizler de üstümüze düşen görevlerin farkındayız. Bu farkındalıkla beraber bilim ile teknolojiyi temel alarak evrensel değerler bilincinde yenilikçi ve uygulanabilir çözümler sunmak önceliğimizdir. İşte bu çözümler ışığında temel hizmetlerden eşit bir şekilde yararlanılabilmesi için ortaya çıkan engelsiz üniversite kavramı oldukça kıymetlidir. Engelsiz üniversite kapsamında önem arz eden engelsiz bayrak ödüllerinde üniversitemiz 2018 yılından itibaren YÖK tarafından düzenlenen engelsiz bayrak ödülleri kapsamında 14 turuncu bayrak yani mekanda erişim, dört yeşil bayrak eğitimde erişim, iki program nişanına sahiptir" ifadelerine yer verdi.
Karabük KBÜ Öğretim Üyesi Bezci’nin antrenörü olduğu Milli Takım Avrupa Şampiyonu oldu Karabük Üniversitesi Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Bezci’nin antrenörlüğünü yaptığı Türkiye Milli Takımı Avrupa Taekwondo Şampiyonası’nda Avrupa şampiyonu oldu. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen Avrupa Taekwondo ve Para Taekwondo Şampiyonası’nda Türkiye Milli Takımı; 3 altın, 9 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 16 madalya ile kürsünün en üst basamağına çıkarak Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen Avrupa Taekwondo ve Para Taekwondo Şampiyonası, 40’dan fazla ülkeden yaklaşık 520 sporcunun katılımıyla 9-12 Mayıs tarihinde gerçekleştirildi. Şampiyonada KBÜ Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Bezci’nin antrenörlüğünü yaptığı Türkiye Milli Takımı, şampiyonayı 3 altın, 9 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 16 madalya ile tamamladı. Türkiye, bu sonuçlarla 2022 yılında yapılan son şampiyonadan sonra yeniden takım halinde Avrupa şampiyonu oldu. Ay yıldızlı milliler, taekwondoda kadınlarda takım halinde ikinci, erkeklerde birinci sırayı alırken genel klasmanda zirveye çıktı. Milli para taekwondocularda 2022’den sonra yeniden takım halinde Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Dünya Kupası Taekwondo şampiyonu, Milli Takım Antrenörü ve Karabük Üniversitesi Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Bezci elde edilen başarıdan büyük gurur duyduğunu ifade ederek, “Türkiye, şampiyonayı 3 altın, 9 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 16 madalya ile tamamlayarak şampiyonluğa ulaştı. Hem Taekwondo hem de Para Taekwondo Milli Takımlarımız kürsünün en üst basamağında yer almayı başardı. Tüm sporcularımız ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Şanlı ülkemin her alanda başarıları daim olsun” dedi.